Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (918)

heyda 

všechny recenze uživatele

To už je to tak starý? To teda valím oči! V tom případě Dustin Hoffman vypadá furt na svoje roky famózně. Absolvent je moc pěkný film o tom, že se nemusí vyplácet stýkat se s vdanou o generaci starší ženou. Ale není jen o tom, je o životě, o vztazích a o rodině. I díky velmi přirozenýmu humoru si tento film zaslouží 4 hvězdičky a jeho umístění v TOP 200 docela chápu. Přesto mi tam na maximum ´´něco´´ scházelo. 80% ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Fenomenální snímek! Perfektní scénář, úžasní herci, výborná hudba a k tomu dokonalá kamera, která si pohrává s každičkým detailem, a ještě navíc film s tak krásným finálem:)). Kultovní status naprosto chápu, jen nechápu ten počet Oscarů! :o) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa absolútna kultovka, ktorú sa oplatí pozrieť mladým chlapcom aj dnes, pretože mu skutočne rozprúdi predstavy. Zaujímavosťou však je, že Anne Bancroft hrá matku Katharine Ross, no v skutočnosti je len o 9 rokov staršia, od Hoffmana dokonca len o 6. Zážitok, ktorý sa dá pozrieť mnohonásobne a nikdy sa neopozerá. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodový film o lásce, sexu a jiných "blbostech" s nádhernými písničkami Simona a Garfunkela a skvělými herci v precizní režii mistra Nicholse. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman, Paul Simon, Art Garfunkel, paní Robinsonová, její dcera, skvělý scénář, pavilón opic. Tenhle film mám fakt rád. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman v mých očích opět stoupl. Je nádhera pozorovat, jak se čerstvý absolvent "střední" pomalu zbavuje snobského pozlátka, které mu přišili rodiče od útlého dětství. Ztráta panictví s rozmrzelou paničkou nastartuje gradaci výborných scén, které bohužel vrcholí na moje gusto až příliš "filmově" - nebýt toho dám pět. Každopádně se mi dostalo výborného zážitku - zejména díky výtečným dialogům, které se svým napůl čerstvě absolventským a napůl rádoby chlapským projevem Hoffman chrlí. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Tahle absolventská postdeprese u mě za chvíli propukne v plné formě taky. Strach z budoucnosti je lehce pochopitelný, ale avšak jenom pro ty, kteří ho také mají. Ben se s tím však nakonec vypořádal a naučil se jak žít. Absolvent je ztvárněná škola života. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Práve som bol svedkom dokonalého filmu. Nechápem moje predošlé hodnotenie. Ešte že som si to pozrel znovu. Neviem presne čo mám k tomu ešte napísať. Absolvent je hrozne odviazaná komédia a vyspelá romanca na dobu svojho vzniku. Ach, zas tie moje predsudky. "Mrs. Robinson, you're trying to seduce me." A tá hudba! No celé bez chyby. Moja nová 106-minútová láska. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Rakvička se šlehačkou. Stejně sladká chuť jako pocit trpkosti. Jo krize zrání je pěkný prevít, každý se s tím popere, jak umí. Nezralé ucho Ben zahrál přechod v muže dokonale. "Benjamene, nechceš mi ještě něco říct?" "Jsem vám moc vděčný paní Robinsonová." Řídil svůj osud úměrně rychlosti svého krásného červeného žihadla. A jaká budoucnost ho nakonec potkala! Úplně vidím slavného Dustina, jak si tuhle klasiku pouští každým rokem na pravidelné rodinné sešlosti. Jeden konflikt vyřešen, i když Benovy oči v autobuse už zase nabíraly známý výraz ulítlých včel... Že by přemítání o budoucí krizi manželství?! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, nebýt v tom hudba Simona s Garfunklem, která filmu dodává jakousi mysticky zasněnou atmosféru, a kdyby nedošlo k aktu Mrs. Robinson (až mám někdy pocit, že Absolvent rovná se rovnou ten akt v podstatě znásilnění - a s tím spojené ztráty iluzí), tak by film až tak vysoké hodnocení neměl. Navíc si myslím, že ten kluk vlastně nijak nedospěl. Ano, sice překoná svou introvertní povahu a na svatbě buší do skla, ale stejně opět trpně čeká, jak se situace vyvine, stejně jako předtím. Ostatně, v tom autobusu to vypadá jako by najednou sám nevěděl, co s tím a co má dál dělat. Ale dobře, jde o tradiční sebemrskačské rýpnutí po pokryteckých maloměšťackých amerických poměrů, je to natočené míně nadprůměrně, a ta hudba je v tom skutečně skvělá včetně kamery. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Geniální hudba. No, akorát Dustin nevypadal zrovna na 21 :D 90% - Pro zájemce. Tento film je parodován v Simpsonových v díle S06e03. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Ušetrím si tie kecy okolo toho ako sa mi to veľmi páčilo - mladý fešácky Dustin s perfektným hlasom, mrcha Mrs Robinson, veľa dôvodov na smiech, hudba Simon & Garfunkel (dnes pri ceste na obed som si pustila Mrs Robinson a padlo rozhodnutie, že musím vidieť Absolventa), blablabla...Loved it. (a áno, Ištván87 a dodatok o "kňouraní" - so true :) ()

Scrytcher 

všechny recenze uživatele

Pro začátek musím říct, že rychlá expozice dodává Absolventovi příjemně svižné tempo, čemuž pomáhá i kompozičně bezchybná kamera. A nejen to. Snímek oplývá zajímavou konzistencí stresu, nejistoty, rozpolcenosti hlavního hrdiny. Je to krásný film, ve kterém duševně má přece jenom láska nad vášní jasno a i když nechcete stejně zjistíte, že co se týče mezilidských vztahů má naprostou pravdu. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem cítila nervozitu a rozpaky spolu s hlavním hrdinou, chvílemi jsem se musela smát. A ještě pořád nenacházím ta správná slova, abych popsala, jak moc na mě Absolvent zapůsobil. Skvělá hudba, skvělý příběh a skvělý Dustin Hoffman (při pohledu na něj jsem se paní Robinsonové vůbec nedivila) ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Když je někomu dvacet a nemá žádné existenční starosti, to se to lehce věří, že lásku si jde vybojovat...vytrvalostí, křikem, trapností, pláčem...a někdy se to i podaří. Já osobně našla největší zadostiučinění v tom, jak jim na konci pomalu ztuhl úsměv na rtech...nádherná hudba, výborný Dustin Hoffman a krásná Katharine Ross. Nadčasová lahůdka. "Hello Mrs. Robinson!" ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Poslední záběr do očí obou mlaďochů řekl strašně moc, a zároveň jako by vůbec nic nerozlouskl. Aneb chtíč je jedna neukojitelná svině, eh? A podobně to bylo i se mnou jako divákem: našel bych si 100+1 důvodů proč tomu napařit 5* - mimo jiné stoprocentního Hoffmana, zajímavou technickou stránku nebo málokdy viděný cit pro absurdní komiku - a přece bych s nimi ve finále nebyl tak úplně spokojený. Těžko říct čím to; možná bych sám prve potřeboval absolvovat takovou lekci z postabsolventského života... :) ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Z profláklé divadelní hry vzniknul tento těžko zapomenutelný film, který dodnes dokáže pobouřit svou nekonvenčností. Rozhodně se nejedná jen o další z nekonečné série romantických komedií (je-li to vůbec romantická komedie). Absolvent je totiž nade vší pochybnost jeden z nejlepších amerických filmů 60. let a vedle "Kdo se bojí Virginie Woolfové" nejlepší film Mikea Nicholse. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama