Reklama

Reklama

Brutální Nikita

(seriál)
  • Kanada La Femme Nikita (více)
Kanada, (1997–2001), 70 h 13 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

Joel Surnow

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Peta Wilson, Don Francks, Eugene Robert Glazer, Roy Dupuis, Matthew Ferguson, Jennifer Finnigan, Alberta Watson, Roman Podhora, Ted Atherton, Josh Holliday (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(96)

Obsahy(1)

Kanadský seriál NIKITA nebo také LA FEMME NIKITA, na českých obrazovkách uvedený pod brutálně přeloženým názvem BRUTÁLNÍ NIKITA, vychází námětem ze stejnojmenného filmu Luca Bessona. Hlavní hrdinka (v podání půvabné australské herečky Pety Wilson) je obviněna z vraždy (na rozdíl od původního filmu neoprávněně) a poté se po fingované popravě ocitá uvnitř supertajné organizace, jejímž posláním je boj proti terorismu a teroristickým frakcím. Pro Nikitu se tak rozpoutává nelítostný boj o vlastní existenci uvnitř organizace, jejíž praktiky se často příliš neliší od praktik organizací, proti kterým bojuje.

Seriál má charakteristickou atmosféru, doplněnou zajímavým výběrem hudby od známých i méně známých interpretů. Po odvysílání všech čtyř řad sepsali fanoušci seriálu petici za jeho pokračování, která byla vyslyšena a seriál byl doplněn o zatím poslední osmidílnou pátou řadu. (Romla)

(více)

Recenze (130)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je paradoxem a svým způsobem nespravedlností, že seriál stavějící na slávě (nebo spíše legendě) filmu, se kterým má ve výsledku společné jen velmi malé jádro, si dokázal vybudovat tak jedinečnou pozici a místo odsouzení za diametrální odklon od originálu získal takový úspěch. Grafická stylizace typu "Vítejte na konci milénia!", hudba Marka Snowa a výtvarná podoba vůbec je možná okatě luxusní, nicméně v hi-tech špionážním seriálu je zcela na místě. Na rozdíl od filmu seriál staví na tomto "pozlátku" a nahrazuje tak z Bessonova díla známou sílu emocí a herecký talent hlavních představitelů. Najdou se ovšem i čestné výjimky typu Madeline (Alberta Watsonová). Co dodat na závěr? Snad jen, že jiný příklad úspěchu filmu a seriálu - Hvězdná Brána - je ukázkou jak pokračovat v dobře nastartovaném příběhu. U Nikity je tomu jinak - každá jde svou cestou, a vzhledem k tomu, že hodnota Bessonova dílka pro akční žánr je s pozicí Stargate filmu ve Sci-Fi nesrovnatelná, je jasné, která z dam vyjde z tohoto měření sil vítězně. 70% ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Peta Wilson, moje dětská láska, byla jako smrtonosná žena opravdu uchvacující, seriál měl ve své době neokoukané zápletky, a prostě to byla jízda. Tak mi to tedy připadalo v deseti letech. Teď mi to přijde jako asi ta nejlepší volba ve čtyři hodiny ráno, což není zrovna výhra, ale za opravdu nádhernou Petu a z nostalgie ty tři dám ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Sean Callery: 1. New Life [1:14] ,2. Get Over It [2:56] ,3. Defection [3:17] ,4. Swinging Cages [2:16] ,5. Push the Button, Nikita [3:31] ,6. Saying Good-bye [5:19] ,7. Everything Happened So Fast [2:10] ,8. Bathtub for Two [1:36] ,9. Lab Nerds [3:51] ,10. Leaving Paris [2:40] ,11. Searching for Michael [2:33] ,12. Waterfront Shootout [2:13] ,13. Reunited [5:09] ,14. Nikita Contacting the Spirit World [1:21] ,15. Always Trust Your Father [3:45] ,16. Michael and Nikita's Love Theme [7:04], ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nečakane dobré. Jeden z mála televíznych seriálov, ktorý vznikol na základe úspešného celovečerného filmu (v našom prípade samozrejme cenená kriminálka Luca Bessona), pričom samotný seriál ani zďaleka nie je taký zlý, ako by sme čakali. Atraktívny vizuálny vzhľad, zaujímavo chladná Peta Wilsonová v titulnej úlohe, zručne nakrútené akčné sekvencie a vynikajúci Roy Dupuis ako Michael. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ze začátku skvělý, ale později jsem to začal nesnášet úplně stejně jako třeba Doktorku Quinovou. Proč? Protože se to čímdál víc motalo do intrik, žádným dílem se nic neřešilo, všecko se jen víc zaplítalo dohromady, každej díl mi už přišel jen jako další převařování vymáchanýho sáčku s čajem. Prostě a jednoduše, tvůrci jako v mnoha obdobných případech neskončili při vyčerpání nápadu, ale při vyčerpání diváků, což by mělo být soudními orgány bráno jako těžký zločin proti lidskosti. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Zkoušeli nám otrávit odpoledne za mého mládí, zkoušejí to dnes. Rozdíl je ale v tom, že tenkrát jsme přeci jen nebyli rozhýčkaní internetem nebo současnými našlapanými seriály... a stejně se to nedalo koukat. Která prázdná hlava to dnes nasadila do programu??? ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dal bych možná i o hvězdičku víc, zpočátku to byla vážně solidní seriálová podívaná. Ale s postupem času scénář přitvrzoval do podoby "všichni proti všem", "nikdo nic neví", "všechno je stejně jinak", že mi začaly být osudy zúčastněných úplně fuk a bylo by mi i jedno, kdyby se zjistilo, že Sekci řídí Medvídek Pú. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Seriál jedoucí na vlně Bessonova filmu uměl překvapit. Brutální Nikita s Petou Wilson byla pokračováním všech těch skvělých akčních seriálů, které se nebály jako hlavní hrdinky představovat atraktivní ženské. Někdy bylo nutné zabrousit do sci-fi nebo fantasy, jindy stačila obyčejná akce. Po roce 2000 v podobném stylu pokračovaly seriály Alias nebo Witchblade. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Nikita po kanadsku?A proč ne?Kvalita scénářů je samozřejmě kolísavá,to však nic nemění na tom,že jako celek působí Nikita kompaktně a opravdu napínavě. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Seriál oproti filmové předloze trpí překombinovaností, rozmělněností, plytkostí... prostě obvyklými neduhy sérií natahovaných jen z důvodu kalkulu. Postavy působily nepřirozeně chladně, děj jednotlivých epizod vařil z vody, čili kdovíjak nezaujal. Hlavní hrdinka je sice kočka, ale anžto nejsem lesba, byla mi úplně putna. Její mužský protějšek Roy Dupuis nevypadá špatně, ovšem komu by mohl být sympatický takový studený čumák? Mně tedy ne. Nezbývá, než tenhle seriál označit za snesitelný průměr, rozhodně však o nic nepřijdete, pokud se mu obloukem vyhnete. 45% ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

V jakémkoliv porovnání s Bessonovou Nikitou se jedná o odpad. Když si odmyslím název,jedná se o podprůměrný seriál s jakýmsi neosobním,odtažitým a chladným přístupem k divákovi. Nevím jestli je záměrný,ale mě by až tak nevadil..Wilson i Dupuis jsou celkem cool a jejich "herectví" odpovídá úrovni seriálu. Hlavní problém je v kolísání zábavnosti jenotlivých dílů - ty s akcí a v exteriérech jsou celkem slušně "poživatelné", narozdíl od těch kecacích,rádoby psychologických... Lhal bych,kdybych řekl ,že jsem na to občas nekoukal:) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Popcornové podanie zápletky z Bessonovho filmu. Príjemný seriál, ktorého časti dosť kolíšu v kvalite, ale keď to ide do finále tak to má grády... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tento seriál som v čase jeho uvedenia v TV totálne žrala, samozrejme len kvôli Royovi ... bola som u nás doma všetkým na posmech. ()

Související novinky

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama