Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

sta 

všechny recenze uživatele

postavit prakticky celý soundtrack na 3 skladbách (navíc jedna ani nebyla hotová) - to je machrovina! nádherná machrovina! ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Na začátek musím poznamenat, že bych se v takovéhle snobské společnosti nikdy nechtěl pohybovat. Nic proti majetku a penězům nemám, ale co je moc, to je příliš... A nyní bych se pokusil vyjádřit k samotnému filmu. Věřím tomu, že kdybych to viděl v oné době, kdy tento film vznikl. Nešetřil bych s plným hodnocením. Dneska je ale doba značně jiná a takovýchto případů (kdy nevěsta uteče s někým jiným) určitě přibylo. Chci tím říct, že by mě tenkrát tenhle film se vším všudy pravděpodobně šokoval a nadchnul. To, že se čerstvý jednadvacátník (kterému je ve skutečnosti třicet, to je jednoduše chyba a je to poznat, naštěstí jen vizuálně, ne herecky) opakovaně vyspí s o dost starší ženou (ještě k tomu vdanou). Posléze se totálně zamiluje do její dcery. A to takovým způsobem, že i přes zákaz rodičů, si ji nenechá vzít. Ano tenkrát v šedesátých letech bych na to všechno jistě koukal jako sůva z nudlí. Ale dnes, v době kdy je morálka značně povolnější, mě tento fakt nechává chladným. Takže to beru jako zdařilou komedii, ale nic víc. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Konecne po dlouhe dobe film, kteremu muzu dat naprosto bez vahani maximalni hodnoceni. Zadna hlucha mista, zadne slabiny. Nejlepsi byla prvni faze - neskutecne realisticky nervozni Dustin Hoffman vs. postarsi sexy zena Anne Bancroft. Kdyz k tomu melo dojit, tak jsem byl regulerne nervozni za nej. Nejhorsi jsou filmy, ktere se skvele rozjizdeji, ale maji fadni a nezazivny konec, tenhle syndrom nastesti finalni jizda velmi spolehlive negovala. Jako dalsi highlight bych videl hudbu, nemate poneti ktera bije, ale jakmile se rozezni jakykoliv song, tak si uvedomite, ze ho znate, takhle se pravdepodobne pozna legendarni soundtrack. Dalsi prijemny fakt byl, ze prestoze je to 60's film, tak to na nem neni vubec znat a je to minimalne 10let nadcasova zalezitost. Nejpusobivejsi jsou filmy, ktere Vam svym sugestivnim podanim vnuknou nejaky silny feeling, nebo myslenku. The Graduate do me intenzivni pocity pumpoval temer nepretrzite a navic me privedl na ideu, ze by bylo cool si take poridit nejakou starsi milenku. 10/10 ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Geniální rebélie v podání štěnátka, které se utrhlo ze řetězu. Nadčasové téma, skvělé zpracování a báječný Dustin Hoffman. Mike Nichols prostě válel. 10/10! ()

Tommass95 

všechny recenze uživatele

Krásný romantická komedie, málokde se mi Dustin Hoffman líbil tak, jako tady. Vše navíc podtrhuje výborná hudba Simona a Gurfunkela, bez které bych si tento film asi nedovedl představit. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Najpriamočiarejší, najzábavnejší a najnapínavejší boj za šťastie, mladosť a lásku vo všetkých smeroch. Záverečný rozruch v kostole je tou najdelikátnejšou záležitosťou. Absolvent nie je dokonalý film ... a práve preto ho milujem. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Jak tomuto může někdo s klidným svědomím dáti méně jak 4? Vždyť,ona ho učí sexuálněerotickým tajům. 🤓 ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Při neustálém sjiždění Pokáčova klipu a písničky: Dokonalý muž se skvělým romantickým nápadem růžových brýlích, jsem zase dostal (pro změnu) chuť na pořádnou romantiku.:o A došlo na mnou už asi stokrát stahovaného a chystaného Absolventa. První polovina mi přišla z dnešního pohledu spíše přetažená za vlasy, protože paní Hamilltonová mi nepřišla vůbec atraktivní a jejich románek s mladým Hoffmanem důveryhodný....a celkově se na tu namyšlenou Bancroft nedalo dívat. V té druhé měla vznikající velká láska mezi Benjaminem a Ellie zachraňovat a situace jako noční vyjížďka byly opravdu milé a mohlo jich být ještě o něco víc. Sbližování mezi Benjaminem a Ellie jako by zase bylo tou otravnou paní Hamiltonovou utnuto, ještě než stihlo pořádně začít.  I tak je ale určitě druhá půlka už romantičtější,   pohltila mě i svými dramatičtějšími vyustěními a komplikacemi a i to slavné finále se mi líbilo, ale možná ještě více než nekonvenční bitka v kostele (která z dnešního pohledu už taky tak nekonvenční není.) to napínavé zoufalé hledaní. To bylo opravdu hezké. Taky se určitě nedá popřít, že má Absolvent přesně takovou tu hezkou šedesátkovou atmosféru starých časů, která je dalším důvodem, proč se na podobné filmy i dnes dívat. Ale nemůžu si pomoct, prostě mě chytl až od druhé půlky . Elaine, Elaine, Elaine! ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička v Hoffmanově tvorbě! Absolventem dokázal, jaký je pan herec a to hned na začátku kariéry! Všiml jsem si, že čím se mi film víc líbíl, tím kratší mám komentáře. Asi to je tím, že jsem tak unešen...proto je můj komentář k Absolventovi velmi krátký: Geniální v každem směru, scénář, herci, hudba, atmosféra...Kdo neviděl, nepochopí, kdo viděl, ví o čem mluvím. ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

Vskutku mimořádná podívaná na téma, které mám rád. Závěrečná scéna se stylovým Dustinem, překrásnou Katharine a testkným The Sound of Silence je přesně důvodem, proč mám rád film. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

No neříkám že se film neměl stát kultovním, že by ho každý řádný filmový fanoušek neměl vidět, že to nejsou příjemně strávené necelé 2 hodinky, ale až tak velký rozruch nechápu. Místy mi to přišlo trošku zdlouhavé, a asi jsem moc nechápala, co některé scény, které mi přišly přehrávané mají znamenat. Jedno můžu říct jistě. D. Hoffmana mám rozhodně radši v jiných filmech a herečka Katharine Ross, kterou jsem předtím nikdy neviděla, mi strašně připomíná moji kamarádku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečný film o tom, jak starší paní svede mladíka, který je na scestí a neví, co si po škole počít se svým životem. To, jak Mike Nichols natočil scénu, kdy paní Robinson svede mladého a nezkušeného - a hodně nervózního, když jme u toho - Benjamina, je prostě neuvěřitelné. Celkově je to ukázkou skvělé filmařiny, nemluvě pak o výtečném konci, kdy sledujeme obličeje dvou hlavních protagonistů a spolu s nimi si uvědomujeme, že tohle vlastně vůbec nebyl super nápad. A konec. Víc nic. A je to jen dobře. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Aféra s paní Robinsonovou byla perfektním katalyzátorem událostí. Ben se díky nim proměnil a už z něho nebyla loutka, která by se nechala v čemkoliv omezovat a vodit na provázkách. Hudba Simona Garfunkela tenhle příběh skvěle dotváří. Dustin Hoffman byl výborný. ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

Úžasnej film, obsahově jednoduchý, žádný složitý kličky a háčky.. Zobrazení doby a jednoho kluka, co neví, co chce od života.. Super hudba.. Hey Mrs. Robinson.. už vím, k čemu patří.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Není snadné zobrazit trapné situace a nedostatek empatie - a zde se to tvůrcům podařilo na výbornou. 1) Nadšení pětihvězdičkových komentátorů z filmu nesdílím, ale snímek je to pěkný, herci dobře typově vybraní a má pěkný konec._____ 2) I'll be 21 next week, říká 30letý Dustin Hoffman (Benjamin) a já mu docela věřím. Přinejmenším mě po celou dobu vůbec na mysl nepřišlo, že by byl pro postavu moc starý._____ 3) Ani jsem netušil, že písnička Mrs. Robinson (a další) vznikly pro tento film._____ 4) Doporučuji Zajímavosti k filmu zde na ČSFD a na IMDb._____ 5) Některé výroky jsou vskutku nesmrtelné: For God's sake, Mrs. Robinson. Here we are. You got me into your house. You give me a drink. You... put on music. Now, you start opening up your personal life to me and tell me your husband won't be home for hours... Mrs. Robinson, you're trying to seduce me._____ 6) Nepřehlédněte ani návod, jak zalichotit starší ženě: I think, I think you're the most attractive of all my parents' friends. I mean that._____ 7) Výstižný koment: gudaulin***. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

70 % - Nevím, co na tomhle filmu všichni vidí... Poměrně banální děj s předvídatelnými pointami scén, hudba S&G je násilně na film napasovaná... Prostě průměrná komedie. Třicetiletému DH těžko uvěříte, že je mu dvacet - navíc odehrál plno lepších rolí, s Rain Manem v čele. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama