Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi výrazný film o mladíkovi s pochybností o své budoucnosti a životě vůbec, který najde zábavu ve schůzkách s vdanou ženou. Ale všechno má své následky, když se seznámí s dívkou, do které se velmi rychle zamiluje. Benjamin Braddock (skvělý Dustin Hoffman) je zmítaný pochybností a nechutí, žít život, který by si přáli jeho rodiče. Ale sám neví, co si počít a tak se jen poflakuje. Až do doby, nežse ho pokusí svést znuděná paní Robinson (skvěle krutá Anne Bancroft), pro kterou to byl útěk z té všeobímající všední šedi znuděného života Lepší vrstvy. I pro Benjamina to byl útěk, před jeho strachem. Ale pak se na scéně objeví dcera paní Robinson, Elaine (dobrá Katharine Ross), láska na první pohled, krutá msta zhrzené milenky a zoufalství a pokusy o navázání a získání sotva nabitého štěstí. Benjamin se ale nevzdává a přes svoji dotěrnou vytrvalost a mnoho nakladených překážek, nachází znova náruč své lásky Elaine, která s ním utíká z velmi slavnostního svatebního dne jejího života. Z dalších rolí stojí za zmínku zhrzený pan Robinson (Murray Hamilton) a Benjaminovo rodiče (William Daniels a Elizabeth Wilson), kteří se tak rádi chlubili úspěchy svého synka, který byl pro ně exponátem jejich úspěchů. Film o lásce , krutosti, chybách i odpuštění. S příjemným nadhledem, jiskřivě napínavou atmosférou a nádhernou hudbou Simona a Garfunkela. ()

detektiv 

všechny recenze uživatele

Film byl ve své době absolutní kult. Šedesátá léta v Americe nesly náznaky vzdoru a rebelství a tento film to jen podtrhoval. Mladý muž jen nečeká, až se mu naplánuje budoucnost a někdo rozhodne všechno za něj, stejně jako mladá dívka poslušně nesedí v koutě a nenechává ostatní, aby jí říkali, co má udělat. Snímek chce ukázat, že zakázané ovoce chutná nejlépe a že je potřeba být nespoutaný rebel. Dustin Hoffman není samozřejmě typický hezounek, role se ale zhostil bravurně, jeho nemotorné a nesmělé chování na začátku, vystřídané namyšleným hejskem, který se nakonec promění v rozhodného a tvrdohlavého „chlapa“, je to obdivuhodný výkon a divák mu to věří. V tomto snímku bych chtěla zmínit i hudbu, melodie v čele s hitem „Mrs. Robinson“jsou velmi líbivé a tvoří nezapomenutelné písně historie hudebních melodií. Přes všechny tyto klady nemám film Absolvent ráda. Možná kdybych ho viděla v šedesátých letech jako mladá Američanka, tak bych se zbláznila a stal by se ze mě také rebel, to by mi bylo totiž dost podobné, ale již jsem ho viděla třikrát a nic. Jednou v šestnácti, pak v osmnácti a nakonec v jednadvaceti a moje pocity zůstávají pořád stejné. Vidím tam ty chvíle, kdy se má člověk smát, dokážu ocenit konkrétní situace nebo jednotlivé herecké výkony, ale jako film mě Absolvent nedokáže zaujmout. ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Je tu vůbec někdo, kdo by nebyl při smyslech a dával méně než čtyři hvězdičky? Tohle se musí líbit každému mladému i starému, který tak jako tak rovněž býval mladý. I ta nesmyslná spontaneita závěru (který zůstává v dlouhém odjezdu od kamery tak fatálně otevřený, až to bere dech) funguje na výbornou. A mimo jiné je Nicholsův snímek i dechberoucí učebnicí toho, jak se Hollywood uměl na konci šedesátých let vypořádat nejen s širokoúhlým plátnem, ale především s jeho odosbněností, kterou tak skvěle uměly využívat Godard nebo Antonioni. ()

iommi 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu s Mrs. Robinon bola geniálna, Hoffman a Bancroftová boli dokonalí, ale v druhej polovici s Miss. Robinson sa Hoffman začal spravať tak trochu ako retard (na Berkeley) a ja som mu to proste neveril. Navyše S&G mohli zo svojho repertoára použiť trochu viac piesní, Sound of Silence je síce parádna, ale keď hraje 3-4 krát za film, tak to začne nudiť. Každopádne ani to ma však neodradí od plného hodnotenia. ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

The Sound Of Silence od Simona & Garfunkela a úvodní titulky Absolventa se zamyšleným Dustinem Hoffmanem na jezdícím pásu na letišti (mimochodem- k sežrání!)..... co víc dodat. Dokonalost sama. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

Šedesátá léta. Škoda, že jsem je minul o celých 30 let. Tenhle film symbolizuje, podle mého, všechno co nám ta doba dala. Odvíjí se v tak krásnem duchu, opírá se o fantastický herecký výkon Dustina Hoffmana. Navíc s krásnou hudbou Simona a Garfunkela. Bezpochyb jeden z nejlepších filmů vůbec. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

25. Zlatý Glóbus za rok 1967 - cena (5) - *Nejlepší film (komedie / muzikál), *Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Anne Bancroft, *Nejlepší režie - Mike Nichols, *Objev roku (herečka) - Katharine Ross, *Objev roku (herec) - Dustin Hoffman + nominace (2) - Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Dustin Hoffman, Nejlepší scénář - Buck Henry, Calder Willingham ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Včera, po prvom stretnutí s Preletom nad kukučím hniezdom, som tvrdil som, že Formanovo majstrovské dielo je pravdepodobne tým najlepším filmom aký som do danej chvíle videl. Dnes, po prvom zhliadnutí Absolventa, sa na tom síce veľa nezmenilo, Absolvent nie je lepší snímok, ale predsa sa mi páčil viac. Je to film, ktorému nemôžete vytknúť vôbec nič; je to film, na ktorom môžete pochváliť úplne všetko (Ten Hoffman! Tá hudba! Tá kamera! Tá réžia! ... ) a hlavne je to jeden z tých filmov, kvôli ktorým pozeranie filmov milujem. A počnúc dnešným dňom milujem i Absolventa. A Sound of Silence. [100%] ()

matt6 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná staršia oddychovka so skvelími hercami a bezstarostnou atmosférou. Ani nemusím písať, že Dustin Hoffman bol výborný, v jeho prvej väčšej úlohe obstál veľmi dobre. Bezstarostnosť jeho postavy sa mi veľmi páčila. Príbeh je trochu nečakaný, no baví, režisérsky dosť dobré, kamera bola super, melódie Beatles mi pasovali do filmu ako uliate, no a ten skvelý záver s krížom...85% ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman si zahrál jednu ze svých životních rolí, a to se nezapomíná. Samozřejmě nemůžu opomenout, ani úchatně krásnou Anne Bancroft. Příběh, herecké výkony, režie (a spol.) a také hudba v jednom krásném filmovém ucelení bere skutečně dech. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nejenom o tom, čeho je schopná zhrzená žena středního věku ... a nejenom o tom, co dokáže zamilovaný absolvent. Generační drama, které je velice hrdé na to, že je lehkonohou rebelskou komedií. Vzpurně zvedá hlavu a s mladickým zápalem se pouští do bitvy se snobskou společností a s její přetvářkou - za sebe a za cestu, ve kterou věří ... Neuhýbá a nemyslí na následky, jde si jen tak, beze zbraně - a jeho štítem jsou čistá láska, naprostá upřímnost ... a čarokrásná zasněná hudba. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Absolvent s IQ tykve, omlouvám se, ale takto na mě ten magor působil. Trapné, asexuální a nereálné. Těšila jsem se zas jednou na klasický film, ale dostalo se mi obrovského zklamání. A tohle opravdu není komedie. Hvězdu navíc přidávám za skvělou hudbu. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně dlouho jsem odkládal Dustina Hoffmana a jeho úvod do světa velkého filmu. Nakonec na něj, ale došlo a jsem za to vlastně rád. Příběh je docela zajímavej a rychle utíkající, i když trochu naivní. Přesto jsem Dustinovi musel fandit, když jel, bežel a nakonec utíkal. Navíc jsem už dlouho neviděl film s takhle skvělým soundtrackem, který dokáže navodit neuvěřitelně dobrou atmosféru. Jdu si ještě jednou pustit Simona & Garfunkela a jejich Mrs. Robinson nebo The Sounds of Silence. A k tomu skvělý závěr, který musel potěšit. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Když je film starý 53 let, dá se vcelku úspěšně předpokládat, že byl tehdejším publikem vnímán trošku jinak. Ono se totiž za to půlstoletí hodně změnilo. Dnes se nikdo nepozastavuje nad tím, že si starší ženy hledají mladší milence a že si mladí dělají co chtějí. I když se to na první pohled nezdá, tak tím závěrečným vyzněním je Absolvent dítko hnutí hippies. Vzdor proti konvenčnímu uvažování a svoboda v jakémkoliv konání, které vychází z přirozené vůle žít (užívat si). Ale nebojte, až do posledních minut vás to nenapadne...i když se vám od poloviny filmu bude zdát chování a motivy postav podivné. Přitom prvních 50 minut to byla skvělá podívaná, ve které Mike Nichols čaroval a herci v čele s okouzlující Anne Bancroft a Dustinem Hoffmanem excelovali. A mnohem spíš než komedie, to bylo drama o nemilované ženě, které utíká život mezi prsty a mladíkovi, který si připadal nepochopený a nevěděl co si s životem počít. Přesto byl jediným průnikem v jejich potřebách jen sex. Některé pasáže byly vynikající a proto mě hodně mrzí, kam se nakonec příběh stočil a jakou pointu si tvůrci vybrali. Chtěl bych vidět verzi, ve které je Mrs. Robinson jedna z hlavních postav až do konce filmu. Verzi, ve které se postava dcery nestane nastrčenou loutkou v rukou scénáristů a projde nějakým vývojem. Tohle mi chybí k tomu, abych zařadil Absolventa mezi top filmy. Spíš než posmutnělou komedii, bych bral drama s komickými prvky. Nicméně tak jak mi nesedl Woody Allen, tak naopak práce Mike Nicholse mě nadchla. Těším se tedy na další setkání s jeho prací. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman vyniká vo svojej prelomovej úlohe problémového mladého dospelého, ktorý sa bojí o svoju budúcnosť. Jeho trápnosť je roztomilá a univerzálna. Hudba je jedným z najväčších úspechov tohto filmu. Simon a Garfunkel svojou nadčasovou klasikou dokonale zobrazujú Benove nálady počas celého filmu. 10/10 ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama