Reklama

Reklama

Bídníci

(seriál)
  • Francie Les Misérables (více)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Osudy Jeana Valjeana patří mezi ty příběhy, které se nám nikdy neomrzí a které budeme vždy vděčně přijímat v nové a nové podobě. Bídníci patří mezi ty příběhy, které každá generace francouzských tvůrců pokládá za výzvu. Zatím poslední filmové zpracování vzniklo v koprodukci pěti států a najdeme pod ním podepsány tvůrce úspěšného přepisu Monte Christa: režisérku Josée Dayanovou, scenáristu Didiera Decoina a Gérarda Depardieua tedy 3D, jak toto úspěšné trio nazývá občas francouzský tisk. Pozornému divákovi neunikne, že se mnohé scény natáčely v Čechách a že se v epizodních rolích objeví i naši herci. Román Bídníci (Ubožáci) psal Victor Hugo po celá desetiletí a dokončil jej až v exilu. Příběh Jeana Valjeana, který uprchl z galejí, kam byl odsouzen za krádež chleba, koncipoval Hugo v pěti dílech. Žádný jeho román nedosáhl tak bouřlivého bezprostředního ohlasu jako právě Bídníci. Na jednotlivé svazky čekaly před jejich vydáním v Bruselu a v Paříži zástupci knihkupců a čtenářů snad ze všech čtoucích vrstev obyvatelstva. Jen v samotné Paříži jich bylo v několika dnech rozebráno na 48 000 výtisků a román byl okamžitě překládán do světových jazyků. Záhy se objevovaly i dramatizace a film počítá adaptace již na desítky. Muzikálové zpracování přitáhlo miliony diváků nejen v Evropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (125)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Depardieu byl vždycky můj oblíbenec, ale tady je naprasklým kolem v jinak spolehlivě jedoucím, i když nijak pozoruhodném žebřiňáku. Zato Malkovich s Clavierem si to frčí jedna radost. Celkový spíše průměrný dojem potvrzuje fakt, že ani dobří herci, ani věrnost předloze nemusejí nutně znamenat výhru. Je to sice nejslabší verze Bídníků, jakou jsem zatím viděla, ale pokud je opravdu nejhorší, tak jsou na tom milí Les Misérables ještě dobře. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Absolutně nejslabší verze Bídníků, co jsem viděl. Nečekal bych, že právě Francouzi si budou takhle kur..t národní klasiku. Suché dialogy, špatně napsané postavy, dost divný casting (zvlášť Marius vypadá jako příslušník rasové menšiny), nijaká režie. Gabin s Chanoisem se obrací v hrobě, nemluvě o Hugovi. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Slušné herecké výkony. Schválně používám to slovo slušné, neboť o všech hercích se nedná říct, že by ze sebe vydávali maximum. Poslední díly jsou sice slabší, než-li první, ale tak už to u sérií podobného tybu bývá. * * * + ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající John Malkovich. Jinak Gérard Depardieu je ten poslední, koho bych si dokázal představit coby Jeana Valjeana. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tři mi přijdou moc, ale dvě nemůžu dát už jen kvůli úžasné Charlotte Gainsbourg. Takže... První přehmat - Depardieu. Jestli dokázal jakž takž stvárnit Monte Crista (zřejmě protože se většinu času objevoval v krajkových kostýmech nebo pláštích, což mu dodávalo potřebný šarm), tak Jean Valjean v jeho podání připomíná spíš břichatýho hospodskýho. Opět vidím jako chybu, že jeho syn si odehrál asi tak pět sekund na začátku, místo aby to vzal celé. Věřím tomu, že by to uhrál a koukat na Depardieua v každé minisérii jak hraje snad úplně každou historickou postavu je už značně unavující. Dál tu máme Malkoviche, který nepopiratelně hraje dobře, ale jakýkoliv jeho výkon je pohřben přihřátým dabingem Vašuta, u nějž každá věta zní tak teple, jako by Malkovich měl s každým postranní úmysly. Takže zbývá Clavier, který vyžral vděčně zápornou roli, pěkně si jí užil a mě přesvědčil, že Napoleon nebyla výjimka. Abych nezapomněla, Máriův fanatický výraz působí značně děsivě a úchylně. Ale dívat se na to dá a párkrát to i docela zaujme. Vyrovnat se Monte Cristovi se ale nepovedlo ani náhodou. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Dobré chvilky, ale strašlivé čtvrthodinky. U prvního dílu jsem byla poměrně nadšená, leč kvalita zemřela zároveň s Fantinou. Od druhého dílu to od úvodních titulků jelo s kvalitou dolů jak namydlenej blesk. Natáčelo se to u nás, potěšilo pár českých tváří. Ve čtvrtém dílu je několik ojedinělých dojemných okamžiků, které v mých očích převálcovala Valjeanova věta: "Miluji Cosettu, ale ne jako otec." Hugo by se asi velmi divil. Asi by svůj popel nasypal Mariovi do kafe za to, co tam předvedl. Druhá hvězda je za to, že jsem tehdy odolala a místo účasti v komparzu šla na zkoušku. Jsem hrdá a šťastná, že jsem se na tom nepodílela. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúzsky spisovateľ Victor Hugo napísal v roku 1865 román "Bedári" (Les Misérables). Tento strhujúci príbeh o bývalom galejníkovi Jeanovii Valjeanovi, ktorý sa chce očistiť od svojej minulosti sa stal svetovým bestsellerom a uznávanou literárnou klasikou. Je to skvelé, pútavé čítanie. Bolo natočených aj viacero filmových adaptácii. Jednou z tých dosť podarených je koprodukčná štvordielná televízna séria z roku 2000. Postavu Jeana Valjeana v nej stvárnil herec Gérald Depardieu. *** ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Věrohodné působivé kulisy a kostýmy jsou asi největším plus této minisérie. Přes svou délku nenudí a Depardieu dokazuje, že patří mez nejlepší francouzské herce. Malkovichova postava je tu pak dostatečně zlá a odporná, takže i on po herecké stránce v této adaptaci exceluje. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Výborná minisérie s dvojím hereckým obsazením Gérard Depardieu a John Malkovich. Tato minisérie má určité nedostatky, ale o nic velkého se zásadně nejedná. Geniální příběh to má, hluchých míst to málo. Třeba bych to trochu ubral tak na 3 díly, ne na 4. Ale to je detail. Celkově hodnotím na zasloužených 88% = **** ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Javertova celoživotní posedlost uprchlým zlodějem jednoho chleba a dvou franků je ještě komičtější než posedlost inspektora Mourka Fešákem Hubertem. Ale když si to postavíš tak, že každý Valjean musí mít svého Javerta a každý přečin svou fúrii, už to tak komicky nevypadá. Nicméně toto zpracování (jehož druhý díl hodnotím a o ostatní nemám zájem) není nijak dobré a navíc zde dosti toporný Valjean vypadá úplně stejně jako asi úplně všechny historické postavy, o nichž Francouzi za posledních nejmíň 30 let něco natočili. Coseta pěkná. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Už asi podesáté zpracované to samé téma. Prostě klasika. Tentokrát s Gérardem Depardieu, Christian Clavier a Johnem Malkovichem. ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Tahle verze Bídníků mi nepřipadá tak bídná, jak se jeví některým zdejším uživatelům. Tihle filmový bídníci mají pestřejší život než obyčejní boháči. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na téhle verzi je nejlepší určitě Malkovichův Javert, ale Valjean v podání G. Depardieua mne nijak nenadchl, jakkoliv mám tohoto herce rád. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Tato tématika mě moc nezajímá, ale když jsem náhodou jednou pustil televizi a viděl jsem Gérarda Depardieu, tak jsem si řekl, co to k sakru je? To neznám. A tak jsem to dokoukal a byl jsem opravdu mile překvapený. Jestli se nepletu, tak to je rozdělený na 6 dílů a musím bohužel konstatovat, že ke konci už to nemělo takový účinek na mě, ale i tak to na ty 4 hvězdičky vidím. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jedna z top adaptácií, ak vôbec nie najlepšia. Gepardieu, Clavier, Malkovich, ďalej ani nemusíme pokračovať. Všetci traja svojím postavám akoby vyskočili z románu. Od začiatku do konca krásna podívaná, toto je príklad, keď film takmer dosiahne úroveň knihy. ()

Reklama

Reklama