Reklama

Reklama

Začne to fotografií a vzkazem na ní: "Zab ho!" A od té chvíle se odvíjí tajemný a drsný příběh Leonarda. Jeho žena byla napadena, zavražděna a on si skoro nic nepamatuje. Jeho krátkodobá paměť je pryč. Leonard se ale musí pomstít. Okamžitě jde po vrahovi. Aby nějak kompenzoval výpadky paměti, všechno si fotí, cvaká spouští na svém Polaroidu jako blázen a podstatná fakta si nechává tetovat na tělo. Story je vyprávěna zvláštním způsobem. Každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, a tak musíme být pozorní, abychom ten zvláštní propletenec dějů a potkávajících se postav dobře vnímali. K hlavnímu hrdinovi se přidávají další - ukecaný Teddy a barmanka Natalie. Všichni jsou s vraždou nějak propojeni. Ale pořád se nám do mysli vnucuje klíčová otázka: Je skutečně vrahem John G, jehož jméno má Leonard vytetováno na prsou? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 529)

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Sledovat Memento je opravdu dost složité. Je to jako když šplháte po laně a nevíte proč. Je to těžké, vysiluje vás to, ale pořád chcete vědět, proč tam lezete. No a pak se to dozvíte... Možná to hned napoprvé všechno nepoberete, ale na to jsem u Nolanových filmů zvyklý. Spíš než samotný příběh si budu pamatovat, to jak byl vyprávěn. O něco podobného se nikdo asi nepokusil. Ba ne, pokud si vzpomínám na film Prázdniny pana Beana, tak tam vlastně režisér Carson Clay točil film na podobném způsobu (pro ty kdo neviděli, nebo si nemůžou vzpomenout: https://www.youtube.com/watch?v=uNg13Ju5HN8 ). Ale ten se vlastně inspiroval Nolanem. Pokud by byl tento film natočený normálně chronologicky, tak by to byla nuda a rozhodně by nebyl takhle hodnocen. To, že se vypráví pozpátku, příběh dělá o dost složitější a máte co dělat, aby jste si všechny souvislosti daly dohromady. Určitě nejsem jediný, kdo film ÚPLNĚ CELÝ napoprvé nepobral. Někdy si to musím dát znova. Každopádně peckový film. 85% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé a skutečně originálně natočené, ale moc mi to nesedlo. Přesto za originalitu a herecký výkon všech zúčastněných velmi dobrých 60 %. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Vskutku pozoruhodný snímek. Zajímavá myšlenka, výborné herecké výkony a velice ponurá atmosféra. Snímek však tvoří originálním fakt, že celý příběh je vyprávěn od konce, což přispívá k lepšímu sžítí s hlavním hrdinou, který trpí ztrátou krátkodobé paměti. Tato metoda vyprávění rovněž nutí k tomu, aby divák dával bedlivý pozor a spojoval mezi sebou různé souvislosti. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nemůžu než hodnotit jako geniální dílo. Originální nápad s dějem pozpátku vás nutí být zvědavý, co se stane, teda co se stalo a proč a co... Prostě vás to usadí do křesla a nenechá ani jít na hajzl. Překvapivej konec to jenom vygraduje a věřte mi, že o tom filmu budete ještě dlouho přemýšlet. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný aj originálny film, s ktorým som sa ja úplne nevyrovnal, pretože je dosť zložitý a treba pri ňom aj rozmýšľať a prehrávať si v hlave skutočnosti. Pochopil som toho viac ako som si myslel, že pochopím, ale stále tomu tak úplne nechápem. Dej je dosť poprehadzovaný a ide dá sa povedať od zadu, čo je trocha nezvyčajné, ale o to originálnejšie. Je to zaujímavý film, oplatí sa pozrieť aj keď v tom pravdepodobne budete mať zmätok. Určite si to ešte pozriem, no neskôr lebo ešte mám stále toho plnú hlavu. Každopádne si film zaslúži určité uznanie, pretože spĺňa a má všetky filmové kvality. Herci sú viac než fajn, réžia je super, to len tak hocikto nedokáže. Kamera a strih super. Memento má svoje kúzlo a zaslúži byť videné. No k plnému hodnoteniu mi trocha chýba, keď to raz úplne pochopím bude aj 5*. Zatiaľ dávam 85% ()

reky 

všechny recenze uživatele

Originalita a to, že je divák nucen stále přemýšlet a skládat jednotlivé dílky, jsou hlavní klady snímku. Žádnej jinej se scénami řazenými pozpátku jsem neviděl, takže mě to chytlo hned od začátku. Na druhou stranu jsem se tak po hodině přistih, že se trochu nudim (zajímalo mě jak to dopadne, ale neustálé opakování docela dlouhého kusu předchozí (nebo následující? :)) scény podle mě nutné nebylo), za což jsem byl rozhodnutej strhnout jednu hvězdičku při hodnocení. Posledních 10 minut (pouštěl jsem 2 krát) a hlavně mnou naprosto neočekávaná pointa, kterou řadim mezi nejlepší vůbec, však nakopávaj zadek takovym způsobem, že to nakonec přes těch 90% vyleze. Rozhodně kouknu co nejdřív znova, abych třeba v lepšim rozpoložení ocenil snímek v celé jeho délce. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Nejspíš je to plýtván místem, když sem (opět) napíšu, že tenhle film je ztělesněním geniality :). Retrospektvní kompozice je opravdu trefně použitá a nebojím se říct, že kdyby zde byla kompozice chronologická, film by ztratil 50% ze své zajímavosti. O viníkajícím obsazení a skvělých hereckých výkonech zde již taky byla mnohokrát řeč, stejně jako o brilantním závěru, který mi připomněl snímek, který nedávno běžel v kině Prokletý ostrov.. Zkrátka dát tomuhle filmu méně jak 5* by byl hřích. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Naprosto zmatený prototyp filmu, který na čsfd dostává to nejvyšší hodnocení. Kdyby byl jeden z mnoha, tak bych ho dal asi taky za svoji originalitu, avšak v poslední době asi dávám přednost jednoduchosti před složitým prolínáním děje. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená záležitost, chvíli jsem to musel rozdýchávat .... a VHS kazeta s vlastním TVripem z ČT je bezpečně uložená na suchém místě. (moje první setkání s Nolanem) ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo zase něco. Ten Nolan je opravdu blázen jak má být a zde nám to předvedl zase ve velkém stylu. Nápad s tím, že existuje člověk, který během chvilky všechno zapomíná a má jen napsané texty všude možně, aby věděl co má vůbec dělat je zkrátka bravůrní. A celé to jde jakoby zpětně a divák at' to sežere jak umí. Já to schroustnul celkem dobře, ale je to něco absolutně jiného, než co tvoří drtivá většina režisérů a opět klobouk dolů. Nolan je mistr. 90% ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Určitě nejoriginálnější Krimi . Kdo by si takový žánr sakra dovolil nahrát pozpátku ? Zní to divně , ale v konečném výsledku to svůj smysl i účel má . Ten celý koncept prakticky nemá chybu . Jen mi na něm vadil konec/začátek , ale nedá se to říct doslova . ( 21.2.14/MAC ) ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Výborně rozpracovaný originální nápad, to se hned tak nevidí. Famózní počin režiséra Christopher Nolana, který dokázal natočit film, jenž vás donutí sledovat každej detail pozorně až dokonce ,aby vám náhodou něco podstatného neuniklo, což by zřejmě mělo za následek, že se film úplně nepochopí a člověk se v něm okamžitě ztratí. Samozřejmě Guy Pearce v hlavní roli exceluje. A navíc je film tak dokonale promyšlený, že si o jeho ději musí udělat obrázek každý sám. První setkání s Nolanem. Pokud tohle někdo pobral napoprvé, ať se přihlásí. Musím vidět znovu. ()

Vitow 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase viděl po delší době zajímavý film. Docela tomu blonďákovi závidím, že může koukat na tenhle film každý den se stejným pocitem. ()

Reverse01 

všechny recenze uživatele

O tomto filme už bolo povedané pravdepodobne všetko. Recenzie tu na ČSFD alebo na iných svetových filmových databázach opísali dokonalú štruktúru filmu, samotnú réžiu ešte vtedy nováčika v branži, ktorého meno si neskôr zapamätal nie len Hollywood, ale celý svetový filmový priemysel. Skoro každý užívateľ vo svojich recenziách pozdvihol samotný nápad bratov Nolanovcov, ktorý je v podstate jednoduchý, ale z filmu ho divák nedokážete pochopiť okamžite. Tento film som ohodnotil ako prvý, po prihlásení na túto filmovú databázu, čiže 15.11.2020. Memento som videl už niekoľko rokov pred tým, avšak bol to presne ten prvotný (filmový) impulz, ktorý som potreboval, aby som konečne prestal vnímať film ako zábavu, a začal ho vnímať ako umenie. Myslím, že väčšina užívateľov takýmto filmom tiež disponuje, môžu to byť nostalgické srdcovky z detstva, alebo filmy nejakou výnimočnou udalosťou spojené. Pre mňa je tým oným filmom Memento, vďaka ktorému vznikla aj prezývka Reverse. Počas rokov som natrafil na rôzne snímky, možno aj lepšie ako Memento, či už z režisérskeho alebo scenáristického hľadiska. Tento film si však nechávam na čestnom prvom mieste kvôli jeho výnimočnosti mnou spojenou a tak sa prvá priečka 1. Najobľúbenejšieho filmu u mňa už nikdy nezmení 100% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Memento by mohlo být synonymem uváděným pro "originální film". Christopher Nolan se na režisérské půdě nepohybuje nijak dlouho, ale už teď je všem jasné, že jsme svědky zrození režisérského mistra. Zní to možná trochu přehnaně... Možná trochu víc, ale tak jako tak... Memento je výjimečný film. ()

matezzz 

všechny recenze uživatele

Totální zmatek, ve kterém máte už v prvních dvaceti minutách co dělat, aby jste se neztratili, abyste později zjistili, že už ztraceni jste. Po druhé mnohem srozumitelnější, jasnější a pochopitelnější. Parádní nápad, parádní provedení a "závěr", který vás odvaří!! ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (více)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (více)

Reklama

Reklama