Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Al44... k tomuto seriálu (7)

Chobotnice (1984) 

První seznámení s komisařem Cattanim, který přijíždí na Sicílii plný sil a odhodlání. Hned z počátku se mu daří a snad i věří, že se mu může podařit uspět v boji s italskou mafií. Bohužel se mýlí. Karta se totiž záhy obrátí a podsvětí Cattaniho tvrdě srazí na kolena. Co je dobré je perfekní vykreslení psychologie hlavního hrdiny a velmi propracované dialogy. Skvělé jsou i záporné charaktery mafiánských bosů v čele s advokátem Terazinim nebo Laudeem. ()

Série 2 (1986) (S02) 

Pokračování psychologického rozkladu hlavního hrdiny. Postupně se ale snaží zvednout a hned poté již pomalu ale jistě chystá pomstu. Mafiáni mezitím samozřejmě nezahálejí a chystají novou a velkolepou akci. Vražd oproti prvnímu dílu přibývá. Výborný hudební motiv z první série ještě zlepšuje a doplňuje E.Morricone. ()

Série 3 (1987) (S03) 

Zde začíná mafiánská série nabírat na obrátkách. Prakticky po všechny díly sledujeme pozvolný rozklad a rozpad dosud poklidného života rodiny Antinariů. Na scéně se poprvé objevuje i Tano Carridi. Po psychologické stránce opravdu perfektně prokreslené postavy a scény. Samozřejmě děj také perfektně navazuje na předchozí sérii a uvidíme jak to dopadne např. s Terazinim nebo Laudeem. ()

Série 4 (1989) (S04) 

Asi nejlepší série. O mnoho akčnější než předchozí série. Setkáme se zde s několika novými charismatickými postavami (např. Salvatore Frolo). Dozvíme se jak nakonec dopadne Cattaniho boj s mafií. Tano Carridi zde konečně dostává prostor a stává se zde nejvýraznějším záporným představitelem. Skutečně výborná podívaná od začátku až do konce. Vynikající a opět upgradovaný hudební doprovod. Takto má vypadat kvalitní kriminální seriál. ()

Il cuore del problema (1990) (S05) 

První Chobotnice bez komisaře Cattaniho. Dějově trochu vykrádá třetí a čtvrtou sérii - snaží si z nich vzít to nejlepší. Opět se tu totiž setkáváme s mocnou a bohatou rodinou, která se samozřejmě zaplete s mafiány a postupně za to platí nejvyšší daň. Nový hlavní hrdina D. Licata myslím docela dobře do série zapadl - i on má svoje životní dilemata, které musí postupně řešit. Samozřejmě se tu setkáme s množstvím postav z předchozího dějství, vše na sebe krásně navazuje. Dle mého je tato pátá série sice o něco slabší než původní "Cattaniho série", nicméně i tak si udržuje velmi dobrou kvalitu. ()

L'ultimo segreto (1992) (S06) 

Zde již dle mého nastává mírný úpadek série. Sice se s Chobotnicí tentokrát podíváme do Afriky, Turecka a dokonce i do Prahy, ale celkový výsledek je takový nijaký. Příběh je už cítit několikanásobnou recyklací. Hlavní záporné postavy již nejsou tak ďábelští jako dříve (působí značně unaveným dojmem). Přítomnost českých herců (kromě R. Hrušínského) působí spíše úsměvně. Stále samozřejmě přetrvává perfektní návaznost na předchozí série (stejní herci) + skvělý hudební doprovod. ()

Indagine sulla morte del commissario Cattani (1995) (S07) 

Recyklace různých námětů a témat z již viděných předchozích sérií. Přesto si ale Chobotnice 7 drží určitý kvalitativní standart, který udrží fanouška série u děje od začátku až do konce. Je jen zajímavé, že pokaždé, když se někdo v Chobotnici rozhodně promluvit, je vždycky v následující scéně oddělán... ()

Reklama

Reklama