Reklama

Reklama

Sex ve městě - Série 1

(série)
USA, 1998, 4 h 48 min (Minutáž: 23–26 min)

Tvůrci:

Darren Star

Předloha:

Candace Bushnell (kniha)

Hrají:

Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, Willie Garson, Ben Weber, Jeffrey Nordling, Scott Bryce, Donna Hanover (více)
(další profese)

Epizody(12)

Recenze (9)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Stále vtipný, trefný a otevřený "sloupek" o sexu a vztazích manhattanské smetánky mě bavil už v době uvedení, přestože tehdy (ani teď :)) jsem nebyl nezávislou zralou ženou, hledající vztah pro život nebo povyražení na jednu noc. Čtveřice protikladných kamarádek pokrývá všemožné přístupy (cynický, praktický, požitkářský, romantický), a i když se vnímání sexuality za více jak 2 dekády určitě posunulo, paradoxně to Carrie, Mirandu, Samanthu a Charlottu normálním lidem spíše přiblížilo. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

tour de nostalgie pokračuje a ke Californication sem si přidal opáčko Sexu ve městě. No a první řada (kterou sem buď nikdy neviděl kompletní a nebo sem jí komplet zapomněl) je vlastně docela fajn. Celou řadu propojuje začínající vztah Carrie a Božského, přičemž ona se chová často jako debil a ke konci mě už docela s*ala. Naštěstí je tu ale zbytek vztahových a mnohdy dost vtipných epizodek a taky překvapivé množství známých tváří, které v té době ještě moc známé nebyly...65% ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série byla takový blesk z čistého nebe. Mini epizody o vztazích, které glosovala autorka sloupku Sex and the City. Jen v črtách jsme se seznamovali s těmi jejími kamarádkami. S tím, jak se Carrie poprvé seznámila se svým Božským, s tím, jak ona a ostatní holky reagovaly na trendy 90. let. Všechny ty poznámky o monogamii a hrůze z mateřství a manželství získaly konkrétní podobu až mnohem později. Tohle byla taková typická sranda HBO 90. let, hovory bez obalu o tom, jaký mají single ženy sex. Pokud ano, a pokud ne, tak proč. ()

Amalberga 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série zestárla opravdu hodně špatně. Sex sice přestává být tabu, ale ženy jsou stále terčem předsudků a sexismu. Nic z toho samozřejmě seriál neřeší a uráží každého (ženy i muže), kdo nepatří do ústřední čtveřice Kromě slušné přehlídky incels na začátku prvního dílu, za které by se nestyděla žádná dnešní red pill komunita, tu máme epizodu o modelkách, kde jsou vykresleny jako bezduchá stvoření s vychrtlou postavou a muži jsou zase nemyslící hovada, co táhnou jen za dlouhýma nohama. Nemluvě o scéně, kde Carrie zjistí, že její kamarád pořizuje sextapes a jeho partnerky o tom neví, ale nijak tento nezákonný akt neadresuje. Co mě po letech (na první sérii se dívám asi po třetí s větším odstupem) překvapilo, je fakt, že ani Samantha není žádná pokroková postava, jak je někdy vnímána. Nesnaží se vzdorovat stereotypům a zvýšeným nárokům na ženy, ale spíše se jim podřizuje a mnoho jejích sexuálních eskapád je motivováno potřebou zvýšit si sebevědomí. Carrie je z nich stále nejhorší. Odsuzuje Carmelitu, ačkoliv se ke Carrie chovala vždy mile, nedokáže být ke svým přátelům upřímná a v komunikaci ve vztahu s Božským selhává na celé čáře. Nicméně móda zůstává ikonická, formát epizod funguje skvěle, zkrátka se na Sex ve městě kouká dobře i po těch letech. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série v kontextu s těmi dalšími působí sice zprvu nesmírně bizarně, naivně, svojí roztříštěnosti a stylové neujasněnosti navzdory nicméně dokáže ovšem diváka nejvíce oslovit.. Tne do živého a nesmírně baví.. Připomíná autorsky i stylově vývoj Přátel.. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (11)

  • Miranda (Cynthia Nixon) říká, že není lesbička, zatímco její představitelka v reálném životě vyměnila muže za ženu. (Kulmon)
  • Samův (Timothy Olyphant) piercing nepatří jeho hereckému představiteli. Kamera zabere ústa někoho jiného. (Kulmon)

Reklama

Reklama