Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (919)

Daninja 

všechny recenze uživatele

Absolvent je skvělý film, který se po zásluze stal kultem a naráží na něj několik soudobých filmů (např. je o něm zmínka ve 500 Days of Summer ). Zápletka není nijak převratná, hlavní síla filmu ční v hereckých výkonech, hlavně musím vypíchnout úžasný výkon v té době ještě mladičkého Dustina Hoffmana, který filmu přidává na kvalitě a uvěřitelnosti. Stopáž je příjemná, pro diváky rozmazlené dvacetiminutovými sitcomy jsou delší filmy těžko stravitelné, ale tento snímek neměl ve svých 105 minutách mnoho prázných momentů. Soundtrack k filmu krásně sedí a umocňuje výsledný požitek. A když tohle všechno sečteme, vyjde nám z toho pohodový, pětihvězdičkový film. ()

lenoch 

všechny recenze uživatele

Jádrem je v podstatě romantická konverzační komedie, kterou se nějakým zázrakem podařilo povznést o úroveň výš, do třídy velmi dobrých filmů. ()

mellon.a 

všechny recenze uživatele

Jak na konci zarýgloval dveře křížem bylo opravdu dobré. Jinak ale z výjimečnosti tohoto filmu do dnešní doby podle mně nepřežilo nic. Snad jenom ještě ten otrávený výraz obou "mladých" protagonistů úplně na konci. Mají co chtěli, ale co s tím budou dělat? ()

Pattrick 

všechny recenze uživatele

Když jsem Absolventa dokoukal, říkal jsem si, má na čsfd také přídomek komedie, protože jsem se přestal orientovat, zda se jedná o komedii, drama či romanťárnu a ono tu je všechno, jenže na mne to nezapůsobilo, všechno mi připadalo jako jedno velké klišé ()

Vitasex 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je naprosto úžasnej, ta finální scéna je naprosto fenomenální. Soundtrack je taky skvelej, scarbourough fair a sound of silence jsou jedny z nej pisnicek co znam ()

miccio 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání, jeden z nadhodnocených filmů. Hezký film, fajn hudba, ale nic vyjímečného jsem na něm nenašla a znovu si ho pravděpodobně nepustím. Hodnotila bych ho 50%. Za ***. ()

Jester_X 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře odvyprávěný příběh, který pochází z 60. let, z éry hippies. Ti se sice ve filmu nevyskytují, ale i přesto snímek do značné míry postihuje postoj této generace. Ben jako absolvent pociťuje nejistotu ve své budoucnosti, dostáví se pocit marnosti a zbytečnosti dosavadního života. Navíc jsou mu předhazovány rodiči vykonstruované plány jeho budoucnosti. Příkladem nechť je večírek na oslavu, kde ho svede paní Robinsonovou, což se mu později stane osudným, jelikož je tak znemožněna láska k Ellein. Ta se mu zkříží cesty taktéž dílem dospělých. Ben se ovšem rozhodne proti řízení jeho životní dráhy ostatními vzbouřit (stějně tak to udělali hippies) a jeho vzpoura končí osvobozením od společnosti, v niž doposud žil, porušením jejich pravidel (únos nevěsty), z čehož pramení i jeho konečný úspěch. ()

majli 

všechny recenze uživatele

Film o citovém vydírání a schopnosti stoupnout a dělat co chci, co cítím já, ne ostatní. O tom, že nikdy není pozdě … ale je potřeba pro to něco udělat. ()

linsi 

všechny recenze uživatele

Tak zhruba první polovina filmu naprosto skvělá... dobře vyjádřená prázdnota kluka, co neví, co se sebou, je trošku zakomplexovaný a chabě se snaží odolávat rodičovským snahám vytvarovat ho k obrazu svému, nešťastná Mrs. Robinson.. Ale co to sakra mělo být za nechutný slaďák v druhé polovině? Přišlo mi to až přehnaně nelogické (ne, že by láska měla nějakou logiku, ale tohle už bylo tak nějak moc), asi jako když se zamilují dva prvňáčci. Nevyvolalo to ve mě ani shovívavý úsměv, z konce jsem byla prostě jen otrávená. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

Měli už barevnou televizi a kreditky a Ben rozhodně žádnej aktivista nebyl, kamera, originální umístění kamery, subjektivní pohled kamery, ikdyž nejde třeba o nic zvláštního, střih, všelijaký přechody, to všecko je opravdu velmi vychytané, samozřejmě taky všelijaké vtípky, minimum narážek na dobu (tak vyšší střední, možná vyšší vrstvy....), ale spíš to je o tom, co lidi zajmá stejně vždycky asi nejvíc :), tedy sex (z jistého hlediska poměrně přístupný, ale..jinak samozřejmě....), láska, vztahy. Jinak nevím, Hoffman je možná skvělý herec, ale sympatický mi nikdy moc nebyl. Všichni se tu řídí spíše srdcem :), Ben, paní Robinsonová i její dcerka, jo, paní RObinsonová vypadala velmi zachovale, ale to není zas až tak vzácné. Film je parádně barevnej, bílá, modrá, léto, nějak mi to asociovalo obrazy Hockneyho (taky 60ky), soundtrack je kultovní, resp. hlavně ten ústřední song, jinak ve filmu mě to vždycky úplně nesedělo, z tý doby bych si vybral asi něco jiného.... Né, Ben se chtěl asi spíš usadit, rychle a...nevím, nějak mi bylo Mrs. Robinson líto, promarněné mládí :) díky úletu ve fordu, Ben se k ní choval...no, trošku jako........né, tak, stává se to, ale..... ()

Pucmeloud 

všechny recenze uživatele

Režisér Nichols vlepil pěkný políček americké společnosti 60-tých let: ubohý snobizmus, pokrytectví, relativní prosperita a do toho protest mladé generace, která chtěla žít jinak. A nemuselo to znamenat zrovna hippie hnutí...jen prostě jinak a se srdcem na dlani. Film je i krásnou oslavou dravého mládí a síly upřimné lásky dvou lidí na začátku života. Vrcholem je bezesporu geniální hudba snad nejlepšího písničkářského dua všech dob Paula Simona a Arta Garfunkela. Je to možné, že jim vloni bylo oběma 70 let???? Tenhle film většině filmových a hudebních fanoušků vnutil podvědomou asociaci: při vyslovení jmen Simon & Garfunkel automaticky vyplave jméno Hoffman a naopak. No není to nádherná pocta všem třem? ()

radek.896 

všechny recenze uživatele

Už první scéna byla famozní. Hudba vynikající a ještě vyzdvihnu objednávání hotelového pokoje, pláč u show s prsama, jak přišel domů manžel a samozřejmě auto, které má obrovskou roli v celém ději.Poslední scénka z kostela je fakt nezapomenutelná!!! ()

Podhorsky 

všechny recenze uživatele

První dva záběry - kufr na pásu, uchopí ho ruka a je odnášen DH; detail DFv jeho pokoji a následný rozhovor s matkou a otcem - vše jeden záběr. Perfektní i potom. ()

Tjelk 

všechny recenze uživatele

NIcholsovou tvorbou jsem procházel nazpět v čase až k samotné Virginii Woolfové, ale snímek Absolvent asi navždy zůstane tou nejsilnější 106minutovou podívanou z pera tohoto režiséra. Mnozí říkáte, že film je o ničem, že jsou dialogy klišovité a iracionální,..ale myslím, že je to o dozrání do stádia, kdy si Nicholsovu tvorbu člověk zamiluje nebo nikoliv. Uznávám, že místy jsou dialogy klišé a strojené, ale nikoliv herecky. Je to jeden z výrazů, který režisér rád ve svých filmech používá, v Absolventovi je to odraz přesně tehdejší společnosti. Poválečné snění a o americkém snu na předměstí které je nabouráváno rebelií mladých, kteří nechtějí mít nalinkovanou budoucnost svými rodiči. Vše má svůj hlubší význam. Myslím, že tento snímek nepatří do kategorie na jeden večer. Od doby co jsem snímek viděl, písnička Sound of Silence pro mě má úplně jiný rozměr. ()

Infurius 

všechny recenze uživatele

Tak toto si fakt zaslúži 5 hvezdiček. Dustin Hoffman to zahral tak super, že ja som sa tak dobre zasmial :D Niektoré momenty boli fakt super originálne ale nektere momenty boli aj takové drama ako bouchání na sklo v kostole. Celý scénar nemal chybu a úplne som si to užil.. Dustin Hoffman na začiatku vyzerá ako úplny chudačik a po čase sa z neho stane takovej frajer :D Supr film ()

films3 

všechny recenze uživatele

Film bol mozno v tej dobe uzasny,ale v tejto dobe pre mladeho cloveka to uz nie je az taky velky zazitok..nebavilo ma to :( a ocakaval som od toho viac... ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama