Reklama

Reklama

Den delfína

  • USA The Day of the Dolphin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zoolog Jake Terrell (George C. Scott) po léta trénoval pár delfínů, až je naučil rozumět lidské řeči a používat ji, byť s omezenou slovní zásobou. Jednoho dne však jeho chráněnci zmizí. Jack zjistí, že o ně projevila zájem armáda a mají hrát důležitou roli při atentátu na prezidenta Spojených států. Vědec se rozhodne okamžitě jednat. Musí zjistit, kde jsou delfíni ukryti - dřív, než dojde k útoku! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (40)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Den delfína funguje jako drama o vědeckém výzkumu a práci s delfíny s trochou konspiračních nápadů na zneužití sympatického vodního klauna, ale sci-fi prvky tu jsou opravdu velmi jemné. Hodně filmu s jedinečnou tématikou pomáhá skvěle odvedená práce režiséra Nicholse a herců, především George C. Scotta, známého jako generála Pattona ze stejnojmenného filmu. Výzkum delfínů a rozvoj jejich vysokého intelektu může přinést zajímavé výsledky a trochu lituji, že jsem nečetl knihu. Překvapivě klidný film, ale slabší 4*... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Válka s mloky by Robert Merle znásilněná hollywoodskou mašinou na prachy. Čas však prokázal, že na rozdíl od předlohy je Nicholsovo dítko pouze kvalitním řemeslem. A přitom dobře hodinu to má náběh i na něco více. To platí až do momentu, kdy se Den delfína od předlohy výrazně (resp. zcela) odkloní. Vlastní invence je sice třeba, ale když základní myšlenku celého díla zcela vypustíte, a nahradíte jí tuctovým americkým thrillerem s loštomilouškými kytovci, tak... Tak máte tuctový americký thriller s loštomilouškými kytovci a nic více. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Najprv som myslel, že tie delfíny chcú použiť ako živé torpéda, ale keď som si uvedomil, že ich len učia ako prilepiť na loď mínu a bezpečne sa vzdialiť, hovoril som si: „No a?! Nech to buchne.“ Hlavné ľudské postavy, zoológov, nepovažujem za hrdinov, lebo držať delfíny v bazéne nepovažujem za hrdinstvo, ale páčil sa mi ich postoj, ktorý netkvel na peniazoch, neboli mi nesympatickí. Viac mi prekáža vystupovanie živých zvierat vo filmoch, lebo po natáčaní sú často odkopnuté rovnako ako použité kostýmy. Myslím, že to nie je nejaký výnimočný film, ale navnadil ma na knihu :) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Delfíní šlabikár. Miesto "Ema má mamu" je tu "Fá ľúbi Pí". A tak. Prvá polovica prírodovedná rozprávka, druhá polovica jednoduchý thriller. Herecky, ani dejovo nejako nestrhlo. Tortúrou si prechádzali jednoznačne najsympatickejšie a emočne najúprimnejšie postavy filmu - delfíni. Raz nastorako drezúrovaní v zajatí, následne použití na militaristické ciele skupiny "vládnych" teroristov. Slabých 57% ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Knížka je bohužel o dost lepší, první půlku jsem si to ještě nemyslel, ale závěr je takovej nějakej zprzněnej a o ničem (pořád srovnávám s Merleho předlohou). Jinak nemám moc co vytknout. Spíš bych vyzdvihnul skvělýho Scotta v hlavní roli a výborný mluvící delfíny, kterých jsem se v filmový podobě bál nejvíc. 70% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Lehké drama / sci-fi, snad proto tolik milujeme pohádky, poněvadž jsou tolik vzdálené realitě, ale co dnes se zdá jako sen, může být v budoucnu možné. Dojemný film je zakončený šťastným koncem. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Muž, který nedovolí nikomu ublížit jeho zvířatům, milující hrdina se vydává bojovat proti organizovanému zločinu za zvuků líbezné hudby Mistra Delerueho. :-) ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak jsem coby dítko sotva školou povinné strašlivě u Dne delfína plakala a tatínek, ve snaze mne utěšit řekl: "Nebreč blbko, je to ptákovina, už jsi někdy viděla delfína mluvit česky?!" ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno najsympatickejšia úloha Georgea C. Scotta vôbec. Prvá polovica je skôr taká meditatívna prírodopisno-vedecká záležitosť, tá druhá bohužiaľ skĺzne do vôd osvedčených klišé konšpiračných trilerov. Ale aj pri nej divák viac vníma prostredie, delfíny a hlavné postavy. V podstate si ani nejaké tie pokusy o atentát a podstrčené ploštice nemusíte všímať. Nichols tak priemerný scenár natočil asi najlepšie ako mohol. Na jednu stranu vám ostane príjemný pocit z nádherného vizuálu a sympatických hercov, na druhú mierna pachuť z túžby násilne urobiť z filmu niečo komerčnejšie. Takže sa tu vlastne opakuje situácia s delfínmi...pri nich sa tiež Teller obával, že po vyzradení tajomstva sa z nich stane komerčný produkt. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Už tři dny váhám mezi 3 a 4 *. Na jedné straně film má ke konci slušnou atmosféru, nápad je opravdu dobrý, G.C.S. je výborný a s hlasem Miroslava Moravce (v titulcích označen za Miloslava) až dokonalý, ale začátek filmu se dost otrocky představuje projekt a nic se u toho neděje, i když ti delfíni jsou skvělí. Česky opravdu mluvit nemuseli, vývoj zápletky je po té dost nejasný a trochu si domýšlíte. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalý, ale tématem zajímavý snímek o muži, který naučí delfíny lidskou řeč, čehož se budou jiní snažit využít. Škoda, že se film po celou dobu, nijak výrazně nerozjede a spíše jen pomalu plyne. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný pohodový film. Mierne(dosť) liznutý naivitou, zato plný úprimných citov a emócií. Za herectvo možem pochváliť iba delfínov pá a pí... Vlastne čo tu frflem? Vzhľadom na rok vzniku filmu (to ešte nebol ani plán mojej výroby) nebudem kritický... Snímka ukazuje ako veci dopadnú, keď sa začne človek hrať na poloboha a zasahuje do života inému druhu cicavca... ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Navzdory hodnocení působivý film (předlohu jsem zatím nečetla, ale brzy to napravím). Jeden z těch, na které se nezapomíná. A to přesto, že obyčejně filmy s mluvícími zvířaty nemůžu vystát. Bohužel politický rozměr filmu uškodil. Dokud je děj izolován na ostrov, film místy vypadá skoro jako přírodovědný dokument. Jakmile je do zápletky naroubován rádoby napínavý motiv s únosem, mění se do parodie na sebe sama. Zachrání to až smutný závěr s památným záběrem, kdy Alfa pochopí situaci a zachmuřen odplouvá. George C. Scott v hlavní roli je výborný: I saw this dolphin on television and he counted from one to eight in English.--Really? I didn't see that...Po přečtení knihy je druhé zhlédnutí jisté. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Bí chce Fá! Fá chce Bí! To jsem si z filmu pamatovala od dětství. Přemýšlím, zda hlasy delfínům propůjčila Aťka Janoušková - to by se nakonec dalo zjistit, ale znělo to dost podobně, žejo. __P.S. Delfíni jsou opravdu mimořádní sympaťáci. ()

Reklama

Reklama