Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Yarwen k tomuto seriálu (36)

Chobotnice (1984) 

Ještě to není špička celé série, nejsou zde známé postavy z dalších řad, hudbu nemá na starosti Morricone, ale přesto je to obdivuhodné - detektivní seriál bez logických kiksů, s reálným a uvěřitelným příběhem, kde ti dobří nakonec nemusí vyhrát. Pamatuji si, jaká to byla v 80. letech bomba - zaslouženě. ()

Série 3 (1987) (S03) 

Komisař Cattani, zdeptaný svými ztrátami z předchozích dvou sérií, se uchyluje do ústraní a zavírá za světem zločinu dveře. Nicméně nebyla by to Chobotnice, aby ho svými chapadly rychle nevtáhla zpátky. Tato výborná série se točí okolo banky Antinari, nad kterou se vznáší smrt, jež bude vtahovat do svých tenat postupně její jednotlivé členy. Vracejí se staří záporáci jako advokát Terassini nebo profesor Laudeo, a za zvláštní zmínku stojí Tano Carridi, který se od této série bude v Chobotnici objevovat až do poslední, desáté série. Chobotnice se posadila na trůn kriminálních seriálů a sedí na něm dodnes, žel bohu jen málokterý detektivní seriál ze současnosti se jí - z důvodu nereálnosti a logických kiksů - dokáže přiblížit. ()

Epizoda 4 (1987) (S03E04) 

Na scéně se začíná rozvíjet postava Tana Carridiho (můj oblíbený herec Remo Girone), který nás pak bude provázet až do desáté série. Příběh třetí série začíná v tomto díle gradovat, Cattani si začne spojovat střípky mozaiky do sebe, co se banky Antinari a jejího zapojení do obchodu se zbraněmi týče. Nezapomenutelná je scénka setkání Cattaniho a Terassiniho na místní slavnosti, vše doprovází nádherná hudba mistra Morriconeho. Je nutno připomenout, že Chobotnice je detektivka pro náročného diváka, který je ochoten přemýšlet a dávat si věci do souvislostí. Vzhledem k absenci logických kiksů a poměrně složité zápletce (jež se v dalších sériích ještě prohloubí) by se měla většina ostatních detektivek od tohoto skvělého seriálu učit. Tady se neubráním a dám zcela mimořádných pět hvězd, a že to dělám jen párkrát za rok... ()

Epizoda 5 (1987) (S03E05) 

Giulii začíná pomalu docházet, že je její rodina zapletena do špinavého obchodu, aby udržela své bankovní impérium nad vodou, zatímco její matka - slavná francouzská zpěvačka Marie Laforet, pěje svou labutí píseň a Dino Alessi sklízí, co zasel. Další vynikající díl, který si zaslouží mimořádné čtyři hvězdy. ()

Epizoda 6 (1987) (S03E06) 

Vynikající série spěje pomalu do finále; kdo se zaplete s mafií, vstupuje do kolotoče, ze kterého není úniku, a kde silnější požírá slabšího a pro vybočení z určeného směru zde není místo. Náklad se zbraněmi, kolem kteréhožto obchodu se mafie celou sérii točí, dospěl ke břehům Sicílie a úspěch celé operace závisí na předání a odvozu do cílové destinace. Cattani se znovu stává komisařem a snaží se se tuto transakci překazit, jakkoliv mu Terassini usiluje o život. I po pětadvaceti letech jsou zde situace, na které si budu pamatovat celý život - to je ta chvíle, kdy je třeba sáhnout k maximálnímu hodnocení. Dokonalý scénář provázený nádhernou hudbou a prostý logických kiksů, které u moderních detektivek bývají tak časté. ()

Epizoda 7 (1987) (S03E07) 

Vyvrcholení vynikající třetí série, vítězství spravedlnosti a osobní prohry... Tři zapamatováníhodné okamžiky: Tanovo velké srdce "Toho opilce by mohlo přejet auto", Bertova mince hozena do moře a závěrečná slova Gulie: "Ne, on prohrál. Všechno". ()

Série 4 (1989) (S04) 

Je smutnou pravdou, že většina detektivek se potýká s plytkým, nereálným dějem a logickými kiksy nezřídka hraničící s trapností. Chobotnice nutí diváka naopak přemýšlet v souvislostech. Nabízí skvěle vykreslené psychologie postav, s některými z nichž se může divák ztotožnit. To vše podporováno vynikající hudbou Enniho Morriconeho. Čtvrtou sérii řadím mezi nejlepší; a má oblíbená postava? Ano, Tano. ()

Epizoda 1 (1989) (S04E01) 

Čtvrtá série, jež má každý díl koncipovaný bezmála jako celovečerní film, v úvodu rozvíjí novou zápletku, ve které bude Michaelu Placidovi v roli komisaře Cattaniho sekundovat skvělý Remo Girome v roli Tana Carridiho. Dal bych podstatně vyšší hodnocení, nebýt klišovitého začátku s osvobozováním dětí... ()

Epizoda 2 (1989) (S04E02) 

Tento díl má dvě prvenství: na scéně se poprvé objevuje Espinoza, nová záporná postava, a zároveň mistr Morricone uvádí novou melancholickou melodii, spjatou tématicky zejména s Ester, Razovou dcerou, jejíž přízeň Cattani odmítá s tím, že nechce, aby ho měl někdo rád, předpokládajíc, že na světě už nebude dlouho. Ve snímku lze nalézt pár kapek moudrosti a hlavně je možné poddat se fenomenálnímu zážitku. Každý díl hravě překonává většinu celovečerních snímků. ()

Epizoda 3 (1989) (S04E03) 

Ostří smrtící sekery sviští vzduchem a začíná kosit, v tomto díle spíše ty kladné postavy. Tano se snaží pochopit věci, které se neřídí logikou, zatímco Ester tvrdě procitá z ochranné bubliny svého otce a naráží na realitu nemilosrdného světa. A jestli se v Tanovi probouzejí nějaké city, pak ani mistr Loutkář není lhostejný ke zbytečnému zabíjení a má určité morální zásady. Cattani se se soudkyní Contiovou proplétají případem jako dvě vetché bárky v zaminovaném moři, kde chybné otočení kormidlem nebo nedostatek štěstí může v jistou chvíli znamenat jejich konec. Pro mě naprostá paráda, krásně si to po pětadvaceti letech znovu užívám. ()

Epizoda 4 (1989) (S04E04) 

Jak se začnete navážet do vysoce postavených politiků, jde do tuhého. Mafie má příliš dlouhá chapadla na to, aby obvinění vůči senátorovi bylo jednoduché a úspěšné. Zasvitne nám trochu jasného světla do hledání Frolovy dcery, zatímco trio Loutkář - Tano - Espinoza se přetahují o to, komu v ruce nakonec zůstane delší konec provazu. A Simona Cavallari byla nádhernou ženou... ()

Epizoda 5 (1989) (S04E05) 

Tano Carridi sází vše na jednu kartu a hraje vabank úplně o vše - a zdá se, že úspěšně. Cattani se zatím sám skrývá před policií a společně se soudkyní se mu daří v pátrání po Frolově dceři - možná ale, že mu do sítí takto uvízne taková ryba, v jakou ani nedoufal. A patrně nejméně sympatická postava (Loutkářův bratr, ale docela dobře zahraný) sklízí, co zasel. V nádherné Morriconově hudbě jsem se nechal unášet výborným scénářem, krásný snímek. ()

Epizoda 6 (1989) (S04E06) 

A je tady finále. Tanův velký vzestup a pád, velká přestřelka, splněný slib a nakonec možná trochu přehrané finále, ale za ty čtyři série si to Cattani zasloužil, tady nemohu nic vyčítat. Co dodat na závěr? Zlo není poraženo, prohrává bitvu, nikoliv válku, ale na straně dobra nová bojovnice pozvedá meč a štít a přísahá, že neustoupí ani o krok. Pro mě jeden z nejkrásnějších seriálů, co jsem v životě viděl, čtvrtá série je pak možná ta nejlepší. ()

Il cuore del problema (1990) (S05) 

Přechod od Michela Placida na Vittoria Mezzogiorna proběhl více než zdařile - má ještě více charismatu než jeho předchůdce, pokračuje i soudkyně, Tano Carridi a Loutkář. Výtečný scénář, který po divákovi vyžaduje zapnout mozek, se může zdát těm, kteří vyhledávají spíše novější prostoduché kriminálky, jako komplikovaný, pro mě je to ale přesně to, co se mi líbí, a pokud čtvrtou sérii považuji z pohledu detektivního seriálu za krále, tak této páté sérii dávám stříbrnou medaili. ()

Epizoda 1 (1990) (S05E01) 

Na místo Cattaniho nastupuje do hlavní role Dejv a za sebe mohu říct, že je to náhrada plnohodnotná. Soudkyně Contiová se stále pokouší vypátrat, kdo nechal zabít Cattaniho, Espinoza je osvobozen a na scéně se objevují i další staří známí - Tano Carridi a Loutkář. Dejv se nechá přemluvit, aby pomohl prokázat vinu barona Linoriho nejen na likvidaci jeho někdejších kolegů a pomalu se tak dostává mezi dvě mlýnská kola - mafii a policii. Skvělý začátek parádní série. (95%) ()

Epizoda 2 (1990) (S05E02) 

Pro mě možná nejlepší díl ze všech sérií Chobotnic, ukrývá v sobě subjektivně nezapomenutelný zážitek, obsahuje natolik zvratů, ze kterých by jiné detektivky udělaly desetkrát delší stopáž. Pochmurný výlet do kláštera za bratrem zrádce, chvíle, kdy striptérka rozpozná na fotografii "toho, který ji zachránil", Tano a Marta, uzavření spojenectví mezi Dejvem a Contiovou, setkání se se svou ženou po dvaceti letech, moment, kdy Dejvův syn zjistí, kdo je jeho otec - je to hodně našlapené, k tomu vynikající Morriconeho hudba a perfektně napsaný scénář, kde se postavy chovají reálně. ()

Epizoda 3 (1990) (S05E03) 

U Tana Carridiho si člověk v jednu chvíli může myslet, že nemá svědomí, a ve druhém, že má na rozdíl od jiných záporáků obrovskou převahu v moudrosti. Naše soudkyně Contiová se pouští na tenký led a nevyplatí se jí to, zatímco Dejv je jí velkou oporou, ale začíná být podezříván Carterem (i u něj je to výborný herecký projev i dabing). Závěrečná přestřelka nám připomene, že životní realita (nikoliv osud, v předem určené věci věří jen lenoch a hlupák) může být nemilosrdná. Pro mě stále výsostný zážitek a docházím k názoru, že Vittorio Mezzogiorno je více charismatický než Michele Placido. ()

Epizoda 4 (1990) (S05E04) 

Loutkář v tomto díle dohrává své divadlo a poslední aktivní postavou, která nás provází ze třetí série, tak zůstává Tano, protože malá Gréta ani otec Bernardo už do příběhu nezasahují. Dejv se soudkyní se konečně dostávají na kloub tomu, co Technoplus skutečně provádí s vládními penězi, zatímco Dejvova bývalá manželka se synem skončí v rukou Cartera. Mladý Linori vyrovnává misky vah s Corvem a Tano na závěr dostane úkol, před kterým by se podlomila kolena většiny lidí. Ten příběh má hloubku, záběr, na mnohé scény jsem nezapomněl ani po pětadvaceti letech. ()

Epizoda 5 (1990) (S05E05) 

Kolo rulety se pomalu dotáčí a pár lidí musí z kola ven. Někdo uteče, někdo nikoliv. Státní peníze tekoucí do Sicile Tecnoplus jsou stopnuté, drogový obchod jakbysmet, spravedlnost vítězí, triumfována závěrečným sprintem s velmi třeskutou náplní kufříku. Kdo prohrál nejvíce, je věc subjektivního názoru, pro mě to byla Glorie, které mi bylo nejvíce líto, pokud srovnáme, s čím do Itálie přijížděla a jak odjíždí. Důstojné zakončení asi druhé nejlepší série Chobotnice, pro mě tedy druhého nejlepšího detektivního seriálu vůbec. ()

L'ultimo segreto (1992) (S06) 

Šestá série nás přivádí do Prahy a spolupráce s tehdejší československou televizí přivádí na obrazovky i české herce, které byste zde nečekali. V šesti dílech svádí boj mezi sebou tři strany - na jedné řezník Breno, který se ujímá vedení mafie, na druhé Ribeira, který se mu chce pomstít za vraždu své matky a sourozenců, a na třetí policie, kde kromě známé dvojice Dejv Licata a Sylvie Contiová nakonec zakotví (nedobrovolně) i starý známý Tano Carridi. Šťavnatá kombinace výrazných charakterů roztáčí kolo, které se zastaví až na samotném konci, na kterém ani ti, kteří přežijí, nezůstanou bez bolestivých šrámů. Po čtvrté a páté sérii pro mě představuje šestá bronzový stupínek na vítězné bedně nejlepších detektivních seriálů. ()

Reklama

Reklama