Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Recenze (626)

Cival 

všechny recenze uživatele

Není to ani taková řežba, ani tak cool štýlová pecka, jak se kdekdo tváří. Solidní comicsová akce, která občas trochu nudí, a pak překvapí slušným finále a ucházejícím záporákem. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nedávno shlédl Blade II, neubráním se srovnání. Zatímco "dvojka" je hlavně nonstop řežba, jednička nabízí více: zajímavý příběh, silnou atmosféru, charismatického záporáka a momenty, které se člověku zakousnou do paměti. Např, úvodní scéna dance party s krvavou sprchou za zvuků New Order je nezapomenutelná. A jednoznačnou výhrou je zajímavá postava Bladeova hlavního protivníka. Stephen Dorff je tak subtilní, že by ho snad zmlátila i desetiletá holka, ale přitom budí takový respekt, že je jasné, že není radno si s ním zahrávat. V porovnání s "dvojkou" je tu méně řezničiny, ale jak praví známé úsloví, méně je někdy více. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Bez váhání dávám pět hvězdiček...comicsová předloha geniálně převedená do filmu, hrdina s temnou minulostí, hledající klid pro svou napůl vampýrskou duši. Svět upírů, kteří ve stínu noci osnují své temné plány, noční kluby na jatkách, krásné upírky lovící své oběti, dalo by se tomu i docela věřit:) Stephen Dorff je klasický příslušník zlaté upíří mládeže, jeho nohsledi jsou jaxepatří zákeřní a odporní nebo komičtí, přesně podle potřeby. Souboje jsou správně akčně upravené, aby odpovídaly nadlidským schopnostem hrdinů, máte-li rádi dlouhé pláště a souboje na meče, přijdete si na své. Jediné co kazí dojem, jsou špatné až příšerné digitální efekty, speciálně si toho všimnete v závěru filmu. Nicméně dnes už kultovní skladba Confusion od New Order vyváží všechno... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po letech pořád dost cool. Film o mladých korporátních cucácích, kteří se derou na místa zasloužilých manažerů, ale nejvíc badass lovec upírů, nabíječ odkojený ulicí a jedním stárnoucím hipíkem, jim do toho zas a znovu hází vidle, resp. stříbrné kolíky. Udo Kier je jediný herec, u kterého díky jeho charismatu nepoznáte, že nemá co hrát, ale neva. Přes přestřelenou stopáž je to v jádru krásně přímočarý brak, spíš rare než well done, který se ovšem vyhýbá spoustě žánrových klišé (např. absence romantické linky, i když by se nabízela) a je brutálnější, nekompromisnější, designově osobitější a zábavnější než většina ambicióznějších komiksovek, které následovaly. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Lateef, Visáč, Pacco, Cornon ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Možná tak solidní akční výplach, který má sympatičtějšího záporáka než hrdinu, ale rozhodně ne horor. Na jedno podívání ucházející, víc ani ťuk. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Blade je solidní akční horror, ale především proto, že ve svém žánru má minimální konkurenci. Akční scény jsou slušné, triky našlapané (až na pár výjimek) a herecké výkony tak nějak akčně-hororové. Výborná je ale úvodní scéna, kdy se mladík nechá zavést jakousi úžasnou kočkou do klubu, kde všichni tančí a svíjejí se v rytmu techna jakoby v extázi, aby je za chvíli od hlavy až k patě zlila krvavá sprcha. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V roce 1998 vznikly DVĚ legendy. Co se filmové branže týče, tak to nemá cenu dál pitvat. Blade je legenda o tom žádná nejen ve světě upírů a že se dokáže ohánět to mu nemůže nikdo odepřít. Wesley Snipes si nejspíš podepsal smlouvu se životní rolí, protože v záplavě béček, se kterými v poslední době přichází na trh nedokáže ani zaujmout, natož zkultovnět. Tak a nyní k té druhé legendě. Druhá legenda vznikla čistokrevně náhodou patrná hned ze začátku filmu, kdy DJ protočí kotouče na diskošce, krev teče proudem, ale co to hraje ze sluchátek DJe a hlavně z beden, které přivádějí posluchače do extáze? Zřejmě nejznámější sample, který kdy v taneční muzice byl upravován, přilepšován, inovován a bůhví co ještě. Tento track původně od New Order s názvem Confusion dokázal rozpumpovat davy tak dokonale jako to tenkrát dokázal ve tomto filmu. Až na to, že je starý téměř deset let. Jedno mají společné. Stejně jako Blade je legenda, na kterou se nezapomíná, můžu s klidem říci, že skladba, která právě Bladea udělala tak slavného zkultovněla tak rychle a zázračně, že se pod pojmem taneční muzika může zapsat zlatým písmem. --- Smrdí to, jak kdyby si s tím upír vytřel prdel. ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Filmy o zubatých strécích, co pijí bělostným pannám krev, mám opravdu rád. Ať už se jedná o černobílé a němé (přesto tak sugestivní) klenoty až po novější barevné poklony historii (Coppolův draculovský opus, Herzogův remake Nosferata). Nuže, Blade není nic víc než rychlá akční střílečka, která by ráda působila moderně. Bohužel, působí pouze a jen debilně. I Underworld mi se svou relativně vágní vazbou na svět Vampire: The Masquerade připadá jako hotový klenot s atmosférou a náznaky logiky. Blade je nelogický škvár, který z vampírů dělá bandu mongoloidních letitých strejců na straně jedné a sjetých účastníků techno party na straně druhé. Naprostou absenci jakéhokoli dramatu a mystiky má nahradit supidní muskulatura Wesleyho Snipese, který je vampírem, přece však člověkem... Co ale může zachránit herec, který nezahraje nic než křečovitou zlost? Co vlastně vůbec lze zachránit ve filmu, kterému vévodí scénář tak řídký, že by jím propadl i bagr? Logika je ve světě Bladea sprosté slovo, ale prosím, je to akčňák, blockbuster a popkorňák. To však neomlouvá béčkovou a zmatečnou režii Stephena Norringtona, naprosto nulové napětí a žádnou invenci. A víte, co se stane, když černý upír potká netalentovaného režiséra a stvoří spolu nehorázný bloud bez hlavy a paty? Ano. Zrodí se odpad. A fakt, že mám filmy o upírech opravdu rád, ho jen korunuje hnojovým věnečkem. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně cool(toto slovo nesnáším, ale sem se dokonale hodí) záležitost s božským upírem Wesley Snipesem, který se pro tuto roli narodil. Blade bez Wesleyho je jen postavou vycházející ze stínů, která občas zabije pár upírů. S Weslym jde o největšího machra široko daleko co jen svými zuby dokáže odehnat upíry do temných zákoutí města. Jeho bezchybný výkon drží tento jinak poměrně jednoduchý snímek v hladinách nadprůměrnosti a společně se stylovou režii Stephena Norringtona konečně drtí krvelačné zrůdy po desítkách. PS: ta diskotéka se songem od Public Domain - Operation blade je geniální skladba!!! ()

woody 

všechny recenze uživatele

Skvělá akční popcornovka u které musíte vypnout mozek a bavit se.Akce super,Snipes cool,škoda jen že to srážejí ty strašný triky a pár hereckých výkonů. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Blade by chtěl být strašně cool filmem plným cool hlášek, cool akce a... a vůbec vším strašně cool. Jenomže jím není. Je to jen průměrné béčko, které si to však nechce přiznat a hraje si na něco více než na co má. Na druhou stranu to příjemně odsýpá a je tu pár výborných scén. Prostě snesitelné béčko jak vyšité. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Čím barevnější, tedy krvavější, tím víc cool. Podle tohoto pravidla byl Blade minimálně nastartován a v jistém náhledu se s tím dá i souhlasit. Avšak film neuvízne jenom v "husté řežbě", podaří se najít i nějaký příběh a několik herců se pokouší o jakési charaktery. Každopádně se jedná o zajímavý nápad, protože upíři byli přece akčními hvězdami od pradávných dob. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film který redefinoval akční žánr a založil odvětví cool matrixovských (nebo spíš bladeovských) hrdinů s drahým kabátem a černejma brejlema se zálibou v asijských bojových uměních. Mimochodem taky životní role Stephena Dorffa. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Prostě nuda. Spousta akce, která mě nesebrala, docela trapné hlášky Wesleyho Snipese a úplně stupidní scénář. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Vypnout mozek, přitáhnout si k telce (nebo do kina) něco dobrýho k jídlu a pití (pokud se vám tedy nezvedá žaludek při pohlednu na krev) a v pohodě se bavit - například nad občas docela vtipnými (Frostův poskok Quinn, který má trošku "problémy" s rukama) a občas trapnými (téměř všichni ostatní) hláškami, nebo nad sice většinou spíše úsměvnými, ale i tak zábavnými triky (vesměs jsou zde k vidění docela pěkný prasárničky.....a o dle mého mínění nejlepším triku zde nebudu spoilerovat - spíš viz diskuse), nad pár zajímavými scénami (krvavá sprcha za zvuků New Order je opravdu docela originální) a nebo v mém případě taktéž nad Bladeovými namachrovanými gesty a tupými kecy (a bůhvíčím ještě). Ovšem já osobně (a vypadá to, že i uživatel Klay) bych se bavila mnohem víc, kdyby hlavního záporáka hrál Udo Kier, kterýžto zde naopak představuje rozumného a nekonfliktního "předsedu rady starších" (bohužel by to ale stejně nebylo možné, protože by se musel překopat scénář, tak trochu...nebo tedy spíš úplně - těžko by totiž mohl zastupovat bouřící se upírskou mládež:)) - bohužel takto na něj vybylo jen pár minut, ve kterých může tak akorát charismaticky poulit oči, případně suše uzemnit Dorffa hláškou "You bore me.". . . . . Na filmy s "cool" hrdiny mě moc neužije, ale když člověk potřebuje vypnout nebo má prostě jen zvrhlou náladu podívat se na nějakou americkou blbinu (a v mém případě taktéž pokud si stýská po oblíbeném herci), pak je Blade celkem obstojným řešením... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// BLADE – denní tvor, který vede křižáckou válku.... I dneska mě baví sledovat, jak BLADE pořádá hon na Hominis Nocturna a ještě furt můžu tvrdit, že je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů 90tých let. Upíří krev nedávala lidem smysl ani tenkrát, ale díky W.Snipesovi měli šanci na přežití 50:50. Béčko plné akce a solidních triků je dobrou zábavou i pro mé děti. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Neustále mě má svůdná sousedka láká na párty do masokombinátu. 2.) Jsem důvěrník. Mám se něčeho bát?. 3.) Právě jsem dočetl ,,Erebos“. 4.) Stále si jako upír nedokážu vychutnat východ slunce. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Isham: 1. The Edge Of The Blade - Mystikal [4:11] ,2. 1/2 & 1/2 - Gang Starr/M.O.P. [4:17] ,3. Blade - KRS-One/Channel One [3:10] ,4. Fighting A War - Down 2 Earth/Rome [4:01] ,5. Reservations - P.A. [4:26] ,6. Gangsta Bounce - Wolfpak [5:27] ,7. Things Ain't The Same - Kasino [4:33] ,8. Deadly Zone - Bounty Killer/Mobb Deep [5:00] ,9. Blade 4 Glory - Majesty/Bizzy Bone [3:45] ,10. Strictly Business - Mantronik/EPMD [3:35] ,11. Wrek Tha Discotek - Roger S./Soulson [6:13] ,12. Confusion - New Order [10:12] ,13. Playing With Lightning - Expansion Union [4:31] ,14. Dig This Vibe - DJ Krush [4:54] ,15. Dealing With The Roster - Junkie XL [5:33], ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Raz zistíš, že si vyhynul.“ Blade v r. 1998 ukázal (a vytýčil) nový smer akčného žánru, ale obecne zvykne bývať za film, ktorý sa postaral o masívny boom komiksových filmov v kinách, považovaný skôr až hit X-MEN z r. 2000. Stephen Norrington (asi nikdy nepochopím, ako človek ako on mohol natočiť takú pecku) režíruje ako ďábel, nehľadiac na krv, sex, násilie, nadávky. Diváci boli takým prístupom, energickou réžiou, výborným kastingom a na tú dobu dychvyrážajúcimi akčnými sekvenciami ohúrení a tak nečudo, že snímka na celom svete zarobila krásnych 131 miliónovom pri pomerne rozumnom 45-miliónovom rozpočte (a najmä prakticky nulových očakávaniach). Mladučký neduživý Stephen Dorff pre Bladea nečakane predstavuje vyrovnaného súpera, dozaista potešia podporné roličky kultových hercov (Kier, Kristofferson), audiovizuálna stránka je skvelá (do nemalej miery sa inšpirujúca vtedajšou módnou tzv. ázijskou vlnou) a akčné scény berú dych, na čom má podiel elektrizujúci Wesley Snipes, ktorému pohyb prudko pristane (pravda, herectvo už menej, ale minimálne v jednotke to bolo v pohode). Čertovsky originálny scenár, prekvapivé zvraty, vtipné dialógy, mrazivá vampírska mytológia a prekrásna atmosféra. Triky nič moc, ale nevadí. Kino Považan NMnV 1999 ()

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama