Reklama

Reklama

Matsés

  • Slovensko Matsés (festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

I dnes je ještě možné zažít opravdové dobrodružství, tak jako za starých časů. Jen s papírovou mapou v ruce. Díky dokumentárnímu filmu poznáme, jaké to je, když se otec s dcerou na vlastní pěst vydají až do nitra Amazonie na peruánsko-brazilskou hranici. Jen s nejnutnější výbavou, ale s o to větší touhou najít nepoznané. Jejich cíl je jediný – ukrytý kmen Matsés. Cestovatelé chtějí poznat jeho příběh i odhalit tlak civilizace a těžařských společností, kterým v současnosti čelí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (8)

Mastegl 

všechny recenze uživatele

Strhující dokumentární cesta do míst, kde by většina z nás do druhého dne zemřela :) Ačkoliv o samotném kmeni jsme se toho zase tolik nedozvěděli, strhující pro mě jako diváka bylo zachycení samotné cesty na místo a zachycení všech těžkosti, které výprava zažívala. Film mi také nabídnul dost prostoru pro zamyšlení se jak nad osudy kmene, tak i nad vlastním životem. Zvolený hlas osvědčeného "vypravěče" a příjemná hudba celou atmosféru jen potrhnul. Z mého pohledu jasných pět hvězd. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Za dvacet let bylo v Brazílii zavražděno skoro dva tisíce ekologických aktivistů za záchranu amazonského pralesa. V pralese je neúrodná půda, ale nadnárodní korporace, akcionáři a brazilští senátoři, z nichž jsou někteří zároveň majiteli farem potřebují prales kácet na pastviny pro chov masného skotu na hamburgery. Jsou vražděni také místní indiáni. Proto je tento dokument přínosný. Zvuk pralesa nepřipomíná na co jsme zvyklí z lesů mírného pásu. Spíše hlučné město, houkání sanitky, siréna či zvuk zubní vrtačky. ()

Reklama

showxman 

všechny recenze uživatele

Cenný dokument o málo probádaných místech, jakých se netočí mnoho. To je největší hodnotou tohoto filmu, protože sem se prostě nevydáte. Ve filmu se ale špatně orientuje, chybí jasná dějová linka, která by diváka vedla. Takto musíme hádat, jestli lidé, na které naši hrdinové v džungli narazili, jsou opravdu Matsés nebo někdo jiný. Popravdě to asi nevěděli ani oni. Lepší práce s natočeným materiálem a větší etnografická a geografická odborná průprava (viz Mnislav Zelený, Miloslav Stingl, Jan Dungel, Bohumír Janský) by dodala dokumentu na kvalitě. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před osmnáctiletou žábou, která evidentně není žádná porcelánová městská panenka! Určitě je zvyklá, když ji táta s sebou bere na každou svou dovolenou. Líbí se mi myšlenka, vyjádřená na konci filmu, že příchodem dětí nemusí vaše svoboda skončit, ale naopak může začít. Slečna Natálka je tím úžasným příkladem, kdy se stala svému otci výborným parťákem, se kterým je radost cestovat a dělit se o zážitky. Každopádně i když ani já ani moje potomstvo nepatříme do stereotypního usedlého života a taky ledacos vydržíme, přece jen se při pohledu na tyto účastníky zájezdu cítím být z části z porcelánu. Fakt bych se asi jen tak nevrhla do absolutního neznáma, kde by mě opíchala kdejaká hovada různých druhů, lezli po mně jedovatí pavouci a kde by krom toho hrozilo i nebezpečí nabodnutí na kůl ze strany pralesních, civilizací nepolíbených, indiánů. Film je to opravdu moc fajn po všech stránkách. (Viděno na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem unikátní dokument, u něhož je až s podivem, že neskončil nějakým fiaskem. Miroslav Haluza a Simon Pelikán jsou již ostřílení cestovatelé, tak jim nejspíš vážnější nebezpečí nehrozí. Natálie Pelikánová bude zřejmě po tatínkovi, nenechá se ničím rozhodit. Osobně je mi líto smutného osudu domorodců, v tomto případě indiánů kmene Matsés, kteří kvůli rozpínavosti civilizace ztrácejí svou přirozenost a tradice. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama