Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch filmových Klasik s velkým "K", u krerých se bohužel (pro mě) rozcházím s obecným vkusem. Čekal jsem od toho mnohem víc, a to byla možná právě ta chyba. To zjednodušování dokreslilo jejich mládí, ale bylo to už na hranici jakéhosi primitivismu. Tohle nebylo o mladých, nezralých lidech, tohle bylo o hloupých lidech, a u takových filmů nikdy moc nejásám. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno už jsem Absolventa viděl, k napsání komentáře a k novému hodnocení jsem si ho musel zopakovat. Asi už vím proč jsem si jej už po letech nepamatoval. Moc mě totiž nezaujal. Ano, Dunstin Hoffman předvedl dobrý výkon, svého vrcholu ale dosáhl v pozdějších filmech. Zbytek obsazení byl neslaný nemastný a paní Robinsonová rozhodně žádná MCBP není (viz Prcičky). To je možná jeden z největších nedostatků filmu. Když neuvěřím hlavnímu motivu filmu, je to špatně. Mladý Benjamin je v rozhovorech (nejen) s ní tak na facku a rozhovory obecně mně přišly hloupé. Místo vyřešení problému všichni jen plácali nesmysly a pak většinou přišel pár minutový prostřih, kdy jsem sledoval Benjamina, jak někam jede a u toho poslouchal hudbu, která mě taky nenadchla. Třetí hvězdu si Absolvent vybojoval až dobrým závěrem a jinak si na něj pravděpodobně za pár let opět nevzpomenu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Moc tu legendárnost filmu nechápu. Je tu jistá kritika maloměšťáctví, pár zajímavých kamerových záběrů a hudba Simona a Garfunekla. Sound of Silence, Scarborough Fair a Mrs. Robinson byly všechno krásné hity a měly na Oskara, kdyby je ovšem Paul Simon nezapoměl přihlásit :) A taky Dustin Hoffman, jeden z nejlepších herců všech dob, který i v debutu předvádí fantastický výkon. Problém je, že hraje mladíka ve třiceti a na to ani omylem nevypadá. Milfce Anne Bancroftová je 36 a její dceři Katherine Ross 27... castingový režisér by si zasloužil nakopnout, protože věrohodnost dostává na frak. Hlavní průšvih je příběh - mladík si začne s matčinou kamarádkou a pak se zamiluje šílenou láskou do její dcery (v naprosto nevěrohodné scéně). Námět jak z porna, nebo z Prci prci prcičky (Stiflerova máma). SPOILER: Následně oba neví co chtějí, načež se dcera nechá donutit ke svatbě a mladík ji v psychedelické scéně unese (už vdanou) a happyend je na světě... Inu slabé 4* opravdu se zavřením očí i uší za hudbu, herecký výkon Hoffmana i Bancroftové, za to že jsem se nenudil a skončilo to dobře. ()

noby 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelné podobenství vstupu do dospělého života, příběh o roztěkaném, nejistém mládí ve střetu se sešněrovaným světem, který dospělí cítí samozřejmě a mladí mu nemohou porozumět, o zoufalé síle mladé lásky, které nemohou porozumět dospělí, o tom, že život si pro nás často připraví, co nechceme, i o tom, že často jen nechceme to, co si pro nás život připravil. Snímek s jedinečnou atmosférou, skvělými hereckými výkony, kamerou, režií a fenomenální melancholickou hudbou. Klenot. A jestliže jste ho neviděli a znáte mě, neříkejte mi to, jinak riskujete okamžité přivázání k židli a filmový nášup. ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

Ten příběh je docela obyčejný, možná ohraný, ale na tom vůbec nezáleží, když hlavní roli hraje úžasný Dustin Hoffman, kamera a režie jsou vynalézavé a originální a vše je podtrženo dokonalou hudbou ... Krása. ()

baXter 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman je výtečný, hudba je brilantní, scénář na jedničku. Flim na jedničku s pěti hvězdičkama (: ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je úžasná spousta věcí. Jednak úžasné herecké výkony hlavních představitelů, dále výborná hudba od Simona a Garfunkela a v neposlední řadě příběh, který má velký spád a působí velmi věrohodně. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Hoffman v roli mladého ucha krátce po škole,který neodolá návrhům starší ženy.Jeho nesmělost a nervozita při přípravách na "věc" byla fakt kouzelná :-))To že se pak zamiluje do její dcery bylo dopředu jasné.Kouzelný film při kterém se člověk dokáže zasnít ale hlavně i pobavit. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Excelentní D. Hoffman v neotřelém příběhu s podmanivým soundtrackem = jednoznačný zlatý fond a kult. "Mrs. Robinson, you're trying to seduce me. Aren't you?" ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Svatá dobroto. :-) Dokázal by v dnešní době někdo natočit film na stejné téma? Woody Allen? Možná... Ale vsadil bych se, že by podobného výsledku nedosáhl. Absolvent dokázal z jednoduchého příběhu udělat okouzlující záležitost. Ta hra světla a stínů, ta kamera, ta hudba, ten smysl pro detail... A k tomu Dustin Hoffman. Přesvědčivý, charismatický, vtipný. To se musí vidět. Jedna hláška za všechny: "Don't you need gas, father?" ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Ne, v něčem je Absolvent skutečně dobrý film, možná jeden z nejlepších. Na druhou stranu je to ukrutně natahované a to na co film potřebuje 106 minut se dá stihnout v klidu za 75 minut.... ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Najprv napisem co sa mi na tomto filme pacilo - bola to hudba, ten Beatles to tam perfektne sadlo. Na duhej strane som tomu pribehu az tak neveril. Spoiler: Potom co spravil by isto z neho mlada odpadla a neskutocne tuzila byt s nim. Ozaj toto teda nie. Tym padom 3*. 6/10 ()

kukuuuc10 

všechny recenze uživatele

Mlaďoch Dustin Hoffman ve své asi největší kráse, v krásném filmu, který mě rozesmíval a dojímal zároveň. Do toho hrající "Sound of Silence", srdcovka pro starší generace, ale já jsem i v hudbě velmi přizpůsobivý. Na Katharine Ross jsem narazil potřetí a i v tomto případě musím hodnotit plnou palbou, i když byla více vidět její "matka", které bych se neostýchal v určitých chvílích dát z otočky na solar. ***** ()

Gildor 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsané, ještě líp natočené a nejlépe zahrané! Neopakovatelný film, zanechá spoustu dojmů, myšlenek a pocitů, ale neporadí, co s nimi dál :-) 100 % ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Komediálnější první polovina filmu která je dokonalá,výrazně kontrastuje s vážnější druhou půlkou.Bohužel díky tomu kontrastu nemohu hodnotit maximálně.Rozhodně jde však o skvělý kult,režijně a herecky perfektně zvládnutý.Milovníci neobvyklých a originálních kamerových záběrů,což jsem i já,budou nadšeni.90%. ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Režie je oprávněně oceňena oscarem. Bohužel v Akademii sedí zřejmě samí tupci, když ani nenominovali hudbu Paula Simona a Arta Gurfankla. Všichni zde hrají perfektně. Podle mě asi nejlepší romedie.Krásný a dojemný příbeh o rebelích, co povstali vůči svým snobským rodinám. Absolvent je krásný počin, který by měl vidět každý režisér (nejen) romanitckých filmů. Kdybych o tom směl rozhodnout, tak bych dal oscara námět (nyní se již neuděluje), režii, herce v hlavní roli, herečku a herečku ve vedlejší roli, a film. 100% ()

simonK 

všechny recenze uživatele

Chlapčenská fantázia, ktorá akýmsi zvláštnym spôsobom dokázala skončiť happyendom. Taktiež onania nad režisérskym kumštom Mikea Nicholsa spolu s kameramanom Robertom Surteesom a hudbou S&G. 10/10. P.S.: jediné sklamanie je, že som to nemohol vidieť v kine (zatiaľ). ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama