Reklama

Reklama

Císař a vrah

  • Čína Jing ke ci qin wang (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína / Japonsko / Francie, 1998, 163 min

Obsahy(1)

Dvě a půl století trvalo ve starobylé Číně období tzv. "Válčících států". Až se konečně v království Čchin (Qin) našel vládce, který měl nejen svou vizi, ale i dost odvahy a sil, aby tomuto strašnému období učinil konec. Budou ho nazývat Prvním císařem a dynastie jeho jména bude navždy připomínat sjednocení sedmi států v obrovskou říši. Zatím je však vládcem svého státu a ostatními je považován za nepřítele. Jediná, kdo v něj upřímně věří, je jeho konkubína Čao (Zhao), která jej provází od dětství. Dvůr kolem něj i ti nejbližší však spřádají své intriky a Čao Čeng (Zhao Zheng) má před sebou veliký úkol. Věrná konkubína pro svého krále podstoupí výpravu s královým protivníkem na život a na smrt, korunním princem státu Jen. Její mise je tajná a riskantní, Čao je však ochotna pro svého krále a jeho sen podstoupit cokoliv.

Jeden z nejlepších současných čínských režisérů Kaige Chen (Kchaj-ke Čchen) zachytil historické události z úsvitu čínských dějin nejen jako akční historický film, ale především jako velký příběh lásky, cti a zrady i osudu velkých mužů a jejich snů. Film získal výroční čínskou filmovou cenu Zlatý kohout za kameru a na MFF v Cannes Cenu za výpravu. V roli krásné a tajemné konkubíny Čao se představí čínská superhvězda Li Gong (Li Kchung). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V roce 1987 zfilmoval Bernardo Bertolucci život posledního čínského císaře. O dvanáct let později ho následoval Chen Kaige svým příběhem prvního císaře čerstvě sjednocené Číny. Přednímu čínskému reřisérovi se tu vyvedla detailní historická freska a zároveň poutavý, obrazově bohatý "akční epos". Na filmu nezaujme jen opulentní inscenace, nýbrž i uchvacující herecké výkony: Li Xuejian září v roli vizemi posedlého Ying Zhenga, stejně tak přesvědčivě ztvárnila svoji roli konkubíny Zhao Gong Li. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Už první polovina opusu Chena Kaigeho obsahuje téměř všechny esence, z kterých je uhněten aktuální Yimouův biják Kletba zlatého květu, a přestože je výrazově střídmější a o hodinu delší, má co do rozmáchlosti a působivosti jasně navrch. Demonstrovat to lze na nádvoří císařského paláce. Tam, kde Yimou nahnal na žlutými květy zaplněnou plochu tisíce vojáků v blyštivích zbrojích a uspořádal přeplácanou a podivnou řež, Kaige si vystačí pro větší dojem s pár stovkami bojovníků a pustými prostorami bez karnevalových barviček. Méně je někdy více. To však neznamená, že Emperor and the Assassin není poctivé a velkolepé historické drama. Vystavět úchvatný tříhodinový epos o sjednocování Číny především na hereckých výkonech a s jediným větším fragmentem bitvy je obdivuhodné. 9/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný historický film. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch, kedy bola Čína rozdelená na sedem kráľovstiev, čo malo za následok neustále vojny medzi nimi a utrpenie nevinných, ale vládca v najmocnejšom kráľovstve sa to rozhodne konečne ukončiť tým, že porazí postupne všetky ostatné, aby ich zjednotil a stal sa vládcom obrovskej ríše, ale na vojnu potrebuje zámienku a tak jeho láska príde s plánom nájsť vraha, aby na kráľa pod falošnou stranou zaútočil. Ale v priebehu rokov sa všetci čiastočne menia. Spracovanie nie je zlé, ale ani ničím výnimočné. Dejovo je to rozsiahly epos, ktorý sa zaoberá prakticky najdôležitejšími udalosťami histórie Číny, takže ma to zaujalo a nemám problém ani s touto výrazne nadpriemernou dĺžkou a tým, že tempo filmu je po celý čas len také pomalšie, ale práve kvôli svojej rozsiahlosti to nedokáže až tak moc vtiahnuť a chýba aj viac zapamätaniahodných scén. Najviac ma bavila prvá hodina, ktorá dobre zoznámi s postavou kráľa a jeho motiváciami a následne aj vraha, ktorý ma zase zaujal obzvlášť svojou vražednou misiou, ktorá ho ovplyvnila. Po hodine už zaujímavosť filmu o niečo klesne, ale stále sa na to dá bez problémov pozerať. Čo sa týka bojových scén, tak o tie tu vôbec nejde, sú len prirodzenou súčasťou deja, takže väčšinou sa len na kratší čas ukáže nejaká časť z bojov, ale napriek tomu ma zaujala ich veľkoleposť a pár zaujímavých scén, hlavne pokus o prevrat alebo scéna s deťmi. Herecké obsadenie je na tom dobre, ale mohlo byť aj lepšie. Gong Li je tu skvelá ako vždy, ale hlavne postavy vládcu, ale aj vraha síce nie sú zlé, ale mohli byť obsadené viac charizmatickejšie. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, Kaige Chen je schopný režisér, ale má za sebou aj kvalitnejšiu prácu. Cisár a vrah je dobrý historický film, ktorý sa fanúšikom čínskej histórie určite oplatí pozrieť, ale na plnohodnotný filmový zážitok by všetko potrebovalo ešte zvýrazniť. 63% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Čína tlačí nejen v tomto filmu horem dolem myšlenky, že 1. blahem lidu lze ospravedlnit libovolnou genocidu, 2. mír lze nejlépe docílit totální válkou. A přijde jim to správně, Čína přece musí být za každou cenu sjednocena včetně přilehlého okolí, aby zametla s barbary. Já vím, že tuhle propagandu nerazí režisér... to už spíš schvalovací komise... ale zejména jim to takhle dobře vysvětlili už ve škole... a v televizi... a tak. Z tohoto pohledu znechucení... Jinak celkem prkenná filmařina jako taková, ale naopak realistická výprava a dobře rozehraní herci... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Velkolepý pohled na jinak většinou nicneříkající učebnicovou frázi "sjednotil zemi". Pokud nesnesete patos, zvláště ten v předlouhých komorních scénách a dialozích, není to ovšem nic pro vás. Kaige Chen však nabízí dostatek momentů k jeho vyvážení. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Skvela drama opisujuca strastiplnu cestu zjednotenia vsetkych cinskych kralovstiev v jedno, cestu ktora sa stala tragediou pre toho, kto sa rozhodol cinu zjednotit, cestu ktora mala vsneseny ucel, avsak bola lemovana krvou a utrpenim. Je to drama, ktorej sila je vo skvelom prevedeni tohto pribehu, a v hereckych vykonoch, ktore filmu dodavaju skutocne emocie a vierohodnost toho co sa odohrava, dodavaju pribehu takmer "Shakepeareovsky" rozmer. Nie je to kusok pre vsetkych , ale ti co si potrpia na historickych kostymovych dramach budu nadseny. (8.5/10) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velkolepě natočený velkolepý příběh o uzlovém bodu vývoje čínských dějin. Na pozadí velikých dějinných událostí se paralelně rozvíjí druhý příběh zobrazující, že vítězství v tom, čemu říkáme poslání, vůbec nemusí znamenat vítězství v osobní rovině, a tedy nemusí přinést spokojenost. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Uf, sledování tohoto bijáku bych přirovnal k divokému zápasu s býkem, který se ne a ne vzdát; ten film se místy tak strašně táhnul, všechno tam bylo pomalé, od pohybů kamery po mluvení herců, bože! Celkovou bilanci nedohlédnu, ale trvalo mi několik dnů, než jsem to dokoukal do konce, musel jsem si dávat i několikadenní pauzy, vypil jsem u toho něco přes dvě láhve vína, a na konci jsem byl tak vyčerpaný a schvácený, že jsem příchod závěrečných titulků uvítal s úlevou zmoženého toreadora. Současně jsem žasnul nad tím, jak je to megalomanské, a přitom to na mě vůbec nezabíralo, všechny ty litry krve, velkolepé scény, hromady zabitých, včetně dětí... říkám si jen proč?! Bylo to jako sledovat něco s odstupem pod skleněným poklopem - jo, odstup, to je to správné slovo, ten film mě nedokázal vtáhnout a celou dobu tam byl odstup, jaký si udržujeme u někoho, koho nechceme pustit do své intimní zóny. Celé to navíc totálně zabil ten strašlivý český dabing, ve kterém to ČT2 odvysílala - místy jsem se bezděčně musel uchechtnout nad tou debilní intonací dabérů, která byla v naprostém nesouladu s chováním herců. Asijské filmy miluju, ale právě jen v původním znění, tady dabing nefunguje a celé to jen zprasí. Vidět tenhle film v kině v původním znění, asi by to bylo na 4*, ale v telce v děsivém dabingu je to na 3*, a to jsem ještě vrcholně shovívavej. Za takovéto filmy nedík. Mimochodem, Li Gong je kus, to se musí nechat. Mít tak taky takovou konkubínu, která by si kvůli vám dala i vypálit cejch do tváře... ach! ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Děj je zasazen do stejné epochy (sklonku Období válčících států) jako novější Hrdina a zabývá se i stejnou ideologickou otázkou: Je ospravedlnitelné obětování části pro dobro celku, asimilace malých ve prospěch všech, když jen silná centrální vláda dokáže překonat věčné boje o nadvládu mezi jednotlivými státy a konečně nastolit mír? Ve srovnání s Imouovým eposem ale po všech stránkách pokulhává; co Hrdina řekne jedním gestem či slovem, na to zde padne mnoho vět a film trochu ztrácí spád. Kaige Chen je vizuální mág, což prokázal v Konkubíně i Svůdném Měsíci, zde je však, i přes od pohledu poměrně nákladnou výpravu, obrazově dost nevýrazný. E&A je orientován více realisticky, neobsahuje drátové triky a soubojů obecně je poskrovnu, sleduje spíš politické intriky probíhající u dvora a mezi státy, postrádá však náboj a eleganci špičkového Hrdiny. Velmi silné ***. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, o které se nepostaral ani tak bláznivý král, ale spíš závěr snímku. Ano, je to realističtější než Hrdina nebo Kletba zlatého květu, ale dělá realističnost nutně lepší film? Bohužel ne, a bolí mě to o to víc, že Císař a vrah měl skutečně našlápnuto - zmiňované scény masakru v království Zhao jsou hodně působivé (popravdě mi to trochu připomnělo Jdi a dívej se). Musím se přiznat k tomu, že i když Císař a vrah ani náhodou nebyl můj první či desátý asijský film (kolikátý čínský, to nemám ponětí, ale viděl jsem nepoměrně víc hongkongských), poprvé se mi stalo, že bych nedokázal rozeznat, kdo je kdo... ale tím, že měnili kostýmy i účesy u jednotlivých postav v každé scéně, byl to docela problém... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Kaige Chen je filmový mág. Jeho filmy dokážu preniesť do dávnych časov s takou ľahkosťou až to vyráža dych. Formálna zložka týchto filmov postupne vťahuje do deja a postupne ukazuje nie len historický kontext ale obohacuje celú historickosť o ľudský aspekt. Hlavné postavy cisára, jeho milenky a nájomného vraha sú skvelo napísané a zahrané - hlavne výborná Gong Li. A rovnako to má množstvo silných scén - skoky detí z hradieb aby sa zachránili pred uväznením, príbeh nájomného vraha a mučiacich metód a tiež šialenstvo cisára. Chen predostiera silu národných dejín v čínskom kontexte a za pomoci množstva komparzistov a skutočných reálií. Pritom si udržuje tempo a dynamiku, akčné scény sú priehľadné a tie konverzačné zase obrazovo rozmanité. Možno nie tak dokonalé vo vyvrcholení ako jeho predchádzajúce filmy, ale rozhodne je to dielo, ktoré sa oplatí vidieť. Hlavne aj vďaka skvelej Zhaovej hudbe. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo utrpenie. Ani nie tak z pohľadu príbehu, akcie či obsadenia, ale stopáž 163 minút zväčša komornej atmosféry otupí odhodlanie sebeväčšiemu fanúšikovi čínskych historických filmov. Z filmu by sa kľudne mohli spraviť dva diely, alebo vystrihať niektoré nudné pasáže, ktoré aj tak príbeh neposúvajú ďalej. Priam naopak robia ho ešte viac neprehľadným. Väčšinu filmu tvoria zákulisné machinácie, intrigy, konšpirácie a plánovanie, avšak nachádzajú sa tu aj bojové scény, pri ktorých si Kaige Chen nieje absolútne istý. Jeho neistota sa odzrkadlila nad naivnosťou, akým štýlom sú točené. Zaiste môžeme to zahliadnuť aj pár silných momentov, no aj tie postupom času otupia v nasledujúcich sterilných scénach. S veľkým sebazaprením som film dopozeral, no ani vyvrcholenie nestálo za to. Porovnanie s posledným cisárom je v tomto prípade dosť na mieste. Priemerný film, ktorý pre už spomínanú prehnanú stopáž a často nezaujímavý dej sa dá pozrieť, len pre zaujímavosť. Opätovné zhliadnutie však neprichádza v úvahu. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

2) Po 2. zhliadnutí som si potvrdil plný počet (ľahko nadhodnotený - 4 1/2). Kaige Chen sa pozrel na príbeh prvého čínskeho cisára z inej stránky ako Yimou Zhang vo fantasy Hero. Tento film je čistokrvná historická dráma bez akéhokoľvek wire-fu. Čo sa týka akčných scén - na 163 min. ich tu nie je veľa, ale napriektomu, že v žiadnej z nich sa nekonajú nejaké prevratné bojové exhibície, sú nesmierne pôsobivé. Dominujú najmä opulentnosťou a najviac mi pripomínali majstrovskosť Akiru Kurosawu. Absolútne top scény sú najmä apokalyptické obrazy dobývania kráľovstva Zhao (kostol, deti). Príbeh má miestami slabšie miesta, ale famózne sú herecké výkony - spomeniem najmä trojlístok - Xuejian Liho, ktorý bravúrne zvláda všetky polohy neskoršieho prvého cisára Ying Zhenga (od majestátnosti až po scény neistoty), krásnu Gong Li, ktorá so svojským šarmom zvláda princeznú Zhao a Fengyi Zhanga, ktorý pôsobivo stvárnil ´´atentátnika´´ Jing Keho (od polohy vandráka až po samurajskú vznešenosť - vynikajúca je jeho osudová scéna s dievčinou či záverečná s atentátom). Chen Kaige nakrútil fascinujúci historický film, ktorý svojím štýlom nemusí vyhovovať každému, rovnako ako interpretáciou prvého čínskeho cisára ako posadnutého zjednocovateľa za každú cenu, ale v každom prípade si zaslúži pozornosť a odo mňa je to absolútny typ na ako pozerám pre väčšinu stále neznámy film. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou si nějak neomylně vybírám filmy s dlouhou stopáží, což dá někdy vcelku zabrat a tady dalo.Ale myslím, že pokud by byla kratší, určitě by to zase nebylo ono, nemohli bychom lépe poznat povahu krále, který přes spoustu překážek chce vybudovat obrovskou, velkou říši sjednocením několika dalších království i přes jejich nesouhlas. A tak sledujeme zákulisní intriky, války, ztrátu jeho lásky z dětství. Jeho obrovský sen,jak splnit odkaz jeho předků se splnil,jen byla cesta k němu byla lemována hromadou mrtvol, a nejen dospělých.A tak vznikla Čína. Takže jakožto fanda historie dávám čtyřihvězdy. ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Obrovský epos o prvním čínském císaři mě uchvátil. Musím říct, že čím delší film, tím víc se mi líbí. Nádherná scéna a prostory. Nejvíce se mi líbila postava proradného rádce. A musím říct, že postupná změna chování postav na tak velkém formátu byla nepřekonatelná, kdo jiný než-li číňané dokáží vytvořit, tak ohromné dílo, nevím sice, kolik lidí se na něm podílelo, ale i kdyby mi řekli třeba milión věřil bych tomu. Není snad, co dodat, s komplimenty jsem na suchu, film si mohu i přes jeho délku pouštět stále dokola a neomrzí mě. Blahopřeji všem, co ho neviděli, protože na ně čeká neuvěřitelná podívaná, na mě čeká už jen sentiment, pochybuji, že podobné dílo bude ještě někdy vytvořeno. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nekonečne dlhý historický epos o nástupe prvého čínskeho cisára. Pokojne sa mohla stopáž skrátiť o 60 minút, i viac. Prvá polovica je zbytočne preťahovaná a nevyhne sa početným hluchších pasážam. Príbeh sa postupne rozbieha a s nástupom politických intríg a skrivodlivostí niektorých postáv naberá na dramatičnosti. Veľkoleposť hrá prím po celý čas, kamera je pôsobivá, škoda, že nie aj tempo či miestami aj lepšia prepracovanosť. Kto to ale dá na jeden záťah, má u mňa veľký (hoc nevýznamný) rešpekt, mne sa to nepodarilo ani na druhýkrát. ()

Reklama

Reklama