Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

Critic 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman se tak dlouho chtěl stát hercem, až si ho tahle role prostě našla. Přeměna - ze stydlivého puberťáka do bezstarostného klátiče jedné MILF-ky, posléze do zamilovaného zoufalce - to prostě nejde nemilovat. Ale možná by mi to taky, jako snad všem mým přátelům, přišlo jako přeceněná romanťárna, kdyby mi tady Katharine Ross nepřišla tak neskutečně nádherná. Anebo kdyby sem písně Mrs. Robinson a Sound of Silence tak moc nepasovaly. Vlastně asi ani nevím proč ten film tak žeru :) ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu veľmi zaujímavý snímok, ktorý dejovo rozpráva o veľmi aktuálnej téme medziľudských vzťahov. V dobe vzniku tohto filmu možno ani sám Nichols netušil, že aj o 50 rokov neskôr bude jeho film veľmi aktuálnym. Absolventa by som charakterizoval ako psychologickú drámu, kde sú jednotlivé postavy vykreslené veľmi dômyselne. Dustin Hoffman filmu úraduje, no kvalitne mu sekundujú i jeho "dve ženy", ktoré stvárnili vo vtedajšej doby herecké ikony Ane Bancroft a Katharine Ross. Hudba od Simon and Garfunkel sa do filmu pekne hodila a trefne vykresľovala momentálne nálady hlavných postáv. Škoda, že Hoffman nezískal za túto rolu Oscara, pretože určite by si ho za svoj výkon zaslúžil. ()

NightPorter 

všechny recenze uživatele

Pekná pani Robinsonová senior, ještě hezčí Robinsonová mladší. Hoffman tradičně na pěst, ale to už je člověk zvyklej... Parádní muzika a atmoška a fajn závěr... za mě pěťule. ()

SamanthaM.M 

všechny recenze uživatele

Toto je skutočne dobrá romantická komédia, nie ako tie hlúposti, čo sa dnes točia a vydávajú za "romantické" filmy. Naviac dal tento film zrodiť asi najikonickejšiemu soundtracku, aký poznám. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Drama? Romantická komedie? Vyberte si. Doprovodná hudba působí až muzikálově ala Kdyby tisíc klarinetů nebo Starci na chmelu. S těmi je spojuje i téma "zakázané" lásky. No a Dustin Hoffmann byl takový miloučký :-D ()

Mara97 odpad!

všechny recenze uživatele

Kýčovité, celkově nelogické, postavy v čele s Benjaminem se chovají natolik iracionálně, až to bolí. V každém dialogu se opakuje skoro každá informace dvakrát, protože příjemce je absolutně duchem nepřítomen nebo neposlouchá. Takže když jsem slyšel to "co?" už podvacáté, málem jsem lezl po zdi. A co teprve ten konec? Nejen, že jsem vůbec nepochopil smysl jednání postav, byl to kýč všech kýčů, zlatý děda Simpson a jeho rozbití té skleněné stěny... ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Miluju Kdo se bojí Virginie Woolfové? a Noc s leguánem, tak jsem pevně věřil, že Absolvent (na doporučení od mé kamrádky Nely) bude následovat tyto dva jmenované filmy ve své odpovídající kvalitě a záživnosti, jenže opak byl pravdou. Jedná se o nezajímavé seskupení scén bez závanu originálního humoru nebo pořádného dramatu, které jsem očekával, že zde nějak v rozumné míře aspoň trochu bude. Nebylo, vůbec! Je to vlastně snad celé úplně o hovně. Sledujeme nudné, nevtipné postavy konverzující mezi sebou o nudných věcech za doprovodu nudné, vleklé, neúprosné stopáže. Fakt hrůza no. Nebudu se dál o tomto pustém snímku rozepisovat. Vůbec mě to zkrátka nebavilo, šmrnc byl opravdu pražádný. Nechápu, co na tom všichni vidí. Otřesné 2⭐. Vyhodnocení: Vypnul jsem to půl hodiny před koncem, jinak bych zaručeně usnul ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem nálepku "kontroverzní" bral s nadhledem, jelikož teď už je jiná doba, musím říct, že mě to bavilo právě i díky své provokativnosti, kterou čas ještě příliš nezahladil. Úplně mně sice neseděl ten náhlý přechod z ušlápnutého slušňáka do rebelského bouřliváka, ale jeho následná jízda byla zábavná, zápletka pikantní a finále strhující. Takže jsem vlastně dostal víc, než jsem čekal. Navíc pěkná (i když nepůvodní) hudba. ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Krásný, přesvědčivý a neotřelý snímek, ďábelský milostný trojúhelník, sympatičtí herci, kteří své role zvládají bez zaškobrtnutí, nesmrtelná hudba, ... Mám pokračovat? Pořád na mě ten film působí tak silně, jako když jsem jej viděl poprvé. A to prosím nejsem ani v nejmenším vyznavačem filmových lovestory. ()

turbou 

všechny recenze uživatele

Film vypravejici o mladistve vzpoure. Vzpoure proti rodicum, vzpoure proti moralnim hodnotam malomestactvi a vzpoure proti sve dobe. Silne tema, ktere ovsem postrada neco vic... Vse mi prislo hrozne predvidatalne, misty i nudne. Dustin Hoffman a par dobrych pisnicek to urcite nezachrani... ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Naprosto kultovní dílo, geniální, dokonalé, které vás zaplaví takovou dávkou různých emocí...nesmělý Dustin Hoffman jako čerstvý absolvent naprosto přesvědčivý, Anne Bankroft neodolatelná svůdkyně a manipulátorka, Katharine Ross oslnivě krásná, hudba Simon & Garfunkel - to nejlepší co kdy udělali ..... nemohu psát, mám neodolatelnou chuť jít si to zase pustit... ()

Zacharias 

všechny recenze uživatele

Film z dob kdy ještě nebyl znám výraz MCBP ( MILF). Jinak jeden z filmových pilířů a začátek kariery jednoho z nej herců D.Hoffmana. ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Mimořádný výkon nejen Anne Bancroft, ale i mladého Hoffmana. Příběh jsem čekal více komorní i Mrs. Robinson jsem si představoval jako větší mrchu a nečekal jsem romantický a pozitivní závěr, ale výsledek je výborný. Je příjemné nechat se překvapit. Na plné hodnocení to není, ale je to o fous - 8,5/10 ()

Poker_Face 

všechny recenze uživatele

One man show Dustina Hoffmana. Jeho nervozita je naprosto dokonalá a přesná. Závěr jsem moc nepobral, ale celkově nadprůměr. Hudba 60. let mi hodně pomohla v kladném hodnocení. ()

bull!nka 

všechny recenze uživatele

...úžasný soundtrack..., nevím, jestli by to s tím Redfordem bylo ono, určitě ne...asi jako Tři dny Kondora s Hoffmanem ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Film je zaujímavou revoltou proti snobstvu, proti smiešnej a povrchnej morálke nablýskanej smotánky. Zaujímavejší sa mi zdal z hľadiska hereckých výkonov. Medzi hlavnými protagonistami, ktorý hrajú pár - mladý muž a žena dvakrát tak stará, je v skutočnosti vekový rozdiel 6 rokov a kto to nezistí z údajov o hercoch, z filmu to nemá šancu zistiť! Skvele zahraté herecké role! Záver je romantický, nie však sentimentálny. Takmer som dala 5 hviezdičiek, ale nedokázala som uveriť tomu, že po jednom rande je inteligentný muž schopný ženiť sa. Ani úžasná hudba Simona a Gurfunkela ma o tom nepresvedčila. ()

dessa 

všechny recenze uživatele

Hello darkness, my old friend... Vynikající hudba, dnešníma očima průměrný film... podtrženo, sečteno 3 hvězdy... Až uvidím film v původním znění bez příšerného dabingu O. Vetchého, možná hvězdu přidám... ()

Highwayking 

všechny recenze uživatele

Od nejvyššího ohodnocení mě dělí snad jen nějaký pocit, že jsem vlastně na konci filmu nebyl tak unešen jak bych si představoval. Nicméně, o tom, že byl Dustin výborný, Katharine krásná, hudba Simona a Garfunkela skvělá a film Absolvent velmi povedený, o tom nepochybuji. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

Prvý krát som to videl v nejakom 1999 a včera som si to zreprízoval píše sa už rok 2010 a film má už neuveriteľných 42 rokov a premiéru v USA mal presne 8 rokov pred tým ako som uzrel svetlo sveta. Absolventovi sa naozaj ťažko čokoľvek vyčíta a ani to nemám v pláne. Na prvý krát si spomínam ako som zostal úplne v šoku. Druhé kuknutie mi dovolilo sa kochať krásou kamery a netrápiť sa až tak dejom, až som mal pocit keby film bol nemý asi by som si to ani nevšimol lebo kamera bola mnoho krát veľavravná. Ale keď už sa vo filme čosi povedalo tak to stálo zato. Nádherné prestrihy, ktoré pôsobia oveľa viac záhadne, provokujú a sú sexy a pri tom toho veľa neukážu dokazujú ako tento blockbuster prežíva i dnes. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama