Reklama

Reklama

Barvy moci

  • Francie Primary Colors (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když se v roce 1996 objevila na americkém trhu kniha Barvy moci (u nás vyšla ještě v témže roce), popisující fiktivní prezidentskou kampaň, vzbudila značnou pozornost. Jednak proto, že nebyla podepsána (teprve později se z anonymního autora vyklubal novinář a tehdy reportér Newsweeku Joe Klein), ale především proto, že s nezvyklou otevřeností popisovala zákulisí volebního boje, včetně soukromí jeho protagonistů a nejrůznějších méně čistých až špinavých volebních triků, jež velmi nápadně připomínalo první volební kampaň budoucího prezidenta Clintona z roku 1992. Zanedlouho vznikla filmová verze knížky, již natočil známý režisér Mike Nichols (mj. tvůrce průlomového Absolventa) podle scénáře své někdejší jevištní partnerky Elaine Mayové. Filmová verze se poměrně věrně drží předlohy, vyprávěné pohledem idealistického „politického konzultanta" Harveyho Burtona (Adrian Lester, známý u nás především z britského kriminálního seriálu Podfukáři), jenž začne pracovat jako koordinátor pro jižanského guvernéra Jacka Stantona. A právě obsazení charismatického politika a jeho manželky dvojicí John Travolta a Emma Thompsonová ještě víc akcentovalo podobnost s manžely Clintonovými. I v dalších rolích se objevují známí herci, svými výkony vynikají zejména Kathy Batesová (energická lesbička a rodinná přítelkyně Libby Holdenová) a Larry Hagman (náhradní protikandidát Fred Picker). Nichols natočil kousavou politickou satiru, která se bizarní shodou okolností dostala v USA do kin právě v době, kdy vrcholila známá prezidentova aféra s Monicou Lewinskou. I bez tohoto načasování se však jedná o pozoruhodné dílo, jehož platnost je v každém případě nadčasová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Chamyl 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda... Okres na severu zabalený v americké vlajce s vražednou stopáží, která působí ještě nekonečněji, než ve skutečnosti je. Ač plné velkých jmen, tak zcela prázdné a ploché dílo o tom, jak to chodí v politice, u kterého se scénárista opravdu nepředřel. Pár úsměvných okamžiků v podání Kathy Bates rozhodně neutáhne tuhle politickou zbytečnost. Možná jako americký volič demokratické strany bych si to užil více, ale takhle mě tento film plný prázdných floskulí a proslovů o ničem bezmála zničil. Nominace na Oscara jsou mi opravdu záhadou... ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Skrze mladého a idealistického černocha se seznamujeme s guvernérem Stantonem, který je v jeho očích ideální kandidát na prezidenta Spojených státu amerických. Bojuje za běžný lid, soucítí s pracujícími a nezaměstnanými. Nicméně jak děj postupuje, dozvídáme se že Stanton je nahony vzdálen ideálu pana Dokonalého. Jeho život je posetý malými skandály, nevěrami a přešlapy. Může být on opravdu tím ideálním kandidátem na nejmocnějšího muže světa? Je lepší než všichni ostatní kandidáti, kteří mají také své aféry a skandály? Podle mě jsou toto ty hlavní otázky, které film předkládá divákovi a je na něm, jak se těmto otázkám otevře. Film popisuje předvolební boj jednoho kandidáta, sleduje ho detailně a přehledně. Zbytečně neodbočuje a neustále staví protagonisty před moralní a etické otázky, na které je tak těžké odpovědět. Že je film takhle konzistentní, je určitě zásluha zkušeného Nicholse. Z herců se mi nejvíce líbila Thompsonová a Batsová. Travoltu jsem nikdy v lásce neměl, ale tady mi nijak zvlášť nevadil. Je pravda, že v některých pasážích byl film až trochu moc sentimentální a patetický, ale to už k americkým filmům patří. ()

Reklama

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Ke snímku jsem zpočátku přistupoval s obavami, ale nakonec jsem byl mírně příjemně překvapen. Pravda, možná by filmu slušela kratší stopáž a lepší rozjezd, každopádně prostřední část je velmi slušná. Na druhou stranu, nám, Čechům, můžou připadat souboje mezi kandidáty na prezidenta mezi demokraty trošku cizí, když u nás se prezident jmenuje tak, jak se jmenuje. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Tak v zásadě můžeme poselství filmu shrnout do věty, že společnost je zkažená, politici jsou zkažení a jde jen o to, vybrat si menší zlo. To je ale asi celkem jasné každému jen trochu chytrému a citlivému jedinci. Nejvíc mi asi vadila přehnaná dynamičnost a akčnost jednotlivých scén. V tom neustálém vršení všemožných politických eskapád, strategií a odhalení jsem se občas už trochu ztrácel. Pokud lidi nadávají na českou politiku, je patrné, že ta americká je ještě mnohem větší humus a cirkus. ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Až na výborné herecké obsazení mě film ničím nezaujal – zákulisí americké politiky je mi úplně cizí, takže jsem tomu moc nerozuměla a film je navíc příliš dlouhý. Dívala jsem se hlavně kvůli Johnu Travoltovi. Možná, že film je kvalitní a pouze ho nedokážu ocenit. Ty tři hvězdičky dávám za Travoltu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se od 5. května do 4. srpna 1997 ve státech USA – Louisiana (New Orleans), New York (New York City) a Kalifornie (Los Angeles). (BMW12)
  • Billovi Clintonovi sa film páčil natoľko, že pozval Johna Travoltu na svoju párty pod podmienkou, že musí prísť ako guvernér Jack Stanton. Travolta to odmietol. (m.a.t.o.)
  • Kvôli svojej úlohe musel Travolta pribrať 14 kilogramov. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama