Reklama

Reklama

Tělesné vztahy

TV spot

Obsahy(1)

Sandy a Jonathan, dva přátelé, znající se už z dob studií na vysoké škole, procházejí nezávisle na sobě vleklou krizí. Každý jejich pokus o navázání smysluplného vztahu končí hořkým neúspěchem. Jack Nicholson a Art Garfunkel v hlavních úlohách tragikomického dramatu z dob, kdy Americe vládly květinové děti. (oficiální text distributora)

Recenze (78)

POMO 

všechny recenze uživatele

Trefná, otvorená, priama a cynická vzťahová konverzačka. Tento štyridsať rokov starý film je dôkazom, že sa nemeníme my, ľudia, ale sa zmení prostredie v ktorom žijeme. Postavy tu rieša rovnaké problémy a s rovnakými výsledkami, ako riešime my dnes. Brilantne nadčasové. Nutno vidieť tiež o tridsať rokov mladšiu konverzačku Mika Nicholsa Closer, ktorá je akoby remakom tohto filmu, zasadeným do moderného, ešte cynickejšieho prostredia. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson tady vlastně zahrál to, co mu jde nejlíp. Proutníka, který vojede všechno, co v roští šustne. Moc mě to nebavilo, hlavně i proto, že dramatičnost tenhle film vynechal někdy při začátku psaní scénáře. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No Nichols natocil spoustu lepsich filmu. Problem je, ze tohle je cely tak trochu o nicem, pribeh o dvouch kamaradech a jejich vztazich se zenskejma a jak se v prubehu zivota vyviji. Ze zacatku, kdyz jsou jeste spolu na koleji a oba si narazi stejnou holku, to pusobi trochu komedialne a zajimave, jenze postupne se z toho stane nic noveho neprinasejici drama, kde navic chybi nejakej poradnej konec a dialogy misty susti papirem. Nicmene potesil me Garfunkel, na to, ze neni herec, podava paradni prirozenej vykon, navic vypada jak svatousek, akorat misty mi prislo, jak kdyby behem dialogu koukal do scenare. No a Nicholson ma takovou svoji typickou roli, kdy Garfunkel je dobrak a Nicholson suknickar a samozrejme, jak jsem ostatne cekal, hraje nadprumerne, i kdyz ke svejm nejlepsim vykonum ma jeste daleko. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s nepřehlédnutým Artem Gurfunklem v roli plachého Sandyho a smělého Jonathana (Jack Nichols). Jejich douhotrvajici rozhovory na téma sex a zkušenosti s ním neberou konce, a to sice ve svých dlouhých pasážích a kolikrát docela i vulgárních dialozích..Poté co se na plátně objeví mladá dívka Susan a kdy se do ní oba dva navzájem zamilují potom se mezi nimi rozpoutává hra žárlivosti a neopětovaných citů. Film sleduje jejich rozhovory a jednání jakoby po celé dvě desetiletí, tedy ve studentské době, v zaměstnání, v době sňatku (Sandy) i při častém střídání sex. partnerek, zejména Jonathan by mohl vyprávět. Oba dva mladí hrdinové však ve svém civilním životě úplně ztroskotávají. Film nám divákům zprostředkovává naprosto otevřený, zároveň i deprimující obraz citového světa jedné generace v tomto případě květinových dětí (mládeže). Ve své době a na takto otevřené téma bez jakýchkoliv větších tabu a ostychů musel film vyvolat a to především v americe velice bouřlivé diskuze. Uvést do distribuce takový to film, umocňoval teprve sexuálních liberalismus pozdních šedesátých a ranných sedmdesátých let. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od umělého světa Shortbusu Tělesné vztahy pojednávají o sexualitě, která není odtržená od citových a společenských vazeb. Film vypráví o dvou kamarádech, kteří mají odlišný vztah k sexu a ženám. Jeden z nich touží po velké lásce a rodinném životě, ten druhý s přehledem zahraný Jackem Nicholsonem má k sexu a ženám ryze spotřebitelský vztah. I když mají rozdílné představy a touhy, oba vlastně svým způsobem po letech konstatují zklamání. Snímek je zasazený do prostředí úspěšné americké střední vrstvy a prostřednictvím svých hrdinů vypráví jednak o Americe 70. let, která prošla úspěšně sexuální revolucí, jednak ukazuje i vývoj obou hrdinů v období dospívání a krize středních let. Musím dodat, že pokud si člověk vybere za přítele muže, jako je právník Jacka Nicholsona, nepotřebuje už v životě žádné nepřátele... Celkový dojem: 80 %. Psychologické drama, jak má být. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vztahová konverzačka s otevřenými, často peprnými, ovšem nikterak oplzlými dialogy a zajímavou myšlenkou - stydlín Sandy a bonviván Jonathan měli k ženám a vůbec vztahům sice rozdílný postoj, avšak nakonec dopadli přibližně stejně. Herecky tu sice vládne Jack Nicholson (dámy, tady mu to dokonce i sekne! :-)), ovšem Art Garfunkel podal rovněž skvělý výkon. Candice Bergen a Ann-Margret patřily k nejkrásnějším herečkám té doby, avšak krom přirozené krásy byly obdařeny i hereckým talentem. Důkaz, že se i o vztazích, sexu a intimnostech nechá vyprávět inteligentním a vkusným způsobem. 75%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konverzačné snahy o telesné vzťahy. POMO má pravdu, že podobné problémy sa riešia i dnes, 42 rokov od premiéry. Stále však ide o ten istý segment spoločnosti, čo ich rieši. Dobre situovaní príslušníci vyššej strednej triedy. Sústredení na tvary a dizajn. Tiel, nábytku, áut: módy . Túžia po stabilnom cieli a zároveň po bezbrehom hýrení. Viac než priebeh si vychutnávajú méty. V športe (čo som kedy a za aký čas zdolal), turistike (kde som bol, rarity, destinácie) i sexe (počet partneriek/stykov za noc/ raritné miesta). Realitní agenti, moderátorky, právnici, ítečkári, ekonómovia, veľkopodnikatelia. Od mladosti sústredení a pripravovaní na ťažké biznisy. V kariére viacmenej úspešní. Niektorí neskôr unikajú k alternatívnym formám života (farmy, dobrovoľná skromnosť, osvetovo-kultúrna činnosť), no vo vzťahoch často pokrivkávajú. Prílišné sústredenie na ideový či hmotný cieľ a nie na prežitie a užitie si konkrétneho vzťahu, bárs by trval len jeden deň im znemožňuje normálne prežívanie. A aby sme si my ostatní mysleli, že takto to má každý/každá nakrútia pre nás takéto osviežujúce dielka plné beznádeje o tom, že môžete sa životom prešukať, no aj tak skončíte u lacnej prostitútky alebo sa môžete upnúť na rodinný život, no ten Vás prestane baviť a rodinná idyla končí v rukách rozvodových právnikov. Potom sa možno kus pretrkáte a užijete vynechané hýrenie počas štúdií, aby ste v strednom veku skončili s nejakou alternatívnou pizdou v batikovo štrikovaných róbach a arafatke okolo krku, žijúcou z vesmírnych energií a kadejakých čakier makier. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Domnívala jsem se, že nikdo nepředčí slepice[holky.. myslíte, že to těm chlapům už docvakne] klevetíce v jednom chumlu na svém hřadélku o nelehkých složitostech nakupování hadříků, šminek a jiných nezbytností, které našim miláčkům natolik provětrávají peněženky. Nutné návštěvy kadeřnic(ků), kterým se, lze svěřit s mnoha neřešitelnými problémy. Na každém mejdanu holčičí švitoření, třeba o velikostech pindíků, které, nejsou tím nejdůležitějším kritériem, v čemž se upřednostňováním páni tvorstva stále mylně utvrzují.. Tahle konverzačka mi naprosto otevřela oči, kluci nás slabší polovičky v pohodě převýší... a to zaslouží uznání. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca vzťahovka so super hercami, scenárom aj réžiou (pár nápadov je fakt pecka). Síce to nie je tak efektné ako Closer, ani nie tak silné ako Virginia Woolfová, ale Nichols tieto látky zvládal parádne. 9/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pohodová retro konverzačka o sexuálním životě několika obyčejných lidí ve značně neobyčejné době, která i po letech udivuje hlavně tím (jak už napsal POMO), že charakter lidí se od té doby vlastně nezměnil a za některými frázemi a moudry z úst hlavních hrdinů zaručeně poznáme i sami sebe. Velká škoda, že scénáři postupně trochu dochází dech a v úplném závěru už jsem chtě nechtě několikrát zazíval nudou. A nezabránil mi v tom ani jeden výjimečný herec (Nicholson), ani jeden výjimečně dobře obsazený herec (Garfunkel). No zkrátka jen lehký nadprůměr.. 65% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tělesné vztahy jsou ze všech vztahů, jaké můžeme navazovat, rozhodně ty nejkrásnější. Jsem si jistý, že v téhle sondě do duše jelenů v říji se najde každý paroháč ze zdejšího stáda. Ať už v kůži Sandyho, Jonathana anebo na těle Candice. Mimochodem, kdyby se někdy pořádalo derby Srdcaři vs. Prsaři, rád bych nastoupil v útoku hostů. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Roztomile starosvětsky cudný film, u něhož si lze nostalgicky povzdychnout nad starými zlatými časy, kdy ještě tento typ filmů nebyl tak protivně přesexualizovaný, vulgární a naturalistický, jako je tomu dnes. Film v mých očích vyzdvihují výborné herecké výkony představitelů hlavních rolí, inteligentní dialogy, a v neposlední řadě i to, že Mike Nichols si film natočil podle vlastního scénáře a sám si ho i produkoval. Naopak mi moc nesedlo vypointování závěru, které mi přišlo ne příliš šťastné. Trošku se mi při sledování vybavil podobný film z téže doby - BOB A CAROL A TED A ALICE od P. Mazurskyho - oba jistě stojí za srovnání, coby zajímavá zpráva své doby. Přesto se však nemohu ubránit dojmu, že to hlavní, co jsem si ze zhlédnutí TĚLESNÝCH VZTAHŮ odnesl, je v první řadě chuť znovu vidět báječný film NA DOTEK, který Mike Nichols natočil po 33 letech po vzniku tomto filmu a který má se svým předchůdcem celou řadu společných rysů. Málo platné, ale Natalie Portman a spol. dává svému staršímu filmovému bratříčkovi podle mě dost na frak, minimálně po stránce zábavnosti - TĚLESNÉ VZTAHY místy sklouzávají do únavné nudy, to vám tedy řeknu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols je možno najvačší expert na medziľudské vzťahy, čo sa týka úprimnosti a "bezprikrášlenosti" ich podania, aký kedy v Hollywode nakrúcal. Možno spoločne s Kubrickom, lenže ten bol žánrovo všestrannejší. Film vystihuje nielen odcudzenosť doby, ktorú odvtedy môžeme nazývať modernú, jej typických predstaviteľov, mladých úspešných mužov a ich vzťahy, ale myslím, že vystihol aj moment, keď sa z človeka stáva osobnosť, ktorá ho poznamená viac, ako si možno pripustí a jeho bojujúcu prirodzenosť "preklopí" tým nesprávnejším smerom. To sa tu odohralo v prípade Nicholsonovej postavy. Tá Garfunkelova síce žije sporiadanejším životom, ale je stále pod silným vplyvom psychicky silnejšieho kamaráta a tak sú Telesné vzťahy výbornou psychologickou drámou a ukážkou života moderného človeka v modernej dobe zároveň. Rozplývať sa po neviem koľký krát nad trefnými dialógmi v Nicholsovom filme nemá zmysel. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred pár dňami som si tretí krát pozrel Na dotyk, ktorý je rovnako vzťahovým filmom ako Telesné vzťahy a dokonca ho spáchal rovnaký režisér. A aj keď papierovo (generačne) by mi mali byť bližšie Telesné vzťahy, opak je pravdou. Nechali ma v úlohe nezaujatého pozorovateľa, ktorý má Arta Garfunkla medzi desiatkou najobľúbenejších spevákov a Jacka Nicholsona medzi desiatkou najobľúbenejších hercov, žil v dobe, v ktorej sa príbeh odohráva ... a nič. Videl som dobre zahranú konverzačku, v ktorej časť dialógov znela neprirodzene a polarita oboch postáv vytvárala priestor pre celkom zaujímavý prepletenec vzťahov, lenže niečo tomu zúfalo chýbalo. Tak som to disciplinovane dopozeral, udelil obligátne tri hviezdičky a pravdepodobne veľmi rýchlo na tento film zabudnem. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Jednou z nesporných schopností Mikea Nicholse je efektní vyobrazení mezilidských vztahů( Who's Afraid of Virginia Woolf?, Working Girl, Closer) a Carnal Knowledge není výjimkou. Režisér se nezaobírá úvodem okolo příběhu a jde rovnou k věci. Postupně rozebírá charaktery a cíle hlavních postav, jejichž projevy znějí autenticky, obzvlášť satirické sekýrování J. Nicholsonem vůči své přítelkyni. Úderný a velmi atraktivní snímek, jehož finální postoje k přátelství, sexuálnímu životu a manželství, mají zaručeně hlavní podíl na divákově nevšedním zážitku. 75% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols, konverzačky o vztazích, sexu a nevěře umí, jako málokdo a svůj talent, dokázal i v tomto zapomenutém filmu, který opět působí jako divadelní hra o čtyřech hercích. ()

Reklama

Reklama