Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

Čtec 

všechny recenze uživatele

Ten film neztratil za ta léta vůbec nic. Naopak, má atmosféru, což dnešním filmům většinou chybí. A vše dotváří úžasná Simonova a Garfunkelova hudba, ze které se také stala klasika... Jen tak mimochodem, na to, jakej byl ten Ben moula, tak ulovil až nepochopitelně báječnou slečnu :-) ()

lofa 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh o mladém studentovi Benovi, který se snaží za každou cenu odolat paní Robinsonové, ale ta touha a chtíč v jeho nitru poznat dosud něco nepoznaného je silnější, než on...a tak po prvním velmi nesmělém polibku a dotyku jejích prsou nakonec přeci jen podlehne. Když do hry vstoupí její dcera a celá aféra nevěry propukne naplno, je krásné sledovat, jak si nakonec Ben jde za svým a hlavně proti všem a co vše je ochotný udělat, aby získal svou milovanou Elaine jen pro sebe. do filmu perfektně zapadne i hudba od dvojky Simon & Garfunkel. Music: Dave Grusin, Soundtrack: 1. Simon & Garfunkel - The Sound Of Silence 2. Simon & Garfunkel - The Singleman Party Foxtrot 3. Simon & Garfunkel - Mrs. Robinson 4. Simon & Garfunkel - Sunporch Cha-Cha-Cha 5. Simon & Garfunkel - Scarborough Fair/Canticle (Interlude) 6. Simon & Garfunkel - On The Strip 7. Simon & Garfunkel - April Come She Will 8. Simon & Garfunkel - The Folks 9. Simon & Garfunkel - Scarborough Fair/Canticle 10.Simon & Garfunkel - A Great Effect 11.Simon & Garfunkel - The Big Bright Green Pleasure Machine 12.Simon & Garfunkel - Whew 13.Simon & Garfunkel - Mrs. Robinson 14.Simon & Garfunkel - The Sound Of Silence ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé, originálne, hravé, nápadité , skvelo natočené a podložené perfektnou hudbou. Až mám strach, že po prvom pozretí nie je čo vytknúť. Naozaj veľmi dobrý film. ()

voleman 

všechny recenze uživatele

Výborný film s vynikajícím Dustinem Hoffmanem v hlavní roli. Absolvent má takovou svěží atmosféru, kterou doplnuje vynikající hudba. Při filmu se nenudíte, ale skvěle se bavíte což je v takovém žánru velmi žádané ovšem většině filmů se to tak úplně nepovede. Takhle má vypadat zdařilá romantická komedie, nemám co bych vytknul, proto dávám čistých 90%. ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik, skvělý Hoffman a hudební pecky.Nutno vidět v originále - tedy pokud byste chtěli nalézt humor, který v nadabované podobě prostě chybí! ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Roztržitý Hoffman mě přijde, že je snad alespoň z části opravdu autista :) Jinak zajisté výborná podívaná s dokonalou hudbou v podání Simona a Garfunkela. Příběh má dokonalý spád a tok děje,který se z velmi pozvolného začátku excelentně zrychluje až do závěrečných titulků. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Stará pravda o tom, že kvalita nestárne se opět potvrdila. Film starý přes 40 (už?!) let a je v něm víc šťávy než v melounu. Příběh a hlavní hrdina mě opravdu oslovili a je vidět, že některé starosti, problémy i radosti se přes léta nemění. Nichols byl, je a bude skvělý režisér a vždy si uměl vybrat dobrou látku i herce. Těmi jsou jako vždy skvělý Hoffman a dvě krásné, ale hlavně schopné herečky Anne Bancroft a Katherine Ross. Nedokážu říct, která je krásnější a která líp hraje, ale společně s Hoffmanem zvládají tento spletitý trojúhelník skvěle - civilně a hlavně uvěřitelně. To vše zahaluje do nostalgických barev Simon s Gurfunkelem. Škoda, že dnes se o mládí točí buď MTV filmy nebo drsná sociální dramata a nic tak příjemného a zajímavého jako je The Graduate... 100% ()

Houda666 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarený snímok, ktorý svojím jednoduchým dejom zaujme aj súčasného diváka. Dustin sa právom zaradil po natočení tohto filmu do Hollywoodskej špičky. Hodnotenie: 90% ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak mi tento film mohl takovou dobu unikat! Už během prvních pár minut, kdy se na scéně za melodie „The sound of silence“ objevuje mladý Hoffman, jsem si řekla, že to bude výjimečná podívaná a nemýlila jsem se. První polovina filmu byla neuvěřitelně humorná, dialogy nezkušeného absolventa a suveréní Mrs. Robinson by se měly „tesat do kamene“, protože co slovo, to perla. Ač je divákovi ze začátku podsouván dojem, že zde půjde pouze o svádění, které mimo jiné bylo v tomto případě naprosto dokonalé díky nádheré a chladné Anne Bancroft, tak je to omyl, protože druhá polovina filmu je už z úplně jiného soudku. Závěr, jenž nadchne, pobaví i trochu šokuje, je typický pro crazy 60´s :) a celý film by nebyl takovou stylovou jízdou bez soundtracku od Simona a Garfunkela. Sečteno podtrženo - 100% ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

I po více než čtyřiceti letech dokáže Absolvent na diváka zapůsobit neskutečným dojmem, a v době svého vzniku musel způsobit opravdový šok. Celý snímek je, nebojím se říct, téměř dokonalý a promyšlený do nejmenších detailů. To jde vidět hlavně na bravurní režii a také perfektních a naprosto přirozených dialozích. Ale dialogy bez herců by byly poloviční, stejně jako celý film bez Dustina Hoffmana, jehož výborný výkon naznačil, že máme co dočinění s neobyčejným hercem. Ale nesmrtelnost tomuto filmu zaručila hlavně hudba Simona a Garfunkela, jejichž písně už téměř "zlidověly" a vybaví se i lidem, kteří tento snímek nikdy neviděli. Když jsem měl zvolit hodnocení, tak jsem ale přesto váhal, ale nakonec musím dát plné hodnocení, a to za nádherný konec v autobuse a tlučení na sklo v kostele. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Takmer všetko tu už v podstate odznelo, preto ja vyzdvihnem asi len take tie základne ingrediencie ktoré maju na svedomí tú dobrú chuť. Predovšetkým Hoffman. Dustin Hoffman zahral tu postavu vyklepaného zelenáča učebnicovo. Ďalším dôležitým faktorom bola Anne Bancroft, ktorá sa podobne ako Hoffman vžila do svojej postavy a ani na okamih ste nezapochybovali o jej dôveryhodnosti. A v neposlednom rade až neskutočne reálne emócie, tie dokonale zastupuje posledná autobusová scéna. Aj napriek tomu však nemôžem dať plný počet. Absolventa nevnímam ani ako kultový, ani ako nezabudnutelný či inými superlatívami ovenčený film. Môžeš sa stať že po ďalšom pozretí svoje súčasne rozhodnutie prehodnotím, no nateraz dávam štyri s konštatovaním že Graduate patrí rozhodne k najlepším veciam čo som za poslednú dobu vzhliadol. A tiež musím vyzdvihnúť magické songy dvojice Simon&Garfunkel ktoré jednotlivým scénam dodali špecifické čaro. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Vidět tento kousek v roce 67, byl bych absolutně odzbrojen a uchvácen. Neříkám, že teď z filmu nejsem, ale přecijenom to není uplný nadšení... Scénář absolutně špičkový, dlouho sem na něco podobného čekal. Vůbec si nevybavuju jinej film, kde by hlavní a z počátku velice stydlivý hrdina obšťastňoval zbohatlou a znudělou paničku a do toho se zamiloval do ještě víc přitažlivé dcerky. No, pěkně to měl vymyšlený uličník jeden :o). Škoda, že se ve filmu objevila tolikrát pouze jedna píseň, páč to si vyloženě říkalo o změnu. A na tu dobu se zde objevují i opravdové režisérské vychytávky, např. ulehávání s paničkou, které se mění v ležení na lehátku, a i třeba první setkání v "dětském" pokoji a do toho prostřihy ženských vnadů... Jojo, bavil sem se skutečně skvěle, leč mi tam prostě něco scházelo. Konec dobré, všechno dobré :o) ()

NUbijec 

všechny recenze uživatele

TOP Dokonalé skloubení dramatu a romantiky. Milenecký trojúhelník objevující se spíš v pornu, ale tady vás chytne už při prvních tonech uvodní skladby. Soundtrack patří mezi naprosté klenoty, je tu to nejlepší co Simon s Garfunkelem kdy napsali. Herecké výkony také zaujmou, především nevšední krása Katharine Ross, kterou jsem bohužel viděl mladou už jen v Butch Cassidy a Sundance Kid. Doporučuji vidět každému kdo nepohrdne náročnějším filmem než jsou dnešní teen romantiky a nechá se vtáhnout do té pohody šedesátých let. BTW potom už pro vás bude navždy Mrs. Robinson úplně jiná píseň. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

I když je Absolvent zakončenej klasickym hollywoodskym happy endem, má šmrnc a drajv. Už od samýho začátku. A taky ho táhne perfektnim výkonem Dustin Hoffman a vynikající hudba. Všechno si tady tak sedlo, že se není čemu divit, když se o tom filmu mluví jako o jednom z kultovních. Je úzce zaměřenej na jedno téma a popisuje ho prakticky bez sebemenšího zaváhání, scénář neni nijak košatej a to je moc moc velký plus. Pěkný a zajímavý pokoukání... ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

The Graduate je skvělý film, který se v několika momentech nebezpečně blíží genialitě. Vedle perfektních herců (Hoffman a Bancroft) nejde nevyzdvihnout režisérský kumšt Mikea Nicholse. Scénu s potápěčským oblekem jen tak z hlavy nedostanu :-) Znamenitá je taktéž práce s hudbou, která je snad šitá přímo pro film. Scénář bohužel vedle několika ikonických zážitků občas nabídne i trochu hlušší místa a vlastně ani nijak zvlášť nepřekvapí. 4,5* zaokrouhlených po pár dnech přemýšlení nahoru. Lahůdka, kterou by neměl žádný fanoušek filmu minout... ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Dobrý na filmu je, že není jen o vztahu Bena (Hoffman-skvělý výkon) a paní Robinsonové, ale i o tom, co po něm následuje. Hodně mě film naštval hned ze začátku použitím Sound of silence na úsek, kde nemá význam, lepší by bylo kdyby scéna byla jen tak bez hudby. Použití tak výborné písničky na tak bezvýznamné, nezajímavé místo jsem neviděl a pochybuji, že někdy v někdy uvidím. Ovšem nic nemám proti Sound of silence jako takovému. Naopak, je to velmi krásná písnička od dvojice s tak krásně melodickou a citlivou hudbou jako je Simon a Garfungel. Ty jsou moc fajn, ale slyšet ve filmu mi připomíná problém s Hulkem tj. v samostatném filmu je horší, než když spolupracuje v týmu (Watchmen-Strážci). Zde je se stávají trochu monotónní. Osobně bych byl pro proložení tohoto dua pár písněmi Nancy Sinatra. Další bod, který je tady výborný je chování Bena k běhání (nemá problém uběhnout pár bloků, když dojde benzín) a k řízení (poškrábaný sporťák? No a co.) ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama