Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

subic 

všechny recenze uživatele

Na tolik známý příběh, že mě vlastně napadne se na něj znovu podívat někdy až třeba za 20 let. Dustin tu měl už 30 let, ale hrál jakože 21letého mladíčka čerstvého absolventa práv na Harvardu (poněkud brzo v tom jejich pochybném školském systému), o němž si rodiče mysleli, že půjde na postgraduál. Ale co se mi líbí, je dabing Ondry Vetchého z roku 1993. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Jestli bych měl Absolventa posuzovat svou dobovou významností, bylo by to na jasných 5*. Režijně muselo jít o naprosté zjevení, soundtrack Simona a Garfunkela hraje dodnes a mladý Dustin Hoffman je skvělý. Při abstrahování od této revolučnosti však musím Absolventa hodnotit "jen" jako mimořádně nadprůměrný a nápaditý film, který dodnes jen velmi málo zestárl. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

O búraní spoločenských stereotypov a predsudkov, nalinkovanosti života, očakávaniach rodiny, či triedy do ktorej patríte a mladíckej revolte proti všetkým naokolo, pričom ústredný motív je absolvovanie "školy života" za zvukov Simona a Garfunkela. Tento film je ako báseň, nie próza. A podobne nemusí sadnúť divákovi. Rafinovanosť, nie prvoplánovosť je tu zjavná. Film, ktorý to zaujímavo rozvrhol a bol som zvedavý ako dej ukončí.... Zaujímavá vzťahová dráma s komediálnymi prvkami (je ich tu prekvapivo pár) búrajúca konvencie. Len niektoré pasáže mi prišli rozpačité (alebo jednoducho príliš poplatné dobe vzniku). Taká poznámka na záver: Prečo sa mi zdalo, že Dustin Hoffman ako jediný nakrúcal v púšti? Celý čas boli na ňom kropaje potu veľké ako hrášok, pričom na ostatných to tak nebolo. To bol zámer režiséra a mal niečo znamenať? :D ()

Filipes 

všechny recenze uživatele

Ou no teda. Mám rád staré filmy a Dustina Hoffmana obvzlášť. Příběh ňoumy ze snobské rodiny jenž se záhy dostane do postele se starší dámou a následně přetéká láskou k její dceři, znudeň stereortypem a s pocitem, že bez ní by neměl život smysl. Pro mě skvělý scénář, výborný střih a brilantní hudba Simona a Gurfunkela. Jenom bych trochu pozměnil to žánrové označení na Drama/ Romantický/ Komedie ale to je čistě můj názor :) ()

Daves97 

všechny recenze uživatele

,,Skotskou?'' ... ,,Bourbon.'' Poslední scéna, kdy se všichni cestující v autobusu podivně dívají na nevěstu a špinavého Dustina Hoffmana je opravdovou třešinkou na dortu. :-) O rozklepaném Absolventu v milostných scénách na začátku filmu ani nemluvě...to se jednoduše musí vidět. Nice film. ()

dražis 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mi film tak rychle a lehce neuběhl jako právě Absolvent. Ani nechápu proč jsem to shlídnul. Vlastně bych mohl říct,že je ten film skoro o ničem, ale ono tomu tak neni. Je to romantika jako prase:).Nestačil jsme se vzpamatovat a už si to uháněli autobusem. Asi to bude tou parádní Hoffmanovou jízdou. ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Dustinovi jsem tu jeho znuděnost a po té i obsesi uvěřil, ale nadchlo mě především to nenásilné vyobrazení prudérního pokryteckého světa ´dospělých´. ()

conoscenza 

všechny recenze uživatele

Velmi nesmělý Ben se mění ve velmi rozhodného mladého muže, dokáže jít hlava nehlava za tím, co chce, kašlajíc na své velmi prudérní rodiče, známé i neznáme. Vynikající Hoffman. ()

JenYu 

všechny recenze uživatele

Další skvost, který jsem viděla poměrně nedávno.Můj život byl o mnoho chudší, neznat Dustina Hoffmana coby Benjamina Braddocka.V době před shlédnutím tohohle filmu se mi hudba Simona a Garfunkela líbila.Teď jí miluju.A kdo neocení zvuk ticha, ať se na Absolventa radši ani nedívá... ()

Bratr 

všechny recenze uživatele

Atmosféra tolikrá popisovaná v sociálních dramatech generace druhé světové války obohacená o úžasnou hudbu a dokonalé výkony herců. Příběh, který se může stát každému člověku, který je v pasti své sociální kasty, která dbá na pravidla tak důsledně, že zahubí každou individualitu. Krásný film. ()

Slaboproud 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. V době svého natočení, tedy těsně před Woodstockem, musel mít film o nepromyšlené rebélii mladého Benjamina zvláštní význam, ale i dneska je to slušná podívaná. Dustin Hoffman byl hodně dobrý už tehdy (mimochodem, místy mi připadá, že Benjamin je vysoce funkční autista), hudba je povedená a Mrs. Robinson je pěkná mrcha. ()

milhaus_as 

všechny recenze uživatele

Skvělý filmek postavený na výborných hereckých výkonech. Vtipné dialogy. Mladíkovi trošku trvalo, než si nastavil priority, pak za ně ale bojoval jako o život. A když se k tomu podaří takhle výborný soundtrack, filmový skvost je na světě :) PS: Jen mě trošku mrzí, že se mi ve finální fázi zbláznil přehrávač a DVD se posledních 10 minut sekalo :( ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Absolvent je naprosto úžasný romantický film s jedinečným výkonem Dustina Hoffmana a Anne Bancroft, kterým ale také velmi zdařile sekunduje nádherná Katharine Ross, byť nedostala tolik prostoru. Ještě jsem neviděl film, ve kterém by hrála hudba tak významnou roli, jako právě zde v Absolventovi hudba Simona a Garfunkela. I po letech má tento film neskutečné kouzlo a měli by ho zhlédnout všechny generace, protože takovéto skvosty se dnes už nenatáčí a asi zřejmě ani natáčet nebudou. 100% ()

GoldenGecko 

všechny recenze uživatele

Kdo uvidí, pozná že tohle je prostě kult, klasika nad klasiky, mistrovské dílo... Za prvé - scénář, ba přímo Scénář. Naservíruje vám problémy úspěšného mladého muže, který je za úspěšného spíš považován, než aby se jím skutečně cítil, ve skutečnosti mu něco chybí, ale nikdo není schopen si jeho strádání všmnout, nikdo mu nechce rozumnět. A pak ho potká žena, pomůže mu, naslouchá mu....A tak je konečně šťastný, než si uvědomí, že to pořád není ono. Když smysl konečně objeví u Elaine i přes přísahu kterou složil, ukazuje, že za lásku se musí bojovat, že láska je to nejdůležitější, že stojí za to vzdát se pro ni všeho, že se musí bojovat i s minulostí i s vlastními chybami. A pak jsou tu také herecké výkony - uznejte, že při první návštěvě v hotelu za Hoffmana bylo přímo trapně :-). A pak je tu ještě hudba, která tu velkouhonbu za láskou ještě vylepší a ozdobí. ()

jin69 

všechny recenze uživatele

Musim se priznat,ze tenhle film jsem videl az 40 let po jeho natoceni a nalezite jsem si ho vychutnal.paradni jizda mladika bez iluzi,ale predevsim genialni hudba Simona a Garfunkela. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama