Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anglická veselohra o dvou majitelích automobilových veteránů a jejich výletu do Brightonu. - Dva členové klubu majitelů starých vozidel, právník Alan a obchodník Ambrose, takto velmi dobří přátelé a současně zuřiví soupeři, pokud jde o jejich archaická vozidla ze začátku století, se zúčastní tradičního výletu klubu do Brightonu. Alan se svou manželkou, Ambrose se svou dívkou Rosalindou. V Brightonu se oba rozhodnou, že budou závodit; kdo bude dřív v Londýně, dostane sto liber. Vznikne komická honička, plná humorných situací, která končí vítězstvím Alanova vozu Genevieve. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (20)

ripo

všechny recenze uživatele

Dobrých, skutečně veselých veseloher je v celé světové produkci v současné době zoufale málo. Proto není divu, že právě tato anglická veselohra, která v duchu tradice anglických veseloher vyniká dokonalým řemeslným zpracováním a vtipnými dialogy, slavila úspěch i na mezinárodním foru a bude zřejmě vlídně přijata i naším publikem. Její smysl je vyloženě rekreační. Sice se tu a tam vyskytne satirický šleh na anglické měšťáky, ale v podstatě její poslání je takové, jak ho vyjádřil ředitel firmy A. J. Goodhind ve svém projevu na VIII. MFF v Karlových Varech; že totiž byla na festival vybrána proto, že „považujeme za dobrou cestu k vzájemnému pochopení podílet se o smích, nikoli o posměch či výsměch, ale o společný požitek z dobrého, poctivého humoru a zábavy". Je jen škoda, že autoři si nezvolili bohatší fabuli, neboť místy je film uměle nastavován různými přídavky, aby vystačil na patřičnou metráž. Také na některých místech film zašel za hranici jemného humoru, což nás překravpuje právě u Angličanů. Nicméně však jde o veselohru, na které se sice divák nikterak nepoučí, ale bude se příjemně bavit. Filmový přehled 31/1955 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tědlech britských oldies komedií o závodění na čemkoliv a cestě někam už jsme viděli. Pro Genevieve hovoří výborný původní dabing (byť televizní) a ona zmíněná lehkost, kterou zmiňují kolegové. Film není žádný trhák, který by se podržel za žebry dlouho, a asi ho rychle zapomeneme, ale v podstatě mu až na starosvětskost není co vytknout (a to je hodně úzkoprsé, protože každý film dříve či později zestárne, a my je stejně milujeme). ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezká vtipná komedie, která se točí kolem starých aut a také klasicky kolem vztahů mezi muži a ženami. Jsou zde herci, kteří zvládnou být vtipní jen mimikou, což filmu docela pomáhá, protože dialogy už jsou spíše takové klasické, groteskní, kdy se herci někdy až moc snaží, aby to bylo vtipné, i když tolik zase není. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Scénárista William Rose je autorem Pěti lupičů a staré dámy a režisér Henry Cornelius natočil Pas do Pimlica. Takže jsem čekal jednu z těch jedovatých komedií studia Ealing. Nutno říct, že ničím takovým Genevieve (natočená u Pinewoodu) není. Je to až naivně pozitivní vyprávěnka o dvou rozhádaných manželích, které smíří sdílená příkoří během závodu veteránů. Nic proti tomu, optimismu není nikdy dost; jenže celá první půlka víceméně rezignuje na rozehrání nějaké dramatické situace. :/ Druhá to ještě tak tak stačí zachránit - vzájemné podrazy v poslední etapě závodu jsou brilantní a závěr je - jak píše Mr. Braddy - opravdu svým způsobem dojemný. 60% ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

První část filmu nastiňuje problematiku porozumění ženy mužem. Muž nemá udělat to, co žena říká že chce, ale to co opravdu chce. Potom ale vyvstává otázka, jestli udělat nějakou blbost a mít klid a nebo dát přednost zdravému rozumu před ženou. Je zajímavé, jak před rozhodnutím kde se pojede, počítal s tou horší variantou, aby se mu to později vymstilo. Dále film pokračuje oficiálním závodem bez vítězů a poražených a neoficiálním závodem s vítězem a poraženým. Hlavně ten neoficiální vynikal neobyčejnou vynalézavostí jak zbrzdit svého soupeře, takže několikrát byl vítěz téměř jistý, ale situace se vždy obrátila. Je zajímavé, jak rivalita zastínila kamarádství, ale možná to zas až tak velcí kamarádi nebyli. Dojem z filmu kazí dost protivná jedna z manželek. Wendy? Ale možná je to tou rolí, která pro ni byla napsána. A také chladný projev postav, ale na to jsme už z britských filmů zvyklí. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Většina exteriérů se nenatáčela v hrabství Surrey, jak by se mohlo zdát, ale v hrabství Buckinghamshire kolem Pinewood studií, nedaleko golfového hřiště Moor Park. (topesto)
  • Ve Spojených státech měl film problémy s cenzurou kvůli zmínce o toaletách. (Hans.)

Reklama

Reklama