Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protagonistom je Bill (Jeremy Theobald). Bill je nezamestnaný ctižiadostivý spisovateľ, ktorý žije samotársky a nudný život v Londýne. Billa veľmi fascinujú ľudia s nádejou, že nájde nejaké podklady, o ktorých by mohol písať. Z davu ľudí si teda začne náhodne vyberať jednotlivých ľudí a sleduje ich. Stanoví si pravidlá, aby sa vyhol problémom a aby jeho sledovanie bolo vždy náhodné. Ale čoskoro poruší jedno z pravidiel a sleduje niekoho viac krát, než len raz. Osoba, ktorú často sleduje je Cobb (Alex Haw). Cobb ako sebaistý a inteligentný zlodej prichytí Billa pri sledovaní. Ale kto koho vlastne sledoval? (genetique)

(více)

Recenze (502)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mrzí mě, že jsme mu tam dali ty kalhotky. Teď mu dá sodu. Přitom bokovku má ona." Sledovat někoho, jak někoho sleduje, není moje oblíbená zábava. Navštěvovat cizí byty za účelem narušení soukromí rovněž není můj koníček. Tady je to aspoň zajímavý v tom, že se prolínají časy a motivace, ale já jsem nějak postrádal tempo a emoce. Moc mě to zkrátka nebavilo, tak se odborně rozepíšu o technický stránce filmu. Ten nabízí dvě jedinečný barvy - černou a bílou. Jenže mě to stejně připadalo šedý. Kdybych se líp učil, tak bych to určitě ocenil víc. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pro Nolanovo pohrávání si se strukturou vyprávění mám zkrátka slabost. Following je film mazaný a atmosferický skoro stejně jako Memento. 90% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Krásný debut jednoho z předních režisérů dnešní doby, za neuvěřitelných 6000$ dokázal Nolan natočit ucelený film, který oslní nejen svým chytrým scénářem, šokujícími zvraty a závěrečnou pointou, ale i nečekaně slušnou prací s neznýmými herci. Černobílá kamera snímající vše poměrně zblízka centruje divácký zájem na ústřední dvě postavy, jež jsou oba veskrze zajímavé (a jak už bylo řečeno i slušně zahrané) charaktery, které se spolu se svižnou režií a rozumnou stopáží postarají o kvalitní a záživnou podívanou bez hluchých míst. Po Nolanově temné, krátkometrážní prvotině Doodlebug bych však čekal mnohem atmosferičtější hudbu. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo v barvě a Nolan si s tím vyhrál jen o maličko víc, nebál bych se dát plný počet. Takhle je to jen velmi chytrá hodinová kriminálka. 80% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Čím si kdo zachází... Brilantní šaráda! Úžasná kamera a vůbec styl a stavba obyčejné >pulpové< historky pro trio protagonistů a něco málo přes hodinu času... Nejlepší možná klišé ze všech možných starých škol v postmoderním kabátku. A vůbec nevadí, že je to pepito celé od černobílé krve... Pět hvězdiček s hvězdičkou! - - - P.S. Nu ano. "Každý má svoji krabici..." . . . Tak ještě že nejdůležitější nakonec je to, >co v ní kdo< má, že... Nolan NA TO prostě MÁ! . . . (Poprvé viděno 10.1.2010 na >mysteriozním prostoru< s orig. zvukem a č. titulky, hodnocení 699., komentář zde jako lehce užaslý mnohý - 11.1.2010) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ani pořádně nevím, proč jsem si Nolanův celovečerní (no dobře, tak cca hodinový) debut nechal tak dlouho unikat. Snad proto, že jsem se obával zklamání při té reputaci, kterou si u mě režisér díky sledování jeho předchozích (vlastně následujících) 9 filmů vybudoval. Ale obavy byly zbytečné. I podesáté cítím spokojenost. Na debut je to vážně podařené. Až překvapivě. A poměrně suverénně vedené. Sledování je dostatečně tajemné, napínavé, zneklidňující. Díky tomu vyšel i risk v podobě sázky na nepříliš sympatického hlavního hrdinu (navíc hraného neznámým hercem). Ale divák v něm cítí něco vzdáleně povědomého/příbuzného. I proto mu fandí, aby nebyl chycen, i přes jeho úchylku (či možná spíš závislost). Ta se začne stávat stále silnější. Adrenalinem, drogou bez které nemůže (a ani nechce) být. Billova ctižádost se však potkává s naivitou…Konec je solidní, Nolan to vymyslel chytře, ale zase ne tak, aby se divák cítil jako blbec. I vystavení příběhu se scénami na přeskáčku bylo fajn. Celkově hodnotím silnými 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"You take it away, and show them what they had." Může mít zlodějina něco jako vyšší smysl? Nolanův scenáristicky propracovaný neo-noir, který se odehrává ve třech časových vrstvách (s orientací vám pomůže účes „mladého muže“ či stav jeho obličeje). Povědomí narušené časové posloupnosti nutí diváka zvažovat, co která scéna v danou chvíli znamená či na základě nových znalostí přehodnotit význam těch předcházejících a vlastně ho tím staví do pozice přímého svědka autorových Počátků „úchylných“ sklonů k nelinearitě vyprávění. Na to, že to bylo točeno doslova po sobotách, na první dobrou a rozpočet by stěží vystačil na pondělní snídani štábu posledního Batmana, klobouk dolů. Když jsme u toho Temného rytíře, symbol na dveřích hlavního hrdiny bylo stejné znamení, jaké kdysi zažíval na své farmě uprostřed kukuřičných polí pastor Mel Gibson.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Woooooow. Jeden z nejchytřejších a nejlépe natočených filmů, co jsem viděl. Nolan nepotřebuje známé ksichty, peníze, ani velký štáb. Stačí mu kamera, vypilovaný scénář a vlastní hlava, která ani na vteřinu neselhává. Imho nejlepší Nolanův film... počítaje Temného rytíře. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Nolanova výborná práce s postavami, dialogy a časem dělá z Following rafinovanou podívanou, jenž vás už od počátku nutí zajímat se, co bude následovat, ale vzhledem k hutnosti právě probíhajícího vám nedává možnost o dalším vývoji přemýšlet a zkazit si tak zážitek hádáním posledního konečného zvratu. A ačkoliv ten poslední jsem víceméně očekával a nebyl tak šokující, jak píší jiní (karty jsou zkrátka odhaleny příliš brzy a nebo jsem zkrátka moc nakoukával Memento a Dokonalý trik), Nolanův celovečerní debut je skoro stejně kvalitní jako jeho následující práce a už kvůli zmíněným pozitivům (zapomněl jsem na skvělé výkony vcelku neznámých hereckých tváří) se jedná o povinnost jej vidět každého fanouška Nolana a (sub?)žánru obecně. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Christopher Nolan | Hudba: David Julyan | Distribúcia: Zeitgeist Films (US), Momentum Pictures (UK) | Štúdio: Next Wave Films, Overseas Filmgroup | Rozpočet: 6000 $ | Tržby: 240,000 $ || Víkendovka, ktorá kvalitou prehluší stovky vysokorozpočtových, viacmesačných áčok. Komerčne neuveriteľne úspešný film, ktorý je podivne dodnes najúspešnejším filmom Nolana v pomeru rozpočet/tržba :) Každopádne v špektre jeho tvorby sa to nedá považovať za plnohodnotný film zo stránky metráže, ani hereckého obsadenia. A i keď je ten scenár nápaditý, kôli remeselným možnostiam bol Nolan nútený rozuzlenie príbehu zchematizovať, a tak sa pointa dá predpokladať už od pólky filmu. I tak by som si prial, aby bol každý mnou zhliadnutý film aspoň takto dobrý, a už by som bol šťastný :) 80% | HD, THX, EN DTS | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jedinečný a majstrovský úvod kariéry, producenti a sponzori by boli samovrahovia, keby nepodporili Nolanove ešte perfekcionistickejšie 'Memento', z ktorého som doteraz poriadne vytretý, ale to asi len preto, že som toto nevidel prvé. Tým platí aj opačná reakcia. Aj keď vidno, že niektorí herci boli citeľne len poloamatéri, scenár tu má tak neuveriteľne silné postavenie, že pri tej hodinke si to divák ani neuvedomí. Snáď Nolanovi ešte preblesne v hlave takýto podobný nápad a dá nám pocítiť, čo je to absolútny zvrat a koniec, ktorý s vami pohne. 85%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Nolan ví jak pracovat s vyprávěním, vy kdy říct a ví kdy neříct, jestli mi rozumíte. Celou dobu ho sledujete, dýcháte mu na záda, ale on dobře ví, že tam jste a tak několikrát změní směr, jen aby vás zmátl a pak vám najednou zmizí, abyste vzápětí zjsitili, že stojí za vámi a sráží vás pod vlak. A to jediné na co myslíte, když padáte pod kola svištícího rychlíku je... překvapení. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nolanova režijní filmografie konečně zkompletována. Kdyby takhle vypadala prvotina všech režisérů, Hollywood by byl hned štastnějším místem.. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Jsou přirozené kvality, které se prostě nemění, i kdyby mezi nimi mělo být třeba 10 sáhodlouhých let. Christopher Nolan - přední novodobý auteur, který nezná profesních propadů, protože (a to je něco, co by nepopřel ani on sám) jeho Filmy jsou jednoduše ďábelsky prohnané. Závist pramenící z důmyslné vypravěčské kombinatoriky, plynulé montáže i chytráckého scénáře je v podobných situacích zcela na místě, right? ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Na rozjezd kariéry skvělá celovečerní prvotina, pro budoucího tvůrce fantastické trilogie o Temném rytíři. Chytrý scénář, černobílá kamera a svým způsobem taková až nervózní atmosféra, která z filmu dýchá. Je z toho sice cítit Hitchcock, ale je to čistokrevný Nolan. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dosť ma prekvapuje, že ma to absolútne nechytilo. Neviem čím to je, či náladou, alebo aktuálnym vnímaním, no napriek tomu, že mám rád Britskú tvorbu, toto mi nijakým spôsobom nesadlo. Možno nabudúce .. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Každej nějak začínal. I mistr Nolan. Každopádně debut o každém režisérovi lecos naznačí a o něm naznačuje přinejmenším to, že lepší průměr bude jeho maximum a to se zatím potvrzuje.40% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Neúspešný spisovateľ je posadnutý sledovaním cudzincov. Keď raz poruší svoje pravidlo, že žiadneho človeka nebude prenasledovať viackrát, zapletie sa do hry plnej tajomstiev. Celovečerný debut Christophera Nolana pôsobí v mnohých veciach ešte neohrabane, no už tu je jeho rukopis jasne čitateľný. Vo využívaní rozprávačských postupov aj prekvapivom nasledovaní deja. Napínavý a nepredvídateľný malý nenápadný filmík, po ktorom sa začali diať veľké veci. 9/10 ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Debut, ale AKÝ? Nezávislosť, rozumnosť, svojskosť i vyzretý odpich do ďalšej (ešte viac vyšperkovanej) práce podobného zrna ("Memento"). Nolan s nami zdieľa svoj "design manual" tvorivosti podľa ktorého je rozpoznateľný aj za slabej či žiadnej viditeľnosti. Voyeur, 3 dejové okná v neintaktnom rozložení a rozuzlenie, ktorým nám Christopher dáva šupu priamo do držky. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Závěrečná pointa je briliantní, musím uznat že Mr. Cobb měl vše promyšleno do sebemenšího detailu. Budu potřebovat časem další reprízu, abych si přesně dokázal roztříštěný děj časově pospojovat. Christopher Nolan pouze potvrdil, že je za posledních 10 let jeden ze dvou nejlepších režisérů (druhým je Aronofsky). 80% ()

Reklama

Reklama