Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Salvatore Frolo, jehož manželka a dcera se staly před lety obětí mafie, zastřelí majitele kasina Antonia Tindariho. Při vyšetřování přichází policejní komisař Corrado Cattani do styku s bankéřem Tano Carridim, který se snaží získat s podporou mafie kontrolu nad mezinárodní pojišťovnou. Aby toho dosáhl, přinutí významného italského bankéře ke svolení oženit se s jeho dcerou Ester. Otec Ester nakonec podlehne vydírání a spáchá sebevraždu. Ester se však přes odpor Corrada rozhodne s Tanem zůstat, aby odhalila jeho tajemství a pomstila otcovu smrt. Komisař s velkým úsilím rozkrývá složitou korupci vedoucí od regionálních politiků až k nejvyšším státníkům země. Zjišťuje též, že Frolova dcera není mrtvá a v jejím hrobě nachází prázdnou rakev. Když se nakonec Cariddimu podaří ovládnout pojišťovací společnost, události naberou rychlý a tragický spád... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

dopitak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedině poslední díl čtvrté série, 24. celkově, a pro většinu z nás vlastně poslední díl seriálu má úroveň, vytyčený první řadou. Celé čtyřce dominuje geniální hudba Ennio Morriconeho, ačkoliv se v několika málo motivech opakující, vyvolávají mrazení. Celé je to od opuštění Sicílie v první řadě jen plácání prázdné slámy a natahování stopáže, ve čtvrté řadě ještě nesmyslně umocněné protažením jednotlivých dílů na stopáž celovečeráků. Českým tvůrcům také nikdy neodpustím, že mezi trojkou a čtyřkou přeobsadili Gaetana Cariddiho v dabingu, a skvěle nenápadného Tomáše Topfera nahradil (samozřejmě mrazivě přesný a úžasný) Přeučil. Kdyby v první řadě nemluvil postavu novináře Santamariu, neprotestuju. Stejně tak skvělý Vinklář se po prvních dvou řadách převtělil z Ravanusy do Loutkáře, ke škodě vytrénovaného ucha českého diváka (stejně tak si Gedžitka Eva Spoustová střihla roli Corradovy dcery Paoly a ve čtvrté řadě pak dceru Loutkáře, k přeobsazení došlo v mnoha případech, což celkem chápu, protože se v seriálu vystřídalo velké množství postav, ne všichni jsou ale tak snadno postřehnutelní a rušiví). Jinak ovšem dabing na špičkové úrovni, a zážitek z prvních 24 dílů velmi mocný. V jednom z dílů čtyřky navíc svléknou krásnou Simonu Cavallari, a já si marně srovnávám, jestli byla ze všech Corradových žen tou nejhezčí. Asi ano. Zmínil bych ještě mužného Luigi Di Fiore v roli policisty jezdícího na motorce. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající vygradování sérií z komisařem Cattanim. Sice to ani tentokrát nebude na plný počet, ale čtvrtá série perfektně zakončuje to co předchozí tři rozjeli. Kvalitativně je to tak zhruba na stejné úrovni jako druhá a třetí s tím, že poslední díl mě dostal. sice jsem věděl předem jak to dopadne, ale i tak to byl mazec. Prostě zakončení v typicky depresivním duchu celého tohohle seriálu. Na scénu pak vyplouvají i dvě naprosto boží akční sekvence z pokusem o likvidaci hlavního hrdiny ta první na dálnici a ta druhá v útulku pro opuštěný děti Obě tyto přestřelky jsou perfektně syrový a realisticky natočený. Jinak konec jsem neobrečel, páč se musím přiznat, že na to aby mě ještě ve filmu něco dojalo už mám moc nakoukáno, jsem moc starej a taky moc velkej cynik, ale bylo to epický to zase jo. Každopádně jsem zvědavej jakým směrem se teď seriál bude ubírat dál, ale mám určitě v plánu minimálně další dvě série tak uvidíme. Každopádně i s tou čtvrtou jsem velmi spokojen.80% ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Seriál sice žije spíš ve vzpomínkách, když jsem ho viděl jako malý, měl pro mě hlavně punc nočního hvězdičkového pořadu. Co mě však už tehdy naprosto uhranulo, byla osudově tísnivá hudba, vetkaná do příběhu i samotných postav. Morriconeho subtilní soundtrack i bez obrazu dokáže přesvědčivě vykreslit mafiánské prostředí, bezvýchodnost a osamocenost boje s ní v postavě tehdy kultovního komisaře Cattaniho. U jeho závěrečné scény jsem řval jak bulík. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

I po letech, po třetím nebo čtvrtém shlédnutí - stále perfektní. Geniální hudba Ennia Morriconeho, plejáda charakterních, výrazných a přesných herců v čele s nesmrtelným Michelem Placidem, silný příběh, neopakovatelná atmosféra... Musím vyzdvihnout i povedený český dabing. Série Chobotnice zrála jako víno a čtvrtá série patří k jeho vrcholům. Další ročníky už byly slabší, legendu Corada Cataniho již nepřekonal nikdo. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Brilantní scénář, napětí, dobré akce, zápletky. K tomu nutno připočíst depresivní, ale na míru seriálu výborně šitou hudbu a skvělé herecké výkony v čele s Placidem. Vyvrcholení v rámci celého seriálu Chobotnice. Mafiánské podsvětí je zde vykresleno možná reálněji, než si myslíme. Výborný tým Corrada Cattaniho zlikviduje nezvykle dost mafiánů (pěšáků odvádějících nadmíru hnusnou práci), Cattani pozná, kdo je loutkář. V posledním díle to vypadá na triumf policajtů, ale ve finále to vezme strhující a tragický zlom. Pátou sérii si již nepamatuji. Tipuji však, že tvůrci nechali zničit všechny Cattaniho parťáky ze čtvrté řady, kterou považuji za výjimečný divácký zážitek. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Vila, ve které spolu žijí Ester Rasi Cariddi (Simona Cavallari) a Tano Cariddi (Remo Girone), je ve skutečnosti Villa Melzi d'Eril v Bellagiu v Itálii. Vila, kde bydlí Antonio Espinosa (Bruno Cremer), je ve skutečnosti Villa Giovanelli Fogaccia v Římě v Itálii. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama