Reklama

Reklama

Bídníci

(seriál)
  • Francie Les Misérables (více)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Osudy Jeana Valjeana patří mezi ty příběhy, které se nám nikdy neomrzí a které budeme vždy vděčně přijímat v nové a nové podobě. Bídníci patří mezi ty příběhy, které každá generace francouzských tvůrců pokládá za výzvu. Zatím poslední filmové zpracování vzniklo v koprodukci pěti států a najdeme pod ním podepsány tvůrce úspěšného přepisu Monte Christa: režisérku Josée Dayanovou, scenáristu Didiera Decoina a Gérarda Depardieua tedy 3D, jak toto úspěšné trio nazývá občas francouzský tisk. Pozornému divákovi neunikne, že se mnohé scény natáčely v Čechách a že se v epizodních rolích objeví i naši herci. Román Bídníci (Ubožáci) psal Victor Hugo po celá desetiletí a dokončil jej až v exilu. Příběh Jeana Valjeana, který uprchl z galejí, kam byl odsouzen za krádež chleba, koncipoval Hugo v pěti dílech. Žádný jeho román nedosáhl tak bouřlivého bezprostředního ohlasu jako právě Bídníci. Na jednotlivé svazky čekaly před jejich vydáním v Bruselu a v Paříži zástupci knihkupců a čtenářů snad ze všech čtoucích vrstev obyvatelstva. Jen v samotné Paříži jich bylo v několika dnech rozebráno na 48 000 výtisků a román byl okamžitě překládán do světových jazyků. Záhy se objevovaly i dramatizace a film počítá adaptace již na desítky. Muzikálové zpracování přitáhlo miliony diváků nejen v Evropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (125)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Depardieu byl vždycky můj oblíbenec, ale tady je naprasklým kolem v jinak spolehlivě jedoucím, i když nijak pozoruhodném žebřiňáku. Zato Malkovich s Clavierem si to frčí jedna radost. Celkový spíše průměrný dojem potvrzuje fakt, že ani dobří herci, ani věrnost předloze nemusejí nutně znamenat výhru. Je to sice nejslabší verze Bídníků, jakou jsem zatím viděla, ale pokud je opravdu nejhorší, tak jsou na tom milí Les Misérables ještě dobře. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Výborná minisérie s dvojím hereckým obsazením Gérard Depardieu a John Malkovich. Tato minisérie má určité nedostatky, ale o nic velkého se zásadně nejedná. Geniální příběh to má, hluchých míst to málo. Třeba bych to trochu ubral tak na 3 díly, ne na 4. Ale to je detail. Celkově hodnotím na zasloužených 88% = **** ()

Reklama

Death 

všechny recenze uživatele

Po zdarenem Monte Christovi se i tato televizni adaptace Bidniku docela povedla. Nemuzu moc srovnavat s predchozimi pociny, jelikoz sem videl jen americke zpracovani, ktere bylo sice docela dobre(hlavne zaver), ale vyrazne chudsi po obsahove strance. Tato verze se mnohem vice drzela knihy. Jedine co mi trochu vadilo byl vzhled mozna az prilis tlusteho galejnika Valjeana(asi ho na galejich krmili:)-v tomto smeru se mi vice libil Liam Neson). Depardieu ovsem opet zabodoval po herecke strance stejne jako John Malkovich. Ani technicka stranka filmu nebyla nejhorsi, i kdyz nektere akcni sceny evidentne nebyly zrovna rezisercinym salkem kavy (nastesti jich nebylo mnoho). Nezbyva nez prat francouzum co nejvice podobne zdarilych adaptaci literarnich klasik. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Absolutně nejslabší verze Bídníků, co jsem viděl. Nečekal bych, že právě Francouzi si budou takhle kur..t národní klasiku. Suché dialogy, špatně napsané postavy, dost divný casting (zvlášť Marius vypadá jako příslušník rasové menšiny), nijaká režie. Gabin s Chanoisem se obrací v hrobě, nemluvě o Hugovi. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bídníci jsou jedním z nejpřitažlivějších příběhů, tedy alespoň pro mě osobně, co znám. Miluju například i českou muzikálovou verzi. Každopádně tohle je velmi slabá verze. První, co na čtyřdílné minisérii rozhodně zaujme je temnost. Vše se odehrává v šedivém hávu, kdy filmaři nejspíš chtěli ještě více zdůraznit děsivost doby. Špína, bída a hlad, to byla tehdejší Paříž, tedy žádné romantické ideály. Gérard Depardier, Christian Clavier a John Malkovich jsou velmi kvalitní herci, ale za mě chyběla větší dramatičnost a propracovanost charakterů. S lepší kamerou, zabírající detaily, s hodnotnějšími dialogy, by tato verze Bídníků získala napětí, které též velmi chybí. Napětí, kdy pohledy říkají víc než mluvené slovo. Verzi z roku padesát osm s Jeanem Gabinem, i když už je to hodně dlouho, co jsem ji viděl, je rozhodně výše. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Praze, nebo také v Plasích na Plzeňsku. Svatba Cosetty (Virginie Ledoyen) a Maria (Enrico Lo Verso) byla natočena na Malostranském náměstí před kostelem sv. Mikuláše. (Lynette)
  • K natáčení interiérů věznice se filmaři vydali do bývalého barokního vězení v Kutné Hoře, které bylo od roku 1945 opuštěno. Vězení však již prošlo úpravou a dnes je v něm Okresní soud. Díky citlivé rekonstrukci zůstaly v objektu zachovány všechny artefakty upomínající na původní účel budovy. (sator)
  • Jan Kuželka ve filmu ztvárnil majitele kavárny, ve které začala Velká francouzská revoluce a měl mít dialogy s Johnem Malkovichem (Javert) ve francouzštině, kterých se vzhledem ke své neznalosti cizích jazyků velmi obával. Kvůli tomu, že odbory v jednu chvíli vyhlásily za pět minut konec natáčení, o ně však zásahem Josée Dayan ke své radosti přišel. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama