Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe film výnimočný pre sexuálnu revolúciu a piesne Simona a Garfunkela. Kým piesne dua S&G dobu prežili, sexuálna revolta filmu zapadla prachom. To, čo kedysi bolo šokujúce a dráždivé už dnes môže zaujať len historickým významom. Okrem toho je tu len priemerný a čudný scenár okorenený ešte čudnejšími hereckými výkonmi. Film, ktorý by chcel byť všetkým a zároveň ničím a vo výsledku len tak preletí hlavou. No pri záverečnom oháňaní sa krucifixom som vybuchol smiechom. Za to a za úžasný soundtrack 60%. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

60.- te roky priniesli filmu veľa dobrého, medzi iným napr. jedny z najlepších filmov Audrey Hepburn alebo tento regulérny filmový debut Dustina Hoffmana. Absolvent je trefná, skvelá a svižná komédia točiaca sa okolo klasických absolventských problémov, ale aj zvrhlých vzťahov... ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si, kdy naposled mi připadala délka filmu tak žalostně krátká jako právě u Absolventa. Nesmírně přitažlivý mix v podobě perfektních hereckých výkonů, podmanivé kamery a vůbec tak trochu netypických režijních vychytávek Mika Nicholse, v dnešní době již klasických hitovek Simona & Garfunkela (tento komentář samozřejmě právě píši za hudebního doprovodu Scarborough Fair) a povedené zápletky, která by možná na první pohled mohla znít tuctově a divák by od ní mohl očekávat, že se nevyhne jistým klišé žánru, ale není tomu tak. Absolventa bych nepovažoval vyloženě za komedii jako takovou, kde se budete smíchy popadat za bránici a v průběhu sledování několikrát odcházet pro něco k pití, abyste si svlažili následkem několikaminutového smíchu vyschlé hrdlo, jde spíš o film, kde se vyskytuje několik úsměvných momentů, ale jako celek se jako komedie rozhodně netváří. Téma rebelie, vzepření se řádu, pravidlům, rutině a společenským systémům je zde naznačeno více než povedeně a mně nezbývá nic jiného, než sem vpálit plný počet a litovat toho, že to nemohlo být ještě o něco delší. I když ono je to tak vlastně možná i lepší. Jasný must-see film pro každého. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, co nikdy nezestárne. Strašně se mi líbil výkon Dustina Hoffmana, především na začátku, kdy z něj vyzařovala nervozita a byl až roztomile nervózní a nepřirozenej při verbálních projevech. K tomu nadčasovej, podmanivej a citlivej soundtrack Simona a Garfunkela a nádhernej konec. 100% klasika ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

(!!!Pozor tento výplod mé mysli trapně prozrazuje celý děj filmu!!!) Absolvent je tak skvělý snímek, že k němu nejsem schopen napsat komentář, který by alespoň částečně vystihl jeho atmosféru. Jelikož je to však můj nejčastěji reprízovaný film, tak se o to musím alespoň pokusit. Začnu stejně jako film písničkou The Sound Of Silence z pera pánů Simona a Garfunkela. Motivy této skladby poletují příběhem od začátku do konce, což je symbolické, neboť vše podstatné probíhá převážně "za zvuku ticha" (postavy nemluví, hudba hraje). Jakmile však nesmělý Ben Braddock ústy Ondřeje Vetchého začne mluvit, tak nezbývá než se začít smát Benovu nepochopení světa, jeho nepraktičnosti a hlavně jeho následnému sbližování s paní Robinsonovou. Scény se sváděním, objednáváním pokoje a zejména situace před první Benovou ejakulací patří k vrcholům toho, co jsem ve filmu v životě viděl. Taky některé zásahy střihače jsou v těchto pasážích geniální (Benovo vyšvihnutí se z vody v bazénu rodičů do lůna paní Robinsonové v hotelovém pokoji). Pak se však náhle (díky sexuálním zkušenostem) dospělý Ben rozhodne vyměnit paní Robinsonovou za věkově přiměřenější model (její dceru Elaine) a zároveň se poprvé v životě vzepře svým rodičům. V této chvíli začíná pozvolna ubývat humoru a hrdina získává sympatie za to, že se snaží jít za svým štěstím bez ohledu na následky svého jednání. Přestože je v tom sám proti celému světu, tak se vydá překazit svatbu své milované Elaine (dokonalý motiv skladby Mrs. Robinson zpomalované podle otáček motoru auta). V neuvěřitelném závěru prchá Ben s Elaine (čerstvě provdanou za někoho jiného) autobusem na cestě do neznáma. Nemusí přitom mluvit, protože oba ví, co v tu chvíli cítí a Simon s Garfunkelem do toho už zase hrají. To nemá chybu! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

dlouho jsem se na něj těšil a možná i proto jsem docela zklamaný... nenašel jsem na tomhle filmu absolutně nic výjimečného. 60% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Tak vám něják nechápu proč má ten film až tak vysoké hodnocení? Ne, nebylo to špatné, rozhodně zajímavé, zajímavá zápletka, poměrně originálně natočené. Ale přišlo mi to jako takový průměr. Problém, proč mě to zřejmě "nenadchlo" tak jako ostatní tady bude fakt, že mě se prostě nelíbí starší filmy. A krom toho ta jedna písnička co tam zněla asi 6x během toho filmu, ke konci filmu jsem jí nenáviděla. 3* ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba. Druhá polovina 60. let znamenala pro Hollywood doslova filmovou renesanci. Silné poválečné ročníky v USA dospěly a jednoznačně se postavily proti establishmentu starosvětské morálky svých rodičů. Přišla doba květinové revoluce, sexuální otevřenosti, rockových festivalů a nejrůznějších experimentů. Mezigenerační konflikt, který nechává vzpomenout Lennonův výrok „Nevěř nikomu, komu je přes 30.“, byl nevyhnutelný. Mladá generace už měla dost vzorných šablonovitých hrdinů. Hledala rebelující hrdiny, kteří se vzepřou společnosti a dělají si, co je napadne. Hrdiny, se kterými se může ztotožnit. ABSOLVENT přesně vyslyšel volání doby. Obrovský úspěch, 72% diváků do 24let, pouze 4% nad 30let. ____ Krom toho, že jde o dokonalý obraz doby, jde i o dokonalý film. Mistrovský výkon Dustina Hoffmana. Nikdo nikdy nedokázal a asi nedokáže tak věrohodně ztvárnit plachého studentíka, který je vlivem okolností donucen stát se rebelujícím jedincem, který neváhá spálit všechny mosty. Krásná Katharine Rosse a nezapomenutelný milostný trojúhelník. Jeden z nejlepších filmových soundtracků. Simon a Garfunkel nahráli písně, z nichž jsou všechny dodnes hity, které zná každý. Parádní scénky, roztomilé dialogy, práce kamery, přehršel nápadů i improvizace. O tomhle filmu by se daly psát eseje. Romantický příběh podaný s upřímností bez zbytečného sentimentu. Umí být skutečný a tím i trpký. Závěrečná, zdálo by se happyendová scéna, ještě zamrazila posledním pohledem Benjamina a Elaine do prázdna. Jakoby si teprve v tu chvíli uvědomili, co udělali. Jakoby procitli a teprve nyní pochopili, že už není cesty zpět. Nejlepší romantická komedie všech dob. 98% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hello darkness, my old friend - I've come to talk with you again - Because a vision softly creeping - Left it's seeds while I was sleeping - And the vision - That was planted - In my brain - Still remains - Within the sound of silence. K tomuto se nadá nic dodat. Crystal pure Hoffman, vygradovaně okouzlujízí Katherine Ross....a jedna z nejzadostiučiňujících filmových koncovek filmové historie. U takovýho filmu nehraje jeho stáří roli, roli hraje pouze (mentální) stáří divákovo. Doporučuju!!! