Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Maximální hodnocení nedám jen kvůli tomu konci, kterej mi moc nesedl a trochu naboural perfektní dojem. Jinak se dá jen chválit. V první řadě režie, kamera a střih - takhle brilantní nápady a provedení se jen tak nevidí. K tomu nádherné písně SaG, u kterých vůbec nevadí, že se opakují! Ba naopak :-) A vynikající Hoffman - vyjádřil takovej ten pocit, který nedokážu ani slovně popsat - nejistota, plachost, hněv, impulzivnost etc. Prostě pošušnání ho sledovat. K tomu docela drásající příběh. Hodně by mě zajímalo, jak by to hrál původně vysněný Redford?! A možná i to maximum po čase dám, ještě to musim nechat rozležet v mozkových závitech :-). Hello darkness, my old friend! ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

***„Benjamine, nepodal bys mi ramínko?“ „Dřevěný?“ *** První polovina snímku, které vévodí roztomile plachý a nervózní Dustin Hoffman, se nese ve veskrze humorném duchu. Jeho dialogy s Anne Bancroft jsou vtipné, směšné, autentické a až nepříjemně pravdivé – jako sám život. Ve druhé části hrdina projde krutým vystřízlivěním a divák společně s ním. Divákova citová spoluúčast je způsobena skvělou režií Michaela Nicholse (precizní práce s herci, velké scény, při nichž sice absentují dialogy, avšak my přesně víme, jak se hrdina cítí, např. úvodní scéna večírku či „potápěčská scéna“), již výše zmíněnými dialogy, tedy perfektním scénářem, heroickým výkonem Dustina Hoffmana, který zvládl na výbornou všechny roviny své role a hudební kulisou v podobě nesmrtelných songů od Simona and Garfunkela. A samotný závěr? To se pomocí pouhých slov jen velmi těžko popisuje… Opravdu jsem měl při sledování závěrečných titulků neochvějný pocit, že jsem právě zhlédl kus filmové historie. ()

Lauri 

všechny recenze uživatele

Nádherná podívaná na mládí bývalých let, ve kterém naprosto exceluje prvotřídní Dustin Hoffman. Důstojnými partnerkami mu jsou Anne Bancroft jako žárlivá žena, která pomalu přichází o své mládí a zvyšuje si sebevědomí nezkušeným mladíčkem, a její dcera Katharine Ross, která naprosto bez problému, avšak nevědomky okouzlí právě nerozhodného mladíčka v podání Hoffmana. Jak říkám.. geniální..:) ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

..absolútna klasika.Výkony,atmosféra,hudba - super.Doporučujem pozerať skôr verziu orig.jazykovú stopu popr.titulky namiesto dabingu - pre lepší zážitok. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Hodne zvlastni komedie, ktera chvilema bavi a chvilema pusobi docela depresivne. Dustin Hoffman v roli nezkusenyho absolventa Bena Braddocka nejaky prestizni skoly, kteryho svede milfka (Bancroft), zahral svoji roli dobre a nakonec na tom postavil bohatou hereckou karieru. Jeho aferka me zpocatku bavila, ale pak se predstavi postava dcery Elaine (Ross) a ja si rikal "tak, a ses v prdeli". Druha pulka filmu, kdy Elaine utika a Ben ji pronasleduje a chce se s ni ozenit, pusobi tezko uveritelne a krome scen s domovnikem me uz tolik ani nebavila. Zaverecna scena, kdy se Elaine provda za nekoho jinyho, ale nasledne hned utece s Benem pusobi rozporuplne a ten konec je tim padem hodne otevreny (coz byl zjevny umysl). Krome sexy Bancroftovy a filmovyho debutu Hoffmana zaujme predevsim legendarni hudba Simona a Garfunkela, jejichz songy slychavam na oldies radiu dodnes (predevsim pak Mrs Robinson). Mezi 3-4 hvezdama, zaokrouhleno k trojce. ()

Kate... 

všechny recenze uživatele

3,5* Poměrně ohrané téma, kvůli kterému dávám tu 4. hvězdičku jen díky osobitým herců a dobré hudbě, občas satirickým vtípkům. ()

SonG 

všechny recenze uživatele

Po první půli film jaksi ztrácí na své podmanivé kráse, ale i tak - Dustin Hoffman byl borec uz za mlada :) Jeho nervózní chování na začátku filmu je prostě bomba, a vyvrcholením je pak už jen ono šáhnutí na ňadro...V neposlední řadě výborná hudba od Simona a Garfunkela. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tady to ještě nebylo úplně geniální herectví. Mně se totiž nelíbilo, Dustin to umí lépe. Mám trochu dojem, že tenhle film jakoby chtěl dokázat, nebo spíš jeho fanoušci, že Dustin se měl prosadit daleko dříve. Všichni totiž víme, že mu to ze začátku nějak zvlášť nešlo, tady bych klíďo hledala, i když směle, důvod. Navíc, asi možná producentům nevyšel rozpočet, páč je vidět snaha uškrtit ho na interiérech. Dobrá, to někdy bývá ku prospěchu věci, jenže když pak koukáte na místnost, kde dva lidi mlčí nebo je tam tma a oni vám ani nic neříkají, tak marně přemýšlíte, jestli oni přemýšlí nebo to jen tak zaplňuje pauzu, a ještě k tomu nemáte pohledem kam utéct.. Nicméně, Bancroftová a Rossová tomu zvedly hodnocení nepřekonatelně. Obě jsou nádherné ženské, obě ze sebe vymáčkly něco, čemu mohu říkat herecký "talent". Dokonce i námět to nemá vůbec špatný. Takže, na celém filmu mi vlastní vadí Dustin a ty interiéry. Slabší tři. ()

marcek 

všechny recenze uživatele

Prostě luxusní filmeček. Mladičký Hoffman je parádní. Anne Bancroft taky. Vážně komedie jak má být, dlouho jsem se tak nezasmál. Ani skutečnost, že ve filmu jsou povětšinou slyšet jenom dvě písničky a to The Sound Of Silence a Scarborough Fair nemůže tento film připravit o mých 5 hvězd ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jedna z klasik, která mi dlouho utíkala a ani nevim, co originálního bych k tomu komentoval. Zajímavý romantický příběh (tedy až v druhé polovině, v první drama spíše), s brilantním Hoffmanem a nádhernou Katharine Ross. Styl kterým se točilo v téhle době (konec 60s, začátek 70s) mi neskutečně sedí, hlavně kamera a pojetí filmu. Tady k tomu všemu ještě Simon s Garfunkelem... konec v autobuse je úžasný. -"Mrs. Robinson, you're trying to seduce me." ()

mrksik 

všechny recenze uživatele

Tento film je dokonalý snáď vo všetkom, čo v ňom je. Od geniálneho Hoffmana, cez perfektnú kameru (!), strih (!!), až po úžasný soundtrack (!!!). Spracovanie témy je o to pôsobivejšie, že sa odohráva v rýchlom tempe, čo je mi pri podobne ladenom snímku takmer záhadou. Jeden z najlepších filmov, čo som kedy videl. Bez servítok. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Nesmělý (a mladý!) Dustin Hoffman se spustí s nesprávnou ženou, což roztočí kolotoč událostí, které budou mít neblahé následky na jeho budoucnost. K dokonalosti dle mého Absolventovi něco chybí, a to i přesto, že soundtrack od Simona & Garfunkela je našlapaný odshora dolů, škoda jen, že není o něco pestřejší. 80% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

V 500 Says of Summer říkali: "...and total misreading of the movie The Graduate." Říkal jsem si - co je na tom k nepochopení, ten film jsem už viděl a je to jasná romantická komedie. -- Ale není. Absolvent je mocný film o odpovědnosti a dospělosti. Krásné 4*. Snad jen toho Simona a Garfunkela mohli ubrat - leckdy bylo znát, že hrají jen aby hráli. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Filmový klenot, který pohladí po duši a který nikdy neomrzí. Jeden z mých nejintezivnějších filmových zážitků, na který nikdy nezapomenu! ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Už jenom za scénu v kostele a ten úplně poslední výraz v autobuse, kdy úsměv přejde. Naprosto zasloužená pohlreichovská samolepka s nápisem "zlatý filmový fond". Ideální pedagogická pomůcka k školní výuce nálady šedesátých let. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Hoffman nikdy nebyl můj velký oblíbenec a i tady jsem si musel dlouho zvykat na jeho výkon, který mě ze začátku neseděl. Nejprve mi jeho upjaté a bojácné chování připadalo přehnané, ale tak jak příběh plynul se ukázalo jako geniální. Stále mě totiž nechávalo na pochybách, zda bylo skutečným záměrem scénáristy postihnout Benův "přerod osobnosti", anebo vykreslit Benovu přetvářku, tak jak jej společnost “vychovala” a vedla k určitým vzorcům chování směřujících k pokrytectví. Každopádně, ať už střet s realitou, nebo pouze osudové setkání s Elaine nakonec z Bena udělalo "absolventa", nikoliv vysoké školy (jímž už byl), ale "absolventa v mezilidských vztazích", "absolventa skutečné školy života"._________Ještě bych zdůraznil tři věci. Tou první je poněkud bláznivé, ale stylové finále; druhou William Daniels (Benův otec), který svou dikcí a gesty jakoby z oka vypadl Jacku Nicholsonovi a konečně třetí nezapomenutelná hudba, ta se vskutku povedla. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols natocil kvalitku, na ktoru len tak lahko nejde zabudnut. Aj ked to nie je velmi do komedie, film ma prijemnu a odlahcenu atmosferu. A za herecky koncert Dustina Hoffmana musim dat 88 % ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama