Reklama

Reklama

Vyobcovaná

  • Čína Tian yu (více)
Čína / Hongkong / USA, 1998, 99 min

Režie:

Joan Chen

Předloha:

Geling Yan (kniha)

Scénář:

Joan Chen, Geling Yan

Hudba:

Johnny Chen
(další profese)

Obsahy(1)

Na první pohled by se mohlo zdát, že půjde o veselý film ze života školáků. Jenže jsme v Číně, píše se rok 1975, Maova kulturní revoluce právě vrcholí a autobusy plné dětských dobrovolníků odjíždějí doslova neznámo kam. Komunistická vláda vyslala v těchto letech na 7,5 milionu mladých lidí ze škol a z domovů do odlehlých částí venkovské Číny, aby tak "setřela ekonomické a sociální rozdíly mezi městy a venkovem". Mnohé z těchto skoro ještě dětí, se ocitlo v absolutní pustině a některé z nich se už domů nevrátily.

Příběh mladé Xiu Xiu (Siou-siou), dívky, která se stala hračkou v rukách místních stranických funkcionářů, odkázanou na život v chatrném plátěném stanu uprostřed nedozírných pastvin, ve společnosti prostého tibetského pastevce, je jedním z milionů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Typický festivalový film. Silné téma (levně si pomáhající reálným historickým pozadím), zápletku možno shrnout do jedné věty, postavy trpící a vláčené osudem. - 60 % ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Syrová nálož podkreslená úžasnou hudbou. Tak nezměrná je touha po domově, tak směšně nízká je cena života. ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Z mojho pohladu velmi zvlastny film. Uvod je putavy, mal som pocit ze toto bude zaujimava drama zo sveta cinskeho tinedzera. No potom ako bola hlavna hrdinka dobrovolne deportovana, dynamika filmu klesla na nulu. Dej (ak sa to vobec da poved) zacal byt nesmierne rozvlacny, nudny a mne ako divakovi jeho sledovanie sposoboval znacne utrpenie. Hlavna postava sa v podstate iba mota po cinskej pustine, obcas pokeca so svojim nomadskym eunuchom, a obcas ju pride niekto "nezistne navstivit". No na druhej strane musim uznat, ze ak tvorcom filmu islo prave o vykreslenie beznadeje deti, ktore vtedajsi rezim takto poslal osidlovat neosidlitelne, podarilo sa im to na vybornu. Zaver ma vytrhol sice z predchadzajucej letargie, no mam pocit ze mohol byt aj lepsi. A p.s. cesky nazov "Vyobcovana" je teda mimoriadne vtipny :) ()

Scharra 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale strašně mi na filmu vadila hlavní hrdinka. Nejdřív byla zapálená pionýrka, pak se z naivního děvčátka stala promiskuitní potvora, schopná čehokoliv pro svůj prospěch (a návrat domů) a nakonec ze sebe dělala chudinku. Jediný s kým jsem ve filmu soucítila byl ten pastevec, který musel žít vedle takové povětrné slečny a ještě musel snášet její nálady. Ani nevíte kolikrát jsme si přála, aby jí jednu fláknul (a to jsem proti domácímu násilí) nebo s ní zatřepal, aby se konečně vzpamatovala. Film byl na můj vkus hodně zdlouhavý, obzvláště po živém začátku, kdy to vypadalo na svižnou okružní jízdu po Lidové republice. ()

Zadri 

všechny recenze uživatele

Tady je krásně vidět, k jakým tragédiím takové sociální inženýrství vede. Mě to však trochu míjelo, protože jsem se s hlavními postavami nedokázal sžít a dostatečně pochopit jejich konání. ()

muti 

všechny recenze uživatele

pekny zivot v odlahlej secuanskej prirode, rozlahle pastviny, kone... a este k tomu aj jedna kraska v susedstve, no neber to. skoda ze to bolo z donutenia stranikov. byt to dobrovolne, siel by som. vo filme sa aj spomina, ze aj takom idelanom komunizme ako bol v Cine existovali rovnejsi medzi rovnymi. kto mal peniaze alebo konexie, mohol sa nutenej sluzbe na horach vyhnut. pozname to.. este by ma zuajimalo preco ju Lao Jin nevaroval pred miestnymi chlapmi, ktori boli cim dalej odvaznejsi a drzejsi... ale napokon vidime ze on to mal najviac zo vsetkych cele na salame. najvacsi nonsens bol ale ked sa ju potom snazil chranit. no co, broskynka za jablcko, to zine ako dobry deal spestreujuci nudne dni pocas reedukacneho programu, ktory priniesol celemu narodu neocenitelny krok vpred. ()

StrixCZ 

všechny recenze uživatele

Po (v rámci možností) idylickém rozjezdu nečekaně smutný film s mnoha silnými momenty, ale z mého pohledu jako by mu něco chybělo - navzdory velmi emotivnímu závěru mě nedokázal plně pohltit ani dojmout... Přesto rozhodně nadprůměr. 67 % ()

Privatejoker 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Krásná přírodní scenérie a volnost na pozadí drsné reality. Postava, kterou jsem asi nejvíce litoval a která mi byla velice sympatická byl určitě Tibeťan Ťin.. U příběhu rozmazlené čínské holčičky s hořkým osudem jsem ani nevzdechl. ()

Reklama

Reklama