Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 013)

Fr 

všechny recenze uživatele

Spousta vražd se vyřeší během prvních 48 hodin. To ví i detektiv Dormer a proto neztrácí čas. Vše jde podle plánu, ale jeden výstřel promění jeho NEKONEČNÝ den v ,,noční“ můru. Působivost snímku spočívá v atmosféře, která je vystavěna na těch nejlepších věcech: scénáři, prostředí a hereckých výkonech. Hlavně Al Pacino ,,vystřihl“ part, se kterým jistě budete soucítit. Líbila se mi H.Swank, víc jsem čekal od R.Williamse, jehož záporák mě ,,neděsil“. Celkově mě atmosféra úplně nepohltila. Ta hra mezi Al Pacinem a Wiliamsem mě nepřekvapovala. Samozřejmě, že jsem čekal, jak to dopadne, ale žádné zděšení ve tváři se mi neobjevilo. Bral jsem to jako dobrou kriminálku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„A good cop can't sleep because he's missing a piece of the puzzle. And a bad cop can't sleep because his conscience won't let him.“ Přestože detektivní eso Will Dormer, či chcete li španělsky Dormir (spát) tu chybějící část skládačky nalezne docela rychle, v bílých nocích aljašského Nightmute není schopen zamhouřit oko. Svědomí? Ano. Špatný policajt? Na to už tak jednoznačnou odpověď Nolanovo tíživé krimi nedává. Co však vím jistě je to, že bych se hodiny vydržel dívat na Al Pacina, jak se převaluje v peřinách a nemůže zabrat. Psychický i fyzický rozklad člověka, který se může zabedňovat v hotelovém pokoji sebe víc, ale před vlastním svědomím se neschová, podává dle očekávání mistrovsky. A teď ho prosím nechte konečně spát.. K pěti hvězdám mi u Insomnie něco chybí, ale neptejte se mě co. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Insomnie je především psychologické drama, kriminální zápletka je až na druhém místě. O zápletku tady vlastně ani tolik nejde, protože vše je jasné už po půl hodině. To nejdůležitější je vztah detektiva Willa Dormera (Al Pacino) a vraha - průměrného pisálka Waltera Finche (Robin Williams). Je krásné sledovat tuto psychologickou hru, kde na jedné straně je v jádru čestný a výčitkami pronásledovaný polda a na druhé straně vypočitavý a morálkou ne zcela obdařený Finch, který navíc zjevně pozbyl poslední špetku soudnosti. Zcela bez skrupulí srovnává svou "nehodu" (tj. deset minut trvající mlácení bezbrané dívenky) s Dormerovým nešťastným zásahem svého parťáka. Herecké výkony všech hlavních postav (Pacino, Williams, Swank) jsou výborné, především Al Pacino dělá čest svému jménu... Film má působivou atmosféru a režie je také na vysoké úrovni. Jen bych prosil, ať pořád všichni nesrovnávají Insomnii s Mementem. Jasňočka, že Nolan v Mementu předvedl něco mimořádného, ale tenhle film je prostě o něčem jiném. Ale už dost, už se mi hrozně zavírají oči... Prosím..."Let me sleep..." ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po "Mementu" vyhlíží "Insomnie" poněkud režisérsky ospale a tvůrčí gejzíry Christophera Nolana zůstávají tentokrát poklidně klimbat. Nesetkáme se se žádnými skvostnými narativními strategiemi, spíše s chytrým uchopením konvenčního vypravěče a jeho doplnění o roztříštěné úlomky retrospektivy. Jinak je však "Insomnie" standardní řemeslo, kterému sice nechybí atmosféra, ale ta bohužel mimo filmové plátno působí jaksi... no, klimbavě. Jednoznačným plusem jsou skvělé herecké výkony všech, Al Pacina především, stejně jako velice zajímavý a s očekávanými klišé si pohrávající scénář. "Insomnie" rozhodně nepatří mezi nejlepší thrillery, má trochu nahořklou pachuť rutiny a prohospodařeného potenciálu. I přesto se však jedná o neobyčejně inteligentní a zajímavý film. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vnějškově poklidný thriller zasazený do obdobně matoucí navenek klidné a harmonické krajiny severoamerické Aljašky natočil Christopher Nolan. Jak už je u něj zvykem (vynikající Memento vyprávěné pozpátku), zkusil se na klasický žánr thrilleru podívat trochu jinak a pootočit diváku navyklému hollywoodských standardů trochu optiku. Stejně jako se aljašská krajina, na první pohled jevící se romanticky a bezpečně, může během chvíle změnit a ukázat své nástrahy a skrytá nebezpečí (mlha...nebezpečné se ale ukáže i permanentní světlo...), tak i film samotný postupně poodhaluje roušku svého tajemství. Hrdinové tohoto filmu vyjevují své charaktery a možná s překvapením zjistíme, že za sympatickou vizáží se skrývá pokažená identita (skvěle zahraný záporák v podání Robina Williamse), kladně exponovaný policista (Al Pacino) si uvnitř sebe zase nese vinu za smrt svého přítele, navíc ji zamaskuje jako vraždu... Psychické vypětí a výčitky k tomu způsobují insomnii, tedy nespavost, kterou podtrhuje nikdy nekončící polární den... Zajímavě rozehraný a realizovaný thriller s přepólovanými charaktery postav, který ovšem nedosahuje maximy ustavené dříve vynikajícím Mementem... (a téměř se nabízí napsat, že navzdory svému titulu a leitmotivu působí ve svém konečném vyznění poněkud ospale?) ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Al Pacino (Will Dormer) svého času skutečně trpěl nespavostí. (casyy)
  • Severoamerické tržby byly 67,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 113,8 mil. (NIRO)
  • Christopher Nolan oproti původní verzi scénáře upravil několik explicitních scén: pes, do kterého Dormer (Al Pacino) střílí, je v originálu živý, s recepční v hotelu se hlavní postava sblíží mnohem víc a málem ji znásilní, a kamarádce, zavražděné při jízdě autem, sáhne do klína. (casyy)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama