Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protagonistom je Bill (Jeremy Theobald). Bill je nezamestnaný ctižiadostivý spisovateľ, ktorý žije samotársky a nudný život v Londýne. Billa veľmi fascinujú ľudia s nádejou, že nájde nejaké podklady, o ktorých by mohol písať. Z davu ľudí si teda začne náhodne vyberať jednotlivých ľudí a sleduje ich. Stanoví si pravidlá, aby sa vyhol problémom a aby jeho sledovanie bolo vždy náhodné. Ale čoskoro poruší jedno z pravidiel a sleduje niekoho viac krát, než len raz. Osoba, ktorú často sleduje je Cobb (Alex Haw). Cobb ako sebaistý a inteligentný zlodej prichytí Billa pri sledovaní. Ale kto koho vlastne sledoval? (genetique)

(více)

Recenze (501)

Nassau 

všechny recenze uživatele

When I started to follow people, specific people, when I selected a person to follow, that's when the trouble started. (8/10) ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelné, ale tento film se mi líbil ještě více než Nolanovo pozdější "dítko" Memento, kterému se Following podobá hlavně originálním sestříháním. Ve filmu jsou 3 časové linie; zpočátku možná působí jednotlivé momenty nesrozumitelně, ale postupně je vše perfektně vysvětleno. Obrovské množství nečekaných zvratů a hlavně těch úžasných závěrečných 5 minut ve mě zanechá dojem na hodně dlouho. Following byl poslední film, který jsem od Christophera Nolana neviděl a tak teď když už ho mám za sebou mohu s klidem prohlásit, že dosud nenatočil špatný film. Prvotina jako hrom! 5* ()

cold 

všechny recenze uživatele

Neznám slabý film od tohoto mistra zápletky, děje a rozuzlení. Připrava na sqvělé Memento není ani tak příprava, ale samostatné drama, kterému nic nechybí. Příběh "sledovače" lidí je natočený s lehkostí a umem, který přímo skače z plátna (obrazovky či monitoru). ------ Neookoukané tváře a roztřesená kamera dodává důležitou autentičnost, a proto mě ......., hi??? ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Moc povedený "prequel" k Mementu a povinnost pro všechny fanoušky C. Nolana. Stopáž je úměrná, atmosféra tíživá, napjatá až mysteriózní, o precizním střihu se netřeba zmiňovat. ()

Mazlik4 

všechny recenze uživatele

Černo-bílé zpracování? Někomu se na to kouká dobře, jinému špatně, další v tom (marně) hledají umělecký záměr ... Skutečným důvodem proč filmaři i na prahu 21. století volí retro zpracování, jsou finance! ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Fantastické, grandiózne, bez jedinej chybičky. Majster Nolan sa pozná aj v ranom režisérskom veku. Takisto, netreba zabúdať na vynikajúce herecké výkony dvoch hlavných predstaviteľov. ()

eccola 

všechny recenze uživatele

Nolan je mistr atmosféry. Ještě teď mi v hlavě běží, jestli se ten pravý trik dal v té záplavě lží nějak předvídat. Silný film. ()

Prcek54 

všechny recenze uživatele

Fantastické prolínání tří časových linek které v závěru zapadnou do jednoho příběhu. Nolan už ve svém debutu dokázal zaujmout především puzzle film stylem, který dopracoval k dokonalosti v Mementu. Nicméně nejen to jsou klady snímku. Velice chytrý scénář, který si hraje s nic netušícím divákem nebo parádní stylizace celého díla, jsou neméně kladnými body Sledování. Finální výsledek v černobíle a lehké nostalgické připomenutí noir filmů pro mě bylo jako třešnička na dortu. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Týmto som skouknul posledný Nolanov film, ktorý mi ešte chýbal a môžem povedať že ten Nolan je zviera, kde na tie nápady stále chodí. Čo film, to zážitok, až sa trochu bojím ako dopadne jeho ďalší film Dankirk, keďže podľa žánru to asi nebude môj šálok kapučína, ale verím že Nolan to moc nepokašle. Aj nápad v tomto filme je super - hlavný hrdina, momentálne nezamestnaný, si kráti čas tým že sleduje neznámych ľudí, čo robia, kam chodia, kde pracujú, vstupuje neznámym ľuďom do života. Samozrejme nebol by to Nolan, keby nevystrúhal na nás nejakú pointu a keby všetko vo filme nezačalo dávať postupne zmysel. Čierno-biele prevedenie sa tu celkom hodí. Keď si predstavím že toto bola jeho režisérska prvotina, klobúk dole pán režisér. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Everyone has a box. You take it away... to show them what they had. Už jsem asi starý, když Christophera Nolana vydávají v The Criterion Collection. Debut a už je to všechno tam: To dobré, to špatné, vše. Před dvaceti lety bylo vše jako dnes, snad kromě absence burácení z pera Hanse Zimmera. Nolan již Following konstruoval jako dokonalý trik, the prestige. Nechá vás pozorovat, zašmodrchá hlavu nechronologickým vyprávěním a posléze ohromí. Je to něco víc než mindfuck? Kolik úrovní má tenhle sen? K hodnocení Nolanových filmů postačí váš názor na iluzionisty. Baviči, umělci nebo šarlatáni? ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"Everyone has a box." V jednoduchosti je krása. Můj oblíbený výrok, který sice občas popřu svou občasnou zálibou v pompéznosti, to ale nic nemění na tom, že se v tomto na pohled prostém snímku plně projevil Nolanův talent nejen jako režiséra, a také to, proč patří mezi největší žijící filmaře. Vytvořit s minimálním rozpočtem, a v podstatě jen ve volných chvílích, něco tak kvalitního a působivého, že to obstojí proti mnoha a mnoha filmům s milionovými rozpočty, je obdivuhodné. Velmi zajímavě podaný a skvěle promyšlený příběh, který je sice v podstatě (jak už bylo mnou trochu předesláno první větou) velmi jednoduchý, ale je mu to jen ku prospěchu. Nelineární vyprávění funguje výborně, atmosféra je velmi dobrá (na čemž má velkou zásluhu minimalistický hudební doprovod a černobílá, opravdu velmi "noirová" kamera), herecké výkony stejně tak, napětí výtečně eskaluje až k silné pointě... skutečně skvostný dlouhometrážní režisérský debut (pro mne překonává i ten o dost dražší Tarantinův, který jsem také nedávno viděl). ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan je zkrátka kvalitní značka. Co k tomu více dodat...skromný černobílý thriller nabízí pohled do života osamělého slídila, který se nešťastně zaplete do špinavé hry. Znamenitý debut. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

V prostém zážitku z filmu jako celku prozatím nejlepší Nolan. Decentně natočené, výborně zahrané (až na pár okamžiků), proložené nezaměnitelnou hudbou Davida Julyana, který mi některými táhlými pasážemi začíná lehce připomínat Angela Badalamentiho. K tomu všemu tradičně "Nolanovský" scénář, ve kterém se míchate od počátečního střetu Billa s Cobbem, až po několikrát převrácený konec. ()

David661 

všechny recenze uživatele

Film, který vytvořil Nolan "na koleně", prakticky bez ničeho, jen s tužkou v ruce a s herci, "které pozbíral někde na ulici (pokud mi rozumíte)", ale i přesto má film velice nápaditý a chytlavý scénář, slušné herecké výkony a sanozřejmě skvělou režii (musím vyzdvihnout nápaditou kameru). Shlédnutím tohoto filmu jsem zakončil putování po Nolanovských filmech, viděl jsem již všechny Nolanovi filmy a ani u jednoho jsem nebyl sklamaný. ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Ako spáchať dokonalý zločin? Following nie je nijako prevratný film, áno je skvelý, zápletka, dejové zvraty a samotné vyvrcholenie sú slovo wow vyvolávajúce, čierno-biela atmosféra Londýna dotvorené hudbou, ktorá nijako nenarúša dej, ale čo je najdôležitejšie je fakt, že toto je vôbec niekoho prvý celovečerný film. Zvyčajne takéto počiny vznikajú, keď si režisér prejde svojim priemerom. Klobúk dole pred Nolanom. Natočiť eye candy Batmana za milióny je jedna vec, ale využiť skvelý nápad takmer zadarmo, to chce veľký talent. ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

Finální důkaz, že Nolan má opravdu jen jedno jediné hlavní téma, o kterém točí stále dokola další a další filmy. Je to pokaždé z trochu jiného úhlu, ale jádro je vždy totožné. A zdá se, že tímhle snímkem to všechno začalo. Podívejte se na Memento, Inception a Temného Rytíře, pak zkoukněte tenhle film a budete se jen smát všem těm odkazům na Nolanovi budoucí díla. Od symbolů jako je logo Batmana na dveřích bytu, přes jméno jedné z postav (Cobb), až po závěrečnou pointu samotného Following, která se při znalosti ostatních Nolanových filmů, nedala nepředvídat. Úžasný retrospektivní pohled do budoucnosti a hlavy největšího filmového vizionáře Hollywoodu. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Vykonstruované a nereálné. Nicméně filmařsky zvládnuté a má to svůj styl. něco jako ranný Jarmusch. Téma je taky docela dobré. Nicméně celá konstrukce je vachrlatá jak domeček z karet. Nicméně je to pořád mnohem lepší než Nolenovy Batman sračky. ()

Reklama

Reklama