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Z filmu mi utkvie v pamäti hlavne úžasná atmosféra 60. rokov ako i nádherná, prenádherná muzika. Bez nej by film určite nebol tam kde je. Aj D. Hoffman vo svojej prvej väčšej úlohe obstál na jedničku, ten jeho prechod z nesmelého mladíčka na chlapíka čo presne vie čo chce a ide si za tým, som mu zjedol aj s navijakom. Estetickú krásu snímku zase dodala krásna K. Ross. Suma sumárum, veľmi príjemný film s jemným humorným ladením. 80/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nádhernej film, miluju ho, za všech okolností, ať ho vidím v původním znění, dabingu, střízlivej, nalitej... vždycky mě dostane. Pro úchvatnou Anne Bancroft, pro báječnou hudbu by Simon & Garfunkel, pro nefalšovanou atmosféru 60's, pro invenční střih, kameru i režii, pro nadčasovou uměleckou zprávu o světě, kde se druhé šance nedávají a kde život přeje odvážným. Pozoruji-li občas mezi mými vrstevníky stesk po tom, že by se rádi narodili v jiné zemi, osobně želím snad jen toho, že jsem nezažil právě šedesátky, které se mi jeví jako elektrizující a báječná doba, kterou je mi souzeno si navždy idealizovat. Absolvent je jejich čistou esencí, a proto ho budu navždy zbožňovat. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Nikoliv Rain Man, ale Absolvent je tím filmem, který pro mě osobně objevil herecké kouzelnictví Dustina Hoffmana. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Docela rád jsem Dustinu Hoffmanovi odpustil, že byl pro věkovou roli Absolventa příliš starý (což je v americkém filmu zcela běžné). Dokázal mladistvý věk uhrát a to se cení. Po shlédnutí filmu pro mě hudba Simona & Garfunkela dostala nový rozměr a z kina jsem odcházel jako z ráje. Nádherný film. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nadčasový snímek M. Nicholse, který se přesně trefil do doby a především nálady let 60-tých v Americe, ale jeho síla spočívá ve faktu, že hlavní myšlenka snímku přetrvává (a je stále aktuální) i dnes. Snímek si bezpochyby užijí nejvíce všichni Ti, kteří jsou ve věku hlavního hrdiny a prožívají něco podobného. Je ale docela dost možné, že se mýlím a snímek si mnohem víc užijete (a doceníte jej) až v pokročilejším věku, kdy se budete zpětně ohlížet „za sebe“. Touha po svobodě, nesvázanosti pravidly, snaha vymanit se z (rodičovských) představ o vaší (předem nalinkované budoucnosti) a (na)jít si vlatní cest(o)u. Nenechat důležité rozhodnutí dělat druhé za vás, ale rozhodovat se (i s rizikem, že narazíte) sami za sebe. A byť se doba (od této zobrazované ve snímku) značně mění (uvolňuje), zcela upřímně, kdo z nás (alespoň v náznaku) tohle vše (v inkriminovaných letech) neprožíval na vlastní kůži? Pravda, ne každý z nás může říct, že (sexuálním) průvodcem do „dospělého“ života, mu byla zkušená „paní Robinsonová“. Tímto posílám(aniž bych věděl kam) osobní pozdrav jisté Martině :-) A co se mně osobně (jako první) vybaví (vyjma vyzrálé režie M. Nicholse a svižného (od)vyprávění) při vyslovení názvu snímku Absolvent? Jednoznačně dvojice Simon&Garfunkel jejichž „vlezlé“ songy nebudou možná všem po chuti, ale stejně se přistihnete, že si je (pro sebe) pobrukujete a přitom máte ten divný úsměv na rtech. Hned v těsném závěsu je to potom „mladíček“ (pokud to lze o 29-ti letém D. Hoffmanovi vůbec napsat), který byl (jentak mimochodem) pro mě osobně daleko lepším (přirozenějším) v jeho ranných (hereckých) letech. Zejména je potom (mataforická) scéna s neoprenem, ploutvemi a dýchacím přístrojem u bazénu na zahradě. Co říci závěrem? Měl jsem obavy, co se snímkem (v mých očích) udělá pokročilá doba a fakt, že mi už nějaký ten Pa není 21. K mému velkému potěšení však naprosto zbytečné. To samo o sobě svědčí o nadčasovosti snímku nebo ne? A s (osobním) dovětkem, že musí být (pro mnohé z vás) zajímavé sledovat tento snímek z pozice druhé strany (tedy jako rodič). Docela by mě zajímalo porovnání :-) Zajímavý komentář (pro mě): uživ. LeoH s poznámkou k „PROČ“. Opakovaná projekce nebude určitě na škodu, stejně jako i časový odstup (ve světle nabytých osob. (život.) zkušeností). ANO, i já měl původně 4* a ptám se PROČ? :-) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Opět se mi stalo, že jsem hudbu slyšel dříve než viděl samotný film. Stalo se mi to např. při filmu Mission. Absolvent má sice jednodušší děj, ale je velice kvalitně zvládnutý. Je výborný jak po režijní stránce, tak i hereckých výkonů a já se ani na chvilku nenudil. [7,5/10] (Embassy, Lawrence Turman) (Technicolor /// Produkce: Joseph E. Levine, Lawrence Turman /// Scénář: Buck Henry, Calder Willingham podle románu Charlese Webba /// Kamera: Robert Surtees /// Hudba: Dave Grusin, Paul Simon /// Oscar: Mike Nichols (režie) /// Nominace na Oscara: Lawrence Turman (nejlepší film), Calder Willingham, Buck Henry (scénář), Dustin Hoffman (herec), Anne Bancroft (herečka), Katharine Ross (herečka ve vedlejší roli), Robert Surtees (kamera)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Červený víno se roztříštilo o dno sklenky, dývídýčko zajelo do mechaniky a pak Dustin Hoffman jel na letišti po páse. Mám ho rád. Přišla paní Robinsonová, zamiloval jsem se. Je nádherná, sexy, hravá. Začínám nesnášet Hoffmana, závidím mu. Dolévám víno. Paní Robinsonová navléká punčošku. Exnu víno. Pevně nenávidím Hoffmana. Objeví se Elaine. Během hodiny miluji dvě ženy. Obě krásné. Hoffman se k Elaine chová jako hovado. Úsměv, dolévám víno. Hoffman sbalí Elaine. Vyprsknu víno. Teď mě vážně nasral. Hoffman ztrácí obě dvě. Radost, šance, lok vína. Hoffmana mi je líto. Začínám mu fandit. Hoffman, auto, silnice a poslední 2 dcl. Hoffman je v kostele. Hoffman křičí. Elaine křičí. Lidi křičí. Já křičím, došlo víno. Lidi se perou. Dvojice utíká. Dvojice uteče. Líbilo. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

dokonalý film. úplne čistý. a silný. rozprávaný bezchybne, budovaný precízne, zrežírovaný majstrovsky. s jemným humorom a úplne ľahkým tónom. i napriek stavbe výhradne cez dlhé zábery, vnútrozáberovú montáž a jednozáberovky a melancholický folk simona a garfunkela nenudí, nestráca tempo a dýcha dravosťou mladej búrlivej a búriacej sa generácie amerických 60.tych rokov. dustin podal premenu z pasívneho, unudeného a odpor voči generácii rodičov matne tušiaceho predmešťana z lepšej vrstvy na zamilovaného akčného rebela na jednotku a to i napriek tomu, že hral postavu o desať rokov mladšiu. a ústredná premisa filmu je podľa mňa niečo ako v jazzovej hudbe štandarda. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama