Reklama

Reklama

Hrabě Monte Cristo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Christo (více)
Francie / Německo / Itálie, 1998, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Josée Dayan

Předloha:

Alexandre Dumas st. (kniha)

Scénář:

Didier Decoin

Kamera:

Willy Stassen

Hudba:

Bruno Coulais

Hrají:

Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi, Stanislas Merhar, Julie Depardieu, Florence Darel, Michel Aumont, Hélène Vincent (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

S velkými ambicemi sáhli znovu francouzští tvůrci po slavném románu Alexandra Dumase "Hrabě Monte Christo". Ve čtyřdílném filmu se soustředili především na pomstu Edmonda Dantese - jeho dokonalý, rafinovaný plán, jak po dvaceti letech zničit ty, kteří mu vzali nejlepší léta jeho života, svobodu, snoubenku, otce a čest. V nádherných kostýmech a dekoracích se vrátíme do Paříže roku 1838 a opět prožijeme krutý osud mladého marseillského kapitána a opět se budeme ptát po smyslu pomsty, která ničí nejen viníky... Producenti, scenárista Didier Decoin a režisérka Josée Dayanová vsadili na jistotu - nejen co se předlohy týče, ale i co do hereckého obsazení. V titulních rolích Edmonda Dantese a Mercedes uvidíme Gérarda Depardieua a Ornellu Mutiovou a jejich děti coby mladé snoubence Guillauma Depardieua a dceru Mutiové - Naike Rivelliovou. Jean Rochefort, Pierre Arditi, Michel Aumont, Jean-Claude Brialy a Christopher Thompson patří k francouzské herecké elitě. A jak se zdá, tvůrci vsadili správně. Nová filmová verze Hraběte Monte Christa slaví úspěchy po celé Evropě. Některé příběhy jsou zkrátka nesmrtelné, a tak máme potřebu je znovu a znovu vyprávět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (203)

golfista 

všechny recenze uživatele

Moje velmi oblíbená kniha v další verzi. ... Rozdělení na čtyři díly vůbec nevadilo, Monte Christo byl výborný (skvělý také Bertuccio !), styl se mi líbil. Ale ... moje nejoblíbenější část (věznice) tu byla odbyta za pár minut a u toho konce se zase obrátil A.D. v hrobě - on se ale u předešlých verzí už naobracel habakuk :) Celek velmi dobrý .... stále ovšem zůstává nejlepší Jean Marais. Potřeboval bych ho už ale osvěžit - vždyť to už je let ..... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné se stalo skutkem, na něčem se s Gloinovým synem přece jen shodnu:)) Narozdíl od předchozích je "Depardieuovské" zpracování Dumasova románu především výbornou studií pomsty, na jejímž zpracování se, pro potěchu divákova oka i ucha, věru nešetřilo. Depardieu u mě osobně aspiruje na nejlepšího Edmonda Dantese, a to na úkor Jeana Maraise... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tyhlety příběhy ze zašlých dob, kdy muži bývali nezlomní, láska bez předsudků a pomsta se řádně vychutnávala, jsou nedostatkovým zbožím. Pokud to ale někdo dokáže natočit tak, že vám nevadí ani televizní zpracování a máte bez debat jednu z nejlepších knih světové literatury, není co řešit. Nečetl jsem ji, ale můj otec, jenž je znalcem Dumasovým, mi osvětlil vše. Souhlasím s Gimlim. -BYLA TO KRÁSNÁ NOC. -KRÁSNÁ, ALE KRÁTKÁ. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Správná pomsta si žádá svůj čas a toho se Depardieuově Monte Christovi věnovalo dostatek. Přesto mě mrzí určitá "nezvrásněnost" celého příběhu, jehož vyprávění ani zdaleka negraduje tak často, kolik má příležitostí. Plyne to zřejmě z režisérovy nedůslednosti. Dá se to tušit už v úvodním díle. Edmond Dantes již mnoho let neviděl přátelskou tvář a abbé Faria ještě o trochu déle. Setkávají se. Mohou se poprvé dotknout jiného člověka po takové době. Nic z toho. Jakoby Dayan předem vzdal možnost se vcítit do lidí v této situaci. +++++ Mám však radost z relativně logického scénáře, který se poměrně věrně drží předlohy, ale dovolí si v závěru zásadně uhnout - SPOILER - odpuštění, které Monte Christovi umožní být opět Dantesem - KONEC SPOILERU. Někomu to může připadat jako svatokrádež, ale v dění jsem si podstatných děr nevšiml. Solidní práce, s dobře vybranými herci, jen ten hlavní... je takovej divnej. Ne že by Depardieu předváděl nějaký strašlivý výkon, ale uvěřit takovému zjevu s výraznou postavou i obličejem, že si lidé kolem něj nevšimnou, že Monte Christo, Buzzoni, Vilmor atd. je jeden a tentýž člověk, to chce hodně důvěřivého diváka. +++++ Bůhvíproč mám touhu zmínit ještě jednu nepodstatnou výtku. Seriál se jeví dosti výpravně, kostýmy, rekvizity, interiéry i exteriéry jsou až na určité výjimky velmi přesvědčivé (If), ale ta scéna na lodičce zmítané bouří... Ten bazén tam každý musí vidět. Na volném moři stojaté vlnění nevznikná, tam jsou vlny postupné. Silné ***. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Co herec, to mistr, v televizních podmínkách podpořeni královským dabingem v čele s Miroslavem Donutilem. Tenhle slavný příběh pomsty dozrává v seriálové koprodukci v mistrovské dílo, kde si Edmond Dantes může každého protivníka pořádně vychutnat a získat kromě pocitu satisfakce i lásku. Ve své době nedoceněné dílo, ke kterému se rád vracím. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Lenže ja som NIKDY nechcel byť Monte Christo, Bertuccio. Je to strašný, neľútostivý muž bez štipky citu. Ja som chcel byť len Edmond Dantes, ale oni mi to nedovolili. Tak som gróf Monte Christo. A dnes to bolo posledný raz, čo hovorím ´odpúšťam ti´.“ UŽ NIKDY NECHCEM VIDIEŤ ŽIADNEHO INÉHO GRÓFA MONTE CHRISTA, AKO TOHTO. Samozrejme to nesplním, človek je tvor zvedavý, ale aj keď je dosť trápne odsúdiť niečo predtým, než to uvidím, skutočne sa mi nechce veriť, že niekedy ešte môže vzniknúť lepšia adaptácia klasického románu Alexadra Dumasa. VYNIKAJÚCE spracovanie svojím spôsobom GENIÁLNEHO románu s tuctami dôležitých postáv a stovkami udalostí, zvratov a zdanlivo len vedľajších a pre dej nepodstatných zápletiek (v rafinovanom pláne pomsty však na všetkom záleží), od skvelých hercov cez dialógy, výpravu, postavy, proste ma to šialene bavilo a len sa EŠTE VIAC ukázalo, aká zúfalá je táto a táto adaptácia. Strhujúce spracovanie od prvej do poslednej minúty. Ešte dodám, že ma nadchlo aj to, že tvorcovia nezabudli na dve v románe kľúčové veci, na ktoré iní filmári často zabúdali, alebo sa na ne rovno vykašľali – Deus ex machina v podobe „orientálnej princeznej“ a verný Bertuccio v podaní talianskeho herca Sergioa Rubiniho, ktorý je grófovi vyrovnaným spoločníkom, často v ňom v poslednej chvíli upokojuje monštrum a nachádza znova človeka, ktorý sa môže ešte stále naučiť odpúšťať. "Vstaň! Nerád vidím ľudí na kolenách." ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Bez debat nejlepsi adapatace slavneho romanu. Konecne muzeme sledovat postup Cristovy pomsty a daleko vice chapeme jeho inteligenci. Depardieu si roli nejznamejsiho hrabete uzil po vsech strankach, ale nejen on se sve role zhostil s noblesou hodnou tohoto tematu. Nadherny film. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Rozměrný a druhý nejslavnější Dumasův román dostal prostor, jaký si zaslouží, otázka je, jak toho využil. Mutiová a Rochefort se pro své role nesporně hodí, větší problém jsem měla se svým jinak velkým - v každém smyslu toho slova - oblíbencem GD, ale i on se snaží ze všech sil a těch rozhodně není málo. Ocenila jsem i nápad nechat hrát mladé Dantese a Mercedes potomky hlavních představitelů, ale z toho pramení jeden z problémů díla - pasáž Dantesova návratu do Marseille, obvinění, zatčení, věznění a útěku je zkrouhnuta na pár minut, přitom se podle knihy odehrává v průběhu čtrnácti let. Zápletka Dantesova "zmrtvýchvstání" a pomsty je provedena důkladně, ale narušuje ji nepůvodní a naprosto zbytečná dějová linie s Dantesovou milenkou. Když už to vypadá slušně, přijde konec, který staví hlavní myšlenku knižní předlohy na hlavu, nebo ji spíše bez velkých cavyků vygumuje. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Alexandre Dumas (novela), Didier Decoin | Hudba: Bruno Coulais | Produkcia: Jean-Pierre Guerin | Distribúcia: TF1 || ()

sud 

všechny recenze uživatele

Až na pár kladů (výprava, Ornella Muti) nevydařená adaptace skvělého Dumasova románu. Gérard Depardieu je ten poslední, koho bych si dokázal představit coby Edmonda Dantese. 40%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Pár věcí mi ten dojem kazí. Depardieu asi tak třikrát přibral za pobyt ve vězení, jeho převleky se skládaly jen z paruky a nosu, což většinou znamenalo, že svůj už tak obří nos zvětšil do gigantických rozměrů (jak prozíravé) a byly chvíle, kdy mi víc než hraběte připomínal méďu pusíka. To by bylo k mínusům, jinak je všechno perfektní. Depardieu má čas od času šarm, to nepopírám. Všechny postavy jsou obsazeny skvěle (Muti, Rochefort, Arditi...) a hudba je jedním slovem velkolepá, hlavní opakující se hudební motiv má takovou dávku emocí a osudovosti, až to častokrát zarazí do židle. Jsou tam scény, u kterých se až tají dech a to nemluvím o dokonalé poslední části. Nádherné kostýmy, výprava a lokace. Samozřejmě moje nejoblíbenější postava je sluha Bertuccio. Nezlobila bych se, kdyby se aspoň jeden díl věnoval událostem před uvězněním, ty mají taky svou sílu, a kdyby se Depardieův syn podílel na hraní víc. Jinak ale jeden z mých nejoblíbenějších historických seriálů, ke kterému se ráda vracím. O mnoho lepší, než pozdější Bídníci. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ztvárnění legendy jménem Monte Cristo. Myslím, že v žádném jiném filmu Gerard tak neexceloval, jak v tomhle. Je dobře, že to má 4 díly, je tam hodně podstatných informací.. Na tohle nedám dopustit už od 9 let.. tak moc se mi to líbilo.. Update k 22. 11. 08: Po připomenutí všech 4 dílů na DVD (byť v TV kvalitě, jiná se nedá sehnat), skončilo toto dílo u mne v TOP 10 seriálů. Tohle je totiž velice silný příběh o zradě, odplatě, lásce, pravdě a spoustě dalších věcech. A když si k tomu připočteme vynikající práci s hudbou, excelentní výkony všech zúčastněních a vynikající dabing z dílny ČT, není nad čím váhat. Dumas by byl jistě nadšen. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúzsky spisovateľ Alexandre Dumas starší napísal v roku 1844 dobrodružný román "Gróf Monte Christo" (Le comte de Monte-Cristo). Tento strhujúci príbeh o spravodlivej pomste sa stal svetovým bestsellerom a literárnou klasikou. Uznávam, že je to skvelé čítanie. Bolo natočených viacero jeho filmových adaptácii. Jednou z tých hodne podarených je koprodukčná štvordielná televízna séria z roku 1998. Postavu Edmonda Dantesa v nej fenomenálnym spôsobom stvárnil herec Gérald Depardieu. **** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Oproti iným sfilmovaným predlohám, je príbeh tohto Monte Christa (z pohľadu pomsty) ďaleko sofistikovanejší. Štyri časti po 90 minút dali fakt zabrať, no prvá mi prišla ďaleko najlepšia. Každopádne, najlepšou variantov je v neustálom tempe sa odohrávajúci snímok v hlavnej úlohe s Richardom Chamberlainom. Toto miestami pôsobí ako "žuvačka", ktorá sa naťahuje viac, ako by bolo zapotreby. Nadpriemer to ale je, o tom potom. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Vyvedené dílko. Navazuje na slavnou historicko-populární sérii pana Depardieua a autora Dumase v hlavních rolích..! :-) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Tlustý vepř Žérár jako obvykle trapný až hrůza, veškerá jeho invence spočívá v tom, že si nasadil trapnou paručku, nějaký ten hadr a klaunský rypák. Všechny hvězdy jdou na účet krásné Ornelly a lásky k předloze ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Příliš zdlouhavé a příliš vysvětlující. Celý seriál zachraňuje skvělý Gérard Depardieu. Jeho životem strhaného Monte Crista mu lze snadno uvěřit. ()

Reklama

Reklama