Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

tron 

všechny recenze uživatele

Bál som sa vážnosti, ale zbytočne. Mike Nichols má pohodovú atmosféru v krvi, podčiarknutú nesmrteľnou hudobnou zložkou svojej slávnej snímky. Kto by nepoznal ten skvelý záber na Dustina Hoffmana a ženskú nohu v punčoche (je aj na plagáte). Sám neviem, s ktorou Robinsonovou by som si radšej začal. A k tomu tie pesničky. A ten bazén. A tá hotelová izba. A ten posledný záber v autobuse. A tie dialógy. A to všetko. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle me fakt prekvapilo, bylo to skutecne vyborny. Film se porad pohybuje na pomezi komedie a dramatu, chvily sklouzne vic k drama, chvily spis ke komedii, ale nastesti je to tak dobre napsano, ze se nestane, ze by tam bylo neco nevhodne. Dustin Hoffman je naprosto dokonalej (akorat nevypadal na 21 let, ale to je detail), ostatni hrajou taky dobre, ale proste Dustin je do jednoho zastinuje. Hodne se mi taky libila hudba, jen mi prislo, ze se tam furt opakuje jedna pisnicka, ale byla dobra tak to nevadilo. A navic tu je perfektni strih. Krome toho oscara za rezii bych urcite udelil oskara i filmu a Hoffmanovi, skoda, ze ty nominace nepromenily. Nevim co k flmu dodat, byl fakt vynikajici. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "Mrs. Robinson, you're trying to seduce me." Bože to bylo dobrý, ale tak dobrý! Navíc jsem se asi zamiloval do Katharine Ross a to ani není blond. Ne, tohle jsem fakt neměl tak dlouhá léta odkládat. 11/10 ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásná klasická romantická komedie, jedna z nejlepších, z které by si mohli všichni tvůrci tohoto druhu filmů vzít příklad. Vše v tomto snímku na výbornou. Ve skutečnosti třicetiletý mnohostranný herec Dustin Hoffman, který zde hraje jednadvacetiletého naivního, nesmělého a svatouškovského mladíka (ale jinak vzorného studenta) s takovou vervou, nadšením a elánem, že se zde věkový rozdíl ani nepozná. Film, který z něj de facto přes noc udělal hvězdu celé jedné generace. Později mu byly podobné role takřka předurčené. Jeho protihráčka o něco starší Anne Bancroftová (ve svém věku stále krásná a sexy), která zde pod vedením mladého režiséra Nicholse předvádí dokonalou karikaturu bohaté neukojené američanky, znuděné egoistické paničky ze střední vrstvy, která se snaží za každou cenu udržet to, o co v mládí přišla...Mimořádně úspěšný film se skvělými humornými situacemi a především se skvěle napsanými dialogy, které jsou zde opravdu velmi vtipné. Snímek jako jeden z prvních zachycuje i generační konflikt 60. let a k jeho účinku značně přispívají i melancholické písně od Simona a Garfunkela (Mrs. Robinson, Scarborough Fair, Homeward Bound atd.), které jej nádherně podkreslují. Film se mi líbil nejen pro skvělou atmosféru šedesátých let, dobré herecké výkony, ale i proto, že jsem něco podobného zažil na vlastní kůži:-) Ale už je to, bohudík, za mnou:-) ()

movie 

všechny recenze uživatele

No to je jasný! To se musel zamilovat. Mike Nichols si ani nemohl přát lepší obsazení. Zlatý Technicolor. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V podstatě základní kámen a předchůdce pro všechny "moderní romanťárny", který je příznačně pro svoji dobu ztvárněn syrově, nekompromisně, těžce ... Dustin Hofman je zde naprosto úžasnej, ta role co zahrál mu asi sedla do noty i přes jeho samozřejmé herecké vlastnosti. Z mladíka, který je manipulován společností se postupně stává lenivý egocentrický frajírek, aby přes tuto obrodu našel v životě opravdu to a toho, co / koho chce a udělal pro jeho získání maximum ... Klidně přepadl svatební obřad a nevěstu unesl s křížem na obranu před rozběsněnými svadebčany ... Soundtrack je samozřejmě naprostý kult kultů, ten dodává filmu grády období, které se již nikdy nevrátí ... Ale tyhle nádherný filmy nám jej budou stále připomínat ... a díky za ně!! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Je ťažké písať komentár k niečomu, čomu vlastne nemáte čo vytknúť . Absolvent je dokonalým filmom po temer každej stránke. Každá zložka Nicholsovho filmu pôsobí presvedčivo, žiadna príliš nevyčnieva (OK tak Simon & Garfunkel áno ;-) ), čo robí Absolventa vyrovnaným a vyváženým dielom. Kultom a generačným filmom ho však spravil jeho nadčasový obsah. Každý z nás si pamätá dobu, keď bol po škole hodený do života a učil sa v ňom narýchlo plávať. Nie každý však bol úspešným absolventom ako Dustin a nie každý to „plávať“ zobral tak doslova ako Nichols, keď Dustina nechal v neopréne cupkať do rodičovského bazénu. Hoffmanova premena z panica na rádoby skúseného macha prostredníctvom pani Robinsonovej je zaujímavá najmä kontinuitou mizanscény jednotlivých scén so staršou milenkou a jeho stolujúcich nič netušiacich rodičov oddelených len otvorenými dvermi. Takto sú výborne zobrazené Benove „hriechy“ a jeho vnútorné stavy s nimi spojené v jednom zábere. Podobne to funguje so strihom naskakovaním na nafukovačku a Mrs. Robinson. Ozdobou tohto filmu je ale najmä herecké trio Hoffman – Bancroft – Ross. Neopakujúc apológie na Dustina, vypichnem skôr obe dámy a niečo čím ma ich herectvo fascinovalo – podobnosť prejavu postáv. Skrátka mať Mrs. Robinson o dvadsať rokov menej a o pár stratených ideálov viac, je to celá Ms. Robinson. Možno preto bola postava Anne Bancroft tak zúrivá, že Ben dvorí jej mladšej verzii. Čo jej vzhľadom k výbornej scéne rozhovoru o umení ani nemôžme zazlievať. Čo sa týka toľko diskutovanej druhej polovice filmu, tá mi sadla; rovnako nechápem niektorých užívateľov, vidiac v závere filmu happyend a klišé. Tak po prvé ak niekto v americkom filme zobrazujúcom americkú rodinku na svadbe ovalí niekoho vytrhnutým krížom, nevesta povie matke, že jej nevadí že už „je neskoro“ a nakoniec sú všetci zavretí oným krížom v kostole, je to vzhľadom ku katolíckej korektnosti kinematografie Hollywoodu všetko iné než klišé. A po druhé, ak považujete záber na dvoch ľudí, ktorí utekajú od rodiny, a sediac v autobuse plnom cudzincov neprehovoria medzi sebou ani slovo, za happyend, preložte si slová „Sound of Silence“ a možno začnete podobne ako ja uvažovať skôr nad tým, či onen „happyend“ nie je len ďalšou Benovou slamkou na hladine pri jeho (ne)plaveckej ceste životom. 10/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu napsat? Určitě to, že se jedná o jednu z nejlepších romanticky-dramatických komedií co jsem kdy viděl! Dustin Hoffman v roli studenta (i když mu je ve skutečnosti už 30 let, ale známe americkou problematiku na tohle téma:)), který se má stát ozdobou rodinných večírků a chloubou rodiny. Na druhé straně Anne Bancroft, přítelkyně rodiny Robinsonových, která svede Bena. Benovi se zalíbí její dcera, kterou si zahrála božská Katharine Ross. Do té doby hodná milenka se změní a začne se mstít......když k tomu přičteme vynikající hudbu Simona a Garfunkela, tak se jedná o výborný filmový zážitek. Film ze sedmi nominací na Oscara vyhrál jen v kategorii režie.... Pro mě kultovní dílo a jasných pět hvězdiček. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Mladý, zvrhlý, kouzelný a romantický příběh. ABSOLVENT v 60. letech byl jedinečný a dodnes neztrácí romantickou poezii a krásu filmu. Dustin Hoffman předvádí opravdové herectví a ta režie! Film, který má velké srdce a romantický parfém. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Paní Robinsonová, vy mě chcete svést." Jsem jedináček a rodiče mne vždy považovali za loutku, jejímiž průměrnými studijními výsledky ohromovali své známé. Tady sice má podobnost s Benjaminem Braddockem končí, ale přesto mu tak nějak rozumím. I tak se škodolibě bavím při jeho pokusech o intimní sbližování s paní Robinsonovou, držím mu palce při vytrvalém nahánění slečny Robinsonové a písniček Paula Simona s Artem Garfunkelem se moje uši již dlouho nemohou nabažit. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Inu, tedy bez obalu - Mike Nichols je umělec kubricovského formátu. Absolvent to není jen brilantní duo Hoffman - Bancroft, silně návykové popěvky Simona a Garfunkela a ani nestojí pouze na literární předloze. Ale byl to právě Nichols, který Absolventu vtisknul onen punc vyjímečnosti, kdy sebemenší detail není radno podceňovat. Nichols se z režisérskou bravurou zavrtal přímo do hlavy dospívajícího Bena a bez zbytečných keců podvrtal základy americké morálky. Drze, otevřeně a s filmařským citem, který jsem naposledy zažil snad jen u Malicka či Kubricka. Dokonalá symfonie filmu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Svěží, nekonvenční a v lecčems inspirující romantické drama s lehkým komediálním nádechem, které se opírá především o procítěné herecké výkony, milou hudbu a zejména v první polovině také o dobré dialogy... Ale je to opravdu takový kult? Právě jakousi nedotknutelnost a přehnanou chválu na Absolventovi nechápu, neboť mi nepřijde v ničem geniální, natož dokonalý. Zprvu zajímavý, to ano, legrační průměrně, jenže zhruba od druhé poloviny vzala obsahová hloubka jaksi nohy na ramena až v konečném závěru jsem nevěděl, zda se mám smát, být dojat, nebo film prostě vypnout a více to raději neřešit (C je správně)... Aspoň, že nuda to nebyla. 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Není tu památná forma ani obsah (ačkoli oboje je na vysoké úrovni), nýbrž atmosféra a pocit, jaký si z filmu odneseme. A jestli nám Absolvent dokáže předat Atmosféru a Pocity v roce 2010 stejné jako v roce 1967, pak se něco zásadně a neoddiskutovatelně povedlo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je podle mě hodně nadohodnocenej. Dustin Hoffman, kterýmu bylo tehdy 30 let, se do role 21-letýho študentníka vůbec nehodil. On by měl bejt asi tim hlavnim tahounem celýho filmu, ale 30 let a 21 let je prostě moc velkej rozdíl. Já mu zkrátka jeho roli nevěřil a to je problém. Jinak je to podle mě celkem obyčejnej a průměrnej film, jakejch se natočily mraky. Že se zrovna z Absolventa stala taková klasika, je pro mě záhadou. Podle mě je to dobrý hlavně pro příznivce Simona & Garfunkela. Já jejich hudbu neposlouchám, takže pro mě průměr - 3 hvězdy. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Snímek plný milých překvapení. Pravděpodobně nejlepší film Dustina Hoffmana. Hoffman zde nepodává lepší výkon než v Midnight Cowboy, Malém velkém muži, Tootsie či Rain Manovi. „Absolvent“ je prostě jen lepší film než ty ostatní. (Snad jen Půlnoční kovboj mu může konkurovat.) Někteří se dodnes diví, co na „Absolventovi“ lidi tak fascinuje. Jestli je to skvělý scénář, nebo snad písničky Simona a Garfunkela ... Zkuste posoudit sami. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Film, který je naprosto poprávu umístěn jak v žebřičku ČSFD, tak i IMDB. Spolu s RainManem další vynikající Hoffmanův film. Jeho téměř první velká filmová role a hned takovýto unikátní filmařský kousek ve kterém se naprosto famózně zhostil role mladého studenta v romantické komedii. Velký dík samozřejmě patří i Miku Nicholsovi, který po právu získal Oscara za režii a tímto filmem nastartoval Hoffmanovu hvězdnou kariéru. K filmu nelze dodat nic jiného, než jen ho každému doporučit ke shlédnutí. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Originální tak trochu nadčasový romantický drama, jedna z nejlepších rolí Dustina Hoffmana a úžasnej soundtrack od Simon & Garfunkel . Skvělý a legendární dílo ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Klasika nejen let šedesátých s nezapomenutelnou hudbou Simona & Garfunkela. Jen těžko lze uvěřit, že věkový rozdíl mezi hlavními protagonisty byl pouhých 8 let. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama