Reklama

Reklama

Carmen

  • Česko Burleska o Carmen (více)

Parodie na dvě filmové adaptace opery Carmen Georgese Bizeta z roku 1915 režisérů Raoula Walshe a Cecila B. DeMille. Cikánka Carmen pomáhá pašerácké bandě. Svede za tím účelem velitele stráží Darna Hosieryho (Charlie Chaplin). O přízeň krásné Carmen však Charlie musí soupeřit s toreadorem Escamillem. (wero1000)

Recenze (13)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

První Chaplinova "Burlesque on Carmen". Něco mezi groteskou a celovečerním filmem. Chaplinova variace na slavný román Prospera Mérimée. Pochopitelně silně zparodováno až "zneváženo". Vše za doprovodu hudby z Bizetovy Carmen. Chaplin sám představuje Dona Josého, Carmen ztvárnila sličná Edna Purviance, která se tu chlubí obnaženými pažemi, ba i rameny. Na grotesku příliš dlouhé, na regulérní film poněkud moc groteskní. Stejně se však jedná o slušnou zábavu. Minimálně Chaplin jako šermíř stojí za to. Film je k mámí ve dvou verzích: první byla dokončena Chaplinem v roce 1915, druhou vyrobilo studio Essanay Company v roce 1916 poté, co z něj Chaplin odešel. Bylo tam přidáno mnoho Chaplinem vyřazených míst a sám Charles s ní nebyl vůbec spokojen. Nicméně, distribuovala se právě tato až do roku 1990, kdy byla zrekonstruována původní verze. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Chaplinovi herecké počátky zdaleka nedosahují úrovně jeho pozdějších děl. Komika, kterou se snaží zaujmout diváka, je zbytečně nudná, kýčovitá až trapná. Nechci snižovat talent údajného krále komiků, ale to co předvádí např. Buster Keaton, je nesrovnatelně lepší a propracovanější. Chaplin alias Dearn Hosiery zde vystupuje jako mdlý policejní strážník. Mnoho gagů zůstává nevyužito a naopak mnoho jiných (např. bitka v hostinci) zavání již zmiňovanou trapností. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Paródia všeobecne známej predlohy obsahuje pár slušných vtipov, no na trištvrte hodinový film je to zúfalo slabé. V porovnaní s dramatickou adaptáciou Carmen od amerického režiséra Cecila B. DeMilla z toho istého roku (1915), Chaplinova burleska prehráva v takmer každom ohľade. 35% ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ten kdo viděl originál "Carmen" od Cecila B. DeMillea z téhož roku se bude bavit o poznání víc. Parodie je to totiž velmi věrná, včetně naprosto totožných mezititulků. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Carmen sa v Chaplinovom prevedení stáva tragikomickou groteskou, ktorá ani v dramatickom závere nestráca na veselohre. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Carmen je vášní života, s červenou a bílou barvou. Carmen sice napsal francouzský spisovatel Prosper Mérimée, ale nebýt Bizeta, cikánská dělnice z tabákové továrny by nedosáhla světové proslulosti. A samotný Charlie Chaplin tím reaguje na jiný film. Carmen je Chaplinovým nejzajímavějším dílem z jeho počátků, dává jím najevo svůj vlastní názor a rozvíjí um možností. Carmen je podávána během atletické choreografie nezastavitelného pohybu cirkusového klauna, je sarkastická, nevázaná, škodolibě melancholická a tančí kolem s obnaženou zadnicí. Kromě Charlieho v roli nového velícího důstojníka přístupu do sevillského města upoutá pozornost také jiskřivou smyslností manipulující cikánská diva Carmen (Edna Purviance), slavný a oslavovaný torero Escamillo (John Rand), Charlieho neústupný soupeř v lásce a kaprál Morales (Leo White), provozovatel osudového hostince (Jack Henderson), cikánka, dělnice a Carmenina sokyně Frasquita (May White), či pobízející zástupce pašeráků Remendados (Ben Turpin). Carmen je lidskou neřestí, chtíčem a vášní. Parodie je pokladem cirkusového klauna, který se zbavuje svého niterného strachu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další výborná věc. Rozjezd byl sice trošku pomalejší (a slabší), ale když se to pak rozjelo (pravda, až v polovině) báječně jsem se bavil. Chaplinův autorský film, navíc (nejspíš) první takhle dlouhý a je to na tom poznat, tvůrčí svoboda (snad) se prostě nezapře a zrovna u Chaplina už vůbec ne. Jeho Don José je samozřejmě naprosto perfektní figurkou a minimálně jeho šermířské kreace rozhodně stojí za to. A i Edně to tady mimořádně sluší, v tomhle filmu byla fakt hodně pěkná- a navíc její Carmen je postavou možná i o něc lepší a zajímavější, než je Don José. Prostě velmi dobrá zábava, u které její (na první pohled možná příliš dlouhá) stopáž vůbec nevadí a naopak je k užitku. Chaplin má sice jiné velehity, ale tahle Carmen je prostě fajn. 70%. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

První kroky Ch. Chaplina.¬         Rok 1914 byl úvodním rokem Chaplinovy tvorby filmové. Na třicet pět krátko- případně středometrážních grotesek plus jeden dlouhometrážní snímek ve směs postrádaly větší kvalitu, žertéřství rovnalo se sotva tak jednomu a půl míčku artisty, místy bylo až rozpačitě trapné. Je zřejmé, že společnost "Keystone Studios", s níž měl Chaplin uzavřenu roční smlouvu, si spíš než na kvalitu potrpěla na množství.¬                 Podobně tomu bylo i následujícího roku a počátkem roku 1916, kdy Chaplin pod hollywoodskou společností "Essaney" natočil svých dalších patnáct krátko- příp. středometrážních snímků. Ač v té době už znám a oblíben natolik, že mohl diktovati podmínky producentům a vybírati z nich, nebyla úroveň Ch. snímků ve směs vysoká, ze jména hledíme-li na ně nedobovýma očima.¬                 Není však třeba odsunouti tyto první filmové krůčky a kroky někam do zapomnění, svou kvalitou spolu s vkusností se vyrovnají řadě nynějších zábavných pořadů tak jistě, jako že Ch. Chaplin natočil později taková díla jako "Moderní doba" či "Diktátor".¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skutočne výpravná groteska s dejom, ktorá sa dosť vymyká ostatným z prvých rokov Chaplinovej tvorby. Až sa čudujem, že som ani časť z nej nikdy doteraz nevidel. Edna ako celkom biela cigánka Carmen je počas filmu, keď prichádza o odev a strojený účet stále krajšia. Film obsahuje množstvo veľmi vydarených scén, jednou z nich je pokojne konzumujúci chlapík počas šermiarskeho súboja nad jeho hlavou. –––– Your words hit hard, but I hit harder. –––– Carmen belongs to no man. She is free. ()

Kamiiik 

všechny recenze uživatele

Bohužel jedna ze slabších Charlieho grotesek, přitom druhá půlka byla celkem zábavná, první se ale příliš vlekla a na grotesku postrádala vtip. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I will give you this incorruptible officer bound hand and foot -- by love."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay), ktorá je dosť zvláštnou a veľmi netypickou chaplinovkou s parodickým  rázom. Tu a tam to síce skĺzne do poriadnej vtákoviny (zápasenie Charlieho s Leom Whiteom), inak je to ale pomerne zábavný kúsok. Dôstojník Charlie tu predvedie svoj jedinečný šermiarsky i tanečný štýl a cigánka Edna je priam luxusná femne fatale (pôvabné tančeky i koketovanie). Videná zreštaurovaná verzia z roku 2014 s výbornou (aranžovanou) orchestrálnou hudbou (Timothy Brock).     "He shall not have you -- my beautiful Carmen!" ()

everlong 

všechny recenze uživatele

dle mého názoru nadprůměrná groteska....je pravdou, že vše stojí a padá na Chaplinovi....momenty, kdy se na scéně neobjevuje jsou při nejmenším nudné, ale jakmile se objeví je příběh mnohem zajímavější a hlavně vtipnější. DÁLE HRAJÍ: Ben Turpin (Don Remendado) Leo White (Officer of the Guard) John Rand (Escamillo) Jack Henderson (Lilias Pasta) May White (Frasquita) Bud Jamison (Soldier) Frank J. Coleman (Soldier) Lawrence A. Bowes (Gypsy) Fred Goodwins (Gypsy) ()

Reklama

Reklama