Reklama

Reklama

Recenze (5)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Clouzotova Manon výmluvně dokládá, že skutečná totožnost Manon Lescaut vězí ve verších a překladem do prózy svou identitu ztrácí. Vše spočívá v tom zneklidňujícím napětí mezi řádem básně a šílenstvím těla i duše, které se může v kteroukoliv chvíli prolomit. Film pozorně sleduje a zodpovědně zobrazuje, ale nic se v tom hořkém dramatu ani nestačí střetnout, protože od první chvíle vše padá. Až v poslední půlhodině, ano na samém – zprvu nenápadném a konečně nekonečném – dně, kdy se režisér konečně vypořádá s poněkud zbytečnou retrospektivní bilancí románu, se i onen pád začíná prohlubovat a poslední scény strhují a zatmívají vše předešlé. Snad kdyby šlo zapomenout ten čas, který plynul „před“, a ponechat ho jako tajemství, vnucující se vinu a trauma, by se mohl narodit nová Manon, a ta by i bosá mohla vstoupit do té naší letošní zimy a svou naivitou nás rozplakat… Nechal bych tu tmu zabíjení a pochovávání rozehrát do nesnesitelna a na ploše nezaměnitelného utrpení rozmluvit tu sklíčenou a malověrnou duši rytíře bez erbu a tělo věčné dívky, jejíž cudně se odhalující prs, zbůhdarma kojí všechny ty budoucí rozhněvané, narozené z jejího lůna… ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Clouzot přenáší novelu Abbé Prévosta do současnosti, od hnutí odporu, jímž je Manon zajata pro podezření ze spolupráce s okupanty, pak se do ní její hlídač zamiluje, nato s ní zažívá další tvrdé osudy v osvobozené zemi, až po putování do Palestiny, kdy jsou na cestě přepadeni ozbrojenými Araby...Nicméně film zestárl a přes nesporné kinematografické přínosy působí uměle. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem spotřeboval všechnu diváckou energii na to, abych se vyrovnal s hlavními postavami a jejich představiteli ("nejméně sympatičtí milenci v dějinách francouzského filmu"?), a tak jsem nedocenil, jak dobře - malebně a zároveň realisticky - je film natočen. Ve svém chladném pohledu na válkou rozleptanou společnost režisér nepochybně navazuje na naturalisty 19. století; přesto v závěru dostaneme nečekanou porci romantické citovosti, naštěstí dalekou nezvalovskému veršování. ()

Reklama

Reklama