Reklama

Reklama

Vyobcovaná

  • Čína Tian yu (více)
Čína / Hongkong / USA, 1998, 99 min

Režie:

Joan Chen

Předloha:

Geling Yan (kniha)

Scénář:

Joan Chen, Geling Yan

Hudba:

Johnny Chen
(další profese)

Obsahy(1)

Na první pohled by se mohlo zdát, že půjde o veselý film ze života školáků. Jenže jsme v Číně, píše se rok 1975, Maova kulturní revoluce právě vrcholí a autobusy plné dětských dobrovolníků odjíždějí doslova neznámo kam. Komunistická vláda vyslala v těchto letech na 7,5 milionu mladých lidí ze škol a z domovů do odlehlých částí venkovské Číny, aby tak "setřela ekonomické a sociální rozdíly mezi městy a venkovem". Mnohé z těchto skoro ještě dětí, se ocitlo v absolutní pustině a některé z nich se už domů nevrátily.

Příběh mladé Xiu Xiu (Siou-siou), dívky, která se stala hračkou v rukách místních stranických funkcionářů, odkázanou na život v chatrném plátěném stanu uprostřed nedozírných pastvin, ve společnosti prostého tibetského pastevce, je jedním z milionů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá dráma. Má vydarený príbeh o dievčati z mesta, ktoré je v čase kultúrnej revolúcie poslané na vidiek a dostáva sa až k osamelému chovateľovi koní ďaleko od ostatných. Tu spoznáva úplne nový typ života a muž sa jej to tu snaží spríjemniť čo najlepšie, ale aj napriek tomu dievča najviac túži potom, aby sa už konečne mohla vrátiť do mesta a uverí všetkému, čo by jej v tom mohlo pomôcť. Jej naivitu začnú zneužívať miestni úradníci, no chovateľ koní jej chce pomôcť. Spracovanie sa mi páči, dej je síce na pomery žánru až moc jednoduchý a priamočiary, takže tu by som kľudne uvítal ešte nejaký ten výraznejší dejový prvok, ale zase ani na toto si určite nemôžem sťažovať. Aj vďaka tématike kultúrnej revolúcie som mal z toho už od začiatku veľmi dobré pocity, ale aj celá prvá polovica sa nesie v takom príjemnom bezstarostnom duchu, odohráva sa v príjemnom prostredí ďaleko od civilizácie, obe hlavné postavy si ma získali a ten ich priateľský, skoro až rodinný vzťah sa mi skutočne páčil. No následne sa už dej začne uberať trochu iným smerom, podstatne to zvážnie, môj pohľad na obe postavy sa čiastočne zmenil, dokonca sa tu nájdu aj erotické scény, ktoré by som tu vzhľadom na predchádzajúce dianie vôbec nečakal a cítiť v tom slušný potenciál pre silnú, prakticky až depresívnu drámu, ale práve toto ma trochu sklamalo. Aj táto časť je stále dosť dobrá, bavilo ma to a bol som zvedavý, ako sa to vyvinie, aj keď možných koncov bolo len veľmi málo, ale veľmi ma mrzí, že emocionálne ma to dosť minulo a tak ani ten výborný záver mi neprišiel ani zďaleka tak silný, ako by som chcel, čo je pre mňa aj najväčší zápor filmu. Ale aj takto sa mi to dosť páčilo a vôbec som sa nenudil. S hereckým obsadením som spokojný, výborné hlavné duo, tu mi obe postavy prišli dostatočne zaujímavé a aj kvalitne zahrané a okrem nich tu už vlastne ani nikto nemá moc priestoru, skôr pár epizódnych postáv. Čo sa týka réžie a technickej stránky, vizuálna stránka a atmosféra sú výborné a viacero scén má také príjemné čaro, ale mrzia ma tie emócie, ktoré som nepociťoval. Takže pár čiastočných záporov sa tu nájde, ale aj tak je Vyobcovaná vydarená dráma so zaujímavou zápletkou, výbornými hercami a kvalitnou réžiou. 75% ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Po tomto filmu si už nikdo nemůže myslet, že ženy nebo číŇani neumí režírovat... Minimalismus pocit samoty a beznaděje umocŇuje až k nevydržení... symbolika vody a jablka... náznaky nenaplnitelné lásky... Na východě se pomalu začíná točit více hodnotných filmů než na západě... aspoŇ že tam, když už ne tu ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Prostinký příběh naplněný prostinkými pravdami a stejným způsobem i vyprávěný. Pátou hvězdičkou šetřím pro pomalý, ale na můj vkus opravdu velmi pomalý rojzjezd. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Smutný konec zprvu nadšené a později krutě vystřízlivělé pionýrky. Zdařilý film plný emocí, hlavních hrdinů mi bylo na konci vážně líto. ()

Luciana 

všechny recenze uživatele

Neskutečně krásný a smutný film o touze po svobodě, stesku po domově a ztracené nevinnosti. Tento příběh mladé čínské dívky, která se pod vlivem vlastního zoufalství rozhodne udělat cokoliv jen aby se mohla vrátit zpět domů je natolik silný, že ho řadím k tomu nejlepšímu co jsem doposud viděla. Musím zároveň vzdát velký obdiv režisérce filmu, neboť s takto kvalitním režijním debutem se setkáme už jen málokdy. Samozřejmě nesmím opomenout ani oba výborné hlavní představitele, krásnou hudbu a až téměř obrazově průzračnou kameru. A i když obvykle u filmů slzy neroním, v tomto případě jsem dala svým rozjitřeným emocím volný průběh. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Budovanie svetlých zajtrajškov pod záštitou komunistickej strany... to nikdy nemôže skončiť dobre. Kým prvá polovica filmu je celkom veselá a optimistická, tá druhá je veľmi nepríjemná a depresívna. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ztracený život jedné z tisíců (miliónů) obětí Mao-ce-tungovy kulturní revoluce. Co bylo předmětem "intelektuální výměny" mezi městem a vesnicí, popisuje film. Hlavní mužský představitel je velmi sympatický a jeho láska k naivní dívce mě dojímala. Velmi smutný film a díky tvůrcům věřím že i autentický. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Nádherný a zároveň hodně smutný příběh nevinné dívenky, která plna odhodlání, nadšení a velkých politických ideálů své doby odjíždí, jako mnoho jejích spolužáků, od rodičů z velkých měst do direktivně předem určených vzdálených míst své převeliké milované vlasti, aby tam splnila plna elánu svého mládí úředně předepsanou čestnou povinnost .. Získat svou brigádnickou praxí konkrétní povědomí, respekt k životu na venkově, k tamnímu zemědělství, chovatelství .. Nějaký čas po svém příjezdu do místa svého působení, se ovšem sympatická Wenxiu postupně stává spíše jen zcela bezmocnou sexuální hračkou, loutkou místních funkcionářů a s nimi úzce spřízněných kamarádíčků .. Nejprve za jedno jablko, za planý slib, potom už jen tak nějak automaticky a za nic .. Na motocyklu, služebním traktoru, na koni si za ni jezdí soudruzi ulevit od svého chtíče, užít si mladé poddajné zcela bezbranné dívčí tělo .. Bez ohledů na následky svého odporného jednání .. Jeden z filmů, u kterých vzteky a lítostí a bezmocností nad zlem a nespravedlivostí světa skřípete zuby od začátku až do konce .. .. Moc rád bych si přečetl literární předlohu spisovatelky Geling Yan .. .. Jeden z filmů (příběhů), které já osobně nemohu dostat z hlavy ... ... ...(Během kulturní revoluce v Číně chtěl velký Mao, aby vzdělávaní mladí lidé z měst a průmyslových oblastí získali také alespoň nějaký respekt k těm úplně obyčejným lidem, co zajišťují jejich každodenní stravování a potřeby, tedy k venkovu .. aby získali nějaké povědomí o životě na venkově, praktické znalosti o zemědělství, o výrobě a pěstování potravin .. Zasáhl ovšem lidský faktor - vedoucí funkcionáři ve vzdálených a často i zcela odlehlých oblastech si to vysvětlili zcela jinak a po svém .. Mnohé mladé studentky tam byly pod záminkou planých slibů, vydírání a výhružek, či přímo pod hrozbou násilí, opakovaně, dlouhodobě sexuálně zneužívány. Tisíce se jich domů nikdy nevrátilo. Toto je příběh jedné z nich.) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Krasny, misty az poeticky film z doby cinske rizene migrace za ucelem pozvednuti zivota na venkove. O tom se nam, nastesti muze jen zdat. Ale nic neni cernobile a rade mladych lidi tato skutecnost navzdy zmenila zivot. Jakou zkusenost bude mit mlada Xiu Xiu? ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi depresivní film. Hloupá svazačka jde na venkov šířit komunismus. Má vložky na 6 měsíců.Po 6. měsících ale žádné vysvobození nepřichází. Je to první film, kde jsem viděl malou holku souložit za jablko a slíbené razítko. Druhá polovina je o dost šílenější než prvá.Sestříhal bych to na 1:10, ale jinak naprosto skvělé. Hlavní představitelka byla hodně přesvědčivá. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočený snímek s vynikající kamerou a nádhernou horskou scenérií. Smutný příběh popisující životní útrapy idealistické mladé studentky vydávající se na venkov během jedné etapy Velké kulturní revoluce v Číně. Škoda, že ke konci to začíná být celkem nuda a pří srovnání s až do krve epickým Zhangovým Žít, které popisuje přibližně podobné období, nemá šanci obstát. 70 % ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Na mne skoro až příliš silný film. Nejsem nezletilá dívka, ale i tak mne samotný život někde na louce ve stanu děsí víc jak rakovina... Mladá holka vsunuta někam z nefér a nepochopitelných důvodů majíc za úkol starat se nejen o sebe se mi dostala pod kůži prakticky hned a celý ten příběh je tak smutný, že si ho už raději nikdy nepustím. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Vztah mezi mužem s poněkud zásadní fyzickou indispozicí, a dívkou prostitující pro zoufalou touhu k návratu domů, byl skutečně neobyčejný. Asijskou kinematografii v podstatě nemám rád, irituje mě svou pro evropana zcela přemrštěnou sladkobolností a hereckým afektem. O to víc mě potěší když najdu dílo z této provenience, které mě nadchne. To se stalo asi tak třikrát a Vyobcovaná je jedním z těchto unikátů. 80% ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Na tomhle díle se mi líbilo zejména pomalé,citové vyprávění drsného příběhu.Siou-siou se postupně mění z naivní malé holčičky na zoufalou dívku,schopnou pro svůj cíl(návrat do města) udělat cokoliv.Z tohoto místa je ale návrat téměř nemožný... ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Mohl to být krásný film, nebýt nesmyslného rozuzlení, které přichází bez varování a zcela bez logiky. Nemám to rád, když se něco nebo někdo ve filmu tváří, že má duchovní rozměr (teď mluvím o postavě Ťina), a nakonec z něj vyleze zcela nekonzistentní jednání hodné žáka páté třídy. Tomu se říká vodění za nos. A to já teda ne é. ()

TrebleClef 

všechny recenze uživatele

Opravdu autentický, emocionálně silný film, až divák má dojem, že realita musela vypadat přesně takhle. Skoro jako by šlo o dokument. Jeden příběh z tisíců skutečných, který dokáže vypovědět celkovou hrůzu Maovy kulturní revoluce. Povinně bych ho pouštěla u nás ve školách. ()

Reklama

Reklama