Reklama

Reklama

Firefly

(seriál)
  • USA Firefly
USA, (2002–2003), 10 h 51 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Kamera:

David Boyd

Hudba:

Greg Edmonson

Hrají:

Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Morena Baccarin, Adam Baldwin, Jewel Staite, Sean Maher, Summer Glau, Ron Glass, Zac Efron, Mark Sheppard (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Serenity je loď třídy Firefly a její kapitán se jmenuje Malcolm Reynolds, ale nikdo mu neřekne jinak než Mal, což je vlastně latinsky „špatně“, ale co na tom. Tvůrcem seriálu je JOSS WHEDON, který předtím spáchal seriál BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ Ve Firefly Whedon namíchal space operu s výraznými dějovými i charakterovými prvky westernu tak umně, že se toho producenti převelice polekali a pro jistotu seriál po 14-ti epizodách zrušili.
Firefly se odehrává několik let po prohrané válce Nezávislých proti rozpínavé Alianci. Na straně Nezávislých bojoval i kapitán Malcolm Reynolds a jeho první důstojnice Zoe. Po prohrané bitvě u Serenity se ale válka definitivně zvrtla a Mal zatoužil po jediném: když nemůžu mít opravdovou svobodu, chci mít alespoň loď, neregistrovaný vrak, a s ním na hranici samé galaxie mimo dosah centrální vlády shánět kšeftíky, které byste za legální mohli označit jen stěží… Ano, posádka Serenity je hrstka psanců na hraně či spíš za hranou zákona, v klasicky westernovém duchu, včetně všech atributů žánru western: ať už jde o oblečení, zbraně, častý výskyt koní, dobytka, typických padouchů i nefalšovaných zápletek jak vystřižených z divokého západu.
Žánru odpovídá i rozpolcenost a tajemnost posádky kapitánovi lodi: bezvýhradně prodejný žoldák Jayne, mladičká mechanička Kaylee, která jediná dokáže udržet Serenity pohromadě, luxusní společnice Inara, pronajímající si jeden z lodních raketoplánů, pastor Book, vnášející na loď dar víry, ale i pochybnosti o tom, kým vlastně je, nejistý ale spolehlivý pilot Wash a nakonec horký náklad v podobě výtečného a kultivovaného mladého lékaře Simona, který obětoval vše, aby unesl svou geniální sestru River ze spárů tajemných vládních vědců, konajících na ní pokusy více než podezřelé.
Stále o krok před pronásledovateli, stále na pokraji (hlavně finančního) vyčerpání, stále nebezpečně blízko smrti prolétá tento zajímavá směsice postav zaprášenými a temnými kouty vesmíru. Ne, nenajdete zde žádné mimozemšťany, zato ale dost klasicky prohnilých padouchů, plno čínských propriet, včetně poměrně častého nadávání v čínštině, a především dost a dost originálního dobrodružství. Serenity, to je jméno nejen lodi, ale i filmu, který o něco později ve stejné tvůrčí dílně vznikl a který rozvíjí děj seriálu. (Allegro.g.)

(více)

Recenze (638)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Firefly je velmi kvalitní sci-fi seriál. Netradiční kombinace prvků westernu (oblečení, zbraně, hudba, navštívené planety, zloduši, koně, atd.) se zápletkou podobnou Hvězdným válkám (Aliance zde ale ve válce vyhrála a nezávislí "rebelové" teď živoří a unikají z dosahu jejích zákonů) a výborným sci-fi. Skvělá práce byla odvedena taky na castingu, postavy jsou obsazeny naprosto skvěle a podobnou bandu sympatických vyvrhelů si dřív nebo později prostě musíte zamilovat. Problém nastává ale právě s tím "dřív nebo později". Já osobně jsem začla posádku serenity milovat někdy kolem sedmého dílu, což by nevadilo tehdy, kdyby seriál neměl pouhopouhých 14 dílů. Někdo může říct, že je to dobře, že skončil v nejlepším, jenže já tento pocit bohužel nesdílím. Tím, koho jsem ale začla mít ráda ze všech nejdřív (a nejvíc), je kapitán Malcolm Reynolds, všivý dobrák a podrazácký sympaťák, který se může hravě měřit s Hanem Solem, suchými hláškami, vtipem i vzhledem. Jeho loď je taky vesmírný kus šrotu, ale Mal na Serenity nedá dopustit, protože to byla prostě láska na první pohled. A v díle, kde skončí nahý na pouštní planetě... No...Ehm... Ale i další postavy jsou výborné, třeba Kaylee nebo River, v níž byl ukryt obrovský scénáristický potenciál, který bohužel zůstal z velké části ukrytý. Světy, které navštívíme jsou plné prostitutek, lesbiček, podvodníků a slizkých padouchů. Na skutečně kladnou postavu narazíte málokdy, vždyť i posádka naší lodi se skládá třeba z bývalých bojovníků proti Alianci, uprchlíků, děvky ("společnice") a zkorumpovatelného žodáka. Firefly je výborný, silně stylizovaný sci-fi seriál, kterému bohužel k dokonalosti schází několik dílů, které by dokázaly vyvážit počáteční rozpačitost. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Počáteční oťukávání bylo značně rozpačité. Nějak jsme nedokázali najít společnou řeč, vyhovět potřebám a očekáváním toho druhého. Změna k lepšímu přišla nečekaně brzy, ignoruje navíc všechny dosavadní papírové predispozice. Snad proto, že nešlo o lásku na první pohled, věřil jsem v její nezlomnost. Nezklamala. Vztah skončil, láska přetrvává… Kdybych dále pokračoval v přiúchylněném připodobňování názoru na seriál k milostnému vztahu, nabízela by se řečnická otázka „Uškodilo by tomuto vztahu delší trvání?“. Anebo je nízká sledovanost kvalitních seriálů nikoliv prokletím, nýbrž požehnáním? Strašně rád bych ve společnosti osádky lodi Serenity strávil několik dalších čtyřicetiminutovek, ale zároveň přetrvává obava z ponorkové nemoci. ___ Dlouho mi vrtalo hlavou, co je hlavní příčinou natěšenosti mě, nemilovníka vesmírem poletujících objektů, na každou další epizodu této starosvětsky nedospělé sci-fi. Porůznu hlasité, vždy ve správnou chvíli pražící paprsky westernového slunce? Velice četný výskyt danou situaci trefně vystihujícího humoru? Nátury postav a jejich ostřejší i něžnější střety? Co takhle způsob, jakým je vše výše uvedené snoubeno do krásně živoucího celku? Samozřejmě, na povrchu jsou jisté nerovnosti, jejichž vyrovnání by rozšířilo můj blažený úsměv, ale už samotný fakt, že se díky Firefly mohu řadit k fanouškům nějakého sci-fi seriálu, považuji za menší zázrak. Čtrnáct epizod sice tvůrcům neumožnilo prokreslit vymyšlené univerzum do větších detailů, dodat odpovědi na všechny otázky, ale o to větší ponechali prostor divákově fantazii. Rád se pohybuji vašim vesmírem, pane Whedone, díky za něj. Apendix: Chcete-li mi udělat radost, nazývejte mne „hnědokabátníkem“. :-) 90% Zajímavé komentáře: Galadriel, Dan9K, M.a.t.t., jahol ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Řikal jsem si, že by to nemuselo být špatné. Každý o tom básní, tady to má velice slušné hodnocení. Na druhou stranu jej zrušili hned po první sezóně, kterou zdá se ani nedokončili, přičemž všechno nahradil závěrečný film s příhodným názvem Serenity. Tento seriál je rozhodně velice paradoxní. Dlouho jsem se nesetkal se zvláštnějším sci-fi, které se tak ani pořádně netváří, protože si snaží najít vztah s westernem a vůbec to nevypadá špatně. Ze začátku to diváka každopádně zarazí. To ponejprvá. Jenže časem jsem se začínal nudit čím dál tím víc a jelikož western není můj šálek kávy, zde jsem i tento seriál nakonec zavrhl. Sice je inovativní, občas vtipný a přiznávám, že je i velice povedený, jenže já se nedokázal dostat do jeho nitra. Přesto zůstane v mé vzpomínce jako ten seriál, který je úspěšný u spousty lidí a přitom nemá pořádně dokončenou ani jednu sérii. Což mu možná nepřeje k tomu, aby od diváka byl v předním zájmu, ale když už ho chytne tak jen tak nepustí. Mě bohužel pustil v nepravou chvíli a proto jsem si ho nedokázal tak oblíbit. (6/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak popsat Firefly? Seriál, který je spojením sci-fi a westernu s několika vrcholně příjemnými postavami? Dost těžko. Firefly totiž není seriál pro každého. Hlavní dějová linie, je ukrutně pomalá a plíživá, ale to je nahrazeno dokonalou atmosférou, která využívá western do naprostého maxima. Vše vypadá krásně efektivní, i když při jistém zamyšlení je občasná westernová stylizace opravdu jen na parádu. Vrcholem a trumfem seriálu však není tolik děj jako postavy. Všechny jsou výjimečné, velmi sympatické, skvěle (ano, velmi skvěle) obsazené a vystižené. Ať je to kapitán lodě Serenity, kterého si Nathan Fillon vypiloval k dokonalosti nebo rozkošná opravářka s obličejem Jewel Staite. Všichni jsou skvělí, jejich postavy jsou sympatické a jejich hlášky se těžko popisují. Osobně zbožňují Summer Glau za její postavu a to jak jí perfektně zvládla. Až uvidíte díl, který je věnovaný návštěvě vesnice, v které je jedna z hlavních postav velkým hrdinou, budete se smát opravdu dlouho (a až bude zpívat tak taky:)). Firefly je sci-fi poklad s hromadou hlášek, obrovským potenciálem, postavami, které vám přirostou k srdci a někde tam vzadu na konci i příběhem, který byl jen nakousnut a nevyužit. Třeba to jednou bude napraveno, až se seriál obnoví a bude moci opět zářit, jako světluška (firefly). ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Han Solo má lepší loď... a to je asi tak všechno v čem vede nad Malem Reynoldsem :) Škoda, že to celé skončí dřív, než se to stihne rozjet. Dojmy výrazně napravuje Serenity, ale to už jsem ve špatném profilu, že... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Splateny dlh samemu voci sebe, ze som tento serial tak dlho odkladal. There's no place I can be, since I found Serenity, but you can't take the sky from me... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nápad propojit sci-fi a western je jistě hodně neotřelý, i když se dá registrovat už třeba ve Hvězdných válkách. Tady jdou ale tvůrci ještě mnohem dál a do převážně sci-fi seriálu implementovali třeba i country hudbu, která mne zpočátku hodně iritovala a trvalo pár dílů, než jsem si na ni zvykl. Na co jsem si však nemohl zvyknout vůbec, byla zjevná snaha cílit seriál na potencionálního cílového diváka - mladého teenagera. To, co bylo v pitomoučké Buffy explicitní, je tady naštěstí dosti potlačeno, ale přeci jen mi dá práci identifikovat se s tak černobílými a modelovými charaktery (fešný kapitán - vzor dokonalé zásadovosti a dokonalý hrdina, starší duchovní mistr, mladá technicky až neuvěřitelně zdatná strojnice atd.). Nakonec ale musím uznat, že seriál má mnohé do sebe a jelikož mám sci-fi i westerny rád, dal jsem ****, úplně bez chyb to ale není... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tuctový sci-fi seriál, který jako by byl pouze nepovedenou hranou verzí Cowboye Bebopa. Dílčí prvky originality a netradičních nápadů se tomu upřít nedají, na druhou stranu to má také velké zápory. Především ohromně nevyrovnanou kvalitu jednotlivých epizod. Chápu z čeho vychází u tohoto seriálu jeho kultovnost, ale uniká mi, kde se skrývají jeho proklamované kvality. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Už jen ten svět je geniální. Hudba je parádní a celé je to neuvěřitelně zábavné. Oceňuju perfektní postavy (miluju Inaru) a herce kteří hrají fakt skvěle přirozeně. Nejvíc mě ale nadchla taková ta nekonvenčnost, jsou tu lesbičky, nemorální hrdinové, zabíjení bezzbraných. Miluju ten seriál a chci další díly!!!! ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

V roce 2003 jsem se zamiloval. Byla inteligentní, měla smysl pro humor a byla sexy. I když někdy lítala hlavou v oblacích, většinu času stála pevně nohama na zemi. V gamese Beyond Good & Evil z dílny francouzského videoherního umělce Michela Ancela se hlavní hrdinka Jade proháněla zaprášenými zákoutími galaxie ve vozítku, které spíš než vesmírnou loď připomínalo nakřáplou popelnici. BG&E byl sympatický outsider, který sázel spíš na srdce než na obal, navzdory opěvným kritikám bohužel pohořel na špatném marketingu. A já se o tomhle dílku nezmiňuju u Firefly tak docela náhodou, co do emocí z ní mám totiž takřka totožný pocit. Vesmírná loď Serenity je taková oprýskaná popelnice, která je útočištěm pro bandu odpadlíků. Ti nikoho dalšího nemají, a tak si jsou vzájemně rodinou. Nesmlouvavý kapitán Mal, jeho drsná pobočnice Zoe, trhlý pilot Wash, luxusní společnice Inara, usměvavá mechanička Kaylee, úplatný žoldák Jayne, důstojný pastor Book, nesmělý doktor Simon a jeho sestra, tajemná River. Tahle partička se srdcem, svým příběhem, hláškami a prakticky nezměrným potenciálem baví a okouzluje od první do poslední chvíle, ta však vlivem špatného marketingu přichází mnohem dřív, než by se mi líbilo. A je zatracená škoda. 75% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: 20th Century Fox Television // Po odpozeraní celej série môžem akurát potvrdiť reakcie ostatných užívateľov, že kombinácia westernu a sci-fi obzvlášť pri tomto seriály je úplná trefa do čierneho. Veľmi vtipné a príjemné, škoda však tej krátkej série. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Z očividných důvodů nelze Firefly moc dobře hodnotit jako ucelený, samostatný počin, ale coby expozice a úvod k neuskutečněné epičnosti olbřímích rozměrů vskutku nemá konkurenci. Až nadlidsky sympatické postavy, výborné prostředí omlácené vesmírné popelnice, dokonalé dialogy, poutavě vymyšlený svět, co víc by si člověk mohl přát? Funguje i to na první pohled absurdní, na ten druhý zcela logické spojení space opery s westernem. Jednoduše vynikající, starosvětské představení optimistické rodinky vyvrženců, která jednou nevyhnutelně z poloviny pomře, bude rozprášena či traumatizována, až pel hrdinného dobrodružství nahradí politické pronásledování … ech, možná je nakonec dobře, že to skončilo po pouhých 14 dílech. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Joss Whedon opustil upíry, zamířil do nových žánrů a splnil si sen. Nebo si ho alespoň plnit začal. Dal nám pot kovbojů, dusot koňských kopyt a zapadlé hospody s kořalkou a přesto si užijeme dobrodružství v nezvučném vakuu a poletíme k dalekým planetám. Ale stejně jako u předchozích Mistrových počinů nám hlavní postavy vlezou po pár minutách pod kůži a já jim fandím do posledního dechu. Nebýt doslova tragického způsobu zacházení se seriálem a následného zrušení, mohlo jít skutečně o nejlepší seriál všech dob. I v takto šílených podmínkách však vzniklo nezapomenutelné dílo překonávající hranice jak westernu, tak sci-fi. Malcolm Reynolds is my captain. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Mám loď plnou lidí, kteří můj život dělají zajímavější, než mám rád." Kapitán Reynolds nabízí suchý hlášky v provedení "ultrasuchej ksicht", zatímco posádka jeho lodi Serenity slaví podnikatelský úspěchy v širým vesmíru tím, že bohatým bere a chudým prodává. Nabízenej mix humoru a napětí podezřele vyhovuje mým chuťovým buňkám. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jen 90% kvůli malému počtu dílů. Firefly je dílem filmového a seriálového fanouška, který zná všechna klišé a nebojí si s nimi pohrávat. Skvělá práce s opravdu zajímavými postavami, které si člověk zamiluje. Těším se na Serenity. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Sci-fi seriál, který vlastně není ani tak sci-fi, protože nebýt vesmírné lodi a pár vedlejších futuristických "udělátek", mohli bychom si na chvíli klidně myslet, že jsme na prostém divokém západě. Takový Farscape, či Battlestar Galactica vyžívají vesmírného sci-fi potenciálu mnohem více. Ve Firefly neuvidíme žádné alieny, ani lidi s maskou, jeho síla je totiž někdě jinde - v zajímavých zápletkách a charakterech hlavních postav. Škoda, že rozjezd byl poměrně slabý, pilotní dvojdíl si opravdu nezasloužil více než 3 hvězdy a mohl tak zbytečně řadu diváků odradit + bohužel kvalita kolísala i nadále (občas zbytečně urychlené rozuzlení, či vyřešení problému), avšak některé epizody byly vskutku geniální (Our Mrs. Reynolds, Out of Gas, Objects in Space). Časem si divák také chtě-nechtě oblíbí posádku (snad až na Jayne) a vybuduje si k seriálu určitý vztah a o to více je škoda, že po 14 dílech přijde pouze závěrečný film Serenity a dál už ani ťuk. My chtěli víc! 8/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Parádní seriál, který se sice nestihne rozjet (poslední díl je smutným zakončením v momentě, kdy se to začalo dostávat do netušených dimenzí), ale nabízí výtečnou atmosféru (byť Joss Whedon pravděpodobně ví, co je to Cowboy Bebop, styčných prvků je velmi mnoho), a především výtečně propracované postavy. Na postavách to stojí a padá. Resp. nepadá, ale letí stále výš a výš... ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Hneď prvý pokus Jossa Whedona o odpútanie sa od jeho obľúbenej upírskej tematiky skončil absolútnou trefou do čierneho...na čo bohužiaľ televízia Fox reagovala svojsky a prakticky vopred ho rôznymi podivnými manévrami odsúdila k zániku. Napriek tomu patrí Firefly dodnes k veľmi priaznivo hodnoteným a obľúbeným seriálom a napriek menšej fanúšikovskej základni si svojou popularitou dokázal vydobiť aj celovečerný film. Čím je Firefly tak výnimočný? Základom seriálu je vskutku geniálny nápad spojenia dvoch na prvý pohľad odporujúcich si žánrov - sci-fi a westernu, alebo inak, minulosti a budúcnosti za účelom navodenia súčasnosti. Svet, ktorý Joss stvoril je špinavý a bez mimozemšťanov, má však niečo čím sa nemôže pochváliť každý - podobne ako u Buffy či Angela skvelo napísané a uveriteľné postavy. Tradičné Whedonovské hlášky sú už len čerešničkou na torte, len ma mrzí, že nemôžem na vlastnej koži pocítiť, aké je to byť členom posádky lode Serenity... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

O mnoho lepší než celovečerní Serenity. Zvlášť oceňuju, že tu skutečně funguje chemie a jiskření mezi postavami, ne že se o ní jen pokouší, ale že tam skutečně je. Ano, tohohle bych možná chtěl víc než 14 dílů. Na druhou stranu, díky zastavení produkce to nestihlo zprůměrnit (nebo dopadnout jako film, který je opravdu špatný). P. S. Jednu věc si neohlídali. Sice cením, že vesmír je tichý, dokonce ani temně nehučí, ale palné zbraně s jednotným nábojem fungují i ve vesmíru :) ()

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Seth Rogen jako Drake ve filmovém Uncharted?

Seth Rogen jako Drake ve filmovém Uncharted?

03.07.2013

Tak to asi není představa, kterou by s producenty ze Sony a firmy Naughty Dog sdílelo mnoho fanoušků. Ti si v roli videoherního lovce pokladů Nathana Drakea odjakživa představovali Nathana Filliona.… (více)

Joss Whedon má chatu v lesích

Joss Whedon má chatu v lesích

10.07.2008

A v ní, jak jinak, straší. Tvůrce megaúspěšné Buffy a rychle stopnuté, ale přesto kultovní Firefly, startuje v lednu na Foxu nový seriál Dollhouse (Eliza Dushku jako členka party mladých lidí, kteří… (více)

Reklama

Reklama