Reklama

Reklama

Hrabě Monte Cristo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Christo (více)
Francie / Německo / Itálie, 1998, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Josée Dayan

Předloha:

Alexandre Dumas st. (kniha)

Scénář:

Didier Decoin

Kamera:

Willy Stassen

Hudba:

Bruno Coulais

Hrají:

Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi, Stanislas Merhar, Julie Depardieu, Florence Darel, Michel Aumont, Hélène Vincent (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

S velkými ambicemi sáhli znovu francouzští tvůrci po slavném románu Alexandra Dumase "Hrabě Monte Christo". Ve čtyřdílném filmu se soustředili především na pomstu Edmonda Dantese - jeho dokonalý, rafinovaný plán, jak po dvaceti letech zničit ty, kteří mu vzali nejlepší léta jeho života, svobodu, snoubenku, otce a čest. V nádherných kostýmech a dekoracích se vrátíme do Paříže roku 1838 a opět prožijeme krutý osud mladého marseillského kapitána a opět se budeme ptát po smyslu pomsty, která ničí nejen viníky... Producenti, scenárista Didier Decoin a režisérka Josée Dayanová vsadili na jistotu - nejen co se předlohy týče, ale i co do hereckého obsazení. V titulních rolích Edmonda Dantese a Mercedes uvidíme Gérarda Depardieua a Ornellu Mutiovou a jejich děti coby mladé snoubence Guillauma Depardieua a dceru Mutiové - Naike Rivelliovou. Jean Rochefort, Pierre Arditi, Michel Aumont, Jean-Claude Brialy a Christopher Thompson patří k francouzské herecké elitě. A jak se zdá, tvůrci vsadili správně. Nová filmová verze Hraběte Monte Christa slaví úspěchy po celé Evropě. Některé příběhy jsou zkrátka nesmrtelné, a tak máme potřebu je znovu a znovu vyprávět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (203)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Depardieua nemám zrovna moc v lásce, ale tahle adaptace je výborně zpracovaná a zahraná. Sice na Vás z ní občas čiší jistá unylost, ale tah na bránu a napětí, které od předlohy vytěžila, se vážně povedly natáhnout na skřipec. Pokud jste četli Hrabě Monte Christo a zajímá Vás, která z adaptací bude ta pravá, tak tato. 85% = 4/5 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúzsky spisovateľ Alexandre Dumas starší napísal v roku 1844 dobrodružný román "Gróf Monte Christo" (Le comte de Monte-Cristo). Tento strhujúci príbeh o spravodlivej pomste sa stal svetovým bestsellerom a literárnou klasikou. Uznávam, že je to skvelé čítanie. Bolo natočených viacero jeho filmových adaptácii. Jednou z tých hodne podarených je koprodukčná štvordielná televízna séria z roku 1998. Postavu Edmonda Dantesa v nej fenomenálnym spôsobom stvárnil herec Gérald Depardieu. **** ()

Reklama

Sochorisko 

všechny recenze uživatele

Toto dílo je dle vzoru A. Dumase nazýváno "seriálem" . Jsem trochu proti, vždyť Tolkienův Pán Prstenů také není seriál, když jsou 3 díly (ano, je sice pravda, že zde se jedná o díly čtyři a také to, že Pán Prstenů není román) . Nicméně, řekl bych velmi povedeně natočená série filmů, jak co se týče obsazení (ano, Depardieu nezklamal) tak co se týče zpracování dle knižní předlohy. Poměrně malé náklady a "levná" výprava sice občas způsobuje, že divák je takřka až maten obličejem Edmonda Dantese, poněvadž se přeci jeví úplně stejně, jako Hrabě the Monte Christo! Zábavné zápletky.. Díky moc, rozhodně shlédnu celou sérii ještě mnohokrát! ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Kvalitní ztvárnění celosvětového bestseleru. Filmy Francouzi prostě točit umí, to se musí nechat. Hlavní hrdinu, kterého ztvárnil Depardieu je zahrán skvěle, jak tento herec jenom umí. Ani záporné postavy nejsou o nich horší. Kamera tu přímo exceluje a špatná není ani hudba. Co mi ale vadí je ta televizní kvalita, která tomu podráží nohy. 4/5. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Správná pomsta si žádá svůj čas a toho se Depardieuově Monte Christovi věnovalo dostatek. Přesto mě mrzí určitá "nezvrásněnost" celého příběhu, jehož vyprávění ani zdaleka negraduje tak často, kolik má příležitostí. Plyne to zřejmě z režisérovy nedůslednosti. Dá se to tušit už v úvodním díle. Edmond Dantes již mnoho let neviděl přátelskou tvář a abbé Faria ještě o trochu déle. Setkávají se. Mohou se poprvé dotknout jiného člověka po takové době. Nic z toho. Jakoby Dayan předem vzdal možnost se vcítit do lidí v této situaci. +++++ Mám však radost z relativně logického scénáře, který se poměrně věrně drží předlohy, ale dovolí si v závěru zásadně uhnout - SPOILER - odpuštění, které Monte Christovi umožní být opět Dantesem - KONEC SPOILERU. Někomu to může připadat jako svatokrádež, ale v dění jsem si podstatných děr nevšiml. Solidní práce, s dobře vybranými herci, jen ten hlavní... je takovej divnej. Ne že by Depardieu předváděl nějaký strašlivý výkon, ale uvěřit takovému zjevu s výraznou postavou i obličejem, že si lidé kolem něj nevšimnou, že Monte Christo, Buzzoni, Vilmor atd. je jeden a tentýž člověk, to chce hodně důvěřivého diváka. +++++ Bůhvíproč mám touhu zmínit ještě jednu nepodstatnou výtku. Seriál se jeví dosti výpravně, kostýmy, rekvizity, interiéry i exteriéry jsou až na určité výjimky velmi přesvědčivé (If), ale ta scéna na lodičce zmítané bouří... Ten bazén tam každý musí vidět. Na volném moři stojaté vlnění nevznikná, tam jsou vlny postupné. Silné ***. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Gérard Depardieu si v této minisérii zahrál po boku svých dvou dětí Julie a Guillauma. (Salgafo)

Reklama

Reklama