Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromé očko Jake Gittes se vrací v pokračování slavného filmu Romana Polanského Čínská čtvrť... Druhá světová válka skončila a v roce 1948 už v Los Angeles opět mnozí lidé překypují optimismem a rychle vydělanými penězi. Soukromý detektiv Jake Gittes právě vyšetřuje na prvý pohled zdánlivě nudný, všední případ sňatkového podvodníka Jakea Bermana. Nechává se přitom vést starým kriminalistickým pravidlem, že při pátrání po penězích se v devíti případech z deseti dostane k pravdě. Tedy k cíli svého pátrání. Z běžné „záležitosti“ se však najednou vyklube vražda, která má souvislost jak s podezřelým vlastníkem nafty, tak s Jakeovou vlastní minulostí... Hlavní roli v kriminálním příběhu, volně navazujícím na slavný film noir Romana Polanského Čínská čtvrť, znovu vytvořil proslulý hollywoodský herec Jack Nicholson. Ten se přitom tentokrát představil také jako režisér, filmovou kameru vedl slavný kameraman maďarského původu Vilmos Zsigmond. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Gemini 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech vzniklo několik výborných retro detektivek (na trůnu jasně sedí L. A. Confidential) - Nicholsonův pokus navázat na legendární Chinatown mezi ně ale nepatří. Neptejte se mě, co přesně se zvrtlo, já jenom vím, že 130 minut natočených v sedmdesátých letech mi přišlo podstatně kratších než 138 minut z roku devadesátého. Potlesk za angažování Meg Tilly, i když její podoba s Faye Dunaway je krapet dvojsečnou zbraní, a mám z toho pocit, že jde o věc, která by výborně fungovala na papíře, ale kterou obrazové médium nevyhnutelně znehodnotilo. Ono vlastně vůbec z celého tohohle Nicholsona jedoucího na dvou jacích mám - kromě výborného Harveyho Keitela - neodbytný pocit něčeho tu nepatřičného, tu nedotaženého, tu s dalšími věcmi ne úplně dobře sesazeného. Zkrátka a dobře narozdíl od "prvního dílu" mě pokračování svým obsahem nijak nezasáhlo, a na kochání se výpravou a kostýmy je zase málo "vizualistické". Výsledek je 60% za to dobře předvedené řemeslo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hodně volné pokračování exceletní Čínské čtvrti. Popravdě řečeno, nezavrhoval bych tenhle film nějak výrazněji. Sice svému "předchůdci" nesahá ani po pás, ale přesto jde o docela solidní detektivku s možná trochu kostrbatější zápletkou, ale jinak poměrně slušně vybudovanou atmosférou. Jack Nicholson je stále stejně charismatický, Harvey Keitel je velmi dobrý coby padouch, ale očekávání přesto bylo větší, než to, co nabízí finální výsledek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Naprosto jsem nepochopil o co tam šlo. Jeden z nejnudnějších filmů, co jsem kdy viděl. I ten Nicholson mi tam přišel takovej divnej. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chlapov ako on nezatýkajú. Pomenovávajú po nich ulice.“ Čínska štvrť 2. Už prvý diel ma prekvapivo (mám rád Polańského, Nicholsona a záletné súkromné očká) nebavil a druhý, ktorý už si starý vlk Jack zrežíroval sám, bol na tom EŠTE HORŠIE. Podarené suché dialógy a monológy pobavia, len sa nad nimi nesmiete zamýšľať. „Chlapovi, čo nič nestratil, sa nedá veriť“. Hm. No, to síce znie bohovsky, ale keď sa nad tým zamyslíte, uvedomíte si, že na svete asi neexistuje chlap, ktorý nič nestratil – a mnohým sa napriek tomu nedá veriť. Celý film je podobný: je to dobré, ale trocha na efekt a netreba nad tým zbytočne uvažovať. Nicholson famózny (plus výbuch prekvapil) a pritiahol si sem kamarátom, ako Harvey Keitel alebo Richard Farnsworth, ale minimálne o polhodinu by som ho skrátil a ako minule, i teraz sa mi zdá, že scenár je zbytočne „prekvapivý“; neviem si dosť dobre predstaviť, že by som mal DVOCH JAKEOV chuťpozerať aj na druhý raz, keď už by som vedel čo a ako. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pokračování Čínské čtvrti je slabší už prostě proto, že je na ni vázáno a neustále na ni odkazuje. Jinak jde o vysoce stylovou (krásná Zsigmondova kamera) a atmosférickou záležitost s tradičně parádním Nicholsonem a Keitelem. Částečná zdlouhavost a absence výraznějšího hudebního doprovodu (kde je Goldsmith, když ho nejvíc potřebujete?) se dá přežít. 70% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nepozerá sa nato zle, samotný príbeh vyslovene špatný nie je, no na prvú časť sa toto "voľné" pokračovanie noir kriminálky nijak nechytá. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Na jednu z najznámejších noirových detektívok China Town (1974) Romana Polanského, sa rozhodol na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia režisérsky nadviazať Jack Nicholson. Spolu s ním sa tak na scénu povojnového Los Angeles vracia súkromné očko Jake Gittes, ktorý má za úlohu vyšetriť na prvý pohľad triviálne podozrenie z nevery. Až mi je divné, že po tak známej (a ku podivu mnohými aj obľúbenej) Čínskej štvrti, túto snímku videlo a hodnotilo tak málo ľudí, kedže je to vlastne aj jej akoby voľné pokračovanie. Musím napísať že je to o kus lepšie, ale i tak som to ohodnotil rovnako ako jeho predchodcu. Ja tomu proste neviem prísť na chuť a to som veľkým milovníkom noir filmov. Musíte posúdiť sami, lebo ja to po žiadnej stránke proste nemôžem odporučiť. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson, je teda pašák herec, tento jeho posledný a najveľkorysejší režijný príspevok a zrejme jeho najväčší finančný prepadák, tak akosi nerobí pánu dobré meno. Je na kino príliš TV, aj keď sa nedá uprieť jeho určitá technická dokonalosť. Možno sa opäť k jeho postave J.J. "Jake" Gittesa, prišlo asi o čosi neskôr, ako malo. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Čínskou čtvrť jsem viděl před hodně dlouhou dobou, takže jsem nemohl tento sequel moc porovnávat a to bylo asi dobře. Celkově mi to sedlo, herci, atmosféra, příběh, prostě všechno. Jedině to snad mohlo být o trochu kratší. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Dosť zamotaný príbeh s množstvom mien, v ktorých sa môže divák stratiť. Občas nuda, nuda, šeď, šeď. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to bylo více než slušné, Nicholson je zdatný režisér, Towne dostatečně zkušený scénárista, no a Harvey Keitela si musel Jack vybrat po zkušenostech s Hranicí, M.Stowe na sebe upozornila v Pomstě a Meg Tilly momentálně byla na moment v kursu díky Valmontovi. Jednoznačně áčkový film, který měl jen tu smůlu, že neměl šanci překonat originál. Jack to ale netočil, aby na něm parazitoval, ale prostě proto, že si chtěl postavu Jacka Gittese ještě jednou zahrát, na tom nevidím nic špatnýho. Trochu škoda, že se Nicholson už k režii nedostal. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Jake Gittes je bez debaty zaujímavou osobou, ale každý sequel Čínskej štvrti (dokonca s odstupom 16tich rokov) proste musí očakávať, že bude k nej prirovnávaný. Ešteže som nemal vyššie očakávania, pretože to, čo sa dá vychutnávať a objavovať v Polanskeho klasike, tu je prd. Nicholson rozpráva "intelektuálne domotanú zápletku" čo je asi jediné spoločné so slávnym predchodcom, lenže zato úplne bez života, bez tajomstiev a bez chuti... ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Ikdyž to neni úplná nuda, celý film jsem byl dost mimo..hafo postav a zbytečných informací dělá z tohohle filmu neskutečnej guláš! ()

Související novinky

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Nicholson chce svou trilogii

Nicholson chce svou trilogii

10.11.2007

Jacka Nicholsona už očividně štvalo dívat se na ostatní herecké kmety (Slye, Bruce, Harrisona...), jak žnou úspěchy s návraty ke svým klasickým hrdinům, a řekl si, že chce taky pokračování některého… (více)

Reklama

Reklama