Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Nedajte sa oklamať, film s komediálnymi prvkami ešte nie je komédia. O vzdore voči konvenciám a nájdení zmyslu života. Kto sa cíti byť mladý, nemal by mať problém fandiť hlavnému hrdinovi. Sled dynamických kultových scén za doprovodu piesní Simona a Garfunkela mi spôsobil jeden z najsilnejších emočných zážitkov kinematografie. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Stale skvela a krasna Anne a vybornej Dustin v legendarni romanticke komedii. Kdo nevidel, musi co nejrychleji napravit! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman exceluje ve své roli nesmělého studenta Bena, ale nemohu si pomoci v tom, že i při druhém zhlédnutí po mnoha letech mi prostě nesedí do té role věkově. Film je to vynikající, ale mám stále pocit, že šlo z takového tématu vyždímat ještě o kousek více, hlavně co se emocí týče. (Blu-ray, orig.) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Dnes filmová klasika. Keď sa dívam na tento film, vždy ma v prvom okamihu zaujme hudba S+G. V druhom rade herecký výkon mladého Hoffmana. A v tretom rade milostný príbeh staršej ženy a mladého muža. Dávam 100%. ()

blastboy 

všechny recenze uživatele

I pod sebeblyštivějším pozlátkem pracně utvářeným ve vyšších společenských vrstvách se může najít "zkažený" bobónek, který je pro lásku ochoten jít (jet i běžět) až na kraj světa... do Santa Barbary ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Klasická ukázka toho, že v jednoduchosti je síla. Skoro by se chtělo věřit, že ideu/nápad toho filmu někdo jen vytáhl z Platónovy jeskyně u uvedl ji v život. ()

!Borec! 

všechny recenze uživatele

Hoffman ať hrál sebelíp, tak ve 30 letech napodobit 20 letého mladíka nedokázal. Ovšem snažil se a roli zvládl skvěle. Jen nechápu, že nevybrali někoho mladšího. Začlenění stejných písniček do různých okamžiků byl celkem dobrý nápad a hudbu jsem si tím lépe vychutnal. Ale nemůžu se zbavit pocitu, že se jedná pouze o průměrný film bez hlubšího záměru. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Skvělých počátečních třicet minut, naprosto navozujících atmosféru doby i konkrétní situaci - zvlášť pocit závislosti, ponížení, ubitosti. A těchto neskutečně slibných třicet minut následuje tak banální příběh, že už to snad ani horší být nemohlo. Hysterické výlevy rodiny Robinsonovy možná vypadají efektně, ale podobně jako u zoufale repetetivní hudby jsem příliš mladý a mimo vliv kultu na to, abych je dokázal ocenit. 100% za první téměř půli, s bídou 40% za zbytek... ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Filmová príručka pre mladých ,ktorá vysvetluje a opisuje udalosti o živote zmäteného a zamilovaného študenta.Celý tento príbeh je okrášlený výbornou hudbou a ešte lepším Dustinom Hoffmanom.Po skončení filmu sa vám v hlave budú premietať útržky scén a vy budete rozmýšľať o čom to všetko bolo, aké bolo hlavné posolstvo atď...,takže jediné ,čo by sa dalo vytknúť môže byť pre niekoho nie až tak tradične poňatá romantická komédia s miestami až expresionistickou kamerou. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

U mě spíš 3,5. Moc se mi líbilo sledovat, jak se z Hoffmana nesmělé trubky stává Hoffman cílevědomý dravec, ale už se mi moc nelíbilo sledovat jeho další proměnu v dotěrného votravu a následně v bláznivého zoufalce. Konec byl pro mě hodně wtf, naprosto mi tam nelícoval a pokazil mi celkový dojem. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Velmi ceneny a uznavany film, od ktereho jsem cekal asi neco jineho, nez se mi dostalo. Vse bylo uchvatne a krasne(hudba,kamera,herci/ecky), avsak jedna vec mi na tomto filmu velice vadila, nevedel jsem zda se tomu mam smat, ci brat vazne, nejaky plynuly prechod mezi tim jsem nenasel, a proto jsem bral cely film vazne a nektere nadsazky nebo snad vtipy, me proto spise srazely skvely zazitek z filmu. ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Opravdu kultovní romantická komedie, krásný příběh, životní role Dustina Hoffmana, ale v jednom aspektu se pro mě stane snímek nezapomenutelným. Nádherným závěrem, ale především fantastickým soundtrackem! Opravdu fenomenální práce v podání Simona & Garfunkela. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Podle me je tento snimek trochu nadhodnocen. Stejne jako napr. "Pulnocni kovboj" (1969). Osobne jsem cekal trochu jiny vyvoj deje. Asi tak v pulce to na me zacalo pusobit jako "Americka krasa" (1999), tempo bylo dramatictejsi a rychlejsi. Navic se Ben dozaduje svatby a krevnich testu. To uz jsem si rikal, ze nakonec oni snad budou sourozenci, ze proto pani Robinsonova trvala, aby se Ben s jeji dcerou neschazel. A to by podle me bylo scenaristicky mnohem poutavejsi. Takze osobne jsem byl koncem zklaman, ac ho nekdo vyzdvihuje do nebes. "Absolvent" je proste o necem jinem, nez jsem mel pocit vetsinu filmu. Spis se jedna o jakesi generacne socialni drama, protest proti svetu snobskych vecirku, na kterych je Ben temer atrakci, protest na truc vsem tem neustalym usmevum vyssi vrstvy, ktera lidem lajnuje zivoty a svazky, kde je svatba cosi jako predem dohodnuta vec dana okolnostmi a znamostmi rodin. A v tom vsem se citi Ben strasne sam. Jako za sklem, jako v akvariu nebo pod vodou. A rezie to takto metaforicky sikovne naznacuje. Spolu s ruznymi fikanymi prechody a praci s kamerou je to asi duvod, proc film dostal oscara za rezii. I po letech to stale pusobi dobre, ten neotrely styl prace se scenami. Do toho vseho hrajou uzasni Simon a Garfunkel, az jsem mel pocit, ze je film spis jen kostrou k soundtracku. Samozrejme je to naopak, snimek je adaptaci knihy Ch. Webba, ale za sebe rikam, nebyt Simonovych pisni, mozna by se film nestal tak popularnim. Hoffman je perfektni a K. Ross nadherna. Ale dneska uz ten pribeh tolik neohromi. I Amerika je o kus dal, v nazorech, v chovani... Takze film, ktery byl v 60. letech urcite rebelskou peckou s par zabery na bradavky, dnes takovy dojem proste nebudi. Je to jen "tak trochu jina" lovestory, o tom jak prijit o panictvi a zamilovat se do dcery sve starsi milenky, a jak si mladi a laska nakonec prosadi svou. ()

Evonichna 

všechny recenze uživatele

Na mne to byl moc přímočarý dej, ale musím uznat, že Hoffman byl dokonalý. Hudba byla taky dost chytlavá a seděla, ale říkám si, že možná mohli použít víc než jednu písničku pořád dokola. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Viděno několikrát a pokaždé pobavilo. Má to šmrnc a spád, nekrásnější film o bouřlivém mládí, naprosto překrásné finále. Dvojici Dustin Hoffman + Katherine Ross nejde nefandil. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Tak trošku naivný príbeh o láske na druhý pohľad. Brilantnému výkonu Dustina Hoffmana sekunduje výborná Anne Bancroft, pri ktorej ma mrzí, že nedostala v druhej polovici príbehu viac priestoru. A nielen kvôli tomu, že ako MILFka je viac než obstojná. Druhá časť príbehu mi prišla až príliš rýchlo zauzlená a ešte jednoduchšie vyriešená, malo to byť komplikovanejšie a nie tak slniečkové. Každopádne veľmi nevtieravý romantický film, ktorých je málo a preto je tak vysoko umiestnený zaslúžene. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama