Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

foils 

všechny recenze uživatele

Podobně jako později v Tootsie i zde herci (v první řadě samozřejmě Hoffman, ale i představitelé dalších rolí; snad jen Anne Bancroft trochu moc tlačí na pilu, ale zase to vynahrazuje jinými kvalitami) a režisér více než zdařile zachraňují lehce pofidérní scénář. To, že se jedná o karikaturu, grotesku (viz metafora šaška hned v úvodní scéně, evidentně příliš polopatická na to, aby ji někdo mohl brát vážně) má však i své světlé stránky (mně osobně např. to, že postavy nemají náležitou hloubku - viz titulní protagonista, jenž, aniž by si to řada zde hodnotících připustila, ve skutečnosti není žádný velký klaďas - umožňuje méně se soustředit na jejich problémy a film si vychutnat jako nezávaznou hříčku). Výsledkem je víc než povedená komedie pro dospělé, navíc oceňuju lehce experimentální vizuál (minimálně na hollywoodské poměry). *** 1/2 (70 %) ()

Jincom 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se chystal už dlouho a musím říct, že rozhodně nezklamal. Výborný Dustin Hoffman a Anne Brancoft v hlavních rolích, strhující psychologické drama, které řeší i dnes aktuální témata a docela vtipné a akční rozuzlení. Dobrou muziku, kterou moje generace zná spíše z rádia než v souvislosti s tímhle filmem, samozřejmě nelze opomenout ;) ()

retro_ 

všechny recenze uživatele

Některé filmy jsou dobře natočené, některé mají skvělý scénář, v jiných zase hrají skvělí herci. A pak jsou takové filmy, které mají všechno a navíc se stanou kultovními. Přesně takovým filmem je Absolvent. Dustin Hoffman i Anne Bancroft jsou výteční, soundtrack je nesmrtelný, atmosféra 60. let z filmu přímo teče, stejně tak jako z filmu čiší mládí a jeho bouřlivost. Kdyby se vedle povinné četby dělal i seznam povinných filmů, Absolvent by tam rozhodně patřil. Povinnost pro všechny filmové fanoušky (a nejen ty :), především však pro mladé lidi okolo 20 let. ()

skok01 

všechny recenze uživatele

Pěkné, příjemné dílko. Hezká a romantická podívaná. To co film zejména obsahuje (romantiku, lásku, "jemný nádech vzrušení") je vzhledem k době, ve které byl film natáčen, podáno velmi jemně, mile, vkusně, nepodbízivě, na rozdíl od dnešních tuctových "rádoby romantických filmů", které jsou plné nevkusné nahoty, perverze a přehnaných erotických scén. Jde o velmi příjemný film pro příjemně strávený večer. Rozhodně doporučuji. Jsem velmi silně na vážkách co se týká hodnocení, jestli 4* nebo 5*, dávám 4*, ale lépe odpovídá vyjádření jiným číslem a to sice 89%. ()

BesnaSrnka 

všechny recenze uživatele

SPOILER: V momente, kedy sa Ben rozhodne vycúvať zo vzťahu s pani Robinsonovou a náhle si uvedomí, že neskonale miluje jej dcéru a jej dcéra si náhle uvedomí, že neskonale miluje Bena, to na mňa pôsobilo akoby sa autor predlohy zľakol tabuizovanej témy a zvrtol to na nevymotivovanú romancu s happyendom. Škoda. ()

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Film, který neví, zda chce být komedie nebo spíše drama, a tak ani jedna ze složek nějak nevyčnívá. Několik úsměvných situací a hlavně nevěrné scény určitě vyzní dosti dobře. Dále film nabídne hodně povedenou zápletku, nicméně mě moc nepotěšil další vývoj děje, kdy jednotlivé postavy konají hodně hloupě, což vyústí v dosti pochybný závěr filmu. Skutečnost, že si mladík chce vzít dceru, když před tím několikrát osouložil její matku, mi připadá jako úplná blbost. Velkým kladem je naopak vydařený sountrack. ()

IronDragon 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších romantických drama/komedií všech dob. Se skvělou pointou a originálním dějem, plná neuvěřitelných náhod, naprosto nečekaných zvratů v ději a tak nepředvídatelných paradoxních momentů, že jsem chvílemi nevěděl, zda-li se smát, nebo brečet. No nakonec jsem se smál. Dustin Hoffman zde předvádí vrcholný výkon své kariéry a exceluje v jedné z nejzajímavějších a nejztřeštěnějších filmových osob všech dob. Chvílemi jsem opravdu jen nevěřícně zíral a říkal si, co to proboha ten magor zase dělá. Občas mi bylo trapně i za něj. Další velkou předností filmu je zajímavá práce s kamerou. Úchvatný dojem z filmu dokonale doplňuje dnes již kultovní a známá hudba. Také mě potěšilo, že navzdory ději filmu, zde nejsou nikterak moc odvážné scény, víme jak to myslím, a to chválím. Hodnocení: 95% ()

Doffy 

všechny recenze uživatele

Byl to dobrý film, ale když každou druhou scénu vyplňuje písnička od té stejné kapely, tak už je to dost otravné. ()

SantaCruz 

všechny recenze uživatele

Miluju tento film a když ho vidím další rok tak ho miluju ještě víc, ale to není všechno.. Pak se na něj těším, pustím si třeba soundtrack a už se nemůžu dočkat dalšího shlédnutí :) Jako fakt :D ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Prvý plán: **↵  Bol raz jeden čerstvo odbakalárovaný hanblivý čudák s Aspergerovým syndrómom, ktorého rodičia tlačili do randenia. Tak vzal najväčšiu miestnu krásavicu naschvál na príšerné rande, no i tak ju odradil až na druhom rande. Potom sa však fanaticky zaťal, že sa s ňou ožení a začal ju stalkovať na univerzite. So svojimi parametrami si tam pritom nápadníkov mohla vyberať podľa ľubovôle. Miesto toho začala vážne premýšľať, že si vezme toho spoločensky neschopného trkvasa. Tak jej matka obratom zorganizovala utajenú svadbu s jej známosťou zo školy. Miesto toho, aby čudák odhalil miesto konania svadby stalkovaním matky, sa v extrémnom zhone radšej vydal na (tisíckilometrový) výlet za jej spolužiakmi. Od nich zistil mesto, kde má byť sobáš a keď doň dorazil, tak na prvý pokus trafil toho správneho pána Smitha v hrubom telefónnom zozname. To celé dáva perfektný zmysel, či nie?↵  ↵  Tak teda druhý plán: ****↵  Nymfomanka mala dcéru na vydaj, ktorú ale chlapci moc nebavili. Rodinní priatelia zas mali čudného syna, ktorý vôbec nebehal za dievčatami a bál sa ľudí. Nymfomanka teda začala v chlapcovi prebúdzať vášeň, no prísne mu zakázala hoc len hodiť očkom po svojej dcére. Keď on logicky naložil so zákazom tak, ako sa patrí, teda porušil ho a vzal ju na rande, tak nymfomanka aj svojej dcére toho chlapca zakázala, vykreslila jej ho ako neskrotného sexuálneho maniaka a poslala ju preč na univerzitu. Rozvášnený mladý žrebec však utiekol za ňou a jej fantázia medzitým zaúradovala, i začali si pomaly nachádzať cestu k sebe. Keďže to ale bol zatiaľ len taký plamienok lásky, tak sa nedočkavá nymfomatka rozhodla vsadiť všetko na jednu kartu a nanútila dcére svadbu s iným. Prirodzene, u oboch zaľúbencov došlo v tu ránu k vzbure proti tak presvedčivej manipulácii a k prudkému vzbĺknutiu ich vášní. A to bolo presne to, čo mala nymfomatka od začiatku v pláne! Bravó!↵  ↵  Celkovo: je to komediálny nedorobok, v zmysle, že je na smiech. I filmy Ingmara Bergmana sú po citovej stránke uveriteľnejšie (a možno aj bohatšie :). Dobre film vystihuje aj nedorobená pieseň Mrs. Robinson, ktorú si Paul Simon nechal zaplatiť produkciou filmu. Horšie sa mi už chápe, prečo im predal aj dva hotové hity, ktoré film svojimi kvalitami vyťahujú z bahna.↵  Na margo charakteristiky Bena Braddocka, ktorý sa údajne "bouří proti přetvářce a maloměšťáctví" a túži "porušovat konvence, které byly pro jeho rodiče téměř posvátné" mám len pár slov: ak je to myslené vážne, tak z toho vyplýva, že každý ťuťmák, čo sa nevie pozdraviť, poďakovať či zakryť ústa pri zívaní a každý cestný pirát, ktorý nevie dodržať rýchlosť a každý trkvas, čo si nevie nasadiť rúško v MHD je potom vlastne bojovník proti pretvárke a malomeštiactvu a konvenciam posvätným pre jeho rodičov. Wow!↵  A tiež som fascinovaný, ako má Ben v paži na nafukovačke, nehrnúc sa na štúdia, keď v tom čase vo Vietname zúri vojna a v USA platí povinná vojenská služba práve pre mužov v jeho veku. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Tak se také musím přidat do klubu lidí, které tento film vůbec neoslovil, by naopak. Svou odtažitostí a podivným chováním postav mi připomíná Americkou krásu - Americké cosi. Je pravda, že film má místy originální umělecká řešení (match cuty, záběry v odrazech skla, zoomy...), ale to je na něm tak jediné, co mě zaujalo. Příběh mi přijde velmi jednoduchý absurdní (ve špatném smyslu), není to ani vtipné ani melancholické, je to takový patos uprostřed. A ač mám písničky Simona & Garfunkela ráda (samy o sobě jsou skvělé), tak ve filmu k vizuálu vůbec nesedí, objevují se poměrně často a vždy vás hrozně vyruší z děje a to by filmová hudba dělat neměla. Nenadchlo mě to a už vůbec to není můj styl. ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Velmi vysoké hodnocení, takže jsem to prostě musel zhlédnout... No, asi jsem na tenhle film moc mladý, jak věkově, tak generačně... Zpočátku mě to moc nebavilo, absolutně nechápu, co na paní Robinsonové viděl... stará, namyšlená, ošklivá ženská... jakmile se ale začalo něco dít, tak už to tak špatné nebylo a mělo to to, co by film měl mít s akcí na konci. Ale stejně to jsou podle mého sourozenci :)... 75% ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Hmmm, Dustin Hoffman hraje ve třiceti nezkušeného jedenadvacetiletého panice. Na první pohled uhodí do očí, že paní Robinsonová vykouří během filmu asi 300 cigaret... ()

darkchipmunk 

všechny recenze uživatele

A pak že mladí vidí svět černobíle. Působivý vývoj hlavní postavy. Důkaz, že vůči starší generaci se vyplatí rebelovat, dává to dokonalej smysl, a neni na tom vůbec nic směšnýho. Výborní a autentičtí Hoffman a Katharine Ross, charismatická Anne Bancroft a legendární hudba .___ Taky vás tak sere, když vás svádí lidi ve věku vašich rodičů? Ačkoli paní Robinsonová je docela třída. ()

Lady_Lea 

všechny recenze uživatele

Ach, tohle byla úžasná jízda. Dramatická, divoká a nespoutaná. Zápletka byla vlastně celkem banální, ale provedení skvělé. Užívala jsem si ten poetický nádech, dlouhé záběry bez řečí, Dustina, kameru, scenérie i hudební doprovod. Snad bych našla i pár nedostatků, ale přijdou mi čím dál nepodstatnější. ()

Kobzík 

všechny recenze uživatele

Scéna z kostela patří určitě k těm nejsilnějším v historii kinematografie. Nedá se to pospat, musíte to vidět. 100% ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama