Roger DonaldsonKamera:
Stuart DryburghHudba:
Klaus BadeltHrají:
Al Pacino, Colin Farrell, Bridget Moynahan, Gabriel Macht, Kenneth Mitchell, Mike Realba, Eugene Lipinski, Neil Crone, Ron Lea, Elisa Moolecherry (více)VOD (1)
James Clayton, jeden z nejchytřejších absolventů vysokých škol v USA, je právě tím, koho chce Walter Burke mít ve své tajné službě. Když Clayton dorazí do výcvikového střediska, čeká na něj mnoho fyzických i psychických zkoušek. Burke má v oblibě především ty psychické, jako jsou nácviky výslechů, vydírání a odolnost na detektoru lži. Po základním výcviku se James dozví, že se pro CIA jako agent nehodí. Ale co když je i tohle jenom test? Právě v okamžiku, kdy začíná mít pochybnosti, pověřuje jej Burke úkolem objevit agenta ve vlastních řadách. Ve spleti různých zvratů a náhlých změn se James může spolehnout na jediné - věřit nelze nikomu a nic není takové, jak to vypadá. (TV Nova)
Já myslím, že existuje fůra překombinovanějších filmů, který řada lidí úplně nepobere, ale jsou v červených barvách a tak níž už nespadnou (protože se všichni bojí jim dát míň, aby nevypydali jako "ti blbci, co to nepochopili"). A podle mě by tenhle v červeným hávu mohl být s nimi. Má totiž zdatný herce i zvraty, u nichž si nejste jisti, jak to bude dál. Jo, zpětně se zdá, že se tohle vyústění nabízelo, ale já se v tu chvíli soustředila na jinou problematiku a zastihlo mě to tím pádem nepřipravenou. A nevím, jak CIA cvičí svoje borce (a byli by sami proti sobě, kdyby to prozradili), nicméně tenhle "look inside" byl poučnej. Stejně tak umění lží, intrik a přetvářky hlavních představitelů. To mě na tom bavilo. Lekce do života. ()
Jak koukám na komentáře kolem sebe, tak máme s Testem všichni stejný problém. Dvojka Pacino, Farrell slibují hodně a navíc jako ženský element má krátké vlasy, což je příjemná změna. Film se rozjede a já ostřím zrak, protože nejen, že to dobře vypadalo na obálce, ale ono to i dobré je. Dostáváme se za třetinu filmu (okolo Farmy) a stále se nic nemění, vypadá to na vskutku velmi parádní film. Joo, kdybych tak věděl, že scéna "záchytný bod" je vrcholem filmu. Dále už se jen a jen kombinuje a kombinuje, až je všechno zakombinováno trochu moc. Ne, že by mě to dál nebavilo, jen to po druhé polovině všechno spadlo do šedivého průměru, který tahají nad vodu akorát oba hlavní protagonisté a výsledkem pak je nemastný a neslaný závěr. Škoda, bylo to rozjeté rozhodně na víc. ()
První dvě třetiny filmu možná byly i na čtyři hvězdy.Ale s prominutím to tvůrci ke konci zkonili a udělali z toho průměrný akční krimi-thriller,který mezi americkou konkurencí,která je velmi početná co se týče takových filmů,zapadne do průměru.Colina Farrella mám v těchto rolích hodně rád a zase se mi odvděčil skvělým hereckým výkonem.Al Pacino jako vždy podal dostačující výkon a zatím mě nikdy nezklamal.Kdyby to bylo nějak normálně a hlavně logicky zakončeno,mohl z toho být velmi dobrý film,ale takto to stačí jen na průměr.Mrzí mě to.Hodnocení:65% ()
Uf. Tak tohle je fakt test na diváckou inteligenci. Centrální... ;o) A prej hoši z "Firmy" >Farmu< stejně nikdy nepřiznaj. No, nevím, každopádně si myslím, že po shlédnutí téhle story (nadupané žánrovými kliškami a dějovými kličkami) se museli od srdce zasmát. Nebo že by ne? Že by to byla zase jen taková zas(t)írací hra na zmatení nepřítele? Každopádně netrénovaný divák má plné právo se cítit zmaten a scénáristi (jestli to teda nejsou kluci, dělající pro agenturu) na něj mohou dělat s klidem dlouhý nos. Jinak však jde jen o řemeslně rutinní hollywoodštinu se špetkou akce, nepřesahující nikterak špiožánr s troškou té fantasmagorie a popcornového lovestoryového šmé. Škoda Ale... ()
Programátor James Clayton (Colin Farrell) ani netuší, že je již dávno v hledáčku "headhuntera" Waltera Burka (Al Pacino), jehož cílem je nábor nových lidí pro práci v CIA. A kdo by nechtěl být tajným agentem, že ano. Ale už samotný výcvik Claytonovi (a jeho souputníkům) ukazuje, že to není práce nikterak jednoduchá (když uděláte chybu, tak jste vláčeni médii na všechny strany, ale když uděláte vše dobře, tak se to nikdo nedozví). Jenže ani James ani nikdo jiný neví, že jsou jen figurkami na šachovnici Waltera Burka ... Sice má film docela hodně sestupnou tendenci - od naprosto dokonalého začátku po hodně ujetý konec (to by přece dlouholetý pracovník CIA měl vědět, že vykecávat se před zabitím nepřítele je hovadina, když už je mrtvý, tak jsou mu ty informace k ničemu ale když přežije, tak je dokáže použít). No ale co, po herecké stránce je film naprosto brilantní - Al Pacina jsem ještě neviděl hrát špatně, a Farrella, když se to vezme kolem a dokola, taky ještě ne. Když jim třetího do party dělá hezká Bridget Moynahan, tak už jsem spokojený úplně. Mé hodnocení se pohybuje někde mezi třema a čtyřmi hvězdičkami, ale proč sem tam některému filmu trochu nepřidat ... ()
- Obrázky Jamese a jeho otce, které jsou promítány u úvodních titulků, jsou ve skutečnosti fotky Colina Farrella s jeho otcem z dětství. (Káronoš)
- Při scéně na Farmě, v níž Colin Farrell společně s dalšími rekruty hraje karty, jednomu z nich, bývalému policistovi z Miami, říká Sonny Crockett. Colin Farrell si o tři roky později Sonny Crocketta zahrál ve filmu Miami Vice (2006). (Pedro Morales)
- James Douglas Clayton (Colin Farrell) nosí hodinky značky TAG Heuer Kirium F1 a Walter Burke (Al Pacino) nosí hodinky Tutima Flieger Chronograph. (dyfur)