Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inspektor Wens vyšetřuje čtyři vraždy, které se odehrály v průběhu několika měsíců a nepochybně spolu souvisejí. Jediným záchytným bodem je navštívenka podepsaná „Monsieur Durand“, která byla nalezena na místě každé vraždy. Stopy zavedou inspektora do penziónu s velmi podivným osazenstvem. Jeden z ubytovaných musí být hledaným vrahem…
Celovečerní debut později slavného režiséra Henri-Georgese Clouzota rozčeřil vody francouzské kinematografie v době druhé světové války. Stejně jako pozdější Clouzotovy filmy i tento má atributy žánru kriminálního thrilleru s velmi temným vyzněním, ale snad kvůli nacistické cenzuře a těžké době vzniku byl obohacen o komediální prvky. Jako předloha posloužila Clouzotovi stejnojmenná detektivní novela Stanislase-Andrého Steemana (1908-1970), původem belgického spisovatele. Román se odehrává v Londýně, ale Clouzot jej svým scénářem přenesl do Paříže. Film měl premiéru 7. srpna 1942. (argenson)

(více)

Recenze (3)

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku nudné, se stále se opakujícími motivy. Kodrcavě se to šine k poměrně orginálnímu závěru. ()

Reklama

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Už jméno hlavního hrdiny, komisaře Wenceslase ("Wense") Vorobietchika dává tušit divné věci. Na Montmartru řádí sériový vrah, jeho ručně vyřezávané loutky jdou na odbyt coby hračky pro děti, opilci vysedávají na pouličních lucernách, č. 21 se hemží figurkami jako z "Povídek malostranských" přepsaných Haškem, partnerský vztah vrcholí vymačkáváním uhříků... Snímek, natočený narychlo za okupace, se sice vymyká spojením detektivního napínáku s praštěnou komedií, jinak ale nese většinu rysů režisérovy zralé tvorby. Nejpodstatnější z nich : málokdy tušíme, kam s námi vypravěč v následujícím okamžiku zamíří a jaký filmařský trik cestou použije. Kamera Armanda Thirarda, hudba Maurice Yvaina - obojí výborné. V panu Durandovi někteří spatřují Hitlera ; příjmení hlavní postavy by mohlo připomenout přezdívku Edith Piaf, pro niž Clouzot tři léta předtím v nouzi napsal pár textů, které pak zpěvačka odmítla. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama