Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (919)

chicab8 

všechny recenze uživatele

Filmová symfonie, která s virtuozní lehkostí kombinuje dokonalou hudbu, neuvěřitelné herecké výkony (spíše herecký výkon - Dustin Hoffman) a poutavý příběh, co víc si přát. ()

denbrough 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, které jsem nebyl ochoten dokoukat. Strašné zklamání.... Těm postavám, především Dustinovi jsem nevěřil ani slovo... :-( Jediné plus hudba Simona a Garfunkela.. ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Romanticko-komický film o mladom človeku, ktorý si myslí, že jeho život je veľký omyl, no potom sa neskutočne zamiluje...Na začiatku spoznávame Bena, mladého absolventa univerzity, ktorý má strach o svoju budúcnosť. Je roztomilo nervózny, najmä keď sa ho pokúša zviesť pani Robinsonová. Vo filme zaznejú známe hity Simona a Gurfunkela, napr. Mrs. Robinson. Tá hudba sa mi strašne páčila, okrem nej aj herci boli skvelí (najmä Dustin). (a čím viac nad tým filmom rozmýšľam, tým viac ho mám rada). Take it easy:-) ()

Izz 

všechny recenze uživatele

Výkon Dustina Hoffmana zůstává pořád naprosto jedinečný,ovšem celkově Absolvent,jeho příběh,provokativnost i myšlenky dost zestárly a v dnešní době film nepůsobí tak silně jako kdysi.Kult uznaný,ale nikoliv prožitý. ()

Nightswimmer 

všechny recenze uživatele

Netusim, co mi uslo, no Absolvent Benajmin bol na vypnutie už po menej ako hodine, kedy bolo jasné, že to cele nikam nepovedie. Zjavne mi zlataniny pana Nicholsa nesedia, nema to srdce a schovavať sa za tabu sexu so starsou zenou ako "zakazaneho ovocia" povazujem za lacne a nijak putave. Autor filmu po pocine Closer mi zrejme chcel definitivne dokazať, že ma zjavne dokonaly prostriedok ako mi narusat nervovu sustavu. Jediným plusom Absolventa zostava zaujimavy Hoffmanov vykon a pozoruhodny soundtrack s dominantnym versom - Hello, Darkness, my old Friend" . Inak by to nebolo na tie tri hviezdicky, a to je v porovnani s oficialnym, velmi vysokym hodnotenim velke sklamanie. A pritom tak pekne a slubne sa to cele zacalo, ked v pozadi hral uvodny song... Varovanie - Kto neznesie Absolventa, urcite nepozerat Closer ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Taky někdy po pár minutách máte ten pocit, že tohle bude něco velkého? Já jsem ten pocit tady měl a nezklamal. Dustin byl úžasný, hudba nádherná a taky všechno okolo. Moc jsem si to užil. Nechápu, že se mi takový skvost dlouho vyhýbal. Těším se, až si to zopakuju. Wanna be seduced by Mrs. Robinson!!!:) ()

qVitek odpad!

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na inteligentní a kultovní komedii. Dost mě překvapilo, že jsem místo toho spatřil jen záhadnou hnědo-červenou špínu ve vnitru WC. Tento film neměl ani jeden vtipný moment. Postavy působily naprosto nesympaticky a byly vykresleny neuvěřitelně a chovaly se zcela iracionálně. Pár hezkých písniček to nezachrání. Nudný děj. Nedivím se, že po shlédnutí filmu Simon znásilnil Garfunkela, jak byl zděšen z toho, že byl svojí hudbou součástí tohoto filmu. ()

myse 

všechny recenze uživatele

Kritikou nadhodnocenej film. V hodnocení souhlasím s qVitkem, Ještěřákem, grerarem, denbroughem. Naprosté iracionální, nepochopitelné jednání postav, kostrbatý výkon Dustina Hoffmana (u mě podtržený ještě nějakým příšerným českým dabérem), dějová předvídatelnost, podivné rozuzlení. U motivů jednání jednotlivých postav se ptám proč, ale ne proto, že by mě odpověď zajímala, jen, že je pro mě absolutně nepochopitelné. Možná to byl na svou dobu přelomový film, ale dnešního diváka, který vidí v každém druhém filmu, jak mladého kluka svede starší žena a přitom se zamiluje do své vrstevnice, která si vezme někoho jinýho, toto nemůže vůbec překvapit. A kategorizovat tento film jako komedii? Jediná zábavná věc na celém tomto snímku. Jen Simon a Garfunkel drží tento film na hranici koukatelnosti. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Spoilery! První polovina (Dustin a matka) je úžasná, promyšlená do posledního detailu, až se vám tají dech. Všechno se to ale zlomí ve strip klubu na rande s Elaine, a od té doby je z toho patetický kýč, korunovaný imbecilním koncem, který tu všichni tak opěvují. Nevím, jak moc to bylo profláknuté v roce 1967, ale útěk nevěsty ze svatby je nejhorší Hollywoodský konec vůbec a kazí to celkový dojem z filmu. P.S.: Často si stěžuju na umělou nahotu ve filmech, která tam je jen proto, aby tam byla. Tady si budu stěžovat naopak: Tento film si o ni doslova říká, a rozhodně by nebylo na škodu, kdyby bylo něco vidět. Není. Nic. Bohužel, film kvůli tomu působí dost prostříhaně, jak kdyby to neprošlo cenzurou :( ()

DonTommy

všechny recenze uživatele

Viděl jsem opravdu ten samý film na který tady většina lidí pěje takovou chválu? A jestli ano, kde se potom stala chyba? Jaktože nevidím to co ostatní? Jako komedie to docela ušlo, ale postavy, motivace a logiku jejich jednání jsem nepochopil ani trochu (nebráním se vysvětlení že láska vede člověka k nelogickému jednání, ale jak na ploše interakcí příslušných postav v Absolventovi mohla nějaká láska vůbec vzniknout?). Pro mě bohužel veliké zklamání a jsem v pokušení hodnotit v úrovni podprůměru :-/ zatím to neudělám, poválím to na jazyku, podumám o tom a zkusím zjistit co tam ostatní viděli co já neviděl. Můj první dojem je ale silně tristní. A nemyslete si prosím, že jsem hater co by se vyžíval ve shazování klasiky. Ani nemám nic proti Nicholsovi ani Hoffmanovi. Naopak jsem se těšil na to, co jsem se domníval že bude prověřená kvalita. Ale nebudu pokrytec a tvrdit že se mi to líbilo, když mi ten film připadal tak nedotažený. ()

sWONDER 

všechny recenze uživatele

Hoffman hrá dobre, ale do úlohy 20 ročného študenta sa mi absolútne nehodil. A nudil som sa ako prasa. Nechápem „veľkosť“ tohto filmu. Nič pre mňa ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Hoffman geniálně prožívá svoji postavu a jeho kreace je velmi vtipná. Ale kromě ní mě na filmu nic dalšího nebralo. 70 % ()

Iamthewalrus 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který nutí diváka neustále přemýšlet nad tím co běží hlavou hlavního hrdiny. Krásně komponované záběry plné významů, které účelně ozvláštňují a posouvají děj, stejně tak symbolika generační revolty, která je nenásilně vpletená do působivého milostného příběhu, takže nic nebrání tomu nechat se pohltit a prožívat ho s postavami. O skvělých hercích se ani není třeba rozepisovat stejně tak jako o hudbě, která úžasně podtrhuje atmosféru. Krásný film. ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Z komentárov som vyčítal, že to je dnes už kultový film. Plný počet dávam za skvelého Dustina Hoffmana a za krásnu hudbu Simona@Garfunkela, ktorá ma vlastne dostala k tomuto filmu pesničkou Mrs. Robinson. A tiež prvá polovica filmu bola super. Herecky, vtipom, prerodom poslušného synáčka na rebela, zábermi a strihom. No potom sa primotala mladá Robinson a jej naháňanie, uháňanie a to sa mi až tak nepáčilo. Každopádne na tú dobu to musel byť hodne odvážny film, taká vzbura deciek proti rodičom. Tabu vzťah medzi zajačikom a staršou dračicou. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy které mě potěší, filmy které mě ztrhají, filmy které mě zhnusí, filmy které mě dokonale vyždímají ale jsou taky filmy které navodí tak intenzivní a neznámý pocit, jako je právě Absolvent. Zkrátka mě v hlavě udělal takový zmatek že tu cucám z malíčku pár slov aby aspoň nějaký komentář byl. Film to byl vynikající, to nepochybně, ale tak zvláštně vynikající. Až ani nevím čím si mě tak dostal. Hereckou kreací Hoffmana? Příběhem samotným? Hudbou?.... Myslím že vším... Všechno dohromady začlo najednou působit a doplňovat se navzájem až mě z toho šla hlava kolem. Pocit který jsem měl po skončení filmu se nedá popsat slovy. Fakt těžko definovatelné. Už se nedívím tomu že je tento film tak slavný. Vždyt je naprosto geniální, promyšlený, beychybně a vyjímečně natočený, udivující, krásný.... dokonce i ten trošku naivní konec jsem mu bez výčitek odpustil. Opravdu velice silný film. Leckomu to třeba přijde jako úplně obyčejná a ničím nevybočující romantická komedie. Pro mě je to ale velice vyjímečný, nadčasový a nesmrtelný film, který dnes už ztěží někdo natočí. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama