Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se konec 17. století, doba dobývání Sibiře. Rodina stavitele jediné kamenné pevnosti za Uralem, kronikáře a prvního ruského kartografa Semjona Uljanoviče Remezova žije v Tobolsku, v kraji, kde se utváří budoucí moc státu pod nájezdy kočovných kmenů. Místní knížata bojují o zlato z Jarkendu a gubernátor tohoto odlehlého regionu se snaží získat autonomii a přestat podléhat carovi. Na příkaz Petra I. přijíždí mladý důstojník Petrovské stráže Ivan Demarin do Tobolsku, kde se zamiluje do dcery Remezova a zamotá se do spletitých intrik, do nichž jsou zapojeni i divocí Džúngaři, carští úředníci i zajatí Švédové. (Nový ruský film)

(více)

Recenze (8)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem správně pochopil několik stesků z Ruska, jde o špatnou adaptaci dobré knihy. To by tak nějak sedělo, neznám předlohu, příběh sám je nicméně zajímavý, ovšem dost zmatečně vyprávěný. Výprava je velmi dobrá, ale jak dojde na akční scény, je to víceméně chaos. V závěrečném boji o pevnost tak často jde jen odhadovat, co že se to vlastně děje mimo místo, kde se právě pohybují hlavní postavy. Zajímavým prvkem ovšem je, že se film kouká se sympatiemi na švédského "zrádce", který má jasné motivy pro své jednání, zatímco řada Rusů nevychází z děje právě s čistým štítem (ovšem končí i na šibenici). Je to hodně kolem 50 %, takřka dokonale 2,5 hvězdy. Tu třetí hodím, ale není moc zasloužená. S lepším scénářem a především režií mohl vzniknout velmi dobrý film. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Jako nápad dobrý, kolonizace Sibiře je určitě dobré téma. Ale pokud byla první část filmu postavena na rvačce a závodech lodí, tak radši ani tu druhou polovinu vidět nechci, protože bych se asi podobně nudil. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Ruské dejiny sú bohaté a dlhé, rozhodne je z čoho čerpať atraktívne námety pre historické veľkofilmy. A mne sa dosť páči, ako to v posledných rokoch robia. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Dej sa odohráva za vlády najväčšieho z cárov Ruska Petra Veľkého. Rieka Tobol oddeľuje Ruské impérium od kočovných hôrd potomkov Džingischána : Джунгары = Kalmici. Títo bojujú s Čínou, dobývajú východný Kazachstan. Mesto Tobolsk je centrom gubernie a gubernátor skorumpovaný miestny vládca. Peter Veľký po víťazstve pri Poltave nad Švédmi ďaľšiu vojnu na východe nechce, buduje ľodstvo a stavia St. Petersburg. Ale intrigami je cárska armáda vtiahnutá do boja. Toľko história. Film je pre mňa sklamaním, s druhotriednym režisérom, hercami a zlým scenárom toho veľa nenarobíš. Navyše historicky veľa nezrovnalostí. Bojové scény amatérske, sentimentálne limonádové scény, bojovníci po boji čistučkí a vyžehlení. Jediný s kým som bol spokojný je len Dmitrij Ďužev ktorý hraje cára Petra Veľkého, ten ostatných výškou aj výkonom predčil o dve hlavy. Žiaľ slabé 3* a z toho jedna za výkon Ďuževa. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tobol, což znamená v českém překladu Řeka, vychází ze stejnojmenného románu Alexeje Ivanova a pojednává o určité dramatické události kolem pevnosti na Sibiři za vlády Petra Velikého. Po výpravné stránce naprosto úžasný kostýmní filmový počin s úchvatnými scenériemi a bojovými scénami, zde nedotaženými, který je však bohužel pouhým sestřihem osmi epizod, každá s hodinovou stopáží, televizní minisérie. Ano, skutečně se jedná o televizní seriál, údajně uvedený šest měsíců po nasazení tohoto snímku, rozřezaný na kousky. Celkových necelých osm hodin seriálové stopáže zkrácených do hodiny a tři čtvrtě stopáže filmové skutečně není to pravé ořechové. Děj je značně chaotický a povrchní. V určitých chvílích jsou odvyprávěné jen dějové náznaky, což v ohromném množství nejrůznějších postav vytváří ne zrovna malý zmatek. Například celý rok tu uběhne během snad jen pouhých dvou minut děje. Na seriálu se viditelně nešetřilo, tudíž je zřejmá snaha i tímto filmovým počinem vymáčknout co se dá. Celý koncept byl tímto tak zprzněn, že dokonce i sám Alexej Ivanov požádal o odstranění svého jména z titulků. Nám divákům nezbývá nic jiného, než si počkat přímo na seriál. Ale protože u nás žádná televize ruskou seriálovou tvorbu nenakupuje a raději neustále donekonečna reprízuje seriály americké a o streamovacích službách nemá cenu ani polemizovat, legální cestou máme prostě smůlu. ()

Falanx 

všechny recenze uživatele

45% Kostýmy, hmotná kultura (historické reálie Ruska počátku osmnáctého věku) a pár povedených rvaček si pár bukvic zaslouží. Jinak dost slabé - podivně sestřihané. ()

Reklama

Reklama