Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, který podle skutečných událostí natočil známý americký režisér Mike Nichols, vypráví o ženě, jež zemře za podivných okolností těsně předtím, než se jí podaří prozradit novinářům pravdu o nedostatečné ochraně zaměstnanců před radioaktivitou v jaderné továrně, kde pracovala. Byla to nehoda nebo vražda? Případ nebyl dodnes vyřešen, ale odvaha Karen Silkwoodové, která nepodlehla psychickému nátlaku, i po smrti inspiruje politické aktivisty a ochránce životního prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na to, jak v 70.letech pohlíželi na tak závažné téma, jako byla radioaktivita a problémy s tím související. Není se čemu divit, že lidé nevěděli s čím pracují - tedy, že to pro ně může mít tak strašlivé následky, když je ani společnost, ve které pracovali, o ničem neinformovala a radioaktivitu nebo problémy s ní spojené si ani nedokázali představit. Karen Silkwood chtěla jen pracovat v prostředí, které by neškodilo jí a ani jejím nejbližším a dopadla tak, jak dopadla.... ()

venison 

všechny recenze uživatele

Po stopách Meryl Streep aneb co mi z její tvorby uniklo.. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů a Julií Roberts je „Erin Brockovich".. Miluju ten zápas chudé nevzdělané, ale bojovné ženy s mechanismem obří firmy.. Film "Silkwoodová" jsem bohužel neznala, ale to je již naštěstí napraveno.. Je skvělou kombinací právě "Erin Brockovich", pozadí osmdesátek ve stylu „Flashdance" a jaderné elektrárny ze „Simpsonů".. Hlavní trojka Meryl Streep, Kurt Russell a Cher byla vynikající.. Vztahy příjemně vyladěné, ale věnoval se jim akurátní prostor a příliš nezasahovaly do příběhu.. Trošku mne zklamal pozitivní konec, ale jinak mě "Silkwoodová" velmi bavila.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Podľa obsahu som si myslel, že sa bude vyšetrovať nehoda a jej podozrivé okolnosti a v retrospektíve bude vystupovať Silkwoodová. Nakoniec to bolo celkom inak a ide o klasický životopisný film so všetkými jeho neduhmi, ktoré nemám rád. Plusom bola tá stiesnenosť vyplývajúca z neviditeľného smrtiaceho žiarenia a burcujúci alarm pri prechode kontrolou. ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco na styl Erin Brockovichové, ale tohle mě prostě nebavilo. Myslím si, že tenhle snímek zaujme jen některé diváky. Není tam moc vtipu ani akce, je to takové zdlouhavé. Nezachránilo to ani hvězdné trio, ze kterého se mi nejvíc líbila teda Cher. O příběhu samotné Karen Silkwoodové jsem teda nic nevěděla a z filmu jsem si toho taky moc neodnesla, protože pro mě byl nezajímavý a místo abych sledovala děj, přemýšlela jsem nad něčím jiným. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ač je to výborně obsazené a Streep je ve své roli tak strašně nesympatická, prostě mě to nebavilo. První víc jak polovina filmu je o ženě, která je neschopná se postarat o své děti a svou rodinu a pracovat se jí moc nechce. A tak začne bojovat proti svému zaměstnavateli, protože se dostala do styku s radioaktivitou. Možná poslední půlhodina je trochu zajímavější, ale jinak nic. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Přestože od zrodu filmu Silkwoodová uteklo již 27 let, já jsem ho zhlédla teprve nedávno. Po pravdě jsem čekala, že to nebude to pravé ořechové, ale byl to opravdu skvělý film. Mike Nichols a jeho specifický pomalý režijní styl, námět podle skutečné události. Ještě v půlce bych možná zvažovala nižší hodnocení, jenže tenhle příběh mě dojal aniž bych chtěla. Dříve v uhelných dolech měli dělníci kanárky, když umřeli poznali, že uniká plyn a dnes je ten pokusný králik člověk . Každá práce má svá rizika a kontakt s radioaktivními látkami sebou nese i dnes vysoké riziko. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Naprosto bravurni Meryl Streep ve filmu, jehoz poslednich par minut se mi vrylo jiz v detstvi do pameti takovym zpusobem, ze si s tim dodnes nevim rady. Krasne a smutne... "..but now i'm free..." ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pro mě je až neuvěřitelné, jak je možné nacpat do filmu Streepovou, Russela, Cher a další hvězdy, které nehrají špatně a udělat zoufale nudnej film. Teoreticky bych to srovnal s Čínským syndromem - podobné téma, akorát že to bylo drama s přesahem do thrileru, tohle není ani drama. Karen Silkwoodová odhaluje porušování bezpečnosti v jaderném podniku, ale ve filmu se to děje jen tak mimochodem, není to prakticky důležité a místo toho se Nichols soustředí na dlouhé nudné a prázdné dialogy. Občas se něco zajímavýho stane, ale opět to přebíjí šílená nuda. Postavy sedí, plácají o ničem, navíc mi všichni ve filmu přišli jako totální burani - vizáží i myšlením - tohle má být profesionální obsluha jaderné výroby? A debilnější konec jsem už dlouho neviděl. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Aktivistický hollywoodský film [původ nezapře hlavně skrze zjevný pokus o zploštění diskutabilních kvalit hlavní hrdinky] s řadou jemných podivnůstek - lesbou Cher a třeba nepřetržitým tabakismem, který mile kontrastuje s odborářským úsilím hlavní hrdinky zabránit tomu, aby ona a všichni kolegové všichni pošli na rakovinu. Tato okolnost ale jen podtrhuje hlavní zprávu filmu - totiž že o osudu lidí by neměli rozhodovat jiní; ani o osud těch neprostších. Prokuřování tlam se ve filmu dokonce tematizuje, o tom, že půjdou dělňasové kvůli nahánění zakázky a zanedbávání bezpečnosti do kopru, se neví. Je zvláštní, jak skvěle napsaný, zahraný a natočený film zestárl. Přestože je po technické i estetické stránce zubem času netknutý a Meryl Streep s Kurtem Russellem podávají odzbrojující výkon [někomu jen o trochu méně charismatickému by se potížistku Silkwoodovou sympaticky zahrát nepovedlo], obsoletně působí myšlenka, že by se měl obyčejný malý člověk korporacím účinně a srdnatě bránit. A že odbory jsou fajn. Zdvih obočí způsobují i momenty, kdy se na odborové schůzi hlasuje o tom, zda umožnit privatizaci podniku. Pobyt v čemsi, co zavání korporátním fašismem, publiku morální degustaci filmu asi od osmdesátého třetího trochu vzdálil. Dnes víc než jindy inspirativní pokoukáníčko. ()

valasek.m 

všechny recenze uživatele

Film, který vás opravdu zasáhne. Meryl jako začínající herečka a už hraje jako ostřílená ženská v oboru, která by jsi za tuto roli, právem zasloužila oscara. K filmu, film je to ohromě zajímavý, opravdu nechápu, jak se mohli k těm lidem v té továrně takhle chovat, když věděli, jak v nebezpečném prostředí pracují a je moc dobře, se někdo rozhodl s tím něco dělat O to víc jsem byl v šoku, že se něco takového dělo i ve skutečnosti. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Působivé napůl sociální a napůl politicko-ekologicky-bezpečnostní drama. Hrdinové žijí v bídě a přežívají ze dne na den, chodí na přesčasy, aby měli co do pusy a kouří o sto šest. To mě musím říct ne šokovalo, protože vím, jak to ještě v osmdesátých letech chodilo, ale jsem rád, že tahle doba je už (co se týče cigaret) pryč. Meryl jede s dětma odpoledne do "restaurace", čoudí před nimi jednu za druhou, čoudí v domě, v posteli, v letadle, v nemocnici, no prostě všude. Hrůza. To mi též připomíná, že nemám rád lidi, co si stěžují, že nemají peníze, ale vyhulí dvě krabky denně. Co se týče Kurta, ten je tam víceméně dopočtu, ale potěší. Cher v závěru ukáže svou pravou tvář a celkově hraje přesvědčivě. Mimochodem asi tři minuty před koncem jsem měl na jazyku, že napíšu, že mě film bavil, ale ten konec tak nějak odplynul do ztracena a ty poslední tři minuty mi musím říct vzali vítr z plachet, protože byli emočně velmi silné. No nic, čtyři hvězdy si Silkwood určitě zaslouží. ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Sotva jeden den po shlédnutí jsem musel snímek přehodnotit. Z původních tří hvězd jsem sáhl po čtyřech, protože mi film neustále vězel v hlavě. Jednak jsem si uvědomil, že téma, odrážející skutečnou událost, nebylo pojato nijak nevkusně a pak, že Meryl Streepová byla opravdu neuvěřitelně krásnou ženskou. Prakticky po celou dobu jsem z ní nebyl s to spustit zrak, možná i proto, že mi svým zjevem i svou umanutostí a smyslem pro spravdelnost připomínala mou vlastní přítelkyni, která je zrovna taková... a svět se nezměnil, semele úplně všechny a všechno. ()

Fujara777 

všechny recenze uživatele

ÁNO: Keď to už chytí napätie za pačesy, tak to pozerať ide. K tomu sa pridáva aj inak neznáme (a o to zaujímavejšie) prostredie jadrovej továrne. Navyše, je to podľa skutočných udalostí. NIE: Úplne zbytočne natiahnutá minutáž. 3/4 filmu človek čaká, kedy sa to rozbehne a potom to skončí. A tie posledné titulky to tiež zabíjajú, keď vlastne hovoria, že to tak, ako sme práve videli, možno ani nebolo. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Meryl Streep je genialna herecka,klobuk dole pred nou,v tejto drame podla skutocnych udalosti to potvrdila po kazdej stranke...:-) ()

truby 

všechny recenze uživatele

Snímek stojící na podmanivém hereckém výkonu Meryl Streepové, kvůli kterému nemůžu jít s hodnocením níž, protože jinak to bylo takové nedotažené, nejasné. Nevím, jestli bylo záměrem vylíčit osobnost hlavní hrdinky, nebo zde šlo o pricip, případě o obojí, každopádně vše bylo uděláno hezky, ale tak na půl. Hádám, že ten konec s nádherným a smutným ghospelem: "Amazing Grace" mně měl přivést k slzám, což se nepovedlo, proto mimo jiné soudím, že v průběhu filmu něco scházelo, co by ten konec udělalo dojemným. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Letní Filmová Škola 2019, film 24: Dramatizace školení o radiační ochraně. V hlavní roli klasicky výborná Meryl, dále pak Cher, jako její na slabší pohlaví orientovaná spolubydlící a konečně Kurt "The Man" Russell, jehož třicetivteřinová sekvence, během které pošle obě hlavní hrdinky do háje, vylije si na hlavu plechovku piva a labužnicky si krkne je pro mne highlight tohoto filmu, ba dokonce celé Kirtovy kariéry. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Od Meryl Streep jistě jeden z jejích časnějších velmi dobrých výkonů, ale já nevím.... na to, že to víceméně skutečně tak bylo, a že to trvalo dvě hodiny, se tam vlastně hodinu a půl nedělo vůbec nic. Za mě průměr. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Působí to sice všechno věrně a uvěřitelně. Ale bohužel tahle suchá realita bez příkras z odpudivého prostředí roztažená do více jak dvou hodin je tak příšerně nudná, že bych se snad i v té radioaktivní fabrice coby zaměstnanec bavil víc ()

Související novinky

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (více)

Reklama

Reklama