Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Absolvent není přehnaně vtipný, dramatický ani romantický, přesto ale má svoje kouzlo a ty necelé dvě hodinky v jeho společnosti velmi příjemně utekly. Konečně sem navíc pochopil různé narážky z jiných filmů, které na Absolventa odkazují, nebo z něj rovnou čerpají. Hoffman v hlavní roli velmi dobrý a v první polovině mi dost připomínal Lexu z Comebacku. Jedinou výtkou směrem k němu je snad jen to, že v jeho tehdejších třiceti letech sem měl občas trochu problém mu uvěřit jedenadvacetiletého mladíka. Finále je každopádně boží...80% ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Vztahove drama z hollywoodu, ked este remeslo malo zlate dno a experiment s remeslom siel ruku v ruke a nie naopak. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Mladý nezkušený, který se zaplete se starší zkušenou, která má určité potřeby a má ještě nezkušenou dceru, do které se časem nezkušený zamiluje. Zkušená to ale neschvaluje a vlastně žárlí, protože zkušený si již nevšímá zkušené. Krásná hudba té doby. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

-"Přátelé, tento výjimečný mladý gentleman vám předvede pozoruhodné, skvělé a odvážné kousky ve vodě hlubší než 2 metry!" Prakticky dokonalá, nápaditá režie. A jestli je toto v nějakém smyslu "romantická komedie", tak je to také romantická komedie číslo 1. Nejradaději mám tu bizarní scénu z oslavy u bazénu, se vším tím legračním poskakováním a suchým vtipkování pana Braddocka. A že se mi sem zase plete Sněhurka a sedm trpaslíků - paní Robinsonová/Zlá královna: super, slečna Robinsonová/Sněhurka: nuda. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

"jednoduchý" příběh v ohromném provedení. Hoffmanův "nesmělý" výkon bezesporu fenomenální, potěšila i hezká tvářička Katharine Ross. Na muziku od Garfunkela se Simonem jsem se tešil, nakonec jí tam nebylo nijak moc, ale nutno uznat, že přesně tam, kde perfektně seděla. No a scéna s pěstmi, bušícími do skleněné stěny kostela v kombinaci s utrápeným výrazem hlavního představitele byla správně mrazivá...Další slova už by byla zbytečná, co dodat - film, který kráčí napříč časem a jistě bude oslovovat i za sto let. Právem. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

K Absolventovi jsem se dostal skrze film 500 dní se Summer, který na něj v důležitém bodě odkazoval. Absolvent je v jistém ohledu neobyčejné drama s několika unikátními filmovými prvky, nicméně film je to už poměrně starý (i když nestárne) a od té doby byly na podobné téma natočeny už mnohé jiné i lepší (bližší současné době a současné společnosti). Už mě navíc nějak přestávají bavit ta dramata, kde jádro příběhu tvoří střet postav, jež se chovají jak rozumu a smyslů zbavené, nezralé osobnosti - jako kdybychom toho neměli v reálném životě dost. Je pak těžké soucítit ve filmu s někým, kdo prostě jen prochází školou života a jednoduše doplácí na následky svého prostoduchého jednání. Zde je navíc těžké 30-letému Dustinovi uvěřit tuto roli 21-letého studentíka, byť vše zahrál brilantně (v první části rozpačitého a nezkušeného mladíka, v druhé pominutého jinocha nemajíce kontrolu nad svými temperamentními výbuchy a způsoby uvažování). Docela se divím zdejšímu nadmíru vysokému hodnocení. Jsem si totiž takřka jistý, že kdyby tento film vznikl až někdy v dnešní době, žádnou velkou pozornost by nevzbudil a brzy by na něj bylo zapomenuto. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Po ukojení zvědavosti přednost dostávají potřeby, po ukojení kterých může zase přijít zvědavost. Absolvent je o přírodě v nás, o střetu mužské, ženské a věkové optiky a o tom, co z toho může (ne)vzejit. ()

Sandstorm 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že průběh celého film má pár hluchých míst a působil na mě zdlouhavě a chvílemi jsem se nudil, ale za ten konec a soundtrack od Simon & Garfunkel nakonec místo tří *, dávám čtyři. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Mám trochu problém s tím koncem. Jít si za svým štěstím i přes nepřízeň všeho a všech - proti tomu samozřejmě nemohu namítnout ni půl slova, ale zpracování mi uvnitř hlavy trochu drhne, mračím se, přemýšlím, ještě přemýšlím a musím se nakonec přiznat, že ve mě Mrs. Robinson vzbuzovala když už ne přímo sympatie, tak přinejmenším soucit - a právě tahle nejednoznačnost se mi na Absolventovi velmi líbila - Benjamin má totiž do nějakého ideálu dostatečně daleko a rozhodně se jeho chování nedá zcela omlouvat rodinným prostředím a mladickou nerozvážností. Ovšem tohle trvá jen tak do poslední čtvrtiny filmu, kdy z nešťastné paní udělají tvůrci skoro až nestvůru - to abych náhodou nezapomněl, komu mám vlastně fandit. A to se mi přitom i závěr docela líbil, jen mohl být o tolik... lepší. Z technického hlediska jinak musím vyzdvihnout naprosto parádní kameru, k hudbě bych jen poznamenal, že nemám zrovna rád, když hraje v průběhu filmu pár skladeb pořád dokola. 8/10 ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Jedno z nej neakčních filmových finále, co jsem kdy zažil a pro mne přelomový film u kterého jsem si uvědomil, že film abych si ho užil, nemusí mít kozy, světelný meče a rockenroll. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Koukat na zmateného Bena je jako sledovat pokusnou myš v bludišti. Odráží se od zdí, občas na nějakou vyleze a když už se poprvé v životě rozhodne sám za sebe a prokouše si cestu ven, zjistí že za jedněmi zdmi je řada dalších. Konec je dokonalý. Jestli to byl happyend... jestli, to byl happyend, tak ten nejrealističtější jaký se v Hollywoodu kdy zrodil. Simon s Garfunklem, Hoffman, humor, vše na jedničku. Absolvoval na výbornou. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Další položka, která mě skutečně pálila v mém seznamu filmů, které musím nutně vidět, je už odškrtnutá. A můžu jenom litovat, že mi to trvalo tak dlouho. Snímek stojí za zhlédnutí už jen kvůli Hoffmanovi, vývoji, který zde jeho postava prodělá i kvůli samotnému vyvrcholení celého příběhu. Hudba navozovala nostalgii i retro, přestože věk nebyl na snímku absolutně poznat ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Když já nevím... Prvních 35 minut funguje dobře, zaujaly mě a hlavní hrdina byl sympatický, jenže pak se z toho stala strašná nuda a celý ten film mi pomalu začínal být poněkud ukradený. Nechápu, proč se to tak zlomilo, přitom herecké výkony to má skvělé a kameru to má naprosto impozantní. Možná je to kvůli tomu, že to má na dvě hodiny strašně jednoduchý příběh, to mi vadilo a taky jsem nepobral, kde se z toho řekněme zamlklého Benjamina, co většinou odpovídal jedním slovem a každou pátou větu začínal "Ó" stal ten Benjamin, kterého vidíme na konci filmu. To prostě přišlo najednou, z ničeho nic. Naštěstí posledních 15 minut se mi ale hodně líbilo a taky jsem zjistil, odkud pochází pár kultovních scén. Jenže i tak, celkově mě ten film moc nechytl, spíše mě nudil, rozhodně jsem od něj čekal víc a jsem na sebe i trochu naštvaný, že ho nedokážu docenit. No co se dá dělat. Silné 3* ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Nápaditá režie, hra barev a stínů, skvělý Hoffman a jedny z největších pecek nazpívané Simonou a Garfieldem. Proč tedy pouze 3? Prachobyčejný příběh. První půlka, kdy může obskakovat pumu, je ještě docela zábavná, pak je to ale jen trapná love story. Silně nadhodnocený film. ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Kluk, 21 let, absolvuje, znechucen prostředím, otravnými rodiči, otravným světem okolo, ubohá alkolholička jej svádí, on, panic, nakonec neodmítne, spí s ní, několikrát, hodněkrát, jen kvůli sexu, její muž, klade mu na srdce, ať si užívá, on si tedy užívá, s jeho ženou, příjde jejich dcera, on dělá, že ji nechce, nesmí ji chtít, ona je z toho na prášky, on se do ní zamiluje, ona se do něj zamiluje, všechno se pokazí, on však neztrácí naději, otravuje ji, přemlouvá ji, chce si ji vzít, chce si vzít, chce si ji vzít, bere si ji někdo jiný. Elaine! Elaine! Elaine! Elaine! Elaine! Elaine! Elaine! Elaine! Ben!!! Absolvování absolventa tak bylo absolutně příjemné a katarzivní. Výborný Dustin Hoffman, ještě lepší Anne Bancroft s Katharine Ross a výbornou hudbou Simona a Gurfunkela, která jen vytvářela takovou snovou až nadliskou atmosféru. Ačkoliv kamera nebyla mnohdy ideální a hluchá místa se našla, Ben v potapěčském na dně bazéna dokonale vystihl celý film. ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Kult. To je to první slovo, které se rozsvítí v hlavě jak červená kontrolka, zeptáme-li se povolané osoby. Ptám se tedy ve svém okolí, málo kdo věděl něco, spíš málo či nic. Že by kultová aura tohoto kousku nebyla tak břehy přesahující? Nezasvěceně, pouze s chatrnou obsahovou linií, jsem zamířila do blažených dob. Ironie, lehkost, úsměvnost a situační originálnost v první polovině kralují,ale zbylá část nabírá obrátky o 180 stupňů. Dustin ovládá okolí.Hudba neztrácí to správné tempo a hraje nezastupitelnou,ne-li jednu z nejduležitějších rolí celého filmu. Absolvent absolvoval napoprvé na jedničku a má ambice stát se mým nejoblíbenějším předmětem filmového zkoumání. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama