Reklama

Reklama

Bývalý drogový dealer se v roce 2222 probudí z hibernace a vypráví, jak mu legalizace drog obrátila život naruby. (Netflix)

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Proboha, tohle bylo zase co? Viděl jsem už spoustu filmových ujetin a podivností, ale tahle směsice akce, násilí, sexu, naturalistických scén, rozervné hudby, absurdity, grotesky, šílených reklam, neskutečně divných postav, hippies motivů a neustálého šňupání marihuany či píchání si drog (...docela by mě zajímalo, kolik toho během natáčení užil pan režisér... :o)), ta mi tedy vyrazila dech. Chvílemi se mi zvedal žaludek, až jsem raději sledoval dění jen jedním očkem, chvílemi jsem se na oplátku smál nahlas, ale po většinu času jsem hlavně uprostřed tmy na obrazovku hleděl s vypoulenýma okálema a roztodivným pocitem, že celý tento film je jeden šílený sen. Filmu v popředí vládne spočátku slizce nesympatická, později však stále více zábavná postava šéfa drogové mafie v podání výborného Michela Bouqueta, který v rámci útěku před zákonem podstoupí hibernaci, nechá se zmrazit a probouzí se o 2 století později! :o) Jak jsem ještě v polovině moc nevěděl, co si mám o tomto snímku myslet, postupně jsem zjistil, že mě Francouzská anonymní společnost nejen hodně baví, ale také, že ta mozaika podivných útržků a šíleností začala do sebe slušně zapadat, tvořit něco jako souvislý děj a úspěšně si nabrala na svá bedra i reflexi politické situace ve Francii počátkem 70. let. Od Alaina Corneaua jsem už v minulosti viděl Volbu zbraní (1981), která se mi moc nelíbila a připadala až neuvěřitelně podivná... tento film stejného režiséra je sice ještě podivnější, akorát že tentokrát to jasně vnímám jako záměr. Fakt je, že jsem na takovou divočinu vůbec nebyl připraven, ale nakonec jsem si ji díky osobité atmosféře, skvělým hercům (vedle Bouqueta bych určitě zmínil i Daniela Ceccaldiho v protikladně umírněné politické roli) a neotřele zvolené hudbě dost užil a pár scén (jako třeba k závěru ta v kině) mě vyloženě dostalo. Ve výsledku opět jednou klasická francouzská škola 70. let, opět trochu jinak, od dalšího režiséra s originálním rukopisem. [80%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tenhle neředěný chaos šel mimo mě. Divné to sice bylo a potěšilo mě, že i navzdory tomu, jak to celé zpočátku vypadá jen jako zhulenecký film bez hlavy a paty, tak to nakonec nějakou zápletku má a to docela zajímavou a nápaditou, ale mimo tohle a pár povedených scén mě to neoslovilo a bohužel toho kladného je i málo na to, abych tomu dal vyšší hodnocení. Ono je to taky tím, že mi to přišlo jako dost nesourodý a nahodile se střídající mix žánrů, kterému chybí pevnější záměr a především to mi bránilo se do toho dostat. Docela mě překvapuje, že se to celé nevydalo cestou crazy komedie, protože jestli tady něco funguje nejlíp, tak jsou to právě vtipné scény, jako třeba ta úplně poslední. Když se to ale pak snaží být čímkoli jiným, tak je to takové, no... nehotové a nedotažené. Rád jsem to viděl, námět to má originální, ale těžko říct, kolik si z toho, mimo nějaké neurčité šílené dojmy, budu časem pamatovat... Lepší 2* ()

Reklama

Reklama