Reklama

Reklama

The Prisoner

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
Velká Británie, (1967–1968), 14 h 10 min (Minutáž: 50 min)

Tvůrci:

Patrick McGoohan

Hrají:

Patrick McGoohan, Fenella Fielding, Leo McKern, Paul Eddington, Jiří Pravda, Nadia Gray, Finlay Currie, Donald Sinden, George Coulouris, Guy Doleman (více)
(další profese)

Epizody(17)

Recenze (18)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Seriál zcela jistě inspirovaný filmy jako James Bond či jinými dobrodružnými fantaziemi o agentech té doby. Hodně se zde čerpá z probíhající studené války = pokusy na lidech, nové vědy, atomová hrozba, tajné spolky atd. Hlavní hrdina je uvězněn na tajném ostrově a nedá se uniknout. Musí hrát roli občana č.6 a žít ostrovními pravidly. Vůdci ostrova se ho snaží zlomit a zjistit, proč vlastně dal výpověď jako tajný agent v minulosti. Každý díl na něj nastraží lest, ale on se nenechá napálit. Občanům ostrova se nedá věřit, protože se chtějí vždy zalíbit vedení. Někdy ani nepoznáte, co je realita a co skutečnost. Poslední díl je naprostá fantasmagória = nepochopitelné, nevysvětlitelné, nejednoznačné. Bohužel se na seriálu a rekvizitách podepsal čas - ve většině interiérech je všechno viditelně falešné, umělé, papírové. Nemohu seriálu upřít jeho originalitu a odvahu. Řekl bych, že i dnes nevídané seriálové dílo. V roce 2009 Britové vytvořili remake, v hlavní roli s herci: James Caviezel, Ian McKellen. Možná ho časem také ochutnám a posoudím, jak dokázali seriál vylepšit nejen trikově. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od špionážno-mysteriózneho seriálu som čakal asi niečo úplne iné. Sci-fi prvky sú tu iba v podaní menších hi-tech hračičiek či uskutočňovania biologických experimentov. Celý dej sa odohráva na nešpecifikovanom ostrove kdesi pri Gibraltári a hlavný hrdina, ktorého celkom dobre stvárnil McGoohan, sa z neho snaží utiecť. Zápletka nie je zlá, ale priemerné spracovanie a množstvo nelogičností a uleteností už áno. Veľa vecí nedáva zmysel, ani sa ich tvorcovia nepokúšajú vysvetliť. Vedľajšie postavy sa väčšinou chovajú debilne. Absurdum je biely (zabijácky) balón, ktorí stráži či usmrcuje nezbedníkov a utečencov. Napriek tomu, že seriál nepostráda nápaditosť, už po krátkom čase začnú epizódy nudiť, točí sa dokola a z priemeru ho len občas vytrháva špionážnejšie ladenie. Také epizódy som narátal tri-štyri a to je na nadpriemer málo. Nejaké klady sa dajú nájsť, jedným z mála je skvelá ústredná melódia, ale aj tak ide o silne nadhodnotený seriál. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Dokonalost! Seriál se zcela zřetelně inspiroval prvními Bondovkami, ale to vůbec není na škodu. McGoohan je cool a při jeho putování po Vesnici na vás často dýchne mysteriózno a tísnivá atmosféra. Akorát jsem se musel smát bílému nafukovacímu balónu - zabijákovi ... ono vraždící gymnastický míč se jen tak nevidí... ()

anderson 

všechny recenze uživatele

PRISONER rozhodne nie je dokonalý. Ale absolutórium si zaslúži už len z historického významu. Spolu s KOLCHAKom totiž tvorí piliere mystery žánru, ktorého vrchol pre mňa zatiaľ predstavujú THE X FILES. Pátral som či PRISONER niekedy nebol uvedený v našich končinách, zatiaľ sa mi to ale nepodarilo preukázateľne potvrdiť. Ako píše kneekal PATRICK McGOOHAN (skvelý predstaviteľ riaditeľa z ESCAPE FROM ALCATRAZ, a častý protivník poručíka COLUMBOa) stvárňuje agenta, ktorý sa z neznámych dôvodov rozhodne vykašľať na služby pre JEJ VELIČENSTVO no nakoľko (ako si to myslia ONI) vie priveľa, je "presídlený" do VILLAGE, akejsi luxusnej ostrovnej osady pre nepohodlných prominentov. To čo tu prežíva nie je jednoduchý lineárne plynúci príbeh, ale viacmenej psychedelický trip plný fyzicko-psychologického teroru a bizarných halucinačných obrazov. Navyše si autor série uzmyslel parodovať JAMESa BONDa. A ako to po 17 epizódach skončí ? Chcelo by to spoiler ale poviem to takto: Vy všetci, ktorí napäto sledujete LOST, INVASION či 4400, fakt ste takí naivní a čakáte nejaké schopné (a nie trápne) rozuzlenie ? Kdeže ... ani autori sami netušia ako svoj koncept zakončiť či vypointovať. Cesta je totiž cieľ a nakoniec zostane iba nedokonalý OPEN END :-). Ale veľmi - VEĽMI rád by som sa mýlil. Technická poznámka: Autori PRISONERA takmer nič nevysvetľujú a neflashbackujú. PRISONER by totiž mal nadväzovať na predchádzajúcu GOOHANOVu sériu DANGER MAN. Autori toto spojenie nikdy nepotvrdili ani nevyvrátili. O tom, že odkaz PRISONERa je silný aj dnes, svedčí napríklad jedna z epizód THE INVISIBLE MAN v ktorej sa HOBBES dostane do podobnej VILLAGE. (16.5.2006) SIMPSONOVCI: XII. sezóna, 6. epizóda - Muž, který věděl příliš mnoho (18.9.2007) ()

kneekal 

všechny recenze uživatele

Anglický seriál o agentovi, který se z nějakého důvodu rozhodl, že rezignuje a v důsledku této skutečnosti je unesen na dokonalý Ostrov s harmonickou společností, kde se z něj snaží dostat informace.. a o co jiného by se hlavní hrdina měl pokoušet než o útěk? A co na to velcí kulatí bílí hlídači ? A kdo je vlastně číslo 1? Škoda, že v naší krajině, tak málo známý seriál. Vřele doporučuji... Ještě dodám, že jeden díl Simpsonů paroduje tento seriál, ted si nevzpomínám, která je to série, ale Homer začne psát na internetu vymyšlené zprávy jako pan X a poté ho odvezou na ostrov. A běhá tam taková chichotající se koala s plynovými tryskami místo očí :) ()

Zajímavosti (18)

  • Kolo v logu seriálu symbolizuje neustálý a zrychlující se technický pokrok, kterému se nestíháme přizpůsobovat. (PanCitron)
  • Známý americký autor sci-fi Thomas M. Disch vydal knižní pokračování pod názvem „I'm not a number“, které popisuje opětovné uvěznění Nr. 6 poté, co byl po útěku dopaden a co mu byla vymazána paměť. (Utnapishtim)

Související novinky

Vládní agent číslo 6

Vládní agent číslo 6

11.08.2006

Producenti z Universalu jsou na nejlepší cestě zlanařit pro svůj nový projekt jednoho z nejpopulárnějších režisérů současnosti. Tím není nikdo jiný než Christopher Nolan, jenž loni vdechl život… (více)

Reklama

Reklama