Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (919)

venus 

všechny recenze uživatele

Nevěra je klíčovým momentem mnoha filmů, ale co se týče Absolventa, byla zpracována velmi neobvykle. Začátek filmu je úsměvný, zajímavé sváděcí techniky paní Robinsonové určitě každého pobaví. Závěr je naopak naladěn na romantické vlny. Vše bylo dokonale dokresleno krásnou hudbou. Nevím, co dodat! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trošku inak romanticky film, ktorý katapultoval mladého D.Hofmana medzi veľké hviezdy. Je príjemné si pripomenúť film na DVD v pekne zabalenom vydaní edície Film X. V jednom z bonusov Hoffman spomína ako tesne po premiére cestou po schodoch stretol staršiu pani, ktorá sa ho opýtala:" Vy ste ten mladý muž z filmu?" Na jeho kladnú odpoveď odpovedala:" Práve sa vám úplne zmenil život."... Výborný herecký výkon Hoffmana a veľmi pekná hudba od Simon and Gurfunkel robí z filmu niečo výnimočné. Hodnotím piatimi hviezdičkami, ale priznávam, nebyť výbornej hudby, bolo by to za štyri. 90%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

I takto lze "absolvovat" aneb z chlapce mužem za 106 intenzivních minut. Film, který má co říci i dlouhá desetiletí od první klapky. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Máte poblíž 1200 Glenview Road nějakou hlídku? To je dobře, máme tu lupiče. Vteřinku, zeptám se ho. Jste ozbrojen? Ve své době musel být Absolvent monumentální bombou. Muži při pohledu na nohu Mrs. Robinson slintali blahem a ženy hromadně skákaly z oken, když uviděli první záběr na Dustina Hoffmana. Ne nemyslím si, že film zestárl. Ba naopak. I po těch 40 letech má snímek kouzlo, které mu nikdo nevezme a i v dnešní době nemá konkurenci. 95% And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Film s jednoduchým dějem, jednoduchou myšlenkou, a jednoduše geniálním zpracováním. Že by jednoduchý film? Ne. The Graduate je uhrančivou "psychologicko-sociální", a přesto romantickou podívanou, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek Dustina Hoffmana a Simona & Garfunkela. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

skvelý herci,skvelá réžia,výborná hudba,zaujímavý príbeh...proste klasika ako má byť.najlepší film Mika Nicholsa ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jen těžko lze uvěřit, že Absolvent je první rolí Dustina Hoffmana. Dustin zde totiž brilantně zvládá přerod nezkušeného mladíčka v životem a morálně zkaženého muže, který se teší náklonosti žen. Film začíná velmi nenápadně zato jeho finiš je přímo zběsile zničující. Film mě dostal a trošku se stydím, že mě tento skvost takovou dobu míjel:( ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Sice zajímavý film, ale s přibývajícimi roky čím dál tím míň a míň působivý. Dneska už podobný příběh nepobouří ani tradiční vesnickou osmdesátnici s lahvičkou svěcené vody u postele pro případ okamžitého nouzového použití a Anne Bancroft by za sexuální idol uslintaných puberťáků také označil už asi jen málokdo. Na druhé straně Hoffman svůj přerod z nezkušeného kačera v sebestředného hajzlíka předvádí s neskrývanou bravurou a povedená hudba z dílny Simona a Garfunkela působí až nezvykle efektivně. ***Věděli jste, že: V castingu na roli Benjamina se vedle již zmiňovaného Roberta Redforda vystřídali třeba i Jack Nicholson nebo Warren Beauty, který téhož roku zazářil jako gangster ve filmu "Bonnie a Clyde".//Režisér chtěl roli Mrs. Robinson původně svěřit Jeane Moreau, protože měl představu, že "zaučování" mladých mužů zkušenějšími ženami je typické pro francouzskou kulturu.//Závěrečná scéna filmu se odehrává v metodistickém kostele v Kalifornii. Když mělo dojít k realizaci záběru, v němž Dustin Hoffman buší na prosklené dveře kostela, aby zastavil svatební obřad, propadl místní kněz zděšení, že se dveře rozbijí a pokusil se natáčení přerušit. Situaci nakonec zachránil rekvizitář, který navrhl, aby Dustin roztáhl ruce a tloukl na sklo celými pažemi, tak, aby ho nemohl rozbít. V každé recenzi na film se poté autoři zmiňovali o tom, že Hoffman ve filmu zaujímá pozici ukřižovaného Ježíše a že v tom je hluboká symbolika.// V roce 2006 se "Absolvent" dočkal pokračování s názvem "Co je šeptem..." s Jennifer Aniston a Kevinem Kostnerem v roli Benjamina.*** ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Hodně silný zážitek... a já vlastně nevím, proč vůbec. Asi hudbou od Simona a Gardfunkela, které poslouchám kudy chodím už delší dobu?! Nebo krásnou Mrs. Robinson či jeji dcerou? Hoffmanem, který ve 30ti hraje výborně nesmělého studentíka? Je to jedno, hlavně, že je! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mě již od prvního záběru vcucnul, nepustil a udělal mi hrozně dobře. Ani nevím, co bych měl vyzdvihovat nejdříve. Kamera ruku v ruce se geniálním střihem jsou úchvatné. A to myslím vážně. Režiséru Nicholsovi a jeho týmu se porstřednictvím mnoha kamerových a střihových kouzel mimo jiné podařilo zachytit odcizení, které Ben cítí vůči zbytku společnosti. Skvěle to demonstrují záběry, kdy pozoruje rodinu přes potápěčské brýle, nebo kdy se před večeřícími rodiči zavře, aby byl sám. Bez geniálního kameramana by tohle prostě nikdy natočit nešlo. Skvěle je natočen a zahrán také přerod nervózního panice ve zralého mladíka. Úžasně poskládané záběry mají absolutní účinek a to také díky excelujícímu Dustinu Hoffmanovi. Dále také film skvěle vystihuje kontrast mezi sexuálním úletem a úpřímnou láskou, mezi chladnou erotickou svůdností a nevinnou krásou. Mohly bych ve chválení pokračovat, ještě mnohem déle a stejně bych nedokázal vyseknout takovou poklonu, jakou si tento film zaslouží a nenašel bych žádný nedostatek. Tak jen závěrem, tohle je opravdu krásný film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know (Wo wo wo). God bless you, please, Mrs. Robinson, Heaven holds a place for those who pray (Hey hey hey, hey hey hey). Absolvent je další ze snímků, které řadím mezi úžasné oddechovky. Dustin Hoffman hraje jako vždy geniálně, byť jeho postava mi tu ne vždy byla sympatická...Chování, které tu předvádí, ovšem patří ke ztřeštěnému mládí, které nezná hranic a nezastaví se před ničím, kouká-li z toho prospěch a splnění si svého cíle. Hello darkness, my old friend, I've come to talk with you again, Because a vision softly creeping, Left it's seeds while I was sleeping, And the vision that was planted in my brain Still remains Within the sound of silence. Hodnotím plným počtem hvězdiček. 2* dávám za děj, zpracování a nápad, další 2 patří výkonu Dustina Hoffmana a poslední je za fenomenální soundtrack z dílny mých oblíbenců Paula Simona a Arta Garfunkela. Are you goin' to Scarborough Fair? Parsley, sage, rosemary, and thyme. Remember me to one who lives there, she once was a true love of mine. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Je těžké dívat se na tento snímek po Rain manovi, ale i tak Hoffman dostál své vysokosti a sehrál úžasný kousek. Ode dneška s dívkami jen do strip klubů a setkávat se u pavilónu opic. 80% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

dlouho se dá Dustinovi jeho studentská zkušenost jen závidět, ale pak se Mrs. Robinson utrhne a já jsem rád, že je jen ve filmu:-)))) ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Filmu se prakticky nedá nic vytknout. Už jen kvůli ryzí filmařině Mika Nicholse, skvělému scénáři, famózní kameře, geniálnímu herectví Dustina Hoffmana a ostatních, okouzlujícím finišem a okořeněné úžasně podmanivou hudbou... Už dlouho mě nějaký film nerozložil jako tenhle,film o obyčejném klukovi ze snobské rodiny a o vzpouře mládí ale snímek v sobě skrývá i více, než je na první pohled zdát... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Kto by netúžil stretnúť ženu v rokoch, ktorá ani z ďaleka nevyzerá a svoj vek a mala by o vás ešte aj záujem. Presne to sa stane v tomto filme, ale ako je to už zvykom, všetko dopadne úplne inak. Čo robí z tohto filmu filmovú perlu, sú vynikajúce herecké výkony, nezabudnuteľná hudba a profesionálne odvedená filmárčina. A navyše dve scény, ktoré považujem za geniálne: keď pani Robinsonová prvýkrát zvádza Bena a keď Ben povedal Elaine o svojom vzťahu s jej matkou. Jediný moment ma vyrušil, a to záverečná scéna v kostole, ktorá bola pojatá značne hystericky - týmto neduhom ale trpí mnoho filmov tej doby. ()

burina 

všechny recenze uživatele

"And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know. God bless you, please Mrs. Robinson. Heaven holds a place for those who pray,Hey, hey, hey". ...(Ne)skutočne dobrý Hoffman a nádherné melódie S&G robia z tohto filmu pozerateľnú a stále baviacu záležitosť aj po 40 - tich rokoch. Sú proste filmy, ktoré nestarnú. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

To, že se Absolvent dá dnes již považovat za kultovní film, je zásluhou jednak prvotřídní Nicholsovy režie, ale především postavou Dustina Hoffmana. Ta totiž skvěle odráží nelehké strasti dospívání, znuděnost a lhostejnost nadaného mladíka, který má o své budoucnosti docela jiné představy než bohatí rodiče. Mimoto Hoffman předvádí opět jeden ze svých vynikajících výkonů a už ve 30 letech budí dojem protřelého herce, o kterého se může celý scénář plnou vahou opřít, a on ani o chloupek nepovolí. Dokonalá je chemie mezi ním a Anne Bancroft, dokonalá je hudba od Sájmona a Garfunkela, dokonalé je i finále jako zářný symbol volnosti a nezávislosti. Nenápadný film, který ale po všech stránkách patří mezi špičku. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jen bych si rád posteskl, že když jsem se coby absolvent vrátil domů já, žádná nažhavená známá našich na mě nečekala. O nevinné dcerce nemluvě už vůbec. Tak já vám tedy nevím, mami a tati; jestli snad čekáte, až si dodělám doktorát, hned zítra podám přihlášku! ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama