Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Soudě podle množství hodnotících a jejich nadšených komentářů a nadílky hvězdiček se už o Absolventovi nedá hovořit jako o kultu, jako spíš o náboženství. Obecně je považován za výrazný film charakterizující pozdní dobu amerického hospodářského zázraku 50. a 60. let a svého druhu satiru na poměry tehdejší společnosti. Musím přiznat, že euforii tohoto ražení vůči Absolventovi necítím. S odstupem času se mi zdá, že na něm opravdu bezchybně fungují dvě věci - skvělý náladový soundtrack Simona a Garfunkela, který mu vtiskl typickou atmosféru, a herecký výkon Dustina Hoffmana, u kterého je ale jeho tradiční perfekcionismus a absolutní ztotožnění s hranou postavou takovou samozřejmostí, že už to zkrátka nepřekvapí. Jako společenská satira snímek funguje snad jen na samém počátku, kdy vidíme návrat hlavního hrdiny do rodičovského sídla a jeho přivítání rodinnými přáteli z téže společenské třídy vlastníků honosných vil a velkých bazénů. A pak ještě v podobě pana domácího z univerzitního městečka, který v každém druhém vidí agitátory a rozvraceče starých dobrých pořádků. Jinak se ale film soustřeďuje na čtyři hlavní postavy, které se pohříchu chovají tak trochu a vlastně docela dost jako mimoňové a mají schopnost zaujímat prapodivné postoje a konat prapodivné činy. Jsou vlastně méně čitelní a mně méně pochopitelní než hrdinové úchylných Lynchových psycháren. A ještě jedno mi na Absolventovi vadí. Jeho mladí hrdinové za celou dobu trvání filmu neprojevili ani minimální schopnost samostatného fungování a bez rodičovských účtů a zázemí by se jim svět velice rychle zřítil. Taková ta revolta a vzpoura proti konvencím, kdy vyrazím na cestu s vozem od tatínka a kupuju benzín z tatínkovy kreditky, je pro americký film nejen 60. let docela typická. Celkový dojem: 60 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jak už zde někdo poznamenal, tohle mi moc na komedii nesedí, skoro jsem se nazasmál. Ale to ani nebylo potřeba, když byl člověku naservírován milý, lehce romantický příběh o mladém muži, který pořádně neví, co chce, až se 1 dne zamiluje a je ochoten udělat vše, aby svoji lásku získal. Já nevím, co si všichni stěžují, Hoffman velice dobře zahrál 21-letého muže a i vizáží mi ho připomínal. Anne Bancroftová si s rolí zhrzené mrchy poradila opravdu skvěle; u Katharine Rossové to už bylo o něco horší. Kladným bodem je určitě výborná hudba, která se naprosto skvěle k filmu hodí. Ale plný počet to z mé strany nebude, byla zde občas hluchá místa, konec byl trochu rozpačitý; na filmu jde poznat doba jeho vzniku a z ní vyplívající určitá naivita. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takže takhle, Benny? Nejdřív se naučit na starém kole a pak zvolit novější model ze stejné fabriky? Tak prvoplánový Absolvent naštěstí není - satira protkaná symbolikou, vzdorem proti puritánství, snobismu a zkostnatělé společnosti, nadnášena héliem Scarborough Fair a přinášející poznání, že nejvíc se člověk naučí až na školním institutu s nejistou budoucností zvaném Život. Formou skvělé (kamera R.Surteese!), ale nějak se mi nepovedlo hlouběji proniknout do mladické revolty, která je vedena z Alfy Romeo Spider od rodičů.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman patří mezi mé oblíbené herce, Mike Nichols se vytáhl již svým debutem "Kdo se bojí Virginie Woolfové?", "Mrs. Robinson" patří už hezkou řádku let mezi legendární písničky...No, řeknětě sami, lze tomuhle filmu dát míň jak pět hvězdiček? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pro mne zcela neznámý snímek s úspěchem evokuje - podobně jako další Hoffmanovy filmy počátečního období jeho dráhy - netypické, ne tolik zřetelné a popisované či známé prvky vzpoury šedesátnické americké generace. Nespokojenost s přežívající puritánskou morálkou stále ještě 19. století, s její autoritativností a stroze protestantskou prudérií je svého druhu svéráznou americkou odpovědí na naše filmy typu STARCŮ NA CHMELU. Mládí, které se tápavě a bezradně hledá, podvědomé úsilí být sám sebou a spolu s tím autorský pohled, oproštěný od pokrytectví, konvence, založený na chirurgicky odosobněné věcnosti, to je patrně to, co lze oprávněně označit za největší a zřejmě i trvale nadčasový přínos filmu. Řada filmových formálních novinek (scéna se střihem z hrdinova plavání pod hladinou bazénu a následného spočinutí v náručí generačně starší milenky či kostelní "oddávací scéna" s Hofmanem za vchodovou vitráží a mimořádně zdařilá, až geniální hudební složka filmu) jen dokresluje a umocňuje tento tehdy tak objevný a pronikavý pohled, který nacházíme nejen v JOHNOVI A MARY či WEST SIDE STORY. Pohled, jemuž bezděčně fandíme přes propast desetiletí, která uplynula od jeho premiéry. Pohled, který obohacuje i dnes nás samé. Pohled, který je hodnotou sám o sobě. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Legendární filmový debut "Malého Velkého muže." Rozmýšlela jsem nad úplným hodnocením, ale stále mi k němu něco chybí. Často mám pocit, že názvy, ohlasy či jen existence a kultovní status spousty legendárních filmů, jakoby mnohdy převyšovaly jejich skutečné kvality. Nemám pocit, že toto je případ i Absolventa, ale přiznávám, že mě to ovlivňovalo při hodnocení. Váhala jsem právě proto, jestli mám hodnotit nejvýše kvůli tomu, že se jedná o kult, nebo ne, protože to tak prostě necítím. Dusty je jako roztržitý a nezkušený Benjamin Braddock fenomenální. Děj, jednotlivé scény i dialogy jsou nabity osobitým, nesmělým kouzlem pramenícího z Dustinova herectví, stejně jako vtipem i lehkostí. A Simon & Garfunkel to všechno jistí:) Hlavně The Sound of Silence, nádherná skladba. Byla jsem překvapena, jak rychle mi film uběhl. Najednou jsem se podívala, kolik je hodin a zjistila, že snímek za pět minut končí. Přitom jsem měla pocit, že uběhl hrozně rychle a že by mohl být ještě více obsáhlejší, klidně i přes dvě hodiny:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nichols asi po dlhej dobe prevŕta topku mojich režisérov. Piate plné hodnotenie nasvedčuje skvelému talentu a v 'The Graduate' ho rozdal požehnane. Úžasný snímok, ktorý svojou je totálne bizarný a pritom svojou prirodzenosťou ťažko hľadá konkurenciu. Komédiu v ňom nehľadajte, možno len jemné odľahčenie od trpkej tragickej romantiky a zmäteného pohľadu na svet, očami duševne nedospelého dospelého. Navyše titulný song 'Sound of Silence' dáva filmu úplne iný rozmer, pretože scény bez hovoreného slova majú niekedy väčší zmysel a prinesú do deja viac príbehu než akýkoľvek dialóg. 95%. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

S příslibem nejisté budoucnosti, pochybení a fatality... Lepší rozloučení si žádný snímek nemohl přát - žádný tak pravdivý a poetický, jemný a elegantně humorný. "Hello darkness, my old friend...":) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film byl do té doby v zajetých kolejích. A pak přišel Absolvent, který protestuje proti systému a zvětšňuje filozofii generace konce 60. let. Protest proti konvencím, proti řádu a přežité maloměstské morálce. Mladí už nejsou pouze loutky v rukou snobských dospělých, ale dokáží pořádně vystrčit drápky. Ženy už nejsou ty cudné salónní dámy, stávají se z nich náladové svůdné potvory. A s Absolventem přišlo spousty nových herců, kteří se přes noc stali hvězdami. Dustin Hoffman, ač třicetiletý, svého nesmělého kloučka zahrál tak přesvědčivě, že mu i těch 21 každý uvěří. Anne Bancroft je doopravdy tou zatrplou ženou, která se nudí, má roupy a proto vyhledává příležitostný sex s mladým chlapcem. Taktéž bez chyby. Sexbomba Katherine Ross je coby Elaine prostě úžasná - jak herecky, tak vzhledově. Písně Simona & Garfunkela dotváří neodolatelně nostalgickou náladu. Závěr v kostele mne vždycky rozseká. Absolvent odstartoval novou filmovou éru, tzv. Nový Hollywood. A i když pomineme ten mezník, stále patří k tomu nejlepšímu, co světová kinematografie kdy stvořila. 100%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že někdo může nechat v soundtracku zahrát třikrát po sobě jednu písničku. Tedy nevěřil bych, že to bude únosné, natož úžasné. Scarborough fair v Absolventovi je výjimka potvrzující pravidlo. Simona a Garfunklea mám moc rád a právě jejich hudba mi tenhle film strašně přiblížila. Jemně podtrhuje lehkce tragický příběh, který je sám o sobě úžasně jednoduchý, ovšem díky vynikající režii Mike Nicholse (opravdu, klobouk dolů) a bezvadným hereckým výkonům (jak Hoffman, tak i obě ženské představitelky) získává na síle a přesvědčivosti. V době hippies a rebelů se zdá být postava Bena zcela fádní a šedivá, skrývá však v sobě něco opravdového, méně vzrušujícího, ale o to více naléhavého a krásného. Vůbec se nedivím, že byl Absolvent pro mládež 60. let tak působivý (a v jistém smyslu samozřejmě stále je)... Jedním slovem krása a co do mého hodnocení - plný kotel! 100% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zabavny film, pri ktorom ma zaujimalo, ake nasledky bude mat ten flirt, akym smerom sa bude dej poberat a ci vzda Ben lasku k Elaine alebo ci pojde aj cez mrtvoly, len aby s nou mohol byt? Pochvalit musim kameru za niektore skvele zabery so zaostrovanim (zasluzena nominacia na Oscara) alebo scena kde bezi Hoffman za autobusom a bez strihu nastupi a sadne si ku Elaine. To by ma zaujimalo, ci tu scenu natacali iba raz, alebo sa chudak Dustin x- krat nabehal :-) Ale chvilkami tam boli trosku nudne sceny, trebars ked siel Ben na svoje narodeniny do bazenu, avsak film po väcsine zachranila krasna hudba od Simona a Garfunkela a mozno aj vdaka nej sa stal Absolvent kultovym filmom. Skoda len, ze ten film skoncil trosku predcasne, ta akcia na konci by mala este urcite nejake vyvrcholenie. Film ziskal jedneho Oscara za najlepsiu reziu Mikea Nicholsa. Nominovany bol aj za najlepsi film, avsak v roku 1968 mala väcsie stastie kriminalna drama V ZARU NOCI (1967), dalej za herca v hlavnej ulohe bol nominovany Dustin Hoffman, avsak sosku vyhral Rod Steiger za dramu V ZARU NOCI, za herecku v hlavnej ulohe bola nominovana Anne Bancroft, ale sosku jej vyfukla Katharine Hepburn za romanticku komediu HADEJ, KDO PRIJDE NA VECERI (1967) a do tretice aj Katharine Ross bola nominovana za herecku vo vedlajsej ulohe, avsak v jej kategorii mala väcsie stastie Estelle Parsons za kriminalnu dramu BONNIE A CLYDE (1967)... 29.05.2010 ______ Dustin Hoffman - (Benjamin Braddock) +++ Anne Brancroft - (Pani Robinsonová) +++ Katharine Ross - (Elaine Robinsonová) +++ Murray Hamilton - (Pán Robinson) +++ William Daniels - (Braddock - Benov otec) +++ Elizabeth Wilson - (Pani Braddocková) +++ Brian Avery - (Carl Smith) +++ Hudobná sekcia: Simon & Garfunkel, Dave Grusin, Mike Deasy +++ Producenti: Joseph E Levine, Lawrence Turman +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Konec šedesátých let, konec různých ideálů a mýtů. Konec jedné a začátek nové (nejen) filmové éry. I tak by se dal nazvat vpád Absolventa do lidských myslí. Dustin Hoffman, jako mladý, nesmělý muž, který si užívá sexu se starší zkušenou ženou a pak se bezhlavě zamiluje do její dcery, už dnes nebudí takový zájem a nadšení, ale na konci šesté dekády minulého století, to byl snímek novátorský a porušující do té doby platná filmová pravidla a zajeté koleje. Herecké výkony jsou na vysoké úrovni, zajímavá režie pana Nicholse a pestrý hudební doprovod, vás určitě zaujme i v dnešní době a hlavně skladba Mrs. Robinson, se zapsala do srdcí několika generací. Film, který je dodnes svěží a originální a Dustina Hoffmana, až do roku 1988, uzamkl do absolventské škatulky. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Prosluněné šedesátky za tónů Simona a Garfunkela. A nejvtipnější použití kříže v historii kinematografie. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman je bůh! Už rok jsem se takhle u filmu srdečně nesmál a nebavil. Nebyla vteřina, kdy bych se nudil, perfektně padnoucí a příjemná hudba, kromě více než geniálního Dustina také výborní herci, ba dokonce jsem oželel při sledování i jeden díl Simpsonů a to je podle mě kritérium nejvyšší kvality :-) ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Nebolo pochýb o tom, že Dustin už vo svojej ranej hereckej tvorbe dosahoval svoje maximálne výkony. Aj tu bolo vidieť herecký koncert, kde, akokeby ani neexistovali ostatné role. Bol tu len Dustin Hoffman ... a tí ostatní ...!!! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, který bych bez přípravy asi jen stěží vstřebávala. Rozhodně jsem ho nevnímala jako komedii. Podle mě je to mnohem víc sonda do americké společnosti, vykořeněné, zvrácené, zoufalé a vyprahlé. Ženská rafinovanost a žádostivst! Která z nás by někdy nezatoužila rozbalit to na studentíka, který se ještě umí rdít a kochat se jeho rozpaky? Tahle svádivá hra by mohla snad pouťouchle bavit, kdyby se nezvrhla v cosi jiného, obludného. Paní Robinsonová možná chtěla jen rozptýlení a zábavu, protože se odcizila manželovi. Zatoužila tato cynická žena snad po něze? Nebo jen chtěla ukojit svou touhu? Třeba si chtěla jen trochu posílit sebevědomí. A snad se jí to na chvíli i povedlo. Ale zřejmě trvale ztratila svou dceru. A mnohem víc ... Kdepak, to nemá s komedií nic společného, to je smutné. Moc smutné. A výstižné. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama