Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 013)

H34D 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan opravdu umí a bezesporu patří mezi přední řežiséry mladší generace, Insomnie by klidně mohla mít i dynamičtější scénář, ale díky výborné režii se stále bezpečně drží nad hladinou možné nudy. Nolanovi se také dobře podařilo vystihnout atmosféru studené a depresivní Aljašky... Ústřední herecká trojice hraje na jedničku, Hilary Swank je sympatická (a pěkná) jako vždy, Williams, jakožto multifunkční herec zvládne i slizského záporáka a Pacino, to je kapitola sama pro sebe, jakoby nespavostí skutečně trpěl. Celkově slušný a inteligentní krimi psychothriller, který sice není tak působivý jako třeba Se7en, ale určitě stojí za pozornost. 8/10 ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Detektiv má svého vraha, ale ten na něho něco ví a vtahuje ho do velké hry... Christopher Nolan se u mě s Nespavostí trefil do černého. Originální thriller, z přitažlivého prostředí Aljašky (úžasně natočená je napínavá scéna v mlze), se zajímavou zápletkou, gradujícím dějem, povedenou hudbou a výbornými hereckými výkony hlavních představitelů (Al Pacino, Williams, Swank). Především Hilary přidala ke své kráse i opravdu precizní herecký výkon a je ozdobou tohoto snímku. Ten se zkraje rozdělí do několika dějových linií, které postupem času Nolan spojuje v jednu a film stupňuje své napětí s každou minutou. Takhle má vypadat thriller. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Skvělý Pacino, Williams i Swanková. Napínavá originální detektivka se zajímavým nápadem vydírání detektiva pachatelem vraždy sedmnáctileté dívky. Nádherná i krutá příroda Aljašky záběry ledovců, vodopádů, těžké mlhy, štoly, ledové řeky, k tomu jako bonus půl roku polární den. A nespavost. Tu působí kromě bílých nocí i částečně otevřený konec. "Na Aljašce žijí jen dva typy lidí: ti, co se tady narodili, a ti, kteří před něčím utíkají." Trailer: http://www.csfd.cz/film/6994-insomnie-insomnia/videa/ ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Hillary Seitz | Hudba: David Julyan | Distribúcia: Warner Bros., Buena Vista International | Štúdio: Alcon Entertainment, Section Eight | Rozpočet: 46 miliónov $ | Tržby: 113,714,830 $ || Dlho som sa nevedel chuťovo dostať k tomuto kusu, nakoľko krimi-thriller až tak nevyhľadávam a naviac, americké remaky severoeurópskych filmov považujem za vykrádačskú kategóriu kinematografie - nakoľko originály sú zpravidla podarenejšie, a tak mimo komerčného hľadiska nevidím dôvod k ich znovuspracovaniu. --- Nolen je pre mňa vždy zárukou kvality, a ani v Insomnii tomu nie je inak. Pacino-Williams je skvelá kontrastná dvojka, režisérká práca s nimi vytvára najsilnejší prvok filmu, a to sú práve herecké výkony. Jediné, čo film brzdí k naozajstnej gradácií, je predloha, ktorá jediná zväzuje Nolanovy ruky. Našťastie si to asi uvedomil i on sám, a dodnes je Insomnia ešte stále posledným fimom, na ktorom sa nepodielal scenáristicky. Možno práve preto mohli potom vzniknúť klenoty, akými sú The Prestige, alebo Batman Trilogy. 80% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tohle je pro mě nejhorší doba. Na včerejšek je moc pozdě a na dnešek moc brzy." Nespavostí netrpím, ale až nastane polární den, tak si půjdu lehnout až se zatměním. Těch pár měsíců to přece vzhůru vydržím, to dá rozum. Nejsem přece béčko ani insomniak. Ale kdybych jím byl, tak bych určitě nevyrazil vyšetřovat zločin na Aljašku. To nechám na detektivovi Dormerovi, kterému pohyb na nestále prosvětleném čerstvém vzduchu evidentně nedělal dobře. Protrpěl si to ten chlap a já s ním, ale zaujalo mě to docela dost. Asi bych přitom neusnul, ani kdyby během vysílání začala polární noc. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 46 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